Előrehaladott és áttétes daganattal élő betegeknél is enyhíthetők a tünetek

Előrehaladott és áttétes daganattal élő betegeknél is enyhíthetők a tünetek

2024.05.08 08:35

Mit jelent az előrehaladott állapotú daganat? Hová terjedhet az áttét? Milyen lehetőségei vannak a krónikus betegséggé „alakult” daganat kezelésének és hogyan lehet segíteni az érintett betegek fájdalmán? Ezekre a kérdésekre válaszolt a téma szakértője, dr. Pádi Éva, a Fájdalomközpont klinikai onkológusa, palliatív orvos, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája.

Milyen kezelések jöhetnek szóba előrehaladott daganatos betegség esetén?

- Elsősorban azt fontos tisztázni a kérdésben, hogy mit ért pontosan a kezelőorvos az „előrehaladott” kifejezésen. Elhangzott-e, hogy ez a betegség már nem gyógyítható, illetve, hogy kezelhető-e esetleg krónikus betegségként, aminél még többféle kezelés is szóba jöhet. Mindezek miatt nagyon jelentős, hogy a beteg értse a leleteiben leírtakat és őszinte választ kaphasson a kérdéseire – hangsúlyozza Pádi doktornő. – Utóbbi esetben például meghatározható cél lehet a daganat növekedésének lassítása, az élethossz növelése és a tünetek enyhítése.
Rákos betegeknek fontos az orvosi életmód tanácsadás.Az előrehaladott kifejezés vonatkozhat a lokálisan kialakult állapotra és az áttétek megjelenésére is.  A lokális előrehaladás azt jelenti, hogy a daganat már nagyobb és több szervet veszélyeztet, mint a folyamat elején, de még nem nőtt túl a kiindulási szerven. Ez bizonyos esetekben életveszélyes helyzetet jelenthet, más esetekben – például prosztataráknál – azonban a lokálisan előrehaladottabb állapot is kezelhető lehet. 
Az áttét (metasztázis) szó arra utal, hogy a daganat a véráram vagy a nyirokáramlás útján már más testrészekbe is átterjedt. Bár ez mindenképpen súlyos állapot, ugyanakkor ez sem jelenti feltétlenül azt, hogy nem kezelhető, hiszen például a hererák még áttétes esetben is az lehet. (Érdemes tudni, hogy még áttétes daganat esetén is azt a nevet alkalmazzák, ahonnan a betegség kiindult, például tüdőáttétes melldaganat, vagy csontáttétes prosztatadaganat.)

A tünetek ilyen esetekben is csökkenthetők

Az előrehaladott és áttétes esetekben vannak általános tünetek, amelyek az alábbiak lehetnek:

  • energiaszint csökkenés, gyengeségérzés, kimerültség,
  • szándék nélküli fogyás,
  • légzési nehézség, légszomj,
  • fájdalom.

A további tünetek attól függhetnek, pontosan mely szervet érinti a daganat és az áttétek.
Rákos betegeknek nagy segítség az orvosi életmód tanácsadás.- Miközben maga az előrehaladott daganat bizonyos esetekben nem kezelhető, a tünetek ellen sokat lehet tenni, hogy a páciens a lehető legjobb minőségű életet élhesse. Éppen ez a célja az úgynevezett palliatív ellátásnak, ami alapvetően a betegség és a kezelés okozta tünetek csökkentésére, az életminőség javítására koncentrál – hangsúlyozza dr. Pádi Éva, a Fájdalomközpont klinikai onkológusa, palliatív orvos, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája. – Segíteni tudunk például a fájdalomcsillapításban, a depresszió kezelésében, a gyengeség ellensúlyozásában, az étvágytalanság, a súlyvesztés megállításában, a hányinger, hányás, a nyelési nehézségek és még egyéb felmerülő problémák, például a sokaknál jelentkező légzési nehézség megoldásában, enyhítésében is.

Jótanácsok légszomj, légzési nehézség esetén

A légszomj meglehetősen gyakori tünet előrehaladott vagy áttétes állapotokban. A légzési nehézséget nem csak maga a daganat, de annak kezelése is okozhatja, és olyan problémák is állhatnak a hátterében, mint a fertőzések, a rossz vérkép és a tüdőt érintő állapotok. A légszomj a páciens minden tevékenységét megnehezítheti, akár depresszióhoz is vezethet és sokszor fokról fokra alakul ki. (Amennyiben hirtelen jelentkezik, nem múlik el és más erős tünetek is csatlakoznak hozzá, mentőt kell hívni.) Nem akut esetekben a kezelőorvos elrendelheti ennek kezelését is, de érdemes otthon is „trükköket” alkalmazni a könnyebb légzésért. Például ajánlott párnákkal megemelni a felső testet a vízszintes fekvésből 45 fokig, ki lehet próbálni, segít-e, ha egy ventilátort irányítunk a beteg arca felé, illetve hasznos a lassú orron belégzés és kétszer olyan hosszú szájon át kilégzés. Ezen kívül minden relaxációs technika és figyelemelterelés is segíthet. Pádi doktornő tapasztalatai szerint az érintett betegeknek és hozzátartozóiknak sokat jelentenek az ilyen praktikus tanácsok, az iránymutatás, az életmódbeli javaslatok és a tudat, hogy kérdezhetnek, hogy tisztán látják az állapotot és nincsenek teljesen kiszolgáltatott helyzetben.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

  • Specialitások:
    • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
    • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
    • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
    • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
    • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
    • Másodvélemény adása
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr ! Kérdésem a következő: myeloma multiplex esetén alkalmazható a Bemer terapia? Válaszát köszönöm M. M.
    Kedves Metzger Márta
    A Myeloma multiplex a plazmasejtek daganatos megbetegedése. A beteg sejtek bárhol előfordulhatnak a testében, főleg a csontrendszer érintett.
    A pulzáló mágneses mező (Bemer terápia) biostimuláló és a vérkeringést javító hatású – ezzel a sejtek működését serkenti. Ha azonban a daganatsejtek
    működését segíti, akkor azzal a daganat terjedését fokozhatja. Tehát myeloma multiplex esetén a teljes testet érő biostimuláló hatású kezelések kerülendők.

    Tisztelettel Dr. Pádi Éva
    Onkológus
    Metzger Márta

    Dr. Pádi Éva

    Onkológus

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Széleskörű tapasztalat

    Régóta fájdalmakkal éltem már a daganatos megbetegedésem miatt. Igazán hálás vagyok Dr. Pádi Évának, mert a megfelelő fájdalomcsillapító kúra beállításának és az életmódbeli tanácsainak köszönhetően elviselhetőek a mindennapjaim. Szívből ajánlom!
    Dr. Pádi Éva
    Dr. Pádi Éva
    klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos