Hogyan lehet segíteni az emlőműtét utáni krónikus fájdalmon?

Hogyan lehet segíteni az emlőműtét utáni krónikus fájdalmon?

2021.01.21 14:23

Emlődaganat műtéte után gyakran neuropátiás, idegi jellegű fájdalmakkal küzdenek a páciensek. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája erről a speciális fájdalomtípusról, és ennek kezelési lehetőségeiről beszélt.

Emlődaganat műtéte utáni fájdalom

Emlődaganat miatt szükséges emlőeltávolítás utáni, ún. posmastectomiás fájdalom elsősorban a mellkasban, a hónaljban fordul elő, esetleg a vállat, a kart is érinti, és gyakran sokáig fennáll. Az sem ritka, hogy ilyen típusú fájdalom jelentkezik a részleges, emlőmegtartó műtét, a lumpectomia után is. Az érzés maga lehet égő, szúró jellegű, esetleg zsibbadásnak tűnik, ám az esetek nagyobb részében nem tűnik elviselhetetlennek. 
Az onkológiai fájdalomcsillapítás emlőműtét után is segít.Amerikai kutatások szerint a posztmasztektómiás fájdalom a műtéten átesett nők 20-30 %-át érinti, gyakrabban akkor, ha az emlő felső részéből vagy a hónaljból történik a szövetek eltávolítása. Ennek oka az lehet, hogy az érintett területeken károsodnak az idegek, bár a konkrét okokat folyamatosan kutatják. Azoknál a fiatalabb nőknél is gyakoribb, akik úgynevezett axiliáris nyirokcsomó disszekción estek át, vagyis akiknek a hónaljából eltávolították a nyirokcsomók teljes láncát, és nem csak úgynevezett őrszem-nyirokcsomókat. Szerencsére az előbbi eljárásra jóval ritkábban van szükség. Ugyancsak növeli a fennmaradó krónikus fájdalom esélyét a műtét utáni sugárkezelés. Érdekes adalék, hogy nagy-britanniai kutatások szerint azok az emlőműtéten átesett nők, akiknél krónikus fájdalommal járó betegségeik miatt, például ízületi gyulladástól, fibromyalgiától, irritábilis bél szindrómától, derékfájástól vagy migréntől szenvednek, háromszor akkora valószínűséggel élnek át súlyos fájdalmat az operációt követő első héten, mint a többiek. A szakemberek szerint ez az összefüggés a pszichés állapottal magyarázható.

A poszt masztektómiás fájdalom is kezelhető

Speciális kezelésekkel az emlőeltávolítás utáni krónikus fájdalom is csillapítható.- Ha emlőeltávolítás utáni fájdalom jelentkezik, a legfontosabb, hogy a páciens kérjen segítséget, nem kell egyedül megbirkóznia ezzel – hangsúlyozza dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája. – A mellkasban, a karban, a hónaljban jelentkező fájdalom ugyanis nem csak lelkileg viselheti meg a pácienst, de a konkrét mozgásban is akadályozhatja, ami hosszútávon jelentős mozgásbeszűkülést okozhat. Éppen ezért fontos tudatosítani, hogy az emlőeltávolítás utáni fájdalom kezelhető. A kezelés eszközei lehetnek a gyógyszerek, bár az ilyen jellegű idegi fájdalmaknál körültekintően kell választani, hiszen előfordul, hogy nem az erős opioidok képesek csökkenteni a fájdalmat, hanem más, kifejezetten erre a célra kifejlesztett szerek. Emellett érdemes lehet alternatív módszerekkel is próbálkozni, az orvosi akupunktúrától a neurálterápiáig – a páciens elképzeléseinek, állapotának és tüneteinek megfelelően. Természetesen ugyanilyen fontos a pszichés megerősítés, hiszen sokszor ez segít átlendülni a mélypontokon és felgyorsítani a gyógyulást.

Pádi doktornő szerint nagyon komolyan érdemes foglalkozni a fájdalomterápiával, hiszen a fájdalom növelheti például a szövődmények kockázatát is. Ennek többek közt az oka, hogy az érintettek nem tudnak úgy mozogni, ahogyan kellene nekik, és nem tudják végrehajtani azokat a posztoperatív gyakorlatokat, amelyek segítenék a felépülést. Vagyis összetett fájdalomterápiával akár a hosszútávú gyógyulási esélyek is javulhatnak.    

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

  • Specialitások:
    • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
    • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
    • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
    • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
    • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
    • Másodvélemény adása
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr ! Kérdésem a következő: myeloma multiplex esetén alkalmazható a Bemer terapia? Válaszát köszönöm M. M.
    Kedves Metzger Márta
    A Myeloma multiplex a plazmasejtek daganatos megbetegedése. A beteg sejtek bárhol előfordulhatnak a testében, főleg a csontrendszer érintett.
    A pulzáló mágneses mező (Bemer terápia) biostimuláló és a vérkeringést javító hatású – ezzel a sejtek működését serkenti. Ha azonban a daganatsejtek
    működését segíti, akkor azzal a daganat terjedését fokozhatja. Tehát myeloma multiplex esetén a teljes testet érő biostimuláló hatású kezelések kerülendők.

    Tisztelettel Dr. Pádi Éva
    Onkológus
    Metzger Márta

    Dr. Pádi Éva

    Onkológus

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Megszüntette fájdalmaimat

    A doktornő kifejezetten kedves és ami ennél is fontosabb, köznapi nyelven tudja átadni szakmai tudását. Hálás vagyok, hogy fogadott, mint páciens, és megszüntette a daganatterápiát követően megmaradt fájdalmakat.
    Dr. Pádi Éva
    Dr. Pádi Éva
    klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos