Ízületi kopás! Ezek lehetnek a hatékony megoldások

Ízületi kopás! Ezek lehetnek a hatékony megoldások

2019.02.19 13:50

Rengetegen keresnek valóban hatékony megoldást az ízületi kopás okozta fájdalomra és mozgásbeszűkülésre, és sokan hallottak már a szteroidos és a hialuronsavas injekciós terápiákról. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos tisztázza, mikor melyiket érdemes alkalmazni. 

Idővel kopik a porc

porckopás szteroid hialuron40 éves kor felett az ízületi fájdalom leggyakoribb ok az ízületek kopása, vagyis az osteoarthritis, ami majdhogynem népbetegségnek tekinthető. Az osteoarthritis az ízületi porcok elváltozása, elvékonyodása miatt alakul ki, hiszen ha a csontok közti területet kipárnázó porc elkopik, a csontok dörzsölni kezdik az ízületek szélét, amely ráadásul igen gazdag a fájdalmat is érző idegvégződésekben. Bár az idősödéssel erősen megnő az ízületi kopás valószínűsége, a fiatalkori túl intenzív sportolás és a korábbi sérülés rizikófaktornak számít. Ajánlatos tehát orvoshoz fordulni, ha reggelente vagy fizikai megterhelést követően fájdalmat és ízületi merevséget tapasztalunk.

Lehet-e a porcot erősíteni?

Az ízületben az úgynevezett üvegporc (hyalinporc) sejtjei nem tudnak osztódni, és a porc akkor éri el tömege a maximumát, amikor befejeződik a növekedése, később már csak csökkenni képes. Számos termékkel kapcsolatban szlogenként merülnek fel a porcerősítés, porcképződés kifejezések, bár azzal tisztában kell lenni, hogy csupán a még meglévő porcsejteket lehet erősíteni. Ez természetesen nagyon fontos lépés porckopás esetén, ahogyan nagyon jó hatású a rendszeres, orvossal egyeztetett típusú mozgás és a túlsúly rendezése is. Ezen kívül fájdalom és mozgásbeszűkülés esetén bizonyos kezelésekkel jelentősen csillapítható, megszüntethető a fájdalom és megóvható a maradék porcállomány.

Mi a különbség a szteroid- és a hialuronsav terápia közt?

Az ízületekbe kortikoszteroid és hialuronsavas készítmény is beadható, és mindkettőnek megvan a maga szerepe és haszna.
porckopás szteroid hialuron- A szteroid injekció igen gyakran használt eljárás arthritis esetén, mert csökkenti a gyulladást, és elnyomja az immunrendszer túlműködését, amely rheumatoid arthritis esetén saját szöveteit támadja meg - ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - A szteroid meglehetősen gyors eredményt hoz, ugyanis a vérárammal eljut a gyulladás helyére, így gyorsabban és hatékonyabban fejti ki a fájdalomcsillapító hatást, mint a szájon át szedhető gyógyszerek. A tartós szteroidos kezelés ugyanakkor növelheti a csontritkulás, a felborult menstruációs ciklus, a testtömeg növekedés és egyes betegségek kockázatát, ezért körültekintéssel, főként rövidtávon ajánlatos alkalmazni. Hosszú távú eredmény lehet elérni például a hialuronsavas injekció kúrával. Ha ugyanis hialuronsavas gélt injektálunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék belső súrlódását, mintegy „megolajozza” az ízületeket. Természetesen ennél az eljárásnál is előfordulhatnak mellékhatások, de ezek jórészt kisebb, helyi jelenségek, mint például duzzanat, folyadékgyülem a térd körül. A legtöbb páciens azonban csak az előnyöket tapasztalja, hiszen az injekciós kúra hatása fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben csökkenti a fájdalmat és javítja az ízület terhelhetőségét. Előrehaladott esetekben ma már elérhető egy szteroiddal kombinált hialuronsav készítmény is. Az injekciós terápiák időben elkezdve akár a műtétet is megelőzhetik. Ugyanakkor műtét után is lehet haszna a terápiának, „karbantartás” céljából.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr ! Kérdésem a következő lenne: Tavaly 12.27-én derült ki, hogy a bal lábamba isiász van. Kaptam injekciókúrát, most pedig fizikoterápiára járok. Már öt alkalmat letudtam. Még van öt alkalom. Sajnos időközben mindkét vállam, először a jobb váll könyökig, majd a bal vállam is megfájdult, most már mind a két vállam, azaz szinte az egész karom nagyon-nagyon fáj. Nem tudok hátra nyúlni, éjjel a takarót nem tudom magamra húzni, mert nincs bennük erő. A fizikoterápián azt mondták, hogy várjam meg még letelik a mostani kezelés, menjek vissza a reumára, majd adnak mindkét vállamra új kezelést. Az a helyzet, hogy most már annyira fájnak a kezeim, hogy marék számra eszem a fájdalomcsillapítót. Nekem ugyanis a kezem a munkaeszközöm. Ügyvédi Irodában dolgozom, asszisztensként. Várom szíves válaszát, hogy mit tehetnék most már minél hamarabb, mert a fájdalmat egyre nehezebben viselem. Köszönettel: Nagy Jánosné
    Tisztelt Hölgyem ,

    Először kérem konzultáljon az Önt kezelő Kollégával .

    A leírt rövid tunettan alapján a nyaki gerinc szelvény ( C - gerinc ) Nativ ( N ) MRI vizsgálat ill. neurológus konzilium is javasolt .

    Bovebbet mondani csak személyes vizit , kortortenet felvétel , és fizikális vizsgálat alapján tudok .

    Ezen leletek birtokában FK- ban többfajta biocompatibilis ( természetes hatoanyag tartalmú ) inj. @ egyeb kezelések is szoba jöhetnek , ezekről részletes információt a honlapunkon talál .
    ( Guna MD orvosi kollagen inj . kúra , PENS kezelés ).

    Amennyiben a jelen kezelések nem hoznak eredményt , és úgy dönt , várom konzultációra .

    Tisztelettel ,

    ARNOLD Dénes ARNOLD
    Nagy Jánosné

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Nagyon részletes

    Nagyon elégedett vagyok Dr. Páll Zoltán főorvos Úr nagyon részletes, minden részletre kitérő diagnosztikájával a fájdalmamat illetően.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista