Ferdenyak - csak pontos diagnózisra épülhet a kezelés

Ferdenyak - csak pontos diagnózisra épülhet a kezelés

2023.02.14

A veleszületett problémákon túl számos oka lehet annak, ha valaki ferdén tartja a nyakát, vagyis ferdenyak diagnosztizálható nála. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a pontos ok ismeretében érhető el az orvosi segítség.

Milyen okai lehetnek a ferdenyaknak?

A nyakfájás, ferdenyak okát fontos kivizsgálni.A ferdenyak, vagyis szó szerint az az állapot, amikor valaki ferdén tartja a nyakát, néhány esetben születési rendellenesség, ami – amennyiben egy izomsérülés következményéről van szó -, jól kezelhető. A torticollis, vagyis a ferdenyak azonban később, más okok miatt is kialakulhat. Okozhatják többek közt izomgörcsöt eredményező sérülések, fertőzések, központi idegrendszeri betegségek, nyirokcsomó megnagyobbodást vagy tályogot okozó torok- és felsőlégúti fertőzések. Ha ezek mindegyike kizárható, érdemes lehet olyan ritkább okok után vizsgálódni, mint a nyaki gerinc ízületi gyulladása, a hegesedő szövet, bizonyos gyógyszerek használata, illetve olyan egyéb okok, amelyek az izomszabályozás hiányát eredményezik (például droghasználat), bizonyos szív-érrendszeri rendellenességek és tumorok.

Lehet átmeneti és tartós jelenség is a ferdenyak

- Amikor valaki néhány napig úgy érzi, nem tudja egyenesen tartani a fejét, sokszor banális okokra kell gondolni, mint például a megduzzadt nyirokcsomók. Ezt könnyen ki lehet tapintani a nyakon. Azt azonban érdemes kideríteni, mi okozza a duzzanatot, különösen, ha egy-két napon belül nem múlik el. Az is meglehetősen gyakori, hogy izom eredetű oka van a ferdenyak kialakulásának. Ha nem egyértelmű, miért lettek az egyik oldalon kötöttebbek a nyakizmok – például egy rosszul kivitelezett erősítő edzés hatására-, érdemes orvosnak is megmutatni a problémát – hangsúlyozza Arnold doktor. – Ezeknél súlyosabb lehet a tartós és a spastikus torticollis. Első esetben az izomzatban vagy a csontszerkezetben mutatkozik olyan krónikus probléma, ami miatt megjelenik a ferdenyak. Ezt sokszor neurológus tudja diagnosztizálni. A spastikus torticollisnak is nevezett állapot kapcsán pedig a nyaki izmok húzódnak össze akaratlanul, és ennek a lassú, görcsös mozgásnak a hatására a fej valamelyik irányba elfordul és elbillen.

Ha megszületik a diagnózis, hatásos lehet a kezelés

A ferdenyak okának kezelésében segíthet a kollagén injekció, az akupunktúra is. - A ferdenyak kezelésének legfontosabb lépése, hogy megtudjuk, mi okozza. Ha sérülés vagy valamilyen trauma, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Más esetekben el kell dönteni, hogy milyen orvosnak kell kivizsgálnia a panaszt. Ha például olyan idegrendszeri tünetekkel társul a ferdenyak, mint a nyelv és a szem irányításának nehézsége, akkor neurológiai kivizsgálás szükséges – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - A pontos diagnózist néha nem könnyű felállítani, ezért szükség lehet képalkotó eljárásokra is. Ha végül megszületik a diagnózis, el kell dönteni, mire irányuljon a kezelés. A fájdalom és a gyulladás gyors enyhítésére beválhat például a helyi célzott injekció, és adott esetben szükség lehet nyakmerevítőre is. Később eredményesen alkalmazható az orvosi kollagén injekció, amely a fájdalmat is csökkenti és az okokat is kezeli. Érdemes olyan fizikoterápiás eljárásokban is gondolkozni, mint a lökéshullám terápia, illetve megoldást jelenthet a lágylézer kezelés és az orvosi akupunktúra is. Bizonyos esetekben szükséges a műtét, ami megakadályozza az izmok akaratlan összehúzódását. Fontos még, hogy a nyakfájós beteg kerülje az előretolt fejtartást, vagyis a teknősbéka nyakat (főként számítógép használatnál), a huzatot, a légkondit és az aszimmetrikus terheléseket. Ha pedig már levonult az akut szakasz, nagy segítséget jelent a kiújulás megelőzésében a gyógytornász által személyre szabott funkcionális gyógytorna.   

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

 • Specialitások:
  • Holisztikus szemlélet
  • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
  • Bizonytalan eredetű fájdalmak
  • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
  • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
   
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Dr! Olyan problémám van, hogy fáj a jobb csuklóm hónapok óta. Nincs bedagadva, tudom mozgatni, nyomásra sem fáj, csak ha használom. Kezdetben a csuklómnál fájt mostmár terjed lefele az alkaromra. Cheerleading sportágat űzöm, illetve kasszásként dolgozom. Korábban is fájt a csuklóm de elmúlt, most azonban visszajött sokkal nagyobb fájdalommal. Újabban a bal csuklóm is szokott fájni. Voltam orvosnál, nem mondott semmit csak hogy kenegessem ha szükséges fájdalomcsillapító. Aggódom, mrrt hallottam, illetve tapasztaltam, hogy a csuklóbetegségeknek komolyabb következményei is lehetnek ha elhanyagolják. Szeretném kikérni más orvos véleményét is ez miatt. Köszönettel Méhes Anett
  Tisztelt Hölgyem!

  Rheumatológiai kivizsgálást javaslok, addig is lehetőleg viseljen csuklóbandázst munka közben.

  Tisztelettel,
  Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
  Méhes Anett

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Hihetetlen szaktudás

  Első alkalommal voltam Önöknél, maximális kedvességet, figyelmet, tájékoztatást kaptam és rendkívül jól eső tapasztalat volt a Doktor úr kedélyessége, humorérzéke az érezhetően hihetetlen tudása és tapasztalata mellett.
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  Kapcsolódó videók