Hátfájás? Erre a 3 területre kell figyelni

Hátfájás? Erre a 3 területre kell figyelni

2022.10.27 08:03

Mivel a gerincünk hatalmas terhelésnek van kitéve, és nem az ülő életmódra, hanem mozgásra van kitalálva, így szinte természetes, hogy a hátfájás a legtöbb embert érinti. Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza a megoldás lépéseiről beszélt.

Az embert, mint egészet kell vizsgálni

A derékfájás, hátfájás elleni egyik legfontosabb módszer a gyógytorna.- Amikor egy páciens hozzánk fordul, többnyire egy konkrét panasszal érkezik, és igen gyakran a hát-, és derékfájás a központi probléma. Mivel azonban ennek számtalan oka lehet, az egész testet át kell tekintenünk. Az embert mindig, mint egészet vizsgáljuk. Tény, hogy a gerinc viseli a legnagyobb terhelést, ezért ez a legsérülékenyebb terület is, vagyis a hátfájás, a derék- és nyaki fájdalmak szinte senkit sem kerülnek el. Csak pontos diagnózisra épülhet eredményes gyógyítás – hangsúlyozza Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza.

Gerincvédelem három fronton

1. Munkában

Csökkentsük az üléssel töltött időt. Váltogassuk a testhelyzetünket, próbáljuk félóránként megtörni a statikus helyzetet. Gyakran álljunk fel, sétáljunk el egy pohár vízért, nyújtózzunk meg, mozgassuk át az ízületeinket. Aki állómunkát végez, fontos, hogy megfelelő cipőt viseljen. Ha sokat kell állnunk, praktikus, ha váltogatva helyezzük a lábainkra a súlyt, ez ellazítja a deréktájon található izmokat. A hosszú ideig, egyhelyben történő úgynevezett statikus helyzet okozza a problémát, tehát az állás ugyanolyan rossz lehet, mint az ülés. Akár állva, akár ülve végezzük a feladatainkat, a titok, hogy mozgásban maradjunk. Ülőmunkánál figyeljünk az ergonómiára, ilyen a monitor megfelelő elhelyezése az íróasztalon és az optimális ülés. Ma már számos alternatív ülőalkalmatosság létezik, mely használatával az ülőmunka ergonomikusabbá és elviselhetőbbé válik. Ilyen például a térdeplő szék, a labda, a dinamikus ülőpárna vagy az ékpárna. A megfelelő eszköz kiválasztásához érdemes szakember segítségét kérni, mert a különböző gerincproblémákhoz más- más ülőalkalmatosság a legalkalmasabb az ideális ülés kialakításához. Ezeket apránként növelve az időtartamot kell a szervezethez szoktatni, a fokozatosság elve szerint.

2. Munkába menet, jövet, otthon

Napi több órát töltünk ülve munkába menet, autóban, BKV-n, érdemes tehát átültetni a mozgást a hétköznapokba, sétáljunk, növeljük a lépésszámunkat, válasszunk olyan hobbit, ami nem ülésben történik. Kiránduljunk, ússzunk, rendszeresítsünk egy olyan mozgásformát, amit szeretünk és azt végezzük el minden nap.

3. Prevenció

A gyógytorna a fájdalomcsillapító kezelések mellett is elengedhetetlen.- A gyógytornász kezében számos eszköz van, amelyekkel képes enyhíteni a panaszokat, valamint segít megakadályozni a hátfájás kiújulását, gerincsérv kialakulását, illetve a már kialakult, meglevő elváltozás kezelésében is megoldást nyújt. Alapos mechanikai diagnózis után felállítjuk a személyre szabott kezeléstervet. Nem csak olyan speciális gyakorlatokat tudunk tanítani, amelyek azonnal enyhítenek a feszültségen, de olyanokat is, amelyek néhány alkalom során komplexen is képesek az ülőmunkában felvett kényszertartás, a rosszul terhelt gerinc, a feszült nyak és váll kimozgatására, a derékfájás és a későbbi komolyabb betegségek megelőzésére. Ahogy azt már Arisztotelész megfogalmazta, az egészség nem egyetlen tett, hanem szokásaink összessége, azzá válunk, amit rendszeresen teszünk – hangsúlyozza Gyöngyösiné Gutlébeth Nikoletta, a FájdalomKözpont gyógytornásza. – A gondosan betanított és rendszeresen végzett gyógytornával pedig jelentős életminőség javulás várható és a páciens újra fájdalommentes, teljes életet élhet.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

                                                                                                             

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Dr Úr! Kezdödö gerinc sérvem van. Fáj baloldalt a derekam és a fenekem a háziorvos mideton és donalgit irt fel de nem használ.A járásomat megnehezíti a fájdalom és a munkámat is. Mit tetszik ajánlani hova forduljak a panaszomék? 6hete kaptam orvosi kollagén inekciot az segíted. Mién sürün lehet kérni azt a kezelést.Tisztelettel Eszter!
Tisztelt Hölgyem ,

Javaslom készüljön a Lumbalis - gerinc szakaszról egy ún. nativ ( N ) MRI a pontos kórisme megállapítása miatt .
Az orvosi kollagén - Guna MD - injekció kúrát a protokoll szerint 6- 8 hétig kell alkalmazni , célzottan, heti 1 alkalommal, mi is így adjuk Fájdalomközpontunkban .

Nagyon fontos - az akut szak után - a szakember irányításával végzett Szegment stabilizáló gyógytorna is , addig fizikai kímélet @ de- kompressziós derék öv viselése javasolt.

Tisztelettel,

ARNOLD D. ARNOLD

Eszter

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak