Hogyan segíthet a hozzátartozó a daganatos beteg fájdalmának kezelésében?

Hogyan segíthet a hozzátartozó a daganatos beteg fájdalmának kezelésében?

2021.01.21

Az onkológiai betegek fájdalomkezelése a rákgyógyítás kiemelt területe, hiszen nemcsak maga a betegség, de időnként a kezelések is fájdalommal járnak. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája, a beteget körülvevő családtagok, hozzátartozók szerepére és a fájdalomcsillapítás bizonyos szabályaira hívta fel a figyelmet.

Az onkológiai fájdalomcsillapítás nem eseti jellegű

A daganatos betegeknek tudniuk kell, hogy még az erős fájdalmak is hatékonyan csillapíthatóak – legtöbbször szájon át szedhető gyógyszerek kombinációjával, illetve kiegészítő kezelésekkel, eljárásokkal. A hatékonyságnak azonban bizonyos szabályai is vannak, amelyek némileg különböznek a más területeken alkalmazott fájdalomcsillapítás szabályaitól.
Onkológiai fájdalmak esetén folyamatos fájdalomcsillapításra lehet szükség.Pádi doktornő szerint a legfontosabb tudnivaló, hogy az orvos által rendelt gyógyszereket az előírtaknak megfelelően folyamatosan, „óra szerint” kell szedni. Mivel a daganatos fájdalmak általában krónikus fájdalmak, fontos, hogy a vérben a gyógyszerek vérszintje egyenletes legyen, így biztosítva a folyamatos fájdalomcsillapítást. Ugyanis az onkológiai fájdalomcsillapítás nem arra épül, hogy csak fájdalom esetén van szükség csillapítóra, hanem mintegy órarendszerűen be kell venni az előzetesen egyeztetett szereket. Így elkerülhetőek lehetnek a súlyosabb fájdalmak, és jó esetben az ún. áttörő fájdalom is. Ha mégis ez utóbbi jelentkezik, vagyis ha a két gyógyszer-bevételi időpontja közt mutatkozik fájdalom, arról mindenképpen be kell számolni az orvosnak, hiszen lehetséges, hogy a terápia módosítására van szükség. Ugyanígy tájékoztatni kell az orvost a mellékhatásokról, az esetleges nehézségekről, hiszen a cél, hogy a lehető leghatékonyabban, a lehető legkisebb szenvedés árán gyógyulhasson a beteg. Az is célkitűzés, hogy a beteg annyira aktív maradjon, amennyire csak az állapota engedi, hiszen ezzel jelentősen javítható az életminőség.
- Látható tehát, hogy az onkológiai betegek kezelése és fájdalmának csillapítása is nagy feladat, nemcsak az orvos, de a páciens részéről is. Ebben a folyamatban jelent nagyon sokat a hozzátartozók lelki és gyakran fizikai támogatása.

Mit tehetnek a hozzátartozók?

A szakértő szerint a beteggel élő családtagok vagy a segítő barátok már jelenlétükkel is pozitívan hatnak a daganatos betegre – és ez pótolhatatlan segítség. Időnként az jelenthet megkönnyebbülést, ha elvonják a szerettük figyelmét a betegségről, egy kis közös tevékenységgel, beszélgetéssel. Fizikailag pedig az alábbiakban lehetnek az érintett segítségére:
- Érdemes figyelni a betegen a fájdalom jeleit. Nemcsak a kifejezett beszámoló utalhat erre, de a grimaszok, a testtartás és persze az is, ha például nem akar felkelni.
- A fájdalmas testrészeken - attól függően, hogy hidegre vagy melegre javul - meg lehet próbálni a hideg vagy meleg borogatást – a sugárkezelés területe általában hidegre javul, mivel lokális gyulladást okoz a korábbi kezelés.  Ha ez nem segít, a jeges borogatás és a finom masszázs válhat be.
A daganatos betegeknek az onkológiai fájdalmak specialistája segíthet.- Résen kell lenni, ha zavartság, szédülés, fejfájás, hányás,  látás zavar, vagy rosszullét jelei mutatkoznak, különösen, ha új gyógyszert kapott a beteg, vagy változott a korábbiak dózisa. Ilyenkor nem szabad hagyni, hogy egyedül járkáljon, az elesés vagy ájulás veszélye miatt. Fokozottabb figyelemre szorul.
- Ha a beteg feledékeny, érdemes adagolni neki a gyógyszert, és nem rábízni azok szedését. A gyógyszerek nevéről, alkalmazásának céljáról, bevételi időpontjáról érdemes előzetesen feljegyzést készíteni.
- Amennyiben a betegnek problémát okoz a tabletták lenyelése, az orvossal kell egyeztetni arról, hogy lehetséges-e más formában – folyadék, tapasz, stb. – hozzájutni a készítményhez. Arra is figyelni kell, hogy vannak tabletták, amelyeket nem szabad eltörni (általában ilyenek a nyújtott felszívódású és a bélben oldódó szerek, az úgynevezett retard készítmények – az orvos erre vonatkozó utasításait mindenképpen be kell tartani.
- A székrekedés elkerülése érdekében sok folyadékkal és finomított rostos étellel ajánlott kínálni a beteget, illetve az orvos rendelése szerint enyhe hashajtót, széklet lazítót vagy ellenkező esetben hasfogót adni neki.

- A daganatos beteget segítő, ápoló családtagoknak, barátoknak nincs könnyű helyzete, ezért fontos lenne, hogy maguk is tudjanak időnként fizikailag, lelkileg feltöltődni – hangsúlyozza dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája. – Aktívan segítő hozzátartozók segítségével, a beteg szándékával és megfelelő kezeléssel felgyorsulhat a gyógyulás és természetesen a fájdalom is eredményesebben csillapítható.  

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

 • Specialitások:
  • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
  • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
  • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
  • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
  • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
  • Másodvélemény adása
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  T.Doktor/Doktornő !Már több hónapja fáj a felsőkaromban az izom..Jobb karom állandóan dagadt.,fáj,És kb. 2 hete tömény izzadság szagom van a jobb hónaaljamban.Hiába mosom meg,Volt petefészek daganatom,.Ismeretlen eredetű.Teljesen kipakoltak.A jobb mellemben műtét régen terjmirigy gyulladás miatt.40 éva.Talán a nyirok folyadék gyülemlik fel.Milyen orvoshoz menjek ezekkel a tünetekkel Reumatológián kaptam kezelést,Ultrahang kezelés,elektro akármi.Nem használt.Gyógytornán.Sőt a jobb bokám-sarkam a kezelések után elkezdett fájni.Azóta is fáj.Tehát a kérdésem:Milyen orvoshoz menjek.Köszönöm a választ előre is!
  Tisztelt Hölgyem ,


  A Leírt tünetek alapján először Oncologus szakorvoshoz forduljon Panaszával .
  Ennek fényében ideggyógyászati kivizsgálás is javasolt .

  Lymphoedema , nyirokelfolyasi zavar esetében forduljon Prof . Dr , Daroczy Judithoz .

  Tisztelettel ,

  ARNOLD Dénes ARNOLD
  Bene Józsefné

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Szakmai és közvetlen

  A doktornő ötvözi a szakmaiságot és a közvetlenséget. Hatalmas kételyekkel, hitetlenül, de mégis bizakodva mentem el a rendelésre, mert régóta kínoztak a daganatterápiával járó fájdalmak. Abszolút rábíztam magam a doktornő szaktudására. Hihetetlen hálát érzek, hogy nem kell mindennapos fájdalmakkal élnem. Köszönöm! 
  Dr. Pádi Éva
  Dr. Pádi Éva
  klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos