Porcleválás vagy porckopás? Nem mindegy, mitől fáj a térde

Porcleválás vagy porckopás? Nem mindegy, mitől fáj a térde

2019.10.28

A térdfájdalom lehet egy rossz mozdulat következménye, de kialakulhat lassan, hónapok-évek alatt is. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint nagy különbség van a porcleválás és porckopás okozta panasz és a kezelés közt is. 

Mit jelent valójában a porcleválás?

A porcleválásként ismert térdízületi sérülés valójában az ízületben található porcgyűrűk (meniscusok) sérülését jelenti. Ez lehet egy hirtelen, rossz mozdulat következménye, például amikor hirtelen irányváltásnál a comb és a törzs fordul, de a lábszár a földhöz tapadva marad. Sokszor azonban a túlterhelés eredményezi a problémát, ilyenkor kialakult ártalomról beszélünk. Vannak bizonyos tünetek, amelyek jellemzőek a porcleválásra, például a térd instabilitása, a mozgással együtt járó fájdalom és a térdízület mozgáskorlátozottsága. Ez utóbbi odáig fajulhat, hogy a sérült porc beakadása esetén a térdet ki sem lehet nyújtani.

Így kezelhető a porcleválás

A porcleválás mindenképpen orvosi segítséget igényel.Fontos tudni, hogy ha felmerül a porcleválás gyanúja, különösen, ha sérülés történt, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, mivel az ilyen jellegű sérülések sokszor műtéti beavatkozást igényelnek. Nem szabad késlekedni, ugyanis orvosi segítség nélkül tartós fájdalom alakulhat ki és véglegesen csökkenhet a mozgástartomány és terhelhetőség. A műtétet megelőzően szóba jöhet a helyi célzott injekciós kúra, fájdalomcsillapítás céljából. Ez a kúra az operációt követően is gyorsítja a felépülést, eredményesen szünteti meg a fájdalmat. A fájdalom és gyulladás megszűnése után a rehabilitáció kihagyhatatlan lépes kell, hogy legyen a funkcionális gyógytorna.

Hogyan alakul ki a porckopás?

A hatalmas terhelésnek kitett ízületeinket, például a térdet érintő egyik leggyakoribb probléma a porckopás. Ez valójában egy természetes folyamat, amely során a szervezet lebontási-újjáépülési fázisai a lebontás felé tolódnak el. A porckopást felgyorsíthatja még bármilyen, az ízületre nagy terhelést jelentő tevékenység, mint a túl intenzív sport (főként a futás, tenisz, fallabda, step aerobik, kerékpározás, küzdősportok), a térdeléssel járó munka, az állómunka, és a fizikai inaktivitás is. Mindezek eredményeként az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A porckopás általában lassan alakul ki, és bár előfordulhat, hogy nem nem okoz tünetet, leggyakrabban fájdalommal és/vagy mozgáskorlátozottsággal jár, de a kopás lehet a merevség, a duzzanat, esetleg a deformitások oka is. 

Így kezelhető a porckopás

A porckopás kezelésében hatékony a hialuronsavas injekciókúra. - A porckopás kezeléséhez - a porc megőrzéséhez, porcképzés támogatásához - egyre több hatékony módszer áll rendelkezésre. Az egyik ilyen a hialuronsav injekció, amely során a porc egyik legfontosabb összetevőjét, magát a hialuronsavat injektáljuk az ízületi résbe. Ez az anyag síkosítja a felszínt, ezzel pedig csökkenti a csontfelszínek dörzsölődése által kiváltott fájdalmat, valamint az ízületi gyulladást is képes visszaszorítani – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Ugyanakkor magát a fájdalmat gyorsan is tudjuk csökkenteni, például a helyi fájdalomcsillapító injekcióval, ami ugyan nem segít az alapproblémán, de nagyon fontos lehet a szenvedés enyhítésében. Hosszútávon azonban mindenképpen a rizikófaktorokat kell minimalizálni, többek közt az ideális testsúly megtartásával, visszaszerzésével (ebben segít a dietetikus), megfelelő mozgással (alapbetegségek esetén e tekintetben fontos a mozgásterapeuta segítsége), a túlterhelés megelőzésével, regenerációjával, az ízületi hibák korrekciójával (itt a szakorvos és a gyógytornász tanácsaira kell hagyatkozni) és esetleg egyéb betegségek, például a cukorbetegség kezelésével.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot kívánok! 3 éve küzdök a fájdalommal a lábamban...s senki nem tudja mi a bajom.Ortopédusnál voltam, reumatológusnál, fájdalomambulancián, de mindhiába.Műtötték a térdem,szteroid és feltöltő injekciót kaptam.Mindenféle röntgenen a lábamat illetően, koponya és gerinc Mr, dopler ultrahang.redmény nincs.Segítséget szeretnék kérni hova forduljak.Köszönöm.
    Tisztelt Bajkó Julianna!

    Szakorvosi vizitre az alábbi telefonszámon tud bejelentkezni: +3670/621-2433. Szolgáltatásainkról és árainkról itt tájékozódhat: https://www.fajdalomkozpont.hu/arak

    Üdvözlettel,
    Locherer Zita
    asszisztens

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Nagyon részletes

    Nagyon elégedett vagyok Dr. Páll Zoltán főorvos Úr nagyon részletes, minden részletre kitérő diagnosztikájával a fájdalmamat illetően.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista