Nehezen megy a gépelés? A csuklóban is lehet íngyulladás

Nehezen megy a gépelés? A csuklóban is lehet íngyulladás

2020.02.24 14:28

A csuklóban jelentkező tendonitis tulajdonképpen íngyulladás, amely jellemzően egy sérülés vagy valamilyen ismétlődő mozdulatsor miatt alakul ki. Tehát például a napi sokórás számítógép használat miatt gyulladás alakulhat ki, ami akadályozza a további sokórás számítógép használatot. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a hatékony megoldási lehetőségekről beszélt. 

Fájdalom és gyengeség is utalhat íngyulladásra

Az ínszalagok szerepe, hogy összekapcsolják az izmokat a csontokkal, és lehetővé tegyék az ízületeknek a hajlítás és a nyújtás kivitelezését. Éppen sokrétű feladatuk és túlterhelésük miatt azonban nagy az irritáció és a sérülés veszélye, az íngyulladás meglehetősen gyakori kórkép. A csuklóban számos ínszalag található, amelyek bármelyikében kialakulhat tendonitis. A gyulladás legfeltűnőbb tünete a fájdalom, ami tipikusan tompa, és mozgásra felerősödik. A további lehetséges panaszok:

  • A csuklófájdalom oka ízületi gyulladás is lehet.melegség és pirosság a csukló környékén,
  • gyengeség érzés és az ismétlődő mozgások – például gépelés vagy szeletelés – végzésének nehézsége,
  • nyikorgó hang a csukló mozgatásakor.

- Nagyon gyakori, hogy ha a tendonitis túlerőltetés, túlhasználat talaján alakul ki – hangsúlyozza Páll doktor. – Sokan küzdenek ezzel azok közül, akik videójátékoznak, a számítógépen írnak, egeret használnak, olyan sportot vagy foglalkozást űznek, amelyik nagyon igénybe veszi a csuklót, például teniszeznek vagy kalapálással, vágással járó munkájuk van. A gyulladás rizikóját fokozza a csukló rossz tartása, az ízületben jelenlévő anatómiai eltérések, és a sérülések is. 

Házi és profi gyógymódok

Íngyulladásnál segíthet a szteroid és hialuronsav injekció.Ha csak enyhe gyulladásról van szó, segíthetnek a házi gyógymódok. Ennek szellemében egy ideig kerülni kell azt a tevékenységet, ami kiváltotta a túlerőltetést, jegelni lehet a csuklót, ajánlatos lehet csuklószorítót viselni, ami minimalizálja a mozgást, szükség esetén vénynélküli fájdalomcsillapítókkal lehet redukálni a fájdalmat.
- Ha a tendonitis nem javul, vagy ha egy konkrét sérülés miatt alakult ki, mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni.  Komolyabb esetekben elrendelhetünk vényköteles gyulladáscsökkentőt, javasolhatunk fizioterápiás eljárásokat, megfontolhatjuk a szteroid injekciók használatát, és hatékony megoldásként szóba jöhet a lágyrészbe adható hialuronsav injekció is. Ez az eljárás harmadával csökkenti a felépülési időt, és javítja a gyógyulás minőségét. Az injekció speciális befecskendezési technikájával ugyanis elérhető, hogy a hatóanyag azonnal és veszteségek nélkül oda jusson, ahol szükség van a gyógyító hatására. Az injekció hialuronsavat tartalmaz, amely a lágyrészek (izmok, ínak, szalagok) alapvető alkotója, így a sérült testrész azonnali regenerációját teszi lehetővé. A hialuronsav emellett gyulladáscsökkentő, aminek köszönhetően már az első injektálás után is mérséklődnek a fájdalmak, de többnyire kúraszerű alkalmazásra van szükség. Ugyanakkor az ínszalagok súlyosabb károsodása esetén előfordulhat, hogy csak a műtét segíthet – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Azzal is számolni kell, hogy bár az íngyulladás tökéletesen elmúlhat, egyes esetekben krónikusan is fennálló problémává válhat. Ebben az esetben különösen fontos a gyógytornász által betanított nyújtó és erősítő gyakorlatokat végezni, ha lehetséges, kerülni az alkart túlterhelő mozdulatsorok ismétlődését, illetve felhagyni az olyan, gyulladást fokozó szokásokkal, mint a dohányzás, a túlzott alkohol- és a feldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözlöm! Olyan problémám lenne, hogy több mint egy éve éjszakánként rendszeresen lezsibbad a kezem, mikor melyik, van hogy mind a kettő egyszerre. Teljes idegen test érzésig. Amikor felébredek, egy kisebb átmozgatásra általában enyhül (érzem és erősebb fájdalom lesz benne) vagy megszűnik mint akit elvágtak. A nyakam és vállam is szokott fájni. Eddig gerinc eredetű problémára gondoltam, de most elbizonytalanodtam és aggódni kezdetem, mert az elmúlt éjszakákon a jobb lában is haslóképp zsibbad el. Visszatérően hasi görcseim vannak (labor uh nem mutat semmit csak hogy fel vagyok fúvódva), és szokott lenni éjszaki hőhullámom is. 31 éves vagyok. Az lehet hogy valóban gerinc eredetű a probléma és a lábamnál pont ugyan úgy van gond, mint a kezemnél, esetleg hormonális gond? Vagy esetleg agyi, ill immun folyamatra kellene máris gondolnom??? Nagyon várom a válaszát. Dia
    Tisztelt Dia!

    Első hallásra nyaki gerinc probléma, az alsó végtagi panaszai ágyéki gerincre is visszavezethetőek. Fontos egy komplex, tüzetes kivizsgálás. Bejelentkezés és bővebb felvilágosítás a 30-5121496os számon.
    Üdvözlettel
    Dr. Páll Zoltán
    Dia

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Részletes magyarázat

    Nagyon tetszett a Doktor úr részletes magyarázata és a lehetőségeim a gyógyulással kapcsolatban.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő