Mozgás utáni fejfájás? Ilyen okai lehetnek

Mozgás utáni fejfájás? Ilyen okai lehetnek

2023.12.06

Ha a fizikai aktivitás után fejfájás jelentkezik, akkor számos oknak érdemes utánagondolni. Az egyszerű dehidráltságtól az izomfeszültségen át a migrénig több eredője is lehet a fejfájásnak, amelyekről dr. Simon Márta, a FájdalomKözpont neurológusa, fejfájás specialista beszélt.

Ezek a leggyakoribb okai a mozgás után jelentkező fejfájásnak

 • Megerőltetésből eredő fejfájás

Az elsődleges fizikai terhelésből eredő fejfájás oka maga a terhelés, vagyis nincs mögötte szervi probléma. Ez jellemzően egy általános jellegű fejfájás a fej mindkét oldalán, esetleg pulzáló érzéssel együtt. A kínzó érzés az esetek többségében néhány perc alatt elmúlik, de szélsőségesebb esetben akár 48 órán keresztül okozhat migrén-szerű fájdalmat. Sokszor akkor jelentkezik, ha nagy magasságban vagy nagy melegben végez valaki megerőltető mozgást. (Érdemes megjegyezni, hogy a meleg és az éles napfény/mesterséges fény önmagában is triggere lehet a fejfájásnak, a migrénnek.)
Ugyanakkor előfordulhat másodlagos terhelési fejfájás is, ami azt jelenti, hogy van egy háttérben álló betegség a mozgás után jelentkező fejfájás mögött. Ilyen lehet egy szívbetegség, egy tumor vagy egy artériát érintő repedés, egy érszűkítő folyamat is. Amennyiben akut problémáról van szó, a fejfájás mellett jellemző még a hányás, a kettős látás, a nyaki merevség, esetleg az eszméletvesztés. Ilyen esetben azonnal mentőt kell hívni.

 • Kiszáradás miatti fejfájás

Amennyiben a fizikai terhelés alatt és után nem történik folyadék utánpótlás, dehidrált állapot léphet fel, ugyanis az izzadás során vizet és elektrolitokat veszítünk, amelyek biztosítják a megfelelően hidratált állapotot. A kiszáradásnak több tünete is lehet a fejfájás túl, méghozzá a kimerültség, a sötét és kevés vizelet, a kiszáradt száj és ajkak, a zavartság és nyilvánvalóan a szomjúság. 

 • Tenziós fejfájás

A mozgás utáni fejfájás lehet migrén is.A tenziós fejfájás az egyik leggyakoribb fejfájás típus. Az edzés során fellépő izomfeszültség (vagyis tenzió) sokszor a helytelen testtartás következménye, ami nem ritkán fejfájáshoz vezet. Az ilyen fajtájú fejfájásra jellemző, hogy enyhe-közepes mértékű, fokozatosan alakul ki, a nyakban és a fej hátsó részén érezhető, esetleg a fej két oldalán. Tipikusan tompa vagy úgy tűnik, mintha satuba szorítanák a fejet, és inkább folyamatos, mint nyilalló jellegű. 

 • Alacsony vércukorszint

Ha valaki éhgyomorra végez fizikai munkát, a terheléssel további energiát felhasználva, a vércukorszintje leeshet - ez is lehet a fejfájás oka. A szervezet ugyanis a bevitt szénhidrátokat alakítja át glükózzá, az agynak pedig különösen fontos az állandó glükózszint a megfelelő működéshez. Ha ez valamiért nem biztosított, a fejfájás mellett más tünetek is jelentkezhetnek, mint például a hányinger, hányás, a zavartság, a verejtékezés, a reszketés, az éhség.

 • Migrén

- Alapvetően azt mondhatjuk, hogy a rendszeres, közepes intenzitású mozgás segít megelőzni a migrénes rohamokat, illetve csökkenti a tünetek súlyosságát – ismerteti Simon doktornő. – Ugyanakkor a fizikai terhelés bizonyos esetekben a migrén kiváltója is lehet. A migrén egy többnyire féloldali, lüktető fájdalom, de jelentkezhet a homlok- és halántéktájékon is. Az erős fény, zaj, szagok tovább fokozzák a fájdalom erősségét. Nemritkán egyéb tünetek is kísérik: hányinger, hányás, szapora szívdobogás és esetleg az úgynevezett aura-jelenség.

A megelőzés és a kezelés lehetőségei

Az esetek nagy részében számos dolgot lehet tenni a terheléssel összefüggő fejfájás megelőzéséért. Elsősorban az edzés előtt, alatt és után is fontos a megfelelő folyadékpótlás, a bemelegítés és a levezetés, és az éhgyomorra történő terhelés kerülése. Ezen kívül nagy jelentősége van a helyes testtartással, megfelelően kivitelezett mozdulatsoroknak is, ebben érdemes edző, mozgásterapeuta segítségét kérni. A hirtelen, túl nagy megterhelést pedig nem csak a lehetséges fejfájás megelőzése érdekében ajánlott kerülni, hanem minden egyéb egészségi kockázat miatt is.
Ha viszont már kialakult a fejfájás, gyors segítség jelenthet az evés, ivás, az elektrolit utánpótlás, a meleg fürdő, vagy legalább egy meleg borogatás a nyakra és a vállakra, ami segít ellazítani az izmokat. Amennyiben csak egyszeri jelenségről van szó, a vény nélküli fájdalomcsillapítók is megszüntethetik a tünetet, de ha többször is előfordul, érdemes kivizsgáltatni.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

A fejfájás kezelése diagnózisra épülhet.A fejfájás okainak felderítése elsősorban neurológiai feladat, ám a neurológus a panaszok függvényében további kivizsgálást javasolhat. A fájdalmak alapos feltérképezéséhez indokolt lehet belgyógyászati, szemészeti, fogászati kontroll és képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) elvégzése is.
- Ha úgy ítéljük meg, hogy a fejfájás konkréten migrén, nem ajánlott házilag kísérletezni a gyógyszerekkel. A migrénes fejfájás kezelése mindenképpen orvosi kompetencia, már csak azért is, mert a nem megfelelő indikációval beszedett, jelentős mennyiségű fájdalomcsillapító további fejfájást generálhat, vagyis kialakulhat egy ördögi kör - hangsúlyozza dr. Simon Márta, a FájdalomKözpont neurológusa, fejfájás specialista. - A roham kezelésének és megelőzésének megoldása is orvosi feladat, ami a kivizsgálás eredményeire épül.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Simon Márta

neurológus, fejfájás specialista

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! A következő problémával fordulok Önhöz, hogy ha hat hete volt teljes méheltávolításom, mehnyak és petevezetőkkel együtt, a székelés stb. Is rendben, has középső fájdalmaim is már szépen szinte el is múltak, a három hetes kontrollon is minden rendben ölt, ill az ötödik héten is voltam.. Itt is rendben volt minden.. A petefészkeim mitől fáj hatnak, ha az orvos se látott semmit az említett konzrollokon? A bal különösen, a jobb csak mintha akkor ha több kávét fogyasztanék.. A bal mindig is sokkal érzékenyebb volt, többször műtöttek endometriózis sál, a méh kivétele is az adenomyózis miatti fájdalom miatt története meg. 43 éves vagyok.Szövettan is rendben. Köszönöm válaszát! Szilvia
  Tisztelet Hölgyem ,

  Az Ön által leírt fájdalmak származhatnak az endometriosis ill . esetleges post - Operativ ( műtét utáni ) okokból is .
  Első lépésben ezért javaslom konzultáció elvégzését az Önt operáló Kollégával .

  Egyeb okok is szoba jöhetnek , a vastagbél megbetegedései , krónikus kismednencei gyulladás , vagy krónikus fajdalom Szindroma ( KFS ).

  Amennyiben szükségét érzi , várom Fajdalom Központunkba konzultációra - a vonatkozó orvosi dokumentációval - ,
  amelyet jelen helyzetben telefonon , vagy Skypon keresztül is kérhet .

  A pontos diagnózis felállításában hasi - & kismedencei MRI segíthet .

  További részletek a honlapomon .

  Tisztelettel ,

  ARNOLD Dénes ARNOLD
  Kiss Szilvia

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak