Miért lehet olyan bizonytalan a fájdalom oka, érzete, típusa?

Miért lehet olyan bizonytalan a fájdalom oka, érzete, típusa?

2023.11.16

Éget, szúr, nyom, tompán fáj? Mindig jelen van vagy rohamokban jelentkezik? Pontosan hol és mennyire fáj? Sokszor nem is könnyű megválaszolni ezeket a kérdéseket, különösen, ha a krónikus fájdalom szindróma áll a háttérben, amit sokan hipochondriának bélyegeznek. A bizonytalan eredetű, nehezen diagnosztizálható fájdalommal kapcsolatos segítségről dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa beszélt.

Komolyan kell venni a nehezen diagnosztizálható panaszokat is

Aki nem tudja pontosan, honnan erednek a fájdalmai, panaszai, aki olyan általános tünetekkel küzd, mint fejfájás, rossz közérzet, szédülékenység, kimerültség, hátfájás, alvászavar, könnyen hipochondernek van bélyegezve a környezetében. Holott, ha a fájdalom rányomja a bélyegét a mindennapi munkára, családi életre, feltétlenül komolyan kell venni, akkor is, ha nem jól reagál a vény nélküli szerekre, ha nincs kimutatott betegség vagy akár pszichés zavar a háttérben. De vajon miért lehet olyan nehéz leírni, meghatározni a fájdalmat?
A bizonytalan eredetű fájdalom kezelésében is van segítség.- Amikor valaki a fájdalomtól szenved, sokféle jelzővel kellene leírni az érzéseit, amelyek nem mindenkinek ugyanazt jelentik. A fájdalom szubjektív jellege pedig nyilván megnehezítheti a diagnosztizálást. A páciensnek ugyanis valahogyan meg kellene határoznia, pontosan melyik terület fáj, mennyire fáj például egy 1-től 10-ig terjedő skálán, hogyan írható le a fájdalom jellege, például szúr, ég, nyom, tőrdöfés-szerű vagy állandó, tompa fájdalom, és így tovább. Könnyen belátható, hogy ha nincs egyértelmű oka a fájdalomnak, nem könnyű sem a páciens, sem az orvos dolga – foglalja össze Arnold doktor. - Tapasztalt szakembernek kell ahhoz lenni, hogy felismerjük például a krónikus fájdalom szindrómát, amelynek okát nem feltétlenül lehet kimutatni laborvizsgálatokkal, képalkotó módszerekkel. Az esetek nagy részében nem is egyetlen orvos, inkább egy orvosi csapat állítja fel ezt a diagnózist, amelynek tagja lehet például ortopéd orvos, neurológus, fájdalomspecialista.

Milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetni bizonytalan fájdalom esetén?

Ha a bizonytalan és akár vándorló fájdalom mellett nehezebben megfogható, általános tünetek is jelentkeznek a páciensnél, érdemes lehet néhány általános vizsgálatot elvégeztetni, amelyek az alábbiak:

 • nagylabor,
 • urológia / nőgyógyászat,
 • mellkas röntgen,
 • hasi ultrahang,
 • adott esetben gyomor- és vastagbéltükrözés.

Amennyiben konkrét panaszokról van szó, úgy az annak megfelelő szakorvosi vizsgálatokkal ajánlott kezdeni. Ezekkel az eredményekkel már el lehet indulni a tünetek okának tisztázásában, és felmerülhet a krónikus fájdalom szindróma (KFSZ) lehetősége is. 

Tapasztalt szakember képes diagnosztizálni a krónikus fájdalom szindrómát

A fájdalomspecialista segíthet a krónikus fájdalmaknál.- A krónikus fájdalom szindróma diagnosztizálásánál segítség lehet, ha a korábbi betegségekre is rákérdezünk, ugyanis sok esetben egy konkrét betegség a kiindulópont. Többek közt ilyen lehet a rheumatoid arthritis, a fibromyalgia, az ízületi gyulladás, az irritábilis bél szindróma, a daganatos betegségek és nem ritkán a Lyme-kór. Még folyik a kutatás arra vonatkozóan, hogy a COVID-19 szintén lehet-e alapja a KFSZ-nek, bár ez igen valószínűnek látszik – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - A rendkívül alapos kikérdezés és vizsgálat alapján felállított diagnózis tehát szinte már fél gyógyulás. Ha felfedezzük a fizikai kiindulópontot, eldönthetjük, hogy milyen kombinált kezelés lehet a leghatékonyabb. Szóba jöhetnek a célzott injekciókúra mellett a természetes hatóanyag tartalmú eljárások, mint a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciók, a lökéshullám terápia, a neurálterápia, az orvosi akupunktúra, a PENS kezelés, a gyógytorna, a neurológusi, immunológusi kezelés. Ezeken túl feltétlenül szükséges a mentálhigiénés, pszichológusi, pszichiáteri támogatás is, tekintve, hogy a KFSZ-ben a psziché is érintett. Ha több irányból, komplex szemlélettel közelítünk a bizonytalan fájdalmak kezelése felé, és megtámogatjuk a páciens testi-lelki-szellemi egységét, jelentősen nő az esély a tünetek csökkenésére, a gyógyulásra.   

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 


 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

 • Specialitások:
  • Holisztikus szemlélet
  • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
  • Bizonytalan eredetű fájdalmak
  • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
  • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
   
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Doktor Úr! 2013-ban a lábujjaiban a következőt diagnosztizálták: Mk. oldalon az I. MP ízületben durva arthrosis. Az izületi rés mk. oldalon jelentősen beszűkült. Az ízperemeken vaskos osteopyhtak.Jobb oldalon kölesnyi on tibiale externum. Akkor azt mondták, ezzel már nem lehet mit kezdeni... azért próbálkoztak fizikoterápiával, de valóban nem használt.Sokszor begörcsöl a nagylábujjam, a csak gördülő cipőben bírok menni,mert a simában nagyon fáj a lábam. Azóta már gerincsérvem is van, s ez így együtt már borzasztóan megterhelő számomra. Jelenleg lyme kórral is kezelnek, és azt mondták, ezek az elváltozások mind lehettek ennek a következményei. Szeretném kérni véleményét, és hogy tudna-e valamilyen kezelést javasolni nekem. Köszönettel, üdvözlettel: Szokolay Edina
  Tisztelt Hölgyem ,

  Az Ön esetében több mozgás szervrendszeri elváltozás is egyidejűleg fennáll.
  A kétoldali nagy labujj elváltozasok ( I. MP arthrosis es osteophyta képződés ) miatt - amelyekre a Fizikotherapia nem használt- javaslom keressen fel Orthopaed szakorvost.

  Klinikánkon alkalmazunk összetett fájdalomcsillapító, gyulladascsokkentő és egyéb eljárásokat ( ún. komplex konzervatív kezelések ) , ezért arra kérem, hogy fajdalmai fennallasa eseten a leleteivel fáradjon be hozzám a rendelési időmben vizsgálatra és konzultációra :

  H, Cs: du.


  Tisztelettel ,


  DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
  Sebész szakorvos
  Fájdalom specialista
  Szokolay Adamne

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Mindenre kiterjedő útmutatás

  Dr. Arnold Dénes Doktor Úr kedves, mindenre kiterjedő útmutatásai meggyőzőek voltak számomra.
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  Kapcsolódó videók