Izomgörcs a daganattól vagy a kezeléstől? Íme, az onkológus tanácsai

Izomgörcs a daganattól vagy a kezeléstől? Íme, az onkológus tanácsai

2024.03.19 09:11

A daganat és annak kezelése is járhat olyan következményekkel, amelyek miatt izomgörcs, főként lábizom görcs jelenik meg kínzó tünetként. Utóbbi a lábba n, a bokában, a lábfejben is fájdalmas feszüléssel jár, és mindig érdemes utánajárni a pontos okának, ugyanis dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont klinikai onkológusa, palliatív orvos, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt bizonyos gyógyszerek és nem daganathoz kapcsolódó állapotok is okozhatják.

A daganat és annak kezelése is járhat fájdalommal, mellékhatásokkal

Daganatos betegeknél a fájdalomcsillapítás és az életmód tanácsadás is fontos.A daganat nyilvánvalóan fájdalommal jár, ami lehet közvetlen daganatos fájdalom, és az áttétek miatt jelentkező érzés is. Az is érdemes látni, hogy az onkológiai kezelések is okozhatnak fájdalmat, legyen szó a sugárkezelés utáni gyakori hegesedési folyamatról, a kemoterápiát követő poli-neuropátiáról, a sebészi beavatkozás során esetleg sérült idegekről, vagy az úgynevezett fantomfájdalomról. Ezek kívül bizonyos mellékhatásokkal is lehet számolni, melyek közt viszonylag gyakorinak számít a lábgörcs, az izomgörcs. Ez jelentkezhet hirtelen fájdalomként vagy kényelmetlenségként a lábban, lábfejben, okozhat fájdalmat, nehézséget mozgáskor, illetve, ha éjjel jelentkezik, megzavarhatja az alvást. A lábban jelentkező izomgörcsök lehetséges okai:

  • bizonyos kemoterápiás, célzott terápiás eljárások, immunterápiás gyógyszerek mellékhatása,
  • a lábat, a csípőt célzó sugárkezelés,
  • egyes hormontartalmú gyógyszerek,
  • a csontvesztést kezelő gyógyszerek,
  • olyan daganatok, amelyek az izomból indulnak vagy nyomják az izmot,
  • túl kevés fehérvérsejt vagy ennek pótlására rendelt kezelés,
  • hosszan tartó ágynyugalom és inaktivitás,
  • perifériás neuoropátia vagy más idegsérülés,
  • dehidráció,
  • változás az elektrolitok szintjében (főként a foszfor, a kalcium, a kálium és a cukor szintben),
  • nem a daganathoz köthető okok. 

Hogyan segíthetünk otthon az izomgörcsön?

Első sorban érdemes gyakran pozíciót változtatni, és a nap során is többször tornáztatni a lábat, behajlítani/megfeszíteni. Ha a beteg nem tudja mozgatni a lábát, ebben segíthet egy hozzátartozója. Amennyiben valaki ágyban fekvő beteg, valamilyen kitámasztással meg kell oldani, hogy a takaró súlya ne nehezedjen a lábára. Közvetlenül lefekvés előtt érdemes finoman kinyújtani az izmokat, ami megelőzheti a görcsöt, illetve, ha az orvos nem ellenzi, a láb gyengéd masszázsa is jót tehet. (A teljes testmasszázs nem ajánlott daganatos betegeknek.)
A daganatos betegeknél gyakori az izomgörcs.Amikor konkrétan jelentkezik a görcs, ajánlott felülni vagy felállni és annyira kinyújtani a lábat, amennyire lehetséges. A gyakori lábikragörcsnél például a lábujjakat kell lefelé feszíteni vagy járkálni. A borogatás kérdésében pedig nem csak azt kell megfigyelni, hogy a meleg vagy a hideg segít-e inkább a páciensnek, de érdemes kikérni az orvos javaslatát is.

Miben segíthet az orvos?

- Ha egy onkológiai betegnél az izomgörcs komoly gondot okoz, alaposan körbe kell járni a témát. Nem csak arra kell rákérdezni, mennyi folyadékot iszik, de érdemes egy laborvizsgálattal ellenőriztetni az elektrolitok szintjét is, ugyanis sokszor elég „csak” ezeket rendezni – ismerteti dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont klinikai onkológusa, palliatív orvos, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája. – Ha nem ilyen okai vannak az izomgörcsöknek, elrendelhetünk olyan gyógyszereket, amelyek megelőzik vagy csökkentik a lehetséges görcsöket. Ezeknél azonban olyan mellékhatások miatt kell óvatosnak lenni, mint a szédülés vagy ennek következtében az elesés. Arra is van mód, hogy ha az izomgörcs jelentősen zavarja az alvást, ez ellen rendeljünk el kezelést, hiszen a megfelelő alvás egyik fontos feltétele a gyógyulásnak.  
Ugyanakkor vannak esetek, amikor nem lehet várakozni és minél előbb orvosi segítséget kell kérni. Pádi doktornő szerint ilyen, ha a görcsölő láb bepirosodik, megduzzad, keménnyé, érzékennyé, meleggé válik, ha nem múlik el a görcs 6-8 órán át, illetve, ha más, szívinfarktusra utaló tünetek jelentkeznek. Utóbbi esetben mentőt kell hívni!

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Pádi Éva

klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos

  • Specialitások:
    • Onkológiai betegek fájdalomcsillapítása 
    • Daganatos kórképek fájdalomkezelése
    • Palliatív -tüneti, kiegészítő- terápia
    • Daganatgyanú esetén kivizsgálás
    • Kóros leletek, panaszok kivizsgálása 
    • Másodvélemény adása
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr ! Kérdésem a következő: myeloma multiplex esetén alkalmazható a Bemer terapia? Válaszát köszönöm M. M.
    Kedves Metzger Márta
    A Myeloma multiplex a plazmasejtek daganatos megbetegedése. A beteg sejtek bárhol előfordulhatnak a testében, főleg a csontrendszer érintett.
    A pulzáló mágneses mező (Bemer terápia) biostimuláló és a vérkeringést javító hatású – ezzel a sejtek működését serkenti. Ha azonban a daganatsejtek
    működését segíti, akkor azzal a daganat terjedését fokozhatja. Tehát myeloma multiplex esetén a teljes testet érő biostimuláló hatású kezelések kerülendők.

    Tisztelettel Dr. Pádi Éva
    Onkológus
    Metzger Márta

    Dr. Pádi Éva

    Onkológus

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Szakmai és közvetlen

    A doktornő ötvözi a szakmaiságot és a közvetlenséget. Hatalmas kételyekkel, hitetlenül, de mégis bizakodva mentem el a rendelésre, mert régóta kínoztak a daganatterápiával járó fájdalmak. Abszolút rábíztam magam a doktornő szaktudására. Hihetetlen hálát érzek, hogy nem kell mindennapos fájdalmakkal élnem. Köszönöm! 
    Dr. Pádi Éva
    Dr. Pádi Éva
    klinikai onkológus, belgyógyász, palliatív orvos