Sarok- és vádlifájdalom? Achilles-ín gyulladás is okozhatja

Sarok- és vádlifájdalom? Achilles-ín gyulladás is okozhatja

2024.02.21 10:35

Az Achilles-ín több ok miatt fájhat, megsérülhet, begyulladhat – nem ritkán a túlerőltetés következményeként. Sokszor a sarokban és a vádliban jelentkező fájdalomnak is ez az oka, tehát mindenképpen érdemes szakértő segítséggel kezelni a problémát. Dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa az okokra és a lehetséges kezelési módokra hívta fel a figyelmet.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

Ez lehet az oka az Achilles-ín gyulladásnak

A sarokfájdalom oka gyakran az Achilles-ín gyulladás.Az Achilles-ín az egyik legnagyobb, ugyanakkor az egyik legsérülékenyebb ín a testünkben, amelynek gyulladása, fájdalma számos mozgástípust, főként a járást befolyásolja. Az Achilles-ín a sarokcsontot köti össze a vádli izmaival, gyulladása (tendinitis) viszonylag gyakori probléma, fontos kezelni és a megelőzésre is érdemes figyelni. A gyulladás két fő típusa ismert, a gyakoribbnál az ín középső része gyullad be, de ritkábban az ín alsóbb részét is érintheti a gyulladás.
Az Achilles-ín gyulladás legtipikusabb oka a túl intenzív, hosszú ideig tartó terhelés, ami igen gyakran a sportolókat, például a futókat jellemzi. Ugyanakkor más rizikófaktorok is fokozhatják a gyulladás kialakulásának kockázatát, így például az alábbiak:

  • egy adott sérülés,
  • a túlzott fizikai megerőltetés, a rosszul felépített edzés intenzitásának túl gyors emelkedése,
  • nem megfelelő cipő használata,
  • lábdeformitások, például a boltozatok süllyedése (például a lúdtalp),
  • túlsúly,
  • idősödés.

Az Achilles-ín gyulladás tünetei

  • Fájdalom és merevség a vádliban és sarokfájdalom, rögtön a felkelés után.
  • A fájdalom mozgás hatására fokozódik.
  • Néhány esetben a lábon is jelentkezhet a fájdalom.
  • Duzzanat a boka körül, az ín mentén.
  • Csontkinövés az ín tapadási területén. Ez már a nyáktömlő (bursa) gyulladás (bursitis), ami kimondottan nagy fájdalommal jár.

Kímélet és gyulladáscsökkentés

Achilles-ín gyulladás esetén segíthet a szteroid és a hialuronsav injekció is.- Ha valaki fájdalmat, merevséget tapasztal a vádlijában, és az nem múlik el néhány nap alatt, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia, hogy kideríthessük, mi áll a háttérben. Az íngyulladás tünetei más betegségekre is utalhatnak, ezért mindenképpen fel kell állítani a pontos diagnózist – hangsúlyozza dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. –  A páciens számíthat a kikérdezésre és a fizikális vizsgálatra, de sokszor szükség van képalkotó módszerekre is, hogy megállapítsuk, nem okozhatja-e például ínszakadás a tüneteket. Ha megbizonyosodunk róla, hogy gyulladásról van szó, az első és legfontosabb teendő a kímélet, ami nem jelenti azt, hogy a páciens ágynyugalomra van „ítélve”. Jóval inkább érdemes olyan tevékenységet találni, főként sportolóknak, amely nem terheli túl az Achilles-ínt. Futás helyett például átmenetileg ajánlatos lehet az úszás vagy az elliptikus tréner. Ha szükséges, a gyors segítség érdekében meg lehet próbálkozni nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel, és ritka esetekben a helyileg alkalmazott szteroid, vagy hialuronsav tartalmú injekciók is csökkenthetik a gyulladást.
Hosszútávon igen jó hatásúak lehetnek a fizikoterápiás kezelések, többek közt a lágylézer kezelés, és elengedhetetlen a funkcionális gyógytorna. Sportolóknak a későbbiekben a megfelelően felépített edzést kell megvalósítani, amelyhez érdemes sportorvos segítségét is kérni. Igen komoly, nem javuló panaszok esetén sebészi beavatkozásra is sor kerülhet. 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Bocsánat , hogy most ìrok , fáj a talpam , fáj ha megyek , dolgozom de egyre rosszabb , nem múlik nem tudok aludni tőle , van amikor a tèrdemig fáj , ès már kèt hónapja ha nem több, a stresz nem hinnèm , hogy csinálná , esetleg még tudná ìrni mi lehet vagy esetleg melyik szer lehet ki hatással rá. Előre is meg köszönöm
Kedves Mosóczki Ilona

A talpi fájdalom egyik leggyakoribb oka lúdtalp, vagy egyéb láb statikáját érintő probléma. De okozhatja az erek betegsége, vagy akár cukorbetegség is. Szakorvosi vizsgálat javasolt, enélkül diagnózis, illetve kezelési terv nem állítható fel. Ortopédust és/vagy érsebészt keressen fel első körben.

Mosóczki Ilona

Dr. Magbade Gábor

ortopéd-traumatológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Profizmus

Dr. Magbade Gábornál voltam bokafajdalommal. Segítőkész , kedves, profi munkat végez . Maximalisan meg vagyok elégedve . Ajánlom .
Dr. Magbade Gábor
Dr. Magbade Gábor
ortopédia