Aktív fájdalomcsillapítással a gerincsérv ellen

Aktív fájdalomcsillapítással a gerincsérv ellen

2023.12.20

A gerincsérv az egyik legrettegettebb reumatológiai problémák egyike, hiszen nem csak az ember mindennapjait befolyásolja, hanem sokszor szinte teljesen mozgásképtelenné teszi az illetőt. Hogy pontosan mi mindennel lehet segíteni a gerincsérven, arról Dr. Arnold Dénes Arnold, a FájdalomKözpont főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás szakértője beszélt.

Online Bejelentkezés

Kolosy Téri rendelő - 1036 Budapest, Lajos u. 66. Buda Square Irodaház 'B' lépcsőház, V. emelet

A gerincsérv az egyik legrettegettebb reumatológiai problémák egyike, hiszen nem csak az ember mindennapjait befolyásolja, hanem sokszor szinte teljesen mozgásképtelenné teszi az illetőt. Sajnos az esetek egy részében csakis műtéttel lehet orvosolni a problémát, ám enyhébb esetben az aktív fájdalomcsillapítás gyors javulást hozhat. Hogy pontosan mi mindennel lehet segíteni a gerincsérven, arról Dr. Arnold Dénes Arnold, a FájdalomKözpont főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás szakértője beszélt.

Mi az a gerincsérv?

A gerincsérv röviden a csigolyák közti porckorongok sérve. Ekkor a porckorong magját képező kocsonyás részt körülvevő rostos gyűrű tartása meggyengül, aminek hatására a belső állomány kitüremkedik, jellemzően a gerincidegek irányába- így azok nyomás alá kerülnek, becsípődnek. Ez persze nagyfokú fájdalommal jár, sokszor nyugalmi helyzetben is. Hogy pontosan hol okoz panaszt, az attól függ, hogy a gerinc mely részénél sérül a porckorong. Például nyaki gerincérv során a felső végtagokba sugárzik a fájdalom, ágyéki gerincsérvkor az alsó végtagok, illetve a derék lesz érintett.
Ilyenkor a fájdalmon kívül zsibbadás, érzékkiesés, mozgáskorlátozottság hívhatja fel a figyelmet a betegségre, ami erőltetésre fokozódik.
A gerincsérv több ok miatt is kialakulhat: ilyen többek között a túlsúly, a mozgáshiány, a genetika, megerőltetés, nehéz súlyok emelése. Megelőzés gyanánt a rendszeres mozgásnak van a legnagyobb szerepe, mivel a hátizmok megerősítése révén kevesebb teher esik a porckorongokra, így azok kevésbé sérülnek.

Aktív fájdalomcsillapítással a könnyed mozgásért

Gerincsérv esetén a kezelés a sérv súlyosságától függ. Legrosszabb esetben csakis a műtét kerülhet szóba, azonban gyakran kevésbé drasztikus terápiával is maximális eredményeket lehet elérni. A szakértő szerint a konzervatív vagy műtéti terápia a beteg állapotától és az  esetleges MR lelettől is függ. A RTG-nek csak egyéb állapotok (törés, csúszás, csontszerkezeti elváltozások) kizárásában van szerepe. 
„Amennyiben a porckorongban lévő kocsonyás anyag „csak” kitüremkedik, akkor kúraszerűen célzott ishias infusios injekcióval, illetve guna bioterápiával orvosolható a probléma. Mindezek mellett speciális gyógytorna, valamint kineziológiai szalag már kezdetektől javasolt, csakúgy, mint az akupunktúra. A terápia a fennálló izomfeszülések oldásával, a helyi keringés javításával és a környéki ödéma csökkentésével hat, méghozzá úgy, hogy elősegíti a fájdalomért és gyulladásért felelős biokémiai anyagok gyorsabb eltávozását.

A maximális hatás érdekében nem csak a problémás területet szükséges kezelni, hanem akupunktúrával az ahhoz kapcsolódó meridiánokat is. Ezen pontok kezelésével a hagyományos kínai orvoslás szemlélete szerinti energetikai zavar helyreállítása történik.”- mondja dr. Arnold Dénes Arnold, a FájdalomKözpont főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás szakértője.

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Ur! En mar egy eve kuzdök könyök fajdalommal ha mozgatom nagyfajdalmamvan mar oda jutottam munkamat sem tudom elvegezni.Sajnos ortoped orvoshoz fordultam aki elöször inekciot adot aztan kremet irt fel ezeksem segitettek. Ezek utan könyök röngen jöt nem latott semmit. nyaki csigolya röngen következet 3 csigolya kicsit elmozdult de nem komoly muteni nem kell fejem nem fajt soha csak a könyökömbe a csont.Ezekutan 3honapig röngen sugar kezelest kaptam 1perc volt Ez sem segitet csak rontott mert ha valami hozza er faj acsont.Ezek utan azt allapitotta meg az orvos hogy nyaki csigolya okozza a fajdalmat fizikoterapia kezelest kaptam 10alkalom volt ebbe elektro, masszas 7perc pakolas ,es nyakitorna. Ezen is tulvagyok de mintha nem is jartam volna kezelesre.Közbe a munkam elvesztettem,es itvagyok a bajba mert meg mindig faj pedig 2honapja nem dolgozok de szetretnek dolgozni de igy nemtudok Milyen megoldasvan meg mer mar nagyon elegem van nem tudnak erre semmit En meg fiatal vagyok hogy munkanekul legyek de igy nemtudom elvegezni En külföldön elek takaritasbol kellet meg elnem de most bajba vagyok Ha valaki meglat nemtudja mi faj mert ez nem latvanyos szinte mar en szegyeltem magam mert faj a kezem az orvos meg nem tud mitteni azt mondja. Nekem a csont faj a konyökömbe Nem lehet csonthatya gyulladas amit gyogyszerrel lehetne kezelni Szeretnek valaszt hogyan gyogyulhatok meg.Ha lehetne valastkapni az e.mail cimemre
    Tisztelt Holgyem,

    A könyök izulet panaszait az alabbi gyakoribb korkepek okozhatják :

    Izuleti Kopasi folyamatok
    Un. Tenisz- konyok
    Un. Golf- konyok
    A nyaki gerinc szelvény eltérései ( pl. gerincsérv , csigolya es porckorong betegsegek)
    Serulések( traumas - elvaltozasok )
    Sérulesek utani állapotok ( post- traumas eltérérések )
    Az ún. Környéki idegek eltérései
    Az izuleti lagyreszek kórkepei ( szalagok, izuleti tok, )
    Izuleti gyulladasos folyamatok ( heveny es idult )
    A vazizomzat eltérései
    Tartos egyoldali tulterhelés

    A leirtak alapján Önnek valoszinusitheto egy kezdödő degenerativ ( kopasi ) eltérése amely a nyaki gerinc szelveny eltérésevel is kombinalodott.
    Ezekre Ön Szakorvosok által elrendelt
    un. kombinált kezelésben részesült.

    A rendelkezésmre álló informaciok alapjan javasolnék Önnek olyan kiegészito képalkoto eljarast is , amely a lágyrészekről is informacoit ad : konyokizuleti ultrahang vagy MR vizsgalat.
    Ezek diagnozisanak alapján ideggyogyaszati konzilium is szoba johet.

    A pontos diagnozishoz es a kezelési terv felallitasahoz kerem faradjon be Klinikanra a leleteivel orvosi vizsgalatra es konzultaciora a rendelesi idomben :
    H, Cs : du.

    Tisztelettel ,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalom specialista



    Biro Eva

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Nagyon részletes

    A nagyon részletes, aprólékos állapotfelmérés és vizsgálat. A megoldási javaslattal kapcsolatos nagyon részletes tájékoztatás, többször elismételve azt, hogy mi az én feladatom a felépülés érdekében. A kezelés pontos bemutatása, amelynek során részletesen kitért a várható eredményre és az esetleges mellékhatásokra. 
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók