Hogyan segíthet a hozzátartozó a daganatos beteg fájdalmának kezelésében?

Hogyan segíthet a hozzátartozó a daganatos beteg fájdalmának kezelésében?

dr. Pádi Éva Létrehozva: 2020.12.09 Módosítva: 2021.01.21

Az onkológiai betegek fájdalomkezelése a rákgyógyítás kiemelt területe, hiszen nemcsak maga a betegség, de időnként a kezelések is fájdalommal járnak. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája, a beteget körülvevő családtagok, hozzátartozók szerepére és a fájdalomcsillapítás bizonyos szabályaira hívta fel a figyelmet.

Az onkológiai fájdalomcsillapítás nem eseti jellegű

A daganatos betegeknek tudniuk kell, hogy még az erős fájdalmak is hatékonyan csillapíthatóak – legtöbbször szájon át szedhető gyógyszerek kombinációjával, illetve kiegészítő kezelésekkel, eljárásokkal. A hatékonyságnak azonban bizonyos szabályai is vannak, amelyek némileg különböznek a más területeken alkalmazott fájdalomcsillapítás szabályaitól.
Onkológiai fájdalmak esetén folyamatos fájdalomcsillapításra lehet szükség.Pádi doktornő szerint a legfontosabb tudnivaló, hogy az orvos által rendelt gyógyszereket az előírtaknak megfelelően folyamatosan, „óra szerint” kell szedni. Mivel a daganatos fájdalmak általában krónikus fájdalmak, fontos, hogy a vérben a gyógyszerek vérszintje egyenletes legyen, így biztosítva a folyamatos fájdalomcsillapítást. Ugyanis az onkológiai fájdalomcsillapítás nem arra épül, hogy csak fájdalom esetén van szükség csillapítóra, hanem mintegy órarendszerűen be kell venni az előzetesen egyeztetett szereket. Így elkerülhetőek lehetnek a súlyosabb fájdalmak, és jó esetben az ún. áttörő fájdalom is. Ha mégis ez utóbbi jelentkezik, vagyis ha a két gyógyszer-bevételi időpontja közt mutatkozik fájdalom, arról mindenképpen be kell számolni az orvosnak, hiszen lehetséges, hogy a terápia módosítására van szükség. Ugyanígy tájékoztatni kell az orvost a mellékhatásokról, az esetleges nehézségekről, hiszen a cél, hogy a lehető leghatékonyabban, a lehető legkisebb szenvedés árán gyógyulhasson a beteg. Az is célkitűzés, hogy a beteg annyira aktív maradjon, amennyire csak az állapota engedi, hiszen ezzel jelentősen javítható az életminőség.
- Látható tehát, hogy az onkológiai betegek kezelése és fájdalmának csillapítása is nagy feladat, nemcsak az orvos, de a páciens részéről is. Ebben a folyamatban jelent nagyon sokat a hozzátartozók lelki és gyakran fizikai támogatása.

Mit tehetnek a hozzátartozók?

A szakértő szerint a beteggel élő családtagok vagy a segítő barátok már jelenlétükkel is pozitívan hatnak a daganatos betegre – és ez pótolhatatlan segítség. Időnként az jelenthet megkönnyebbülést, ha elvonják a szerettük figyelmét a betegségről, egy kis közös tevékenységgel, beszélgetéssel. Fizikailag pedig az alábbiakban lehetnek az érintett segítségére:
- Érdemes figyelni a betegen a fájdalom jeleit. Nemcsak a kifejezett beszámoló utalhat erre, de a grimaszok, a testtartás és persze az is, ha például nem akar felkelni.
- A fájdalmas testrészeken - attól függően, hogy hidegre vagy melegre javul - meg lehet próbálni a hideg vagy meleg borogatást – a sugárkezelés területe általában hidegre javul, mivel lokális gyulladást okoz a korábbi kezelés.  Ha ez nem segít, a jeges borogatás és a finom masszázs válhat be.
A daganatos betegeknek az onkológiai fájdalmak specialistája segíthet.- Résen kell lenni, ha zavartság, szédülés, fejfájás, hányás,  látás zavar, vagy rosszullét jelei mutatkoznak, különösen, ha új gyógyszert kapott a beteg, vagy változott a korábbiak dózisa. Ilyenkor nem szabad hagyni, hogy egyedül járkáljon, az elesés vagy ájulás veszélye miatt. Fokozottabb figyelemre szorul.
- Ha a beteg feledékeny, érdemes adagolni neki a gyógyszert, és nem rábízni azok szedését. A gyógyszerek nevéről, alkalmazásának céljáról, bevételi időpontjáról érdemes előzetesen feljegyzést készíteni.
- Amennyiben a betegnek problémát okoz a tabletták lenyelése, az orvossal kell egyeztetni arról, hogy lehetséges-e más formában – folyadék, tapasz, stb. – hozzájutni a készítményhez. Arra is figyelni kell, hogy vannak tabletták, amelyeket nem szabad eltörni (általában ilyenek a nyújtott felszívódású és a bélben oldódó szerek, az úgynevezett retard készítmények – az orvos erre vonatkozó utasításait mindenképpen be kell tartani.
- A székrekedés elkerülése érdekében sok folyadékkal és finomított rostos étellel ajánlott kínálni a beteget, illetve az orvos rendelése szerint enyhe hashajtót, széklet lazítót vagy ellenkező esetben hasfogót adni neki.

- A daganatos beteget segítő, ápoló családtagoknak, barátoknak nincs könnyű helyzete, ezért fontos lenne, hogy maguk is tudjanak időnként fizikailag, lelkileg feltöltődni – hangsúlyozza dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája. – Aktívan segítő hozzátartozók segítségével, a beteg szándékával és megfelelő kezeléssel felgyorsulhat a gyógyulás és természetesen a fájdalom is eredményesebben csillapítható.  

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

 • dr. Pádi Éva

  • klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos
 • Specialitások:
  • onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
  • daganatos kórképek fájdalomkezelése
  • palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
  • daganatgyanú esetén kivizsgálás
  • kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
  • másodvélemény adása

  Vélemények dr. Pádi Éváról>>>

   

  Rendelés típusa:

Orvos válaszol

Kisfiamnak 2 éve fennálló szajzara van. Kattog az ízület . Olvastam, hogy a helyileg beadott hialuronnal csökkenthető a fájdalom. Hany éves kortól végezhető ez a kezelés? Köszönöm a válaszukat.
Tisztelttel : Fabók Szílvia

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
Dr. Arnold Dénes Arnold MSc Fájdalom specialista
Tisztelt Fabók Szilvia

Fajdalom Központunkban kizárólag felnőtt Beteg ellátással foglalkozunk .
Kérem szíveskedjék gyermek fogorvos vagy sztomatologus szakemberhez fordulni kérdésével .

Tisztelettel ,

ARNOLD D. ARNOLD

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Megszüntette fájdalmaimat

A doktornő kifejezetten kedves és ami ennél is fontosabb, köznapi nyelven tudja átadni szakmai tudását. Hálás vagyok, hogy fogadott, mint páciens, és megszüntette a daganatterápiát követően megmaradt fájdalmakat.

További vélemények

Hírek

Az onkológiai fájdalomcsillapítás mellékhatásai is kezelhetők

Az onkológiai fájdalomcsillapítás mellékhatásai is kezelhetők

A daganat maga és annak kezelése is járhat fájdalommal, ezért számos fájdalomcsillapító módszer, kezelés áll rendelkezésre annak csökkentésére, az életminőség javítására. De mit lehet kezdeni a fájdalomcsillapítással járó esetleges mellékhatásokkal? Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája válaszolt.

Ülés után fáj a térde? Ezek a térdkalács porcbántalmának tünetei

Ülés után fáj a térde? Ezek a térdkalács porcbántalmának tünetei

A térdízület az egyik legnagyobb terhelésnek kitett ízületünk, lépcsőzéskor például a súlyunk 2-3-szorosa terheli. Nem csoda, ha sokakat érint a térdfájdalom, a mozgás beszűkülése. Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa az egyik gyakori problémára, a térdkalácsot érintő porcbántalomra és kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel:

Prima Medica Egészséghálózat