Miért lehet olyan bizonytalan a fájdalom oka, érzete, típusa?

Miért lehet olyan bizonytalan a fájdalom oka, érzete, típusa?

2023.11.16 09:23

Éget, szúr, nyom, tompán fáj? Mindig jelen van vagy rohamokban jelentkezik? Pontosan hol és mennyire fáj? Sokszor nem is könnyű megválaszolni ezeket a kérdéseket, különösen, ha a krónikus fájdalom szindróma áll a háttérben, amit sokan hipochondriának bélyegeznek. A bizonytalan eredetű, nehezen diagnosztizálható fájdalommal kapcsolatos segítségről dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa beszélt.

Komolyan kell venni a nehezen diagnosztizálható panaszokat is

Aki nem tudja pontosan, honnan erednek a fájdalmai, panaszai, aki olyan általános tünetekkel küzd, mint fejfájás, rossz közérzet, szédülékenység, kimerültség, hátfájás, alvászavar, könnyen hipochondernek van bélyegezve a környezetében. Holott, ha a fájdalom rányomja a bélyegét a mindennapi munkára, családi életre, feltétlenül komolyan kell venni, akkor is, ha nem jól reagál a vény nélküli szerekre, ha nincs kimutatott betegség vagy akár pszichés zavar a háttérben. De vajon miért lehet olyan nehéz leírni, meghatározni a fájdalmat?
A bizonytalan eredetű fájdalom kezelésében is van segítség.- Amikor valaki a fájdalomtól szenved, sokféle jelzővel kellene leírni az érzéseit, amelyek nem mindenkinek ugyanazt jelentik. A fájdalom szubjektív jellege pedig nyilván megnehezítheti a diagnosztizálást. A páciensnek ugyanis valahogyan meg kellene határoznia, pontosan melyik terület fáj, mennyire fáj például egy 1-től 10-ig terjedő skálán, hogyan írható le a fájdalom jellege, például szúr, ég, nyom, tőrdöfés-szerű vagy állandó, tompa fájdalom, és így tovább. Könnyen belátható, hogy ha nincs egyértelmű oka a fájdalomnak, nem könnyű sem a páciens, sem az orvos dolga – foglalja össze Arnold doktor. - Tapasztalt szakembernek kell ahhoz lenni, hogy felismerjük például a krónikus fájdalom szindrómát, amelynek okát nem feltétlenül lehet kimutatni laborvizsgálatokkal, képalkotó módszerekkel. Az esetek nagy részében nem is egyetlen orvos, inkább egy orvosi csapat állítja fel ezt a diagnózist, amelynek tagja lehet például ortopéd orvos, neurológus, fájdalomspecialista.

Milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetni bizonytalan fájdalom esetén?

Ha a bizonytalan és akár vándorló fájdalom mellett nehezebben megfogható, általános tünetek is jelentkeznek a páciensnél, érdemes lehet néhány általános vizsgálatot elvégeztetni, amelyek az alábbiak:

  • nagylabor,
  • urológia / nőgyógyászat,
  • mellkas röntgen,
  • hasi ultrahang,
  • adott esetben gyomor- és vastagbéltükrözés.

Amennyiben konkrét panaszokról van szó, úgy az annak megfelelő szakorvosi vizsgálatokkal ajánlott kezdeni. Ezekkel az eredményekkel már el lehet indulni a tünetek okának tisztázásában, és felmerülhet a krónikus fájdalom szindróma (KFSZ) lehetősége is. 

Tapasztalt szakember képes diagnosztizálni a krónikus fájdalom szindrómát

A fájdalomspecialista segíthet a krónikus fájdalmaknál.- A krónikus fájdalom szindróma diagnosztizálásánál segítség lehet, ha a korábbi betegségekre is rákérdezünk, ugyanis sok esetben egy konkrét betegség a kiindulópont. Többek közt ilyen lehet a rheumatoid arthritis, a fibromyalgia, az ízületi gyulladás, az irritábilis bél szindróma, a daganatos betegségek és nem ritkán a Lyme-kór. Még folyik a kutatás arra vonatkozóan, hogy a COVID-19 szintén lehet-e alapja a KFSZ-nek, bár ez igen valószínűnek látszik – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - A rendkívül alapos kikérdezés és vizsgálat alapján felállított diagnózis tehát szinte már fél gyógyulás. Ha felfedezzük a fizikai kiindulópontot, eldönthetjük, hogy milyen kombinált kezelés lehet a leghatékonyabb. Szóba jöhetnek a célzott injekciókúra mellett a természetes hatóanyag tartalmú eljárások, mint a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciók, a lökéshullám terápia, a neurálterápia, az orvosi akupunktúra, a PENS kezelés, a gyógytorna, a neurológusi, immunológusi kezelés. Ezeken túl feltétlenül szükséges a mentálhigiénés, pszichológusi, pszichiáteri támogatás is, tekintve, hogy a KFSZ-ben a psziché is érintett. Ha több irányból, komplex szemlélettel közelítünk a bizonytalan fájdalmak kezelése felé, és megtámogatjuk a páciens testi-lelki-szellemi egységét, jelentősen nő az esély a tünetek csökkenésére, a gyógyulásra.   

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 


 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktornő! 24 éves lányomnak 4 hónapja szünet nélkül jobb oldalt a vakbél környékén egy ponton fáj a hasa.Semmi egyéb tünete mint hasmenés, véres széklet, hányinger, súlyvesztés nem volt és azóta sincs. Júniusban megműtötték vakbélre annak ellenére, hogy a folyamatos fájdalmon kívül semmi egyéb tünetet nem produkált. A műtét után 2 héttel visszatért a fájdalma. Azóta orvostól orvoshoz járunk, minden vizsgálati eredménye negatív /labor, hasi UH, kismedencei MR, széklet, vizelet/. Lumbális gerinc MR-en minimális eltérés látható amire az idegsebész azt mondta, hogy nem okozhat ilyen panaszokat.Sajnos senki nem tudja megmondani mi okozza a szűnni nem akaró fájdalmat. Fájdalomcsillapító nem hat rá. Legutóbb neurológusnál voltunk aki szintén csak találgatni tud és ő arra gondol, hogy a fájdalmas részen idegszál lehet nyomás alatt. Természetesen nem hibáztatok senkit, hisz elég alattomos lehet a probléma, de a lányom életét nagyon megkeseríti. Egyébként egy életvidám, örökmozgó, rendszeresen sportoló, egészségesen táplálkozó leányzó. Az lenne a kérdésem, hogy a leírtak alapján a Doktornő találkozott-e már ilyen vagy hasonló problémával, illetve tudna-e nekünk segíteni. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Hachbold Nándorné
    Tisztelt Hölgyem ,


    A leírtak alapján a komplex csatolt kivizsgálások , a műtét es a képalkotó eljárások es szakorvosi konziliumok sem tudták megállapítani a panaszok okát. (?)
    Véleményt formálni csak a Paciens fizikalis vizsgálata , alapos kikerdezese és az összes orvosi dokumentáció áttanulmányozása után tudok.

    Kérdésére válaszolva :
    nehány hasonló esettel találkoztam a praxisomban , ahol az okok között :
    műtét utáni ( ún. Postoperativ) anatomia eltérés ill.
    egy speciális " hasfali - eltérés" okozott hasonló jellegu fájdalmat .

    Kerem , ha a panaszok tovabbra is fenallnak, szíveskedjenek befáradni a rendelesemre a teljes orvosi dokumentációval konzultációra a rendelesei időmben :

    H, Cs : du

    Tisztelettel ,

    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Hachbold Nándorné

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Mindenre kiterjedő tájékoztatàs

    Pontosság! Arnold Doktor úr alapossága, kedvessége, mindenre kiterjedő tájékoztatàsa nagyon tetszett! Minőségi idő, amikor csak velem foglalkozik!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók