Gerincsérv - nem csak a műtét jelenthet megoldást

Gerincsérv - nem csak a műtét jelenthet megoldást

2023.05.31

Akár egyes mozdulatok lobbantják be a hátfájdalmat, akár ülés közben jelentkezik derékfájdalom, bizonyos esetekben felmerülhet a gerincsérv gyanúja. Vajon csak a műtét jelenthet megoldást? Van esetleg más segítség is? Szabad gerincsérvvel egyáltalán mozogni? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa válaszolja meg a fontos kérdéseket. 

Honnan tudhatjuk, hogy gerincsérv miatt jelentkezik derékfájás?

A gerincsérv a porckorongok problémájából ered, és számos módon kezelhető.Minél többet ülünk, és kevesebbet mozgunk, annál nagyobb az esély a hát- és derékfájás kialakulására, ami szinte már népbetegségnek számít. De honnan lehet tudni, hogy a pár napon túl is fennmaradó fájdalom valójában gerincsérv?
-  Az idősödéssel a porckorongok víztartalma mindenképpen csökkenni kezd, ennek következményeképp pedig mérséklődik a gerinc rugalmassága és terhelhetősége is. A kopott porckorong könnyebben megsérülhet, hirtelen, nagy terhelés, valamint az ülő életmód hatására a porckorongban lévő anyag elvándorolhat, a gyűrű kiszaladhat és kialakulhat a porckorongsérv. A gerincsérv gyakran társul a gerinc kisízületeinek kopásával, idült gyulladásával és ún. tartási rendellenességekkel is   – ismerteti Arnold doktor. - Ugyanakkor nem minden hát- és derékfájás utal feltétlenül gerincsérvre, ennek diagnosztizálása csak orvos által történhet meg. Bizonyos tünetek esetén tehát a legfontosabb lépés az orvosi vizsgálat. Ezek a tünetek az alábbiak:

  • ülés közben jelentkező fájdalom,
  • lábba kisugárzó fájdalom (ágyéki sérvnél), karba sugárzó fájdalom (nyaki sérvnél),
  • tüsszentéskor, köhögéskor belenyilalló fájdalom,
  • előre- vagy lehajláskor, emeléskor érzett derékfájdalom,
  • zsibbadás deréktájon, egyik vagy mindkét lábban,
  • vizelettartási, esetleg széklettartási nehézségek.  

Csak a műtét segíthet?

A gerincsérv kezelésében hasznos a PENS kezelés, a kollagén injekció és a gyógytorna.- Ha az orvos által elrendelt képalkotó eljárások segítségével bebizonyosodott a gerincsérv diagnózisa, személyre szabottan kell megválasztani a célravezető kezelést - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. – A hiedelmekkel ellentétben műtét csak ritkán szükséges, leginkább akkor, ha érzészavar, izomgyengülés, inkontinencia alakul ki, illetve ha a heves fájdalmak a konzervatív kezelésekkel sem enyhülnek. A műtét nélküli eljárások közül a helyi célzott gyulladáscsökkentő injekció a leggyorsabban bevethető és hatékony módszer a fájdalomcsillapításban, mintegy elsősegélyként szolgál heves fájdalmak esetén. Hosszú távon pedig, esetlegesen neurológussal konzultálva olyan hatékony eljárások közül választhatunk, mint a lágylézer kezelés, az orvosi kollagén injekciókúra, a lökéshullám terápia, a neurálterápia, a PENS kezelés, vagyis a bőrön át történő idegi stimuláció, az orvosi akupunktúra és a fizikoterápiás kezelések. A cél az, hogy a beteg megszabaduljon a fájdalomtól és belátható idő belül újra aktív lehessen, hiszen az inaktivitás csak ront a helyzeten.

Lehet és kell is mozogni, a gyógytorna elengedhetetlen

Szakmai ajánlások szerint akut derékfájdalom esetén is ajánlatos annyira aktívnak maradni, amennyire csak lehetséges és tovább folytatni a mindennapi tevékenységeket, lehetőleg dekompressziós deréköv viselése mellett. Ha ugyanis nem mozgunk, belekerülünk egy lefelé tartó spirálba, ami jelentősen rontja az állapotot.
Nem csak az állapotromlás megelőzésében, de a fájdalom hatékony csökkentésében is nagy szerepet játszanak a gyógytorna gyakorlatok, a fizioterápia, a manuálterápia. Az akut szakasz lezajlása után végzett gyógytorna során az adott személy számára felépített mozgássorok megerősítik a gerinc menti mély izmokat, csökkentik a gerincoszlopra nehezedő nyomást, hozzájárulnak a gerinc mobilitásához, hosszútávon pedig csökkentik a kiújulás esélyét a gerinc más szakaszain. Azonban csakis fokozatosan szabad növelni az aktivitási szintet, ebben az orvos és a gyógytornász tudnak iránymutatást adni. A megfelelően felépített, rendszeresen végzett gyógytorna és az orvosi kezelések segítségével tehát nem csak a fájdalom szüntethető meg, de a műtét is elkerülhető lehet.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy a férjem fizikai munkát végez (festő), sokszor be szokott állni a dereka, ezt gyógyszeres kezeléssel úgy ahogy tudja kezelni, illetve ha összejön neki több nap pihenő, akkor úgy. Viszont szeptember elején egy kiruccanás során elesett és pont a dereka azon részét ütötte be, ami egyébként is fájni szokott. Azóta folyamatosan fáj neki és a megszokottnál is többször áll be a dereka. Volt orvosnál, azon kívül, hogy idegbecsípődése van és írtak fel neki gyógyszert (ami nem használ semmit!), nem tudtak semmi hasznosat mondani. Mégis hova kellene mennie ezzel a problémával? Van e valami módszer amivel lehetne rajta segíteni akár itthon is? Köszönöm előre is a választ!
    Tisztelt Hölgyem ,

    A ferjenek rendszeresen derek fajdalmai vannak , fizikai munkát végez, es a " fájós " teruletet par hete baleset is érte.
    Erről a regióról( gerinc- szakaszról ) javaslom készüljön Rontgen felvétel az esetleges Traumas sérülés kizárása érdekében. ( ha nem volt )
    A megállapított " idegbecsípődés " miatt ideggyógyaszati konzílium is szoba jöhet.
    Általánosságban elmondható az otthoni Életmód kapcsán, hogy a fizikai kímélet, a szakember irányításával végzett rendszeres funkcionális gyogytorna ,és a testsúly kontroll egyuttesen alkalmazva jó hatású a derék fájdalmak kezelésében .
    Amennyiben a panaszok tartósan fennállnak , kerem fáradjanak be a Klinikánkra a leletekkel konzultációra es vizsgálatra a Rendelesi időmben :

    H, Cs : du.

    Tisztelettel ,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Eszter

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Nagyon felkészült

    Arnold Doktor Úr nagyon felkészült és emberséges volt, a recepciós Hölgy is kedvesen fogadott
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók