Sarok- és vádlifájdalom? Achilles-ín gyulladás is okozhatja

Sarok- és vádlifájdalom? Achilles-ín gyulladás is okozhatja

2024.02.21 10:35

Az Achilles-ín több ok miatt fájhat, megsérülhet, begyulladhat – nem ritkán a túlerőltetés következményeként. Sokszor a sarokban és a vádliban jelentkező fájdalomnak is ez az oka, tehát mindenképpen érdemes szakértő segítséggel kezelni a problémát. Dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa az okokra és a lehetséges kezelési módokra hívta fel a figyelmet.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

Ez lehet az oka az Achilles-ín gyulladásnak

A sarokfájdalom oka gyakran az Achilles-ín gyulladás.Az Achilles-ín az egyik legnagyobb, ugyanakkor az egyik legsérülékenyebb ín a testünkben, amelynek gyulladása, fájdalma számos mozgástípust, főként a járást befolyásolja. Az Achilles-ín a sarokcsontot köti össze a vádli izmaival, gyulladása (tendinitis) viszonylag gyakori probléma, fontos kezelni és a megelőzésre is érdemes figyelni. A gyulladás két fő típusa ismert, a gyakoribbnál az ín középső része gyullad be, de ritkábban az ín alsóbb részét is érintheti a gyulladás.
Az Achilles-ín gyulladás legtipikusabb oka a túl intenzív, hosszú ideig tartó terhelés, ami igen gyakran a sportolókat, például a futókat jellemzi. Ugyanakkor más rizikófaktorok is fokozhatják a gyulladás kialakulásának kockázatát, így például az alábbiak:

  • egy adott sérülés,
  • a túlzott fizikai megerőltetés, a rosszul felépített edzés intenzitásának túl gyors emelkedése,
  • nem megfelelő cipő használata,
  • lábdeformitások, például a boltozatok süllyedése (például a lúdtalp),
  • túlsúly,
  • idősödés.

Az Achilles-ín gyulladás tünetei

  • Fájdalom és merevség a vádliban és sarokfájdalom, rögtön a felkelés után.
  • A fájdalom mozgás hatására fokozódik.
  • Néhány esetben a lábon is jelentkezhet a fájdalom.
  • Duzzanat a boka körül, az ín mentén.
  • Csontkinövés az ín tapadási területén. Ez már a nyáktömlő (bursa) gyulladás (bursitis), ami kimondottan nagy fájdalommal jár.

Kímélet és gyulladáscsökkentés

Achilles-ín gyulladás esetén segíthet a szteroid és a hialuronsav injekció is.- Ha valaki fájdalmat, merevséget tapasztal a vádlijában, és az nem múlik el néhány nap alatt, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia, hogy kideríthessük, mi áll a háttérben. Az íngyulladás tünetei más betegségekre is utalhatnak, ezért mindenképpen fel kell állítani a pontos diagnózist – hangsúlyozza dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. –  A páciens számíthat a kikérdezésre és a fizikális vizsgálatra, de sokszor szükség van képalkotó módszerekre is, hogy megállapítsuk, nem okozhatja-e például ínszakadás a tüneteket. Ha megbizonyosodunk róla, hogy gyulladásról van szó, az első és legfontosabb teendő a kímélet, ami nem jelenti azt, hogy a páciens ágynyugalomra van „ítélve”. Jóval inkább érdemes olyan tevékenységet találni, főként sportolóknak, amely nem terheli túl az Achilles-ínt. Futás helyett például átmenetileg ajánlatos lehet az úszás vagy az elliptikus tréner. Ha szükséges, a gyors segítség érdekében meg lehet próbálkozni nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel, és ritka esetekben a helyileg alkalmazott szteroid, vagy hialuronsav tartalmú injekciók is csökkenthetik a gyulladást.
Hosszútávon igen jó hatásúak lehetnek a fizikoterápiás kezelések, többek közt a lágylézer kezelés, és elengedhetetlen a funkcionális gyógytorna. Sportolóknak a későbbiekben a megfelelően felépített edzést kell megvalósítani, amelyhez érdemes sportorvos segítségét is kérni. Igen komoly, nem javuló panaszok esetén sebészi beavatkozásra is sor kerülhet. 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! A következő problémával fordulok Önhöz, hogy ha hat hete volt teljes méheltávolításom, mehnyak és petevezetőkkel együtt, a székelés stb. Is rendben, has középső fájdalmaim is már szépen szinte el is múltak, a három hetes kontrollon is minden rendben ölt, ill az ötödik héten is voltam.. Itt is rendben volt minden.. A petefészkeim mitől fáj hatnak, ha az orvos se látott semmit az említett konzrollokon? A bal különösen, a jobb csak mintha akkor ha több kávét fogyasztanék.. A bal mindig is sokkal érzékenyebb volt, többször műtöttek endometriózis sál, a méh kivétele is az adenomyózis miatti fájdalom miatt története meg. 43 éves vagyok.Szövettan is rendben. Köszönöm válaszát! Szilvia
Tisztelet Hölgyem ,

Az Ön által leírt fájdalmak származhatnak az endometriosis ill . esetleges post - Operativ ( műtét utáni ) okokból is .
Első lépésben ezért javaslom konzultáció elvégzését az Önt operáló Kollégával .

Egyeb okok is szoba jöhetnek , a vastagbél megbetegedései , krónikus kismednencei gyulladás , vagy krónikus fajdalom Szindroma ( KFS ).

Amennyiben szükségét érzi , várom Fajdalom Központunkba konzultációra - a vonatkozó orvosi dokumentációval - ,
amelyet jelen helyzetben telefonon , vagy Skypon keresztül is kérhet .

A pontos diagnózis felállításában hasi - & kismedencei MRI segíthet .

További részletek a honlapomon .

Tisztelettel ,

ARNOLD Dénes ARNOLD
Kiss Szilvia

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyszerű munkát végez

Magbade Gábor Doktor Úr nagyszerű munkát végez. Csak ajánlani tudom.
Dr. Magbade Gábor
Dr. Magbade Gábor
ortopédia