Mozgás utáni fejfájás? Ilyen okai lehetnek

Mozgás utáni fejfájás? Ilyen okai lehetnek

2023.12.06 13:29

Ha a fizikai aktivitás után fejfájás jelentkezik, akkor számos oknak érdemes utánagondolni. Az egyszerű dehidráltságtól az izomfeszültségen át a migrénig több eredője is lehet a fejfájásnak, amelyekről dr. Simon Márta, a FájdalomKözpont neurológusa, fejfájás specialista beszélt.

Ezek a leggyakoribb okai a mozgás után jelentkező fejfájásnak

  • Megerőltetésből eredő fejfájás

Az elsődleges fizikai terhelésből eredő fejfájás oka maga a terhelés, vagyis nincs mögötte szervi probléma. Ez jellemzően egy általános jellegű fejfájás a fej mindkét oldalán, esetleg pulzáló érzéssel együtt. A kínzó érzés az esetek többségében néhány perc alatt elmúlik, de szélsőségesebb esetben akár 48 órán keresztül okozhat migrén-szerű fájdalmat. Sokszor akkor jelentkezik, ha nagy magasságban vagy nagy melegben végez valaki megerőltető mozgást. (Érdemes megjegyezni, hogy a meleg és az éles napfény/mesterséges fény önmagában is triggere lehet a fejfájásnak, a migrénnek.)
Ugyanakkor előfordulhat másodlagos terhelési fejfájás is, ami azt jelenti, hogy van egy háttérben álló betegség a mozgás után jelentkező fejfájás mögött. Ilyen lehet egy szívbetegség, egy tumor vagy egy artériát érintő repedés, egy érszűkítő folyamat is. Amennyiben akut problémáról van szó, a fejfájás mellett jellemző még a hányás, a kettős látás, a nyaki merevség, esetleg az eszméletvesztés. Ilyen esetben azonnal mentőt kell hívni.

  • Kiszáradás miatti fejfájás

Amennyiben a fizikai terhelés alatt és után nem történik folyadék utánpótlás, dehidrált állapot léphet fel, ugyanis az izzadás során vizet és elektrolitokat veszítünk, amelyek biztosítják a megfelelően hidratált állapotot. A kiszáradásnak több tünete is lehet a fejfájás túl, méghozzá a kimerültség, a sötét és kevés vizelet, a kiszáradt száj és ajkak, a zavartság és nyilvánvalóan a szomjúság. 

  • Tenziós fejfájás

A mozgás utáni fejfájás lehet migrén is.A tenziós fejfájás az egyik leggyakoribb fejfájás típus. Az edzés során fellépő izomfeszültség (vagyis tenzió) sokszor a helytelen testtartás következménye, ami nem ritkán fejfájáshoz vezet. Az ilyen fajtájú fejfájásra jellemző, hogy enyhe-közepes mértékű, fokozatosan alakul ki, a nyakban és a fej hátsó részén érezhető, esetleg a fej két oldalán. Tipikusan tompa vagy úgy tűnik, mintha satuba szorítanák a fejet, és inkább folyamatos, mint nyilalló jellegű. 

  • Alacsony vércukorszint

Ha valaki éhgyomorra végez fizikai munkát, a terheléssel további energiát felhasználva, a vércukorszintje leeshet - ez is lehet a fejfájás oka. A szervezet ugyanis a bevitt szénhidrátokat alakítja át glükózzá, az agynak pedig különösen fontos az állandó glükózszint a megfelelő működéshez. Ha ez valamiért nem biztosított, a fejfájás mellett más tünetek is jelentkezhetnek, mint például a hányinger, hányás, a zavartság, a verejtékezés, a reszketés, az éhség.

  • Migrén

- Alapvetően azt mondhatjuk, hogy a rendszeres, közepes intenzitású mozgás segít megelőzni a migrénes rohamokat, illetve csökkenti a tünetek súlyosságát – ismerteti Simon doktornő. – Ugyanakkor a fizikai terhelés bizonyos esetekben a migrén kiváltója is lehet. A migrén egy többnyire féloldali, lüktető fájdalom, de jelentkezhet a homlok- és halántéktájékon is. Az erős fény, zaj, szagok tovább fokozzák a fájdalom erősségét. Nemritkán egyéb tünetek is kísérik: hányinger, hányás, szapora szívdobogás és esetleg az úgynevezett aura-jelenség.

A megelőzés és a kezelés lehetőségei

Az esetek nagy részében számos dolgot lehet tenni a terheléssel összefüggő fejfájás megelőzéséért. Elsősorban az edzés előtt, alatt és után is fontos a megfelelő folyadékpótlás, a bemelegítés és a levezetés, és az éhgyomorra történő terhelés kerülése. Ezen kívül nagy jelentősége van a helyes testtartással, megfelelően kivitelezett mozdulatsoroknak is, ebben érdemes edző, mozgásterapeuta segítségét kérni. A hirtelen, túl nagy megterhelést pedig nem csak a lehetséges fejfájás megelőzése érdekében ajánlott kerülni, hanem minden egyéb egészségi kockázat miatt is.
Ha viszont már kialakult a fejfájás, gyors segítség jelenthet az evés, ivás, az elektrolit utánpótlás, a meleg fürdő, vagy legalább egy meleg borogatás a nyakra és a vállakra, ami segít ellazítani az izmokat. Amennyiben csak egyszeri jelenségről van szó, a vény nélküli fájdalomcsillapítók is megszüntethetik a tünetet, de ha többször is előfordul, érdemes kivizsgáltatni.

Milyen vizsgálatokra lehet szükség?

A fejfájás kezelése diagnózisra épülhet.A fejfájás okainak felderítése elsősorban neurológiai feladat, ám a neurológus a panaszok függvényében további kivizsgálást javasolhat. A fájdalmak alapos feltérképezéséhez indokolt lehet belgyógyászati, szemészeti, fogászati kontroll és képalkotó vizsgálat (CT, MR, érvizsgálat) elvégzése is.
- Ha úgy ítéljük meg, hogy a fejfájás konkréten migrén, nem ajánlott házilag kísérletezni a gyógyszerekkel. A migrénes fejfájás kezelése mindenképpen orvosi kompetencia, már csak azért is, mert a nem megfelelő indikációval beszedett, jelentős mennyiségű fájdalomcsillapító további fejfájást generálhat, vagyis kialakulhat egy ördögi kör - hangsúlyozza dr. Simon Márta, a FájdalomKözpont neurológusa, fejfájás specialista. - A roham kezelésének és megelőzésének megoldása is orvosi feladat, ami a kivizsgálás eredményeire épül.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Simon Márta

neurológus, fejfájás specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Dr Úr! Szeretnék érdeklődni hogy lehet a fájdalmat megszüntetni. 38 éves vagyok, mr vizsgálat szerint 13 mm tarlow ciszta van az s2 csigolyámon. Fájnak, ropognak a térdeim, ha köhögök vagy nevetek vizeletvisszatartási problémám van, a szexuálus életemről nem is beszélve. Nem jó se feküdni főleg bal oldalamon, 2 órákat alszok mert mindig felkelek, hogy forduljak egyett mert alig bírom a csípőmet megmozdítani. Ülni se állni se jó. Gerinctornát csinálok és cataflánt 50mg 3*1, tramadolort 100mg 3*1 és esténként silduralt 6mg-t szedek. Írtak fel tenses fizikoterápiát, de az itthon is van és a 4 műszak miatt nem tudom megoldani a 20 km -el arrébb lévő központba. Van denevérpad amit ritkán tudok használni mert sokat fáj a fejem- migrénesen- néha pedig magas a vérnyomásom. Itthon szobabiciglizek is, de amikor nem dolgozok próbálok kevesebb gyógyszert szedni nappal és főként akkor tornázok de estére annyira fáj, hogy semmit nem alszok, másnap aztán újból gyógyszer, félek hogy a gyomrom nem sokáig fogja bírni- már 3 éve szedem. Nem lehet leszivatni a cisztát vagy kivenni. Az reumatológus nem akar vele csinálni vele semmit, de én már nem bírom tovább. Köszönöm előre is válaszát. Tisztelettel: PH Judit
    Tisztelt Hölgyem!

    A leírt tünetek miatt ideggyógyászati vizsgálatot is javaslok Önnek! Szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, testsúlykontroll, ha szükséges, talpnyomás mérés, melynek eredménye alapján személyre szabott talpbetét szintén segíthet. Amennyiben panaszai állandósulnak, keresse fel klinikánkat rendelési időmben, leleteivel együtt.

    Tisztelettel,
    Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Puskásné H Judit

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak