Talpi bőnye gyulladás - ez is lehet a sarok- és talpfájdalom oka

Talpi bőnye gyulladás - ez is lehet a sarok- és talpfájdalom oka

2023.06.14

A sarokfájdalom, az álláskor, lépcsőzéskor a sarokban jelentkező kellemetlenség igen zavaró tünet, amelynek hátterében számos ok állhat. Ezek közül a talpi bőnye gyulladásról, annak tüneteiről és kezeléséről beszélt dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa.

Sokszor reggel és állás közben jelentkezik a sarokfájdalom

A sarokfájdalom gyakori oka a talpi bőnye gyulladása.A sarok feladata, hogy biztosítsa a támasztékot a test súlyának, éppen ezért a sarkunk minden egyes lépésünknél komoly behatásnak van kitéve. A szakértők szerint járáskor a testsúly 1.25-szöröse, futáskor a 2.75-szöröse nehezedik a lábunkra – ezért nem csoda, ha érzékeny és sérülékeny ez a terület.
Az itt jelentkező fájdalmak döntően része mögött mechanikai okok állnak, de meghúzódhat a háttérben arthritis, fertőzések, autoimmun- és neurológiai problémák, trauma, csontritkulás és más csontbetegségek, illetve több szervrendszert érintő betegségek is. Az egyik leggyakoribb probléma azonban a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag betegsége, a plantaris fasciitis, vagyis a talpi bőnye gyulladása. Mivel ennek a szalagnak fontos szerepe van a talp izmainak, inainak, és a láb boltozatának a fenntartásában, könnyű túlterhelni. Ilyenkor a normális 2-4 mm vastagságúról akár 6-10 mm-nyire is vastagodhat, ami miatt reggel, valamint hosszabb állás és lépcsőzés következtében fájdalom jelentkezik.
Fiataloknál különösen gyakori a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom. Ebben a korban ugyanis még nem teljesen kifejlett a sarokcsont és könnyebben sérülhet. Ehhez hozzájárulhat például a túl korán kezdett magassarkú hordás is.

Milyen tünetek utalhatnak a talpi bőnye gyulladására?

 • Kezdetben a sarokcsontnál és/vagy a lábujjak tövénél jelentkezik a fájdalom. Az érzés leginkább húzó, szúró jellegű, és reggeli felkelés után azonnal érezhető.
 • A fájdalom eleinte 10-20 perc alatt elmúlik, tulajdonképpen „bejáratódik” a láb, bár a fizikai megterhelés fokozhatja a panaszokat és a gyulladásos folyamat előrehaladtával egyre tovább jelen van a feszítő érzés.  
 • A talp, a sarok a gyulladás miatt kipirulhat, meleggé válhat, egyre nehezebbé válik a járás, az állás.
 • Mivel a túlterhelés elsősorban sportolóknál jelenhet meg, igen gyakran a futók, ugrók jelentkeznek ilyen problémával, különösen, ha nem szakszerűen építették fel az edzésüket. Ugyanakkor természetesen mindenkinél jelentkezhet a gyulladás, főként, ha kemény talajon kénytelen állni vagy járni, például az álló foglalkozása miatt.

Van, amikor a pihentetés nem elég

A sarokfájdalom kezelése gyógytornász és ortopéd orvos feladata.​​​​​​​Elsősorban pihentetni kell a lábat, különösen kerülni a futást és a kemény talajon járást. Érdemes lehet hideg borogatást helyezni a lábra (nem közvetlenül a sarokra), valamint lábfej-nyújtó gyakorlatokat végezni. Nagyon fontos a megfelelő cipő kiválasztása sportoláshoz és hétköznapra is, a túl magas talp kerülendő, meg lehet próbálni a cipőkben elhelyezhető sarokpárnákat és sarokemelőket is, bár ezek csak átmeneti megoldást nyújtanak. Ha sportolunk, a megfelelő bemelegítéssel jelentősen csökkenthetjük a sarkat érő terhelés erősségét.
- Ha a pihentetés nem hoz eredményt, szóba jöhet egy nem-szteroidos gyulladáscsökkentő terápia. Amennyiben nincs javulás, meg lehet próbálni 2-3 alkalommal a szteroidos injekciókat, amelyek bár csökkentik a fájdalmat, de csak korlátozott ideig használhatók, az esetleges mellékhatások miatt, illetve csak tüneti kezelést jelentenek. Szakember által biztosított segítség lehet a helyi vérkeringést fokozó fizikoterápia, a lökéshullám kezelés. – ismerteti dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. - A konzervatív terápiák közül a terápiás röntgenbesugárzásnak van időnként jó eredménye. Érdemi, okot megszüntető javulást a jól felépített konzervatív kezelés mellett, az életmódbeli változások és a rendszeres aktív tornáztatás, nyújtás hoznak.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

 • Specialitások:
  • sarokfájdalom
  • Achilles-ín gyulladás
  • könyökfájdalom
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Bocsánat , hogy most ìrok , fáj a talpam , fáj ha megyek , dolgozom de egyre rosszabb , nem múlik nem tudok aludni tőle , van amikor a tèrdemig fáj , ès már kèt hónapja ha nem több, a stresz nem hinnèm , hogy csinálná , esetleg még tudná ìrni mi lehet vagy esetleg melyik szer lehet ki hatással rá. Előre is meg köszönöm
  Kedves Mosóczki Ilona

  A talpi fájdalom egyik leggyakoribb oka lúdtalp, vagy egyéb láb statikáját érintő probléma. De okozhatja az erek betegsége, vagy akár cukorbetegség is. Szakorvosi vizsgálat javasolt, enélkül diagnózis, illetve kezelési terv nem állítható fel. Ortopédust és/vagy érsebészt keressen fel első körben.

  Mosóczki Ilona

  Dr. Magbade Gábor

  ortopéd-traumatológus

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Szakértelem

  Dr. Magbade Gábor kezelésének segítségével, hónapok óta húzódó Achilles fájdalmam szűnt meg!!!Köszönöm Doktor Úr!
  Dr. Magbade Gábor
  Dr. Magbade Gábor
  ortopédia