A stressz miatt állandósulhat a hátfájás – így segít a pszichológus

A stressz miatt állandósulhat a hátfájás – így segít a pszichológus

2022.08.23

Sokan megfigyelhették már, hogy stresszesebb időszakokban jobban fáj a hátuk, sőt állandósul a hátfájás. Ez pedig nem véletlen, hiszen bizonyos kutatások szerint a krónikus fájdalom és a stressz több szálon is összekapcsolódnak, ám Kispál Mónika, a FájdalomKözpont pszichológusa szerint a stresszkezelés tanulható, számos lehetőség kínálkozik a pszichés megerősödésre.

Biológiai és életmódbeli okok miatt is fájhat

A Brain című szaklap szerint a krónikus fájdalomtól szenvedők közül sokan nehezen kezelik a stresszt, különösen, ha az átlagosnál kisebb a hippocampusuk mérete. A hippocampus a nagyagynak azon része, amely többek közt a térbeli tájékozódásért és az emlékezet működéséért is felel. A szakértők így írták le a hippocampus mérete és a fájdalomérzet közti összefüggést: a stressz hatására aktiválódik egy kortizol nevű hormon, amelynek magasabb szintje összefügg a hippocampus méretének csökkenésével. Tehát minél kisebb a hippocampus, annál több kortizol termelődik, ami nagyobb fájdalomérzékenységet eredményez és hozzájárul a krónikus fájdalom kialakulásához. Ez az összefüggést azért fontos ismerni, mert ha az ilyen páciensek megtanulják a stresszt kezelni, a fájdalmaik is jobban csökkenthetők.
A stressz azonban ennél egyszerűbben megközelíthető okból is vezethet fájdalomhoz.
A stressz oldásával a hátfájás, derékfájás is javulhat.- A stressz miatti izomfeszülés szinte állandó része az életünknek. Olyannyira, hogy egy idő után már szinte nem is érezzük, csak ha tudatosan próbáljuk ellazítani magunkat. Hogy kinél hol jelenik meg a fájdalom, az egyénenként változó és többek közt a munkavégzés jellege is befolyásolja. Az ülőmunkát végzőknél a leggyakoribb stressz miatt kialakult panaszok a nyakat, hátat, vállat érintik, bár a végtagokban is jelentkezhet fájdalom. A helyzetet tovább rontja még az egész napos helytelen tartás, amely rendkívül módon megterheli a gerincet. Épp ezért van kiemelt jelentősége a jól beállított képernyőnek, az ergonómiailag jól kiképzett széknek és rendszeres mozgásnak és pihenésnek, gyógytornának - hangsúlyozza Kispál Mónika, a Fájdalomközpont pszichológusa.

Így tud segíteni a mozgás

Stresszoldás tekintetében az egyik legjobb és leghatékonyabb módszer a mozgás, különösen a szakember által felügyelt edzés. Természetesen egyetlen mozgásformát sem szabad hirtelen, felépítés nélkül elkezdeni, a megfelelő ráhangolódás és az edzés előtti izmok, ízületek nyújtása, majd a végén a levezetés elengedhetetlen, hiszen feszes izomzatnál sokkal nagyobb a sérülésveszély. Különösen fontos ilyenkor a hát- és a hasizom megerősítése, sőt, hátfájdalom, esetlegesen már kialakult deformitások esetén az első lépés a szakorvos és gyógytornász, mozgásterapeuta felkeresése. A személyre szabott mozgás nem csak a fájdalmakat csökkenti, de remekül oldja a stresszt is.

Lelkileg is fontos megerősödni

A pszichológiai konzultációk során tanult technikák enyhíthetik a fájdalmat. - Krónikus fájdalmaknál érdemes szem előtt tartani, hogy a lelki életünkben is véghez vihetünk bizonyos változtatásokat – természetesen mindenki csak olyan mértékben és módszerrel, ami számára még elfogadható. Ha megtanuljuk kezelni a stresszt, tudatosan kontrollálni a feszültséget, csökkenteni a múlton és a jövőn való szorongást, vagy szakember segítségével feldolgozzuk esetleges konkrét traumáinkat, számos fizikai panasztól megszabadulhatunk, így például a nem szervi okból kialakuló hátfájástól. Ha hátfájást tapasztalunk és orvos által igazoltan nincs szervi ok vagy elváltozás, érdemes feltenni magunknak a kérdést: milyen súlyt cipelek a hátamon? Mi az a nehézség, amit már nem birok el és belegörnyedek ennek a tehernek a hordozásába? A pszichológiai segítség ráadásul akkor is hozzájárul a gyógyuláshoz, ha mégis fizikai ok húzódik meg a fájdalom mögött – hangsúlyozza Kispál Mónika, a FájdalomKözpont pszichológusa. – Sokaknak jelenthet nagy segítséget az autogén tréning, amit a konzultációk során megtanulva otthon is végezhet később a kliens. De mindenkinél egyénileg kell megtalálni a stresszoldás „kulcsát”. Vannak, akiknél a racionálisabb módszerek válnak be, például az álom- vagy a hála-napló vezetése. A cél, hogy a folyamat végén lelkileg megerősödve megszabadulhassunk a fizikai fájdalmaktól is.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Kispál Mónika

Pszichológus

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Üdvözlöm,több honapja már visszatérő hát és mellkas fájdalmaim vannak,az utobbi hetekben baloldali bordaközi fájdalmat is érzek ,és eléggé erősek intenzivek,természetesen voltam orvosnál, sőt korházban is(Anglia)a teszt eredményeim E.C.G,vérvétel,mellkas röntgen,fej Ct negativak voltak!Véleményét kérném mi lehet ez az erős fájdalom, fizikai konyhai munkát végzek étteremben,légzéskor is érzem sőt van amikor elég élesen szúr az oldalamba!
Tisztelt Danó Borbála!

Az Ön esetében belgyógyászati konzíliumot javaslok, valamint nyaki és háti gerinc MRI vizsgálatot.

Tisztelettel,
Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD
Danó Borbála

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak