Ferdenyak - csak pontos diagnózisra épülhet a kezelés

Ferdenyak - csak pontos diagnózisra épülhet a kezelés

2023.02.14 08:32

A veleszületett problémákon túl számos oka lehet annak, ha valaki ferdén tartja a nyakát, vagyis ferdenyak diagnosztizálható nála. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a pontos ok ismeretében érhető el az orvosi segítség.

Milyen okai lehetnek a ferdenyaknak?

A nyakfájás, ferdenyak okát fontos kivizsgálni.A ferdenyak, vagyis szó szerint az az állapot, amikor valaki ferdén tartja a nyakát, néhány esetben születési rendellenesség, ami – amennyiben egy izomsérülés következményéről van szó -, jól kezelhető. A torticollis, vagyis a ferdenyak azonban később, más okok miatt is kialakulhat. Okozhatják többek közt izomgörcsöt eredményező sérülések, fertőzések, központi idegrendszeri betegségek, nyirokcsomó megnagyobbodást vagy tályogot okozó torok- és felsőlégúti fertőzések. Ha ezek mindegyike kizárható, érdemes lehet olyan ritkább okok után vizsgálódni, mint a nyaki gerinc ízületi gyulladása, a hegesedő szövet, bizonyos gyógyszerek használata, illetve olyan egyéb okok, amelyek az izomszabályozás hiányát eredményezik (például droghasználat), bizonyos szív-érrendszeri rendellenességek és tumorok.

Lehet átmeneti és tartós jelenség is a ferdenyak

- Amikor valaki néhány napig úgy érzi, nem tudja egyenesen tartani a fejét, sokszor banális okokra kell gondolni, mint például a megduzzadt nyirokcsomók. Ezt könnyen ki lehet tapintani a nyakon. Azt azonban érdemes kideríteni, mi okozza a duzzanatot, különösen, ha egy-két napon belül nem múlik el. Az is meglehetősen gyakori, hogy izom eredetű oka van a ferdenyak kialakulásának. Ha nem egyértelmű, miért lettek az egyik oldalon kötöttebbek a nyakizmok – például egy rosszul kivitelezett erősítő edzés hatására-, érdemes orvosnak is megmutatni a problémát – hangsúlyozza Arnold doktor. – Ezeknél súlyosabb lehet a tartós és a spastikus torticollis. Első esetben az izomzatban vagy a csontszerkezetben mutatkozik olyan krónikus probléma, ami miatt megjelenik a ferdenyak. Ezt sokszor neurológus tudja diagnosztizálni. A spastikus torticollisnak is nevezett állapot kapcsán pedig a nyaki izmok húzódnak össze akaratlanul, és ennek a lassú, görcsös mozgásnak a hatására a fej valamelyik irányba elfordul és elbillen.

Ha megszületik a diagnózis, hatásos lehet a kezelés

A ferdenyak okának kezelésében segíthet a kollagén injekció, az akupunktúra is. - A ferdenyak kezelésének legfontosabb lépése, hogy megtudjuk, mi okozza. Ha sérülés vagy valamilyen trauma, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni. Más esetekben el kell dönteni, hogy milyen orvosnak kell kivizsgálnia a panaszt. Ha például olyan idegrendszeri tünetekkel társul a ferdenyak, mint a nyelv és a szem irányításának nehézsége, akkor neurológiai kivizsgálás szükséges – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - A pontos diagnózist néha nem könnyű felállítani, ezért szükség lehet képalkotó eljárásokra is. Ha végül megszületik a diagnózis, el kell dönteni, mire irányuljon a kezelés. A fájdalom és a gyulladás gyors enyhítésére beválhat például a helyi célzott injekció, és adott esetben szükség lehet nyakmerevítőre is. Később eredményesen alkalmazható az orvosi kollagén injekció, amely a fájdalmat is csökkenti és az okokat is kezeli. Érdemes olyan fizikoterápiás eljárásokban is gondolkozni, mint a lökéshullám terápia, illetve megoldást jelenthet a lágylézer kezelés és az orvosi akupunktúra is. Bizonyos esetekben szükséges a műtét, ami megakadályozza az izmok akaratlan összehúzódását. Fontos még, hogy a nyakfájós beteg kerülje az előretolt fejtartást, vagyis a teknősbéka nyakat (főként számítógép használatnál), a huzatot, a légkondit és az aszimmetrikus terheléseket. Ha pedig már levonult az akut szakasz, nagy segítséget jelent a kiújulás megelőzésében a gyógytornász által személyre szabott funkcionális gyógytorna.   

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Sajnos nem műthető tédeim és csipő izü ízűleteim miatt nagy fájdalmaim és mozgáskorlátozottságom van, kérem szíves tanácsukat.Tisztelettel Hajdu Józsefné
    Tisztelt Hölgyem ,

    Amennyiben Önnek a leírt ízületei
    nem operalhatóak vmilyen orvosi ellenjavallat ( contraindicatio) miatt , akkor az ún. komplex konzervatív kezelések alkalmazhatóak , amelyet mi is végzünk Klinikánkon :

    porc védelem - és erősítés
    gyulladas csökkentés
    szakember iranyitasaval vegzett funkcionális gyogytorna ,
    Guna MD orvosi kollagen - kúra ,
    es egyeb kiegészítő eljárások .

    Ha fájdalmai tartósan fenállnak , kerem fáradjon be a leleteivel Klinikanra a rendelesi időmben :

    H, Cs : du.

    Tisztelettel ,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebész szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Hajdu Józsefné

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Mindenre kiterjedő útmutatás

    Dr. Arnold Dénes Doktor Úr kedves, mindenre kiterjedő útmutatásai meggyőzőek voltak számomra.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók