Így lehet csökkenteni az isiász okozta fájdalmat

Így lehet csökkenteni az isiász okozta fájdalmat

2024.07.02 14:18

Féloldali fájdalom a derékban, a csípőben, a lábban? Zsibbadás, gyengeség a lábfejben? Sok esetben ilyen tünetek utalnak az isiászra, amit feltétlenül ki kell vizsgáltatni, hiszen előfordulhat, hogy komolyabb betegség áll a háttérben. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa az isiász kezelési lehetőségeiről beszélt.

Pozícióváltáskor erősödik az isiászos fájdalom

Az isiász, vagy ülőidegzsába, ülőideg-gyulladás nevét szervezetünk leghosszabb perifériás idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta. Az isiász valójában nem önálló betegség, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek számos oka lehet, és tünetei is változatosak. Mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha az alábbi panaszokat tapasztaljuk.

Online Bejelentkezés

Dr. Magbade Gábor

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

  • Éles, erős fájdalom a derékban, amely jellemzően csak az egyik oldalon jelentkezik, de kisugározhat a csípőbe, vagy az egész lábba.
  • Az isiász okozta fájdalom általában romlik pozícióváltáskor. Erősödhet ülés közben, felálláskor, álldogáláskor, köhögéskor, tüsszentéskor. Az egyik legzavaróbb tünet, hogy fekvő helyzetben is felerősödhet a fájdalom, ami természetesen megnehezíti a pihentető alvást. Az isiászos fájdalom enyhülhet is, tipikusan járáskor, medencét érintő gyakorlatok és melegítés hatására.
  • Nem csak a fájdalom nehezítheti meg a mindennapokat, de zsibbadás, érzészavar is, sokan úgy érzik, „hangyák mászkálnak” a lábukon. Gyengeség is kialakulhat a lábban és a lábfejben.

Porckorongsérv, ízületi diszfunkció is okozhat isiászt

Az isiászos fájdalmak többnyire orvoshoz kényszerítik a beteget, ami nem csak a fájdalomcsillapítás miatt fontos, de azért is, mert a kivizsgálás során kiderülhet, hogy valamilyen súlyosabb betegség okozza a panaszokat.
– Ilyen betegség lehet többek közt a porckorongsérv, a gerinccsatorna szűkülete, degeneratív porckorong elváltozások, meszes felrakódások a gerincen, izomgörcs, vagy a gerinc menti és/vagy kismedencei izmok gyulladása, ízületi diszfunkciók, kismedencei térfoglaló folyamatok – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. – Éppen ezért mindenképpen fontos a kivizsgálás, ha a panaszok nem múlnak, esetleg súlyosbodnak. Minél előbb orvoshoz kell fordulni, ha idegrendszeri tünetek is megjelennek, mint például a láb gyengeségének érzete, ha a tünetek mindkét oldalra kiterjednek, vagy ha például inkontinencia vagy ürítési képtelenség jelentkezik.
Az isiász kezelése pedig - éppen az okok különbözősége miatt - minden esetben személyre szabott.

Sokszor a kombinált kezelés a célravezető

Isiász esetén a diagnosztizálás után sok esetben a kombinált kezelés a leghatékonyabb, amely az alábbi elemeket tartalmazhatja. Derékfájás okai, kezelése

  • Fizikális terápia, gyógymasszázs, amely enyhíti a nyomást az idegeken.
  • Szájon át szedhető gyulladáscsökkentők, amelyek gyors, hatékony enyhülést hozhatnak.
  • Helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekció, amellyel a fájdalom eredőjéhez juttatható a hatóanyag.
  • Természetes hatásmechanizmusú kezelések, mint például az orvosi kollagén injekció vagy a lökéshullám terápia
  • PENS terápia (Percutan Electro Nerve Stimulation, vagyis elektro-akupunktúra) amelynek kifejezett célja a krónikus fájdalom csillapítása.
  • Szegmentális akupunktúra, a hagyományos kínai orvoslás szerint.
  • Bizonyos betegségek, főként porckorongsérv esetén előfordulhat, hogy a műtét jelentheti a megoldást.

A megfelelő módszerekkel 4-6 hét alatt jelentős javulás következhet be, bár krónikus isiász esetén akár 8 hétnél hosszabb idő is szükséges lehet a felépüléshez. Különösen fontos, hogy az akut szakaszban szükséges pihentetés után a fájdalom ellenére is lehetőség szerint aktív maradjon a páciens, hiszen az inaktivitás csak ront a helyzeten. A későbbiekben pedig preventív és gyógyító hatása is van a személyre szabott gyógytornának!

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)


 

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Szép Napot! Érdeklődni szeretnék,hogy a derékfájdalom ami lábzsibbadással társul okozhat-e TIA agyérgörcsöt? Szemészeten ,Neurológián jártam nyaki UH rendben.Válaszukat előre is köszönöm. Üdv :LAZÁNYI ANDREA
Tisztelt Lazányi Andrea!

A derékfájdalom nem okozhat TIA-t, de a TIA okozhatja a derékfájdalmat.

Tisztelettel,
Dr. Páll Zoltán
LAZÁNYI ANDREA

Dr. Páll Zoltán

Traumatológus, sportorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Alapos

"A Doktor úr rendkívül alapos vizsgálatot végzett és informatív tanácsokkal látott el. A sarokfájdalmam a múlté!"
Dr. Magbade Gábor
Dr. Magbade Gábor
ortopédia