Talpi bőnye gyulladás - ez is lehet a sarok- és talpfájdalom oka

Talpi bőnye gyulladás - ez is lehet a sarok- és talpfájdalom oka

2023.06.14 08:27

A sarokfájdalom, az álláskor, lépcsőzéskor a sarokban jelentkező kellemetlenség igen zavaró tünet, amelynek hátterében számos ok állhat. Ezek közül a talpi bőnye gyulladásról, annak tüneteiről és kezeléséről beszélt dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa.

Sokszor reggel és állás közben jelentkezik a sarokfájdalom

A sarokfájdalom gyakori oka a talpi bőnye gyulladása.A sarok feladata, hogy biztosítsa a támasztékot a test súlyának, éppen ezért a sarkunk minden egyes lépésünknél komoly behatásnak van kitéve. A szakértők szerint járáskor a testsúly 1.25-szöröse, futáskor a 2.75-szöröse nehezedik a lábunkra – ezért nem csoda, ha érzékeny és sérülékeny ez a terület.
Az itt jelentkező fájdalmak döntően része mögött mechanikai okok állnak, de meghúzódhat a háttérben arthritis, fertőzések, autoimmun- és neurológiai problémák, trauma, csontritkulás és más csontbetegségek, illetve több szervrendszert érintő betegségek is. Az egyik leggyakoribb probléma azonban a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag betegsége, a plantaris fasciitis, vagyis a talpi bőnye gyulladása. Mivel ennek a szalagnak fontos szerepe van a talp izmainak, inainak, és a láb boltozatának a fenntartásában, könnyű túlterhelni. Ilyenkor a normális 2-4 mm vastagságúról akár 6-10 mm-nyire is vastagodhat, ami miatt reggel, valamint hosszabb állás és lépcsőzés következtében fájdalom jelentkezik.
Fiataloknál különösen gyakori a sarok ütődései miatt kialakuló fájdalom. Ebben a korban ugyanis még nem teljesen kifejlett a sarokcsont és könnyebben sérülhet. Ehhez hozzájárulhat például a túl korán kezdett magassarkú hordás is.

Milyen tünetek utalhatnak a talpi bőnye gyulladására?

  • Kezdetben a sarokcsontnál és/vagy a lábujjak tövénél jelentkezik a fájdalom. Az érzés leginkább húzó, szúró jellegű, és reggeli felkelés után azonnal érezhető.
  • A fájdalom eleinte 10-20 perc alatt elmúlik, tulajdonképpen „bejáratódik” a láb, bár a fizikai megterhelés fokozhatja a panaszokat és a gyulladásos folyamat előrehaladtával egyre tovább jelen van a feszítő érzés.  
  • A talp, a sarok a gyulladás miatt kipirulhat, meleggé válhat, egyre nehezebbé válik a járás, az állás.
  • Mivel a túlterhelés elsősorban sportolóknál jelenhet meg, igen gyakran a futók, ugrók jelentkeznek ilyen problémával, különösen, ha nem szakszerűen építették fel az edzésüket. Ugyanakkor természetesen mindenkinél jelentkezhet a gyulladás, főként, ha kemény talajon kénytelen állni vagy járni, például az álló foglalkozása miatt.

Van, amikor a pihentetés nem elég

A sarokfájdalom kezelése gyógytornász és ortopéd orvos feladata.​​​​​​​Elsősorban pihentetni kell a lábat, különösen kerülni a futást és a kemény talajon járást. Érdemes lehet hideg borogatást helyezni a lábra (nem közvetlenül a sarokra), valamint lábfej-nyújtó gyakorlatokat végezni. Nagyon fontos a megfelelő cipő kiválasztása sportoláshoz és hétköznapra is, a túl magas talp kerülendő, meg lehet próbálni a cipőkben elhelyezhető sarokpárnákat és sarokemelőket is, bár ezek csak átmeneti megoldást nyújtanak. Ha sportolunk, a megfelelő bemelegítéssel jelentősen csökkenthetjük a sarkat érő terhelés erősségét.
- Ha a pihentetés nem hoz eredményt, szóba jöhet egy nem-szteroidos gyulladáscsökkentő terápia. Amennyiben nincs javulás, meg lehet próbálni 2-3 alkalommal a szteroidos injekciókat, amelyek bár csökkentik a fájdalmat, de csak korlátozott ideig használhatók, az esetleges mellékhatások miatt, illetve csak tüneti kezelést jelentenek. Szakember által biztosított segítség lehet a helyi vérkeringést fokozó fizikoterápia, a lökéshullám kezelés. – ismerteti dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. - A konzervatív terápiák közül a terápiás röntgenbesugárzásnak van időnként jó eredménye. Érdemi, okot megszüntető javulást a jól felépített konzervatív kezelés mellett, az életmódbeli változások és a rendszeres aktív tornáztatás, nyújtás hoznak.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

  • Specialitások:
    • sarokfájdalom
    • Achilles-ín gyulladás
    • könyökfájdalom
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot! Bal talpamon sarkantyum van,érdeklődnek lökés hullám terápia ,mennyibe kerül ?es hány alkalom kell?Segitseget előre is köszönöm .
    Tisztelt Antal Péter!

    Központunkban a lökéshullám kezelés ára 14.500 Ft.- alkalmanként.
    A probléma súlyosságától, fennállási idejétől függően általában szakorvosaink 4-6 alkalmat javasolnak. Az első kezelést mindenképp meg kell hogy előzze egy szakorvosi vizit, melyre időpontot online ( https://www.fajdalomkozpont.hu/online-bejelentkezes) , vagy telefonon (+36 70 621 2433) is tud foglalni.

    Mielőbbi gyógyulást kívánunk!

    Vörös-Locherer Zita
    asszisztens
    Antal peter

    Lökéshullám terápia

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Profizmus

    Dr. Magbade Gábornál voltam bokafajdalommal. Segítőkész , kedves, profi munkat végez . Maximalisan meg vagyok elégedve . Ajánlom .
    Dr. Magbade Gábor
    Dr. Magbade Gábor
    ortopédia