Sarok- és vádlifájdalom? Achilles-ín gyulladás is okozhatja

Sarok- és vádlifájdalom? Achilles-ín gyulladás is okozhatja

2023.05.22

Az Achilles-ín több ok miatt fájhat, megsérülhet, begyulladhat – nem ritkán a túlerőltetés következményeként. Sokszor a sarokban és a vádliban jelentkező fájdalomnak is ez az oka, tehát mindenképpen érdemes szakértő segítséggel kezelni a problémát. Dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa az okokra és a lehetséges kezelési módokra hívta fel a figyelmet.

Ez lehet az oka az Achilles-ín gyulladásnak

A sarokfájdalom oka gyakran az Achilles-ín gyulladás.Az Achilles-ín az egyik legnagyobb, ugyanakkor az egyik legsérülékenyebb ín a testünkben, amelynek gyulladása, fájdalma számos mozgástípust, főként a járást befolyásolja. Az Achilles-ín a sarokcsontot köti össze a vádli izmaival, gyulladása (tendinitis) viszonylag gyakori probléma, fontos kezelni és a megelőzésre is érdemes figyelni. A gyulladás két fő típusa ismert, a gyakoribbnál az ín középső része gyullad be, de ritkábban az ín alsóbb részét is érintheti a gyulladás.
Az Achilles-ín gyulladás legtipikusabb oka a túl intenzív, hosszú ideig tartó terhelés, ami igen gyakran a sportolókat, például a futókat jellemzi. Ugyanakkor más rizikófaktorok is fokozhatják a gyulladás kialakulásának kockázatát, így például az alábbiak:

 • egy adott sérülés,
 • a túlzott fizikai megerőltetés, a rosszul felépített edzés intenzitásának túl gyors emelkedése,
 • nem megfelelő cipő használata,
 • lábdeformitások, például a boltozatok süllyedése (például a lúdtalp),
 • túlsúly,
 • idősödés.

Az Achilles-ín gyulladás tünetei

 • Fájdalom és merevség a vádliban és sarokfájdalom, rögtön a felkelés után.
 • A fájdalom mozgás hatására fokozódik.
 • Néhány esetben a lábon is jelentkezhet a fájdalom.
 • Duzzanat a boka körül, az ín mentén.
 • Csontkinövés az ín tapadási területén. Ez már a nyáktömlő (bursa) gyulladás (bursitis), ami kimondottan nagy fájdalommal jár.

Kímélet és gyulladáscsökkentés

Achilles-ín gyulladás esetén segíthet a szteroid és a hialuronsav injekció is.- Ha valaki fájdalmat, merevséget tapasztal a vádlijában, és az nem múlik el néhány nap alatt, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia, hogy kideríthessük, mi áll a háttérben. Az íngyulladás tünetei más betegségekre is utalhatnak, ezért mindenképpen fel kell állítani a pontos diagnózist – hangsúlyozza dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. –  A páciens számíthat a kikérdezésre és a fizikális vizsgálatra, de sokszor szükség van képalkotó módszerekre is, hogy megállapítsuk, nem okozhatja-e például ínszakadás a tüneteket. Ha megbizonyosodunk róla, hogy gyulladásról van szó, az első és legfontosabb teendő a kímélet, ami nem jelenti azt, hogy a páciens ágynyugalomra van „ítélve”. Jóval inkább érdemes olyan tevékenységet találni, főként sportolóknak, amely nem terheli túl az Achilles-ínt. Futás helyett például átmenetileg ajánlatos lehet az úszás vagy az elliptikus tréner. Ha szükséges, a gyors segítség érdekében meg lehet próbálkozni nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel, és ritka esetekben a helyileg alkalmazott szteroid, vagy hialuronsav tartalmú injekciók is csökkenthetik a gyulladást.
Hosszútávon igen jó hatásúak lehetnek a fizikoterápiás kezelések, többek közt a lágylézer kezelés, és elengedhetetlen a funkcionális gyógytorna. Sportolóknak a későbbiekben a megfelelően felépített edzést kell megvalósítani, amelyhez érdemes sportorvos segítségét is kérni. Igen komoly, nem javuló panaszok esetén sebészi beavatkozásra is sor kerülhet. 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Magbade Gábor

ortopédia

 • Specialitások: Rendelési helyszín: 1015 Budapest, Ostrom u. 16. fszt. 3. - Fájdalomközpont
  • Rendelés menete: személyes vizit.
  • 14 éves kortól várjuk Pácienseket
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! A következő problémával fordulok Önhöz, hogy ha hat hete volt teljes méheltávolításom, mehnyak és petevezetőkkel együtt, a székelés stb. Is rendben, has középső fájdalmaim is már szépen szinte el is múltak, a három hetes kontrollon is minden rendben ölt, ill az ötödik héten is voltam.. Itt is rendben volt minden.. A petefészkeim mitől fáj hatnak, ha az orvos se látott semmit az említett konzrollokon? A bal különösen, a jobb csak mintha akkor ha több kávét fogyasztanék.. A bal mindig is sokkal érzékenyebb volt, többször műtöttek endometriózis sál, a méh kivétele is az adenomyózis miatti fájdalom miatt története meg. 43 éves vagyok.Szövettan is rendben. Köszönöm válaszát! Szilvia
  Tisztelet Hölgyem ,

  Az Ön által leírt fájdalmak származhatnak az endometriosis ill . esetleges post - Operativ ( műtét utáni ) okokból is .
  Első lépésben ezért javaslom konzultáció elvégzését az Önt operáló Kollégával .

  Egyeb okok is szoba jöhetnek , a vastagbél megbetegedései , krónikus kismednencei gyulladás , vagy krónikus fajdalom Szindroma ( KFS ).

  Amennyiben szükségét érzi , várom Fajdalom Központunkba konzultációra - a vonatkozó orvosi dokumentációval - ,
  amelyet jelen helyzetben telefonon , vagy Skypon keresztül is kérhet .

  A pontos diagnózis felállításában hasi - & kismedencei MRI segíthet .

  További részletek a honlapomon .

  Tisztelettel ,

  ARNOLD Dénes ARNOLD
  Kiss Szilvia

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak