Mikor van szükség opioid gyógyszerekre az onkológiai fájdalomkezelésben?

Mikor van szükség opioid gyógyszerekre az onkológiai fájdalomkezelésben?

dr. Pádi Éva Létrehozva: 2021.02.26 Módosítva: 2021.03.03

Az opiod gyógyszerek vagy narkotikumok gyakran szükségesek a daganatos betegek komoly fájdalmainak kezelésében. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája arról beszélt, hogy lehet biztonságosan használni ezeket a hatékony gyógyszereket.

Így lehet biztonságosan használni az opioidokat

Az opioid gyógyszerek hasonló módon hatnak a fájdalom ellen, mint a természetesen is termelődő anyagok, például az endorfin. A korábban a mákból kivont hatóanyagot ma már laboratóriumban állítják elő, és az onkológusok rendelik el az ilyen típusú gyógyszereket a komoly fájdalmak leküzdéséhez. Természetesen nagy körültekintés szükséges biztonságos használatukhoz, ezért az orvosok számos tényezőt figyelembe vesznek elrendelésükkor.
Az opioidok fontos gyógyszerek az onkológiai fájdalomkezelésben.- Az opioidok valóban nagyon hatékony és erős szerek, nem véletlen, hogy igen gondos mérlegelés után szokás azokat alkalmazni – mondja Pádi doktornő. -  Tekintetbe vesszük például, hogy sok esetben nem ezek az alkalmazható szerek, például gyerekeknél, időseknél, más betegséggel is küzdő személyeknél mindenképpen mérlegelni kell a lehetséges alternatívákat. Ugyancsak figyelnünk kell rá, hogy más fájdalomcsillapítókkal együtt szedve milyen hatást válthatnak ki. Szintén tudnunk kell arról, ha valaki alkoholfüggő vagy nyugtatót, altatót, antidepresszánst, antihisztamint vagy más gyógyszert szed, hiszen ezek együttes szedése az opioidokkal olyan következményekhez vezethet, mint gyengeség, légzési nehézség, zavartság, szorongás vagy komolyabb állapotok. Mindezek miatt természetesen ezek az erős fájdalomcsillapítók receptkötelesek, rendszeres ellenőrzést igényelnek és nagyon fontos a betegek felvilágosítása is a biztonságos használatukról.  

Azonnali és hosszú távú fájdalomcsillapítás is elérhető

- Az opioidok lehetnek elnyújtott és azonnali hatásúak is – ismerteti dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája.- Előbbiek a krónikus fájdalmak kezelésében játszanak fontos szerepet, utóbbiak gyorsan, ám csak rövid ideig hatnak. Az azonnali fájdalomcsillapító hatásra sokszor lehet szükség az ún. áttörő fájdalmaknál, ami az „órarendszerűen” szedett fájdalomcsillapító dózisok közt mutatkozó fájdalmak megnevezése. Ilyenkor szükség lehet a köztes időben is fájdalomcsillapítóra és erről egyeztetni is szükséges a kezelőorvossal. Az is előfordulhat, hogy ugyanaz az opioid hatóanyag használatos krónikus fájdalomkezelésben és áttörő fájdalmak esetén is, bár ezek két különböző pirula formájában szedendők. Gyakori, hogy az egyikben csak opioid található, a másikban ugyanezt az anyagot kombinálják más hatóanyagokkal.

Ezek a legfontosabb szabályok, tudnivalók

 • A daganatos fájdalmak kezelése speciális onkológiai feladat.Még opioidok esetén is előfordulhat, hogy nem elégséges a hatásuk. Erről mindenképpen tájékoztatni kell a kezelőorvost, a dózist önkényesen emelni nem szabad. Az onkológus dönthet a megfelelő megoldásról, ami lehet dózisemelés, elnyújtott hatású gyógyszer választása vagy gyógyszerváltás is.
 • Ha a szedett szer az idő nagy részében elégséges, de időnként, az áttörő fájdalmaknál nem hat eléggé, az orvos elrendelhet azonnali hatású fájdalomcsillapítót, ezért mindenképpen tájékoztatni kell őt.
 • Előfordulhat, hogy egy betegnél gyógyszer-tolerancia alakul ki, ami annyit tesz, hogy a szervezet hozzászokik a szedett gyógyszerhez (ez esetben opioidhoz), bár ez erős szereknél jóval ritkább. Ilyenkor megoldást hozhat a dózis emelése, vagy a gyógyszerváltás, ami azonban nem jelent függőséget. 
 • Mint minden gyógyszernél, az opioidoknál is előfordulhatnak mellékhatások. A kezdeti esetleges hányinger, viszketés, álmosság azonban néhány nap alatt jellemzően elmúlnak. Ha azonban nem múló álmatlanság, hasmenés, hányás, mentális tünetek jelentkeznek, mindenképpen szükséges azokról egyeztetni az onkológussal a megoldás érdekében.
 • Az opioidok szedését nem szabad hirtelen abbahagyni, ebben a tekintetben is követni kell a kezelőorvos rendelését a mellékhatások minimalizálása miatt.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

 • dr. Pádi Éva

  • klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos
 • Specialitások:
  • onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
  • daganatos kórképek fájdalomkezelése
  • palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
  • daganatgyanú esetén kivizsgálás
  • kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
  • másodvélemény adása

  Vélemények dr. Pádi Éváról>>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr !
Kérdésem a következő: myeloma multiplex esetén alkalmazható a Bemer terapia?
Válaszát köszönöm
M. M.

dr. Pádi Éva
dr. Pádi Éva onkológus
Kedves Metzger Márta
A Myeloma multiplex a plazmasejtek daganatos megbetegedése. A beteg sejtek bárhol előfordulhatnak a testében, főleg a csontrendszer érintett.
A pulzáló mágneses mező (Bemer terápia) biostimuláló és a vérkeringést javító hatású – ezzel a sejtek működését serkenti. Ha azonban a daganatsejtek
működését segíti, akkor azzal a daganat terjedését fokozhatja. Tehát myeloma multiplex esetén a teljes testet érő biostimuláló hatású kezelések kerülendők.

Tisztelettel Dr. Pádi Éva
Onkológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakmai és közvetlen

A doktornő ötvözi a szakmaiságot és a közvetlenséget. Hatalmas kételyekkel, hitetlenül, de mégis bizakodva mentem el a rendelésre, mert régóta kínoztak a daganatterápiával járó fájdalmak. Abszolút rábíztam magam a doktornő szaktudására. Hihetetlen hálát érzek, hogy nem kell mindennapos fájdalmakkal élnem. Köszönöm! 

További vélemények

Hírek

Poszt COVID panaszok - mit tehetünk az ízületi- és izomfájdalmakkal?

Poszt COVID panaszok - mit tehetünk az ízületi- és izomfájdalmakkal?

A koronavírus fertőzés utáni ízületi- és izomfájdalmaknak sokszor csak a betegség alatti mozgáshiány az oka, de néhány esetben a komoly fájdalmak és a mozgásbeszűkülés nem oldódik meg magától. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Mire jó az onkológiai fájdalomcsillapítási terv?

Mire jó az onkológiai fájdalomcsillapítási terv?

A daganatos betegséggel járó fájdalom mindenkinél más és más, de egy jól felépített fájdalomcsillapítási tervvel lehetőség nyílik a leghatékonyabb és szükség szerint változó enyhítésre. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája arról beszélt, milyen kérdéseket érdemes végiggondolni a hatékony fájdalomcsillapításhoz.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészséghálózat