Talpi bőnye gyulladás - ez is lehet a sarok- és talpfájdalom oka

Talpi bőnye gyulladás - ez is lehet a sarok- és talpfájdalom oka

2023.06.14 08:27

A sarokfájdalom, az álláskor, lépcsőzéskor a sarokban jelentkező kellemetlenség igen zavaró tünet, amelynek hátterében számos ok állhat. Ezek közül a talpi bőnye gyulladásról, annak tüneteiről és kezeléséről beszélt dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa.

Sokszor reggel és állás közben jelentkezik a sarokfájdalom

A sarokfájdalom gyakori oka a talpi bőnye gyulladása.A sarok feladata, hogy biztosítsa a támasztékot a test súlyának, éppen ezért a sarkunk minden egyes lépésünknél komoly behatásnak van kitéve. A szakértők szerint járáskor a testsúly 1.25-szöröse, futáskor a 2.75-szöröse nehezedik a lábunkra – ezért nem csoda, ha érzékeny és sérülékeny ez a terület.
Az itt jelentkező fájdalmak döntően része mögött mechanikai okok állnak, de meghúzódhat a háttérben arthritis, fertőzések, autoimmun- és neurológiai problémák, trauma, csontritkulás és más csontbetegségek, illetve több szervrendszert érintő betegségek is. Az egyik leggyakoribb probléma azonban a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag betegsége, a plantaris fasciitis, vagyis a talpi bőnye gyulladása. Mivel ennek a szalagnak fontos szerepe van a talp izmainak, inainak, és a láb boltozatának a fenntartásában, könnyű túlterhelni. Ilyenkor a normális 2-4 mm vastagságúról akár 6-10 mm-nyire is vastagodhat, ami miatt reggel, valamint hosszabb állás és lépcsőzés következtében fájdalom jelentkezik.
Fiataloknál különösen gyakori a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom. Ebben a korban ugyanis még nem teljesen kifejlett a sarokcsont és könnyebben sérülhet. Ehhez hozzájárulhat például a túl korán kezdett magassarkú hordás is.

Milyen tünetek utalhatnak a talpi bőnye gyulladására?

  • Kezdetben a sarokcsontnál és/vagy a lábujjak tövénél jelentkezik a fájdalom. Az érzés leginkább húzó, szúró jellegű, és reggeli felkelés után azonnal érezhető.
  • A fájdalom eleinte 10-20 perc alatt elmúlik, tulajdonképpen „bejáratódik” a láb, bár a fizikai megterhelés fokozhatja a panaszokat és a gyulladásos folyamat előrehaladtával egyre tovább jelen van a feszítő érzés.  
  • A talp, a sarok a gyulladás miatt kipirulhat, meleggé válhat, egyre nehezebbé válik a járás, az állás.
  • Mivel a túlterhelés elsősorban sportolóknál jelenhet meg, igen gyakran a futók, ugrók jelentkeznek ilyen problémával, különösen, ha nem szakszerűen építették fel az edzésüket. Ugyanakkor természetesen mindenkinél jelentkezhet a gyulladás, főként, ha kemény talajon kénytelen állni vagy járni, például az álló foglalkozása miatt.

Van, amikor a pihentetés nem elég

A sarokfájdalom kezelése gyógytornász és ortopéd orvos feladata.​​​​​​​Elsősorban pihentetni kell a lábat, különösen kerülni a futást és a kemény talajon járást. Érdemes lehet hideg borogatást helyezni a lábra (nem közvetlenül a sarokra), valamint lábfej-nyújtó gyakorlatokat végezni. Nagyon fontos a megfelelő cipő kiválasztása sportoláshoz és hétköznapra is, a túl magas talp kerülendő, meg lehet próbálni a cipőkben elhelyezhető sarokpárnákat és sarokemelőket is, bár ezek csak átmeneti megoldást nyújtanak. Ha sportolunk, a megfelelő bemelegítéssel jelentősen csökkenthetjük a sarkat érő terhelés erősségét.
- Ha a pihentetés nem hoz eredményt, szóba jöhet egy nem-szteroidos gyulladáscsökkentő terápia. Amennyiben nincs javulás, meg lehet próbálni 2-3 alkalommal a szteroidos injekciókat, amelyek bár csökkentik a fájdalmat, de csak korlátozott ideig használhatók, az esetleges mellékhatások miatt, illetve csak tüneti kezelést jelentenek. Szakember által biztosított segítség lehet a helyi vérkeringést fokozó fizikoterápia, a lökéshullám kezelés. – ismerteti dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. - A konzervatív terápiák közül a terápiás röntgenbesugárzásnak van időnként jó eredménye. Érdemi, okot megszüntető javulást a jól felépített konzervatív kezelés mellett, az életmódbeli változások és a rendszeres aktív tornáztatás, nyújtás hoznak.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! A következő problémával fordulok Önhöz, hogy ha hat hete volt teljes méheltávolításom, mehnyak és petevezetőkkel együtt, a székelés stb. Is rendben, has középső fájdalmaim is már szépen szinte el is múltak, a három hetes kontrollon is minden rendben ölt, ill az ötödik héten is voltam.. Itt is rendben volt minden.. A petefészkeim mitől fáj hatnak, ha az orvos se látott semmit az említett konzrollokon? A bal különösen, a jobb csak mintha akkor ha több kávét fogyasztanék.. A bal mindig is sokkal érzékenyebb volt, többször műtöttek endometriózis sál, a méh kivétele is az adenomyózis miatti fájdalom miatt története meg. 43 éves vagyok.Szövettan is rendben. Köszönöm válaszát! Szilvia
Tisztelet Hölgyem ,

Az Ön által leírt fájdalmak származhatnak az endometriosis ill . esetleges post - Operativ ( műtét utáni ) okokból is .
Első lépésben ezért javaslom konzultáció elvégzését az Önt operáló Kollégával .

Egyeb okok is szoba jöhetnek , a vastagbél megbetegedései , krónikus kismednencei gyulladás , vagy krónikus fajdalom Szindroma ( KFS ).

Amennyiben szükségét érzi , várom Fajdalom Központunkba konzultációra - a vonatkozó orvosi dokumentációval - ,
amelyet jelen helyzetben telefonon , vagy Skypon keresztül is kérhet .

A pontos diagnózis felállításában hasi - & kismedencei MRI segíthet .

További részletek a honlapomon .

Tisztelettel ,

ARNOLD Dénes ARNOLD
Kiss Szilvia

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenre választ kaptam!

A kezelést végző kolleganőtől bármit kérdezhettem, nem éreztem úgy, hogy már lejárt az időm és jön a következő beteg. Türelmesen végighallgatott, bármilyen kérdésemre szívesen válaszolt!
Lökéshullám terápia
Lökéshullám terápia
fizikoterápia