Bütykös ujj? A Heberden-szindróma fájdalma kezelhető!

Bütykös ujj? A Heberden-szindróma fájdalma kezelhető!

2017.07.12 12:47

Főként a középkorú és idősebb nőket érinti az a gyakran fájdalmas „bütykösödés” az ujjakon, amely nem csak esztétikailag zavaró, de a mozgás szabadságát is gátolja. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista szerint a fájdalmon hatékonyan lehet segíteni.

Könnyű felismerni, nehéz az okot beazonosítani

Az ujjakon, különösen a középperceken jelentkező kézízületi kopást előrehaladott állapotban meglehetősen könnyű felismerni. Ugyanis az érintettek ujjain feltűnő csomók, bütykök láthatók. Ezt a jelenséget Heberden-szindrómának nevezik, és az oka egyelőre nem ismert. Dr. Arnold Dénes Arnold szavaiból kiderül, hogy egy nagyon komplex kezelést igénylő betegségről van szó, amely egy bizonytalan eredetű osteoarthrosis / polyarthrosis tünetegyüttese. Annyi tudható róla biztosan, hogy elsősorban női ágon öröklődik, és az elképzelésekkel szemben nem a túlerőltetés okozza. Tény azonban, hogy előrehaladott állapotban megakadályozza bizonyos finommozgások elvégzését, így megnehezítheti többek közt a zenészek, a fodrászok, a cukrászok, titkárnők, kétkezi munkát és precíziós folyamatokat végzők életét.
A deformitások kifejezetten kemény tapintatúak, kezdetben azonban a röntgenfelvételen még nem láthatók, először ugyanis porcos felrakódások alakulnak ki az ízületeken, amelyek csak később csontosodnak el. Előrehaladott állapotban már a röntgen is kimutatja a torzulást, deformitást, a laborvizsgálatok azonban (például a süllyedés és a fehérvérsejtszám) általában ilyenkor is normálisak. Az értékeket természetesen a betegség súlyossága is befolyásolja.

A mozgatást nem szabad feladni

A Heberden-csomók az esetek egy részében csak addig fájnak, míg kinőnek, később már inkább csak esztétikailag zavaró a „bütykös ujj”, bár a panaszok szakaszosan visszatérhetnek. A fájdalom enyhítésére hasznosak lehetnek a meleg vízben végzett kimozgató gyakorlatok, amelyekkel bizonyos szintig megőrizhető az ízületek mozgékonysága. A fájdalom és a merevség leküzdésében segíthet a fizioterápia, ám a fájdalomcsillapítókkal és a gyulladáscsökkentőkkel csakis óvatosan, kúraszerűen, az orvossal egyeztetve lehet próbálkozni. Ha nem sikerül eredményes terápiát találni, súlyos, előrehaladott kopás esetén szóba jöhet a szilikonból készült ujjízületi protézis beültetése, vagy az érintett ízületek dróttűzéssel történő elmerevítése. Fontos, hogy a betegek ne adják fel a kéz ujjainak rendszeres mozgatását!  

Természetes hatóanyagú segítség

bütykös ujj fájdalomcsillapítás- Nyilvánvaló, hogy a fájdalomcsillapítás, a tünetek csökkentése nagyfokú javulást eredményez az életminőségben, sok betegeknek valósággal visszatér az életkedve – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista. - Nagyon jó hatást lehet elérni a fájdalomcsökkentésben és a mozgástartomány visszaállításában az orvosi kollagén terápiával. A természetes hatóanyagokat alkalmazó terápia tulajdonképpen a fiziológiai állapotot helyreállító orvoslás, (vagyis PRM: Physiological Regulating Medicine), amely a gyakorlatban egy injekciókúrát jelent további komplex fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, regeneráló kiegészítő kezelésekkel együtt. A hatóanyagok klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hatékony megoldást jelentenek az ízületi fájdalomcsillapításban. Az ampullák speciálisan előállított és speciális méretű kollagént és olyan további összetevőket tartalmaznak, amelyek gyors és hatékony javulást biztosítanak. Az orvosi kollagén terápia különleges előnye, hogy nincs ismert mellékhatása, szinte fájdalommentes, és bárki által jól tolerálható.

 

Forrás: Budai FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)
 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözlöm önöket! Az volna a kérdésem hogy mit tegyek mert a vállaimba (trapéz )nem múló fájdalom van ami semmire nem enyhül munka köuben fokozódik a fájdalom és mostanába nyaki fájdalom is társul hozzá ,emellett nem múló csukló fájdalmam is van . Reumatológiára utaltak be,nemkaptam egyértelmű választ hogy mi lehet a probléma csuklómról és a gerincemről készült röntgenfelvétel, a csukló felvételen nem látni semmit, a gerinc röntgen eredménye (nyaki lordosis íve csökkent . A csigolyatestek magassága,az intervertebralis rések tágsága szabályos.Nyaki borda nem látható.A háti kyphosis megtartott.jobra konvex scoliosis látható A csigolyatestek magassága, az intervertebralis réseg tágassága szabályos)ehez késöbb a reumatológus hozzátette hogy aaa háti görbületem az fokozott.Kezelésekre kiírtak amikre rendszeresen járatam elösször elektromos kezelést kaptam a csuklóimra vállamra nyakamra 10szer aztán elektromos a váll nyak hát a csuklómra ultrahang ez megint csak 10 alkalom most utoljára ultrahang a vállaimra 6szor és massage sajna nem használ emellett inyekciót is kaptam a vállaimba (trapézizomba) emellett folyamatosan gyógytornára is kell járnom de sajna semmi nem használ.a reumatológus vizsgálata alapján ez van írva (enyhe scoliosis, háti kyphosis fokozott. A nyaki lordosis mérsékelten elsimult,mko-i paracerv.és trapezius izomzat kötött,nyomásra diffuse érzékeny, a nyak mozgásai körkörösen 1/3 résszel beszűkültej. Vállakcrepitalna,mko. csukló alkar nyom.érz)(st. A trapezius felső széle mko-n feszes, fájdalmas.a csukló nem duzzadt .Az átlagosnál lazább izületek. A csuklónál,térdnél a is észlelhető. A reumatológus azt mondta hogy ő nem tud segíteni. Most tanácstalan vagyok mert a fájdalom ne múlik és nem tudom pontosan hogy is a problémám 23 éves vagyok sajna a térdeimmel is már problémák vannak a bal térdemen megnyúlt a szallag és a térdkalácsom koptatta a porcot így sajna az is.fáj.és mind a kettő recseg a lábszáram el is van.mozdulva ezzel sem csináltak sajna semmit Emiadt és a vállaim miadt a lovaglást és a sportolást abbakellett hagynom mert folyamatos a fájdalom ami most pihentetés hatására sem javul.Tanácsot kérnék önöktől hogy mit tehetnék mert sajna nem vizsgálnak ki és nemtudom mit tehetnék. Válaszukat előre is nagyon köszönöm. Köszönettel Gálicz Dóra
    Tisztelt Hölgyem ,

    Levele szerint Ön Rheumatologiai kivizsgálás es kezeles alatt àll, összetett tünetekkel, vezető tünete a nyak - és a váll fájdalma.
    A leírtak alapján Önnek ún. tartási rendellenességei vannak a röntgen által megnevezett gerinc szelvényekben.
    Ezekre a megkezdett funkcionális gyogytorna szisztematikus folytatását javaslom szakember irányítása mellett, ill. fizikai kímélet is javasolt .
    Amennyiben nyak/vall/ csuklo teruletét érintő tünetei továbbra is fennállnak , a nyaki gerinc szakasz MR vizsgálata es ennek lelete alapján ideggyógyaszati konzîlium is szoba jön .

    Tisztelettel ,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Gálicz Dóra

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Közvetlen,barátságos

    Közvetlen,barátságos,igaz hogy még csak a harmadik kezelésen voltam de amennyire meg tudom ítélni kiváló szakembert ismertem meg
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók