Ferdenyak - csak pontos diagnózisra épülhet a kezelés

Ferdenyak - csak pontos diagnózisra épülhet a kezelés

2023.02.14

A veleszületett problémákon túl számos oka lehet annak, ha valaki ferdén tartja a nyakát, vagyis ferdenyak diagnosztizálható nála. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a pontos ok ismeretében érhető el az orvosi segítség.

Milyen okai lehetnek a ferdenyaknak?

A nyakfájás, ferdenyak okát fontos kivizsgálni.A ferdenyak, vagyis szó szerint az az állapot, amikor valaki ferdén tartja a nyakát, néhány esetben születési rendellenesség, ami – amennyiben egy izomsérülés következményéről van szó -, jól kezelhető. A torticollis, vagyis a ferdenyak azonban később, más okok miatt is kialakulhat. Okozhatják többek közt izomgörcsöt eredményező sérülések, fertőzések, központi idegrendszeri betegségek, nyirokcsomó megnagyobbodást vagy tályogot okozó torok- és felsőlégúti fertőzések. Ha ezek mindegyike kizárható, érdemes lehet olyan ritkább okok után vizsgálódni, mint a nyaki gerinc ízületi gyulladása, a hegesedő szövet, bizonyos gyógyszerek használata, illetve olyan egyéb okok, amelyek az izomszabályozás hiányát eredményezik (például droghasználat), bizonyos szív-érrendszeri rendellenességek és tumorok.

Lehet átmeneti és tartós jelenség is a ferdenyak

- Amikor valaki néhány napig úgy érzi, nem tudja egyenesen tartani a fejét, sokszor banális okokra kell gondolni, mint például a megduzzadt nyirokcsomók. Ezt könnyen ki lehet tapintani a nyakon. Azt azonban érdemes kideríteni, mi okozza a duzzanatot, különösen, ha egy-két napon belül nem múlik el. Az is meglehetősen gyakori, hogy izom eredetű oka van a ferdenyak kialakulásának. Ha nem egyértelmű, miért lettek az egyik oldalon kötöttebbek a nyakizmok – például egy rosszul kivitelezett erősítő edzés hatására-, érdemes orvosnak is megmutatni a problémát – hangsúlyozza Arnold doktor. – Ezeknél súlyosabb lehet a tartós és a spastikus torticollis. Első esetben az izomzatban vagy a csontszerkezetben mutatkozik olyan krónikus probléma, ami miatt megjelenik a ferdenyak. Ezt sokszor neurológus tudja diagnosztizálni. A spastikus torticollisnak is nevezett állapot kapcsán pedig a nyaki izmok húzódnak össze akaratlanul, és ennek a lassú, görcsös mozgásnak a hatására a fej valamelyik irányba elfordul és elbillen.

Ha megszületik a diagnózis, hatásos lehet a kezelés

A ferdenyak okának kezelésében segíthet a kollagén injekció, az akupunktúra is. - A ferdenyak kezelésének legfontosabb lépése, hogy megtudjuk, mi okozza. Ha sérülés vagy valamilyen trauma, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Más esetekben el kell dönteni, hogy milyen orvosnak kell kivizsgálnia a panaszt. Ha például olyan idegrendszeri tünetekkel társul a ferdenyak, mint a nyelv és a szem irányításának nehézsége, akkor neurológiai kivizsgálás szükséges – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - A pontos diagnózist néha nem könnyű felállítani, ezért szükség lehet képalkotó eljárásokra is. Ha végül megszületik a diagnózis, el kell dönteni, mire irányuljon a kezelés. A fájdalom és a gyulladás gyors enyhítésére beválhat például a helyi célzott injekció, és adott esetben szükség lehet nyakmerevítőre is. Később eredményesen alkalmazható az orvosi kollagén injekció, amely a fájdalmat is csökkenti és az okokat is kezeli. Érdemes olyan fizikoterápiás eljárásokban is gondolkozni, mint a lökéshullám terápia, illetve megoldást jelenthet a lágylézer kezelés és az orvosi akupunktúra is. Bizonyos esetekben szükséges a műtét, ami megakadályozza az izmok akaratlan összehúzódását. Fontos még, hogy a nyakfájós beteg kerülje az előretolt fejtartást, vagyis a teknősbéka nyakat (főként számítógép használatnál), a huzatot, a légkondit és az aszimmetrikus terheléseket. Ha pedig már levonult az akut szakasz, nagy segítséget jelent a kiújulás megelőzésében a gyógytornász által személyre szabott funkcionális gyógytorna.   

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

 • Specialitások:
  • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
  • Hátfájdalom
  • Nyaki fájdalom
  • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
  • Holisztikus szemlélet
  • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
  • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
   
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  por6ckorong sérvvel már mütöttek 6éve 4éve szegeden Bogács professzor szivvel mütött majd Garzon csontkovács ujra porckorongsérvvel 2 hete garzon ur ujra kezelt ésközölte isiás kérem segitsen
  Tisztelt Hölgyem ,


  A leírtak alapján azt javaslom , szíveskedjék az Önt operáló osztályra fordulni konzultációra .
  Ha ez nem kivitelezhető , akkor a teruletileg illetékes ideggyógyaszati Szakrendelesen jelentkezzen.

  Addig javasolt fizikai kímélet , az asszimetrikus terhelések kerülése ,
  Megfelelő szék @ fekvőhely kialakítása.
  A gyógyszertárakban vény nélkül ( VN)
  Kapható porcerôsitő , Regeneralo es fajdalom - és gyulladas csökkentő keszitmenyek , krémek alkalmazasa is javasolt .


  Tisztelettel ,


  DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
  Sebész szakorvos
  Fájdalomspecialista
  Hegedüs Péterné

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Kedves és közvetlen

  A maximális odafigyelés, az általam elmondottak alapján látható terápia-átgondolás, a kedves közvetlenség!
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  Kapcsolódó videók