Így lehet csökkenteni az isiász okozta fájdalmat

Így lehet csökkenteni az isiász okozta fájdalmat

2023.05.31 09:31

Féloldali fájdalom a derékban, a csípőben, a lábban? Zsibbadás, gyengeség a lábfejben? Sok esetben ilyen tünetek utalnak az isiászra, amit feltétlenül ki kell vizsgáltatni, hiszen előfordulhat, hogy komolyabb betegség áll a háttérben. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa az isiász kezelési lehetőségeiről beszélt.

Pozícióváltáskor erősödik az isiászos fájdalom

Az isiász derékfájás okoz, ami a lábba is kisugározhat.Az isiász, vagy ülőidegzsába, ülőideg-gyulladás nevét szervezetünk leghosszabb perifériás idegéről, a nervus ischiadicus nevű ülőidegről kapta. Az isiász valójában nem önálló betegség, hanem a gerinc deréki szakaszából eredő fájdalmas tünetek együttese, amelynek számos oka lehet, és tünetei is változatosak. Mindenképp orvoshoz kell fordulni, ha az alábbi panaszokat tapasztaljuk.

 • Éles, erős fájdalom a derékban, amely jellemzően csak az egyik oldalon jelentkezik, de kisugározhat a csípőbe, vagy az egész lábba.
 • Az isiász okozta fájdalom általában romlik pozícióváltáskor. Erősödhet ülés közben, felálláskor, álldogáláskor, köhögéskor, tüsszentéskor. Az egyik legzavaróbb tünet, hogy fekvő helyzetben is felerősödhet a fájdalom, ami természetesen megnehezíti a pihentető alvást. Az isiászos fájdalom enyhülhet is, tipikusan járáskor, medencét érintő gyakorlatok és melegítés hatására.
 • Nem csak a fájdalom nehezítheti meg a mindennapokat, de zsibbadás, érzészavar is, sokan úgy érzik, „hangyák mászkálnak” a lábukon. Gyengeség is kialakulhat a lábban és a lábfejben.

Porckorongsérv, ízületi diszfunkció is okozhat isiászt

Az isiász kezelésében hasznos lehet a helyi fájdalomcsillapítás, a PENS kezelés és a lökéshullám is.Az isiászos fájdalmak többnyire orvoshoz kényszerítik a beteget, ami nem csak a fájdalomcsillapítás miatt fontos, de azért is, mert a kivizsgálás során kiderülhet, hogy valamilyen súlyosabb betegség okozza a panaszokat.
– Ilyen betegség lehet többek közt a porckorongsérv, a gerinccsatorna szűkülete, degeneratív porckorong elváltozások, meszes felrakódások a gerincen, izomgörcs, vagy a gerinc menti és/vagy kismedencei izmok gyulladása, ízületi diszfunkciók, kismedencei térfoglaló folyamatok – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. – Éppen ezért mindenképpen fontos a kivizsgálás, ha a panaszok nem múlnak, esetleg súlyosbodnak. Minél előbb orvoshoz kell fordulni, ha idegrendszeri tünetek is megjelennek, mint például a láb gyengeségének érzete, ha a tünetek mindkét oldalra kiterjednek, vagy ha például inkontinencia vagy ürítési képtelenség jelentkezik.
Az isiász kezelése pedig - éppen az okok különbözősége miatt - minden esetben személyre szabott.

Sokszor a kombinált kezelés a célravezető

Isiász esetén a diagnosztizálás után sok esetben a kombinált kezelés a leghatékonyabb, amely az alábbi elemeket tartalmazhatja. 

 • Fizikális terápia, gyógymasszázs, amely enyhíti a nyomást az idegeken.
 • Szájon át szedhető gyulladáscsökkentők, amelyek gyors, hatékony enyhülést hozhatnak.
 • Helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekció, amellyel a fájdalom eredőjéhez juttatható a hatóanyag.
 • Természetes hatásmechanizmusú kezelések, mint például az orvosi kollagén injekció vagy a lökéshullám terápia
 • PENS terápia (Percutan Electro Nerve Stimulation, vagyis elektro-akupunktúra) amelynek kifejezett célja a krónikus fájdalom csillapítása.
 • Szegmentális akupunktúra, a hagyományos kínai orvoslás szerint.
 • Bizonyos betegségek, főként porckorongsérv esetén előfordulhat, hogy a műtét jelentheti a megoldást.

A megfelelő módszerekkel 4-6 hét alatt jelentős javulás következhet be, bár krónikus isiász esetén akár 8 hétnél hosszabb idő is szükséges lehet a felépüléshez. Különösen fontos, hogy az akut szakaszban szükséges pihentetés után a fájdalom ellenére is lehetőség szerint aktív maradjon a páciens, hiszen az inaktivitás csak ront a helyzeten. A későbbiekben pedig preventív és gyógyító hatása is van a személyre szabott gyógytornának!

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)


 

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

 • Specialitások:
  • sarokfájdalom
  • Achilles-ín gyulladás
  • könyökfájdalom
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Jó napot kívánok! Márciusban derékfájás miatt voltam mr-vizsgálaton. A leletem ez lett: l.iv.-s.i. csigolya és l.v.-s.i. között a discusok dehidratáltak. Centralis protrusio láthato az l.v.-s.i. valamint az l.iv.-l.v. csigalyák közötti discusok magasságában, mely a durazsákon okoz enyhe benyomatot. Gyök compressio nem látszik. .... Idegsebésznél voltam ahol azt mondták, hogy nem vészes ez az eredmény , visszafordítható. De azóta is fáj....jelenleg a bal lábam is fáj :/ mckenzi tornát csinálol és nyújtás... mit tehetnék még,hogy jobb legyen? Előlre is köszönöm a válaszát!
  Tisztelt Hölgyem!

  Javaslatom rendszeres, szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, bő folyadékbevitel, testsúlykontroll, porcerősítők, megfelelő életmód, ha szükséges, lúdtalp korrekció. Kérem keresse fel klinikánkat konzíliumra a leleteivel, rendelési időmben, egyéni terv összeállítása végett.

  Tisztelettel,
  Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
  Doktorcsik Klaudia

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Szakértelem és elhivatottság

  Dr. Kiss Csaba szakértelme és elhivatottsága valóban kiemelkedő. Amikor hozzá fordultam vállfájdalmammal, figyelmesen meghallgatott, alaposan megvizsgált, és magyarázatot adott a tüneteimre. Az általa javasolt kezelési terv hatékony volt, és gyorsan enyhült a fájdalom. Az őszinte érdeklődése és gondoskodó hozzáállása igazán megnyugtató volt.
  Dr. Kiss Csaba PhD
  Dr. Kiss Csaba PhD
  reumatológus