Térdfájdalom: elől, oldalt vagy a térd mögött fáj?

Térdfájdalom: elől, oldalt vagy a térd mögött fáj?

2022.08.15 10:37

A térdízület mindennap nagy terhelésnek van kitéve, ezért nem meglepő, hogy a térdfájdalom az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek orvoshoz fordulnak. A kivizsgálás során az egyik legfontosabb kérdés, hogy pontosan hol jelentkezik a fájdalom – ennek megválaszolása már közelebb vihet a diagnózishoz. Dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa segít a tájékozódni a témában.

Hol fáj pontosan?

A térdfájdalomnak számos oka lehet, de mindegyiknél elérhető a fájdalomcsillapítás.A térdfájdalom sokféleképpen leírható, mind a fájdalom jellegét, mind a helyét illetően. Sokaknál a térdkalács elülső részében jelentkezik az érzés, másoknál inkább mögötte, és az is előfordulhat, hogy fent, a bázisánál és oldalt érződik leginkább. Éppen ezért az egyik legfontosabb kérdés az anamnézis során: hol fáj?
Ha a térd elülső része fáj, szóba jöhet többek közt a térdízületi gyulladás, a porckopás, az íngyulladás, a porclágyulás, a nyálkatömlő gyulladás és a patellofemorális fájdalom szindróma. A térd oldalsó részén jelentkező fájdalom forrása lehet például a futótérdnek is nevezett iliotibiális szalag szindróma és a térd ízületi nyálkahártyájának gyulladása. A térd hátsó részében mutatkozó fájdalom gyakran a túlterhelés következménye, de előfordulhat, hogy szalagszakadás, porcszakadás vagy Baker ciszta miatt alakul ki a fájdalom. Az sem ritka, hogy a fájdalom kiterjed a térd egészére.

A leggyakoribb problémák így kezelhetők

Porckopás

A hatalmas terhelésnek kitett ízületeinket, így többek közt a térdet érintő egyik leggyakoribb probléma a porckopás. A porckopást felgyorsíthatja bármilyen, az ízületnek nagy terhelést jelentő tevékenység, mint a túl intenzív sport, a tartós térdeléssel járó munka, az állómunka, és a fizikai inaktivitás is. Mindezek következményeként az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A porckopás jellemzően lassan alakul ki, és bár előfordulhat, hogy nem okoz panaszt, a korai tünetek közt gyakran előfordul a fájdalom, a fizikai megterhelést követő és a reggeli indítási fájdalom, ami később oldódik. A porckopás kezeléséhez - a porc megőrzéséhez, porcképzés támogatásához - egyre több hatékony módszer áll rendelkezésre. Az egyik ilyen a hialuronsav injekció, amely során a porc egyik legfontosabb összetevőjét, magát a hialuronsavat injektálják az ízületi résbe. Hosszútávon azonban mindenképpen a rizikófaktorokat kell minimalizálni.

Ízületi gyulladás

Injekciós és gyógyszeres fájdalomcsillapítás is beválhat a térdfájdalomnál.A térdet érintő ízületi gyulladás igen gyakori probléma. Mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni, ha valaki duzzanatot, feszülést és merevséget tapasztal a térdében, ha nehezére esik a térdhajlítás és kiegyenesítés, ha felkelés után erősebben fáj a térde, ha mozgatáskor a térd „recseg”, vagy ha nehézséget okoz a futás, a lépcsőzés, sőt, akár a gyaloglás is.
- Ha bebizonyosodik a diagnózis, elsősorban nyugalomba kell helyezni az ízületet, fel kell polcolni és fontos a gyulladás csökkentése jegeléssel, gyulladáscsökkentők használatával. Az orvosi kezelésnek pedig számos eszköze lehet. Az aktív fájdalomcsillapítás egyik fő eszköze a célzott injekciós fájdalomcsillapítás – hangsúlyozza dr. Dobos Márta Ilona, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. – Azoknál pedig, akik tartós és szteroidmentes fájdalomcsillapításra vágynak, nagyon jó hatást lehet elérni a már említett hialuronsavas injekció kúrával és az orvosi kollagén terápiával.

Szalagsérülés, porcszakadás, futótérd

Ha szalagsérülés, porcszakadás, vagy úgynevezett futótérd okozza a problémát, az leggyakrabban a sporttevékenységgel összefüggésben alakul ki. A futótérd egyfajta túrterhelés miatt alakul ki, és az inak gyulladását jelenti, ami a túl sok vagy helytelen technikájú mozgás (például futás, síelés vagy kerékpározás) következtében jön létre. Tipikus tünete a fájdalom, esetleg duzzanat. Az erős kötőszövetből álló térdszalagok az ízületet alkotó csontokat kötik össze, és legtöbbször a térd csavarodása vagy az ízületet ért ütés kapcsán nyúlnak meg vagy szakadnak el. Ezek a jelenségek azonnal komoly fájdalommal járnak, amellyel orvoshoz kell fordulni, és tehermentesíteni kell a térdet.

Nyálkatömlő gyulladás

A térdízületet kipárnázó nyálkatömlő gyulladásának, a bursitisnek oka lehet hosszantartó térdelés, fertőzés vagy térdsérülés. A hosszadalmas betegség miatt fájdalom és duzzanat alakul ki közvetlenül a térd körül. Kezelése a pihentetésre, a felpolcolásra és gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedésére épül, igen ritkán sebészeti beavatkozásra van szükség.

Íngyulladás

A hátsó combizmokat a térdhez rögzítő inak gyulladása is okozhat térdfájást. Ez esetben legfontosabb a kellő ideig tartó pihentetés, a gyulladáscsökkentők szedése, később pedig az izmok nyújtása és erősítése. Mivel fennáll a veszélye a gyulladt ín szakadásának, fontos az orvosi kezelés.

- Összegezve elmondható, hogy bár a térdfájdalom nagyon gyakori probléma, a nem múló, egyre fokozódó, és visszatérő fájdalmakkal mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen kezelés nélkül sokszor sokkal súlyosabb végeredmény következhet be – hangsúlyozza Dobos doktornő.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr! Inotai Ágnes vagyok. 3 hete nagyon fáj a jobb térdem és annak környéke,felmenő és lemenő ívben is. Szúrós fájdalmat érzek több helyen is. Honnan tudjuk biztosan azt látni,hogy biztosan kopásról és nem más,esetleg nagyobb bajról van szó? Köszönettel,Inotai Ágnes
Tisztelt Inotai Ágnes!

Hogy kopásról van-e szó, vagy más problémáról, azt alapos szakorvosi kivizsgálás, illetve képalkotó eljárás készítése után lehet megmondani. Orvosainkhoz bejelentkezni a +3670/621-2433-as telefonszámon tud.

Üdvözlettel,
Locherer Zita

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

A Doktor Úr minden felmerülő kérdésemre készségesen és részletekbe menően válaszolt. Kezelési tervével évek óta nyúló térdfájdalmamat szüntette meg! Köszönöm!
Dr. Szily Tamás
Dr. Szily Tamás
Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista