Miért lehet olyan bizonytalan a fájdalom oka, érzete, típusa?

Miért lehet olyan bizonytalan a fájdalom oka, érzete, típusa?

2023.11.16 09:23

Éget, szúr, nyom, tompán fáj? Mindig jelen van vagy rohamokban jelentkezik? Pontosan hol és mennyire fáj? Sokszor nem is könnyű megválaszolni ezeket a kérdéseket, különösen, ha a krónikus fájdalom szindróma áll a háttérben, amit sokan hipochondriának bélyegeznek. A bizonytalan eredetű, nehezen diagnosztizálható fájdalommal kapcsolatos segítségről dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa beszélt.

Komolyan kell venni a nehezen diagnosztizálható panaszokat is

Aki nem tudja pontosan, honnan erednek a fájdalmai, panaszai, aki olyan általános tünetekkel küzd, mint fejfájás, rossz közérzet, szédülékenység, kimerültség, hátfájás, alvászavar, könnyen hipochondernek van bélyegezve a környezetében. Holott, ha a fájdalom rányomja a bélyegét a mindennapi munkára, családi életre, feltétlenül komolyan kell venni, akkor is, ha nem jól reagál a vény nélküli szerekre, ha nincs kimutatott betegség vagy akár pszichés zavar a háttérben. De vajon miért lehet olyan nehéz leírni, meghatározni a fájdalmat?
A bizonytalan eredetű fájdalom kezelésében is van segítség.- Amikor valaki a fájdalomtól szenved, sokféle jelzővel kellene leírni az érzéseit, amelyek nem mindenkinek ugyanazt jelentik. A fájdalom szubjektív jellege pedig nyilván megnehezítheti a diagnosztizálást. A páciensnek ugyanis valahogyan meg kellene határoznia, pontosan melyik terület fáj, mennyire fáj például egy 1-től 10-ig terjedő skálán, hogyan írható le a fájdalom jellege, például szúr, ég, nyom, tőrdöfés-szerű vagy állandó, tompa fájdalom, és így tovább. Könnyen belátható, hogy ha nincs egyértelmű oka a fájdalomnak, nem könnyű sem a páciens, sem az orvos dolga – foglalja össze Arnold doktor. - Tapasztalt szakembernek kell ahhoz lenni, hogy felismerjük például a krónikus fájdalom szindrómát, amelynek okát nem feltétlenül lehet kimutatni laborvizsgálatokkal, képalkotó módszerekkel. Az esetek nagy részében nem is egyetlen orvos, inkább egy orvosi csapat állítja fel ezt a diagnózist, amelynek tagja lehet például ortopéd orvos, neurológus, fájdalomspecialista.

Milyen vizsgálatokat érdemes elvégeztetni bizonytalan fájdalom esetén?

Ha a bizonytalan és akár vándorló fájdalom mellett nehezebben megfogható, általános tünetek is jelentkeznek a páciensnél, érdemes lehet néhány általános vizsgálatot elvégeztetni, amelyek az alábbiak:

 • nagylabor,
 • urológia / nőgyógyászat,
 • mellkas röntgen,
 • hasi ultrahang,
 • adott esetben gyomor- és vastagbéltükrözés.

Amennyiben konkrét panaszokról van szó, úgy az annak megfelelő szakorvosi vizsgálatokkal ajánlott kezdeni. Ezekkel az eredményekkel már el lehet indulni a tünetek okának tisztázásában, és felmerülhet a krónikus fájdalom szindróma (KFSZ) lehetősége is. 

Tapasztalt szakember képes diagnosztizálni a krónikus fájdalom szindrómát

A fájdalomspecialista segíthet a krónikus fájdalmaknál.- A krónikus fájdalom szindróma diagnosztizálásánál segítség lehet, ha a korábbi betegségekre is rákérdezünk, ugyanis sok esetben egy konkrét betegség a kiindulópont. Többek közt ilyen lehet a rheumatoid arthritis, a fibromyalgia, az ízületi gyulladás, az irritábilis bél szindróma, a daganatos betegségek és nem ritkán a Lyme-kór. Még folyik a kutatás arra vonatkozóan, hogy a COVID-19 szintén lehet-e alapja a KFSZ-nek, bár ez igen valószínűnek látszik – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - A rendkívül alapos kikérdezés és vizsgálat alapján felállított diagnózis tehát szinte már fél gyógyulás. Ha felfedezzük a fizikai kiindulópontot, eldönthetjük, hogy milyen kombinált kezelés lehet a leghatékonyabb. Szóba jöhetnek a célzott injekciókúra mellett a természetes hatóanyag tartalmú eljárások, mint a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciók, a lökéshullám terápia, a neurálterápia, az orvosi akupunktúra, a PENS kezelés, a gyógytorna, a neurológusi, immunológusi kezelés. Ezeken túl feltétlenül szükséges a mentálhigiénés, pszichológusi, pszichiáteri támogatás is, tekintve, hogy a KFSZ-ben a psziché is érintett. Ha több irányból, komplex szemlélettel közelítünk a bizonytalan fájdalmak kezelése felé, és megtámogatjuk a páciens testi-lelki-szellemi egységét, jelentősen nő az esély a tünetek csökkenésére, a gyógyulásra.   

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 


 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

 • Specialitások:
  • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
  • Hátfájdalom
  • Nyaki fájdalom
  • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
  • Holisztikus szemlélet
  • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
  • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
   
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Érszűkületet, érszűkületes fájdalmat okozhat-e a Viregyt kapszula szedése?Másodlagos Parkinsonismusra írták fel nekem.De közben Raynaud szindrómám van-kezemen lilulnak a körmök, gracilis a hátsó agyi artériám, az a. cerebri posterior, emellett szedhetem-e? Nem súlyosbítja-e ezeket az érszűkületes betegségeket?Amióta szedem sokat fáj a fejem hátsó fele tőle, szívritmus-zavarom felerősödött, kezeim fájnak tőle.Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelt Hölgyem ,

  Az Ön által leírt kórkepek kezelése :

  Másodlagos Parkinsonismus
  Raynaud - szindróma

  nem tartoznak az én szakterületemhez.
  Kerem forduljon kérdéseivel Neurologusahoz, Belgyogyaszahoz.

  Tisztelettel ,


  DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
  Sebész szakorvos
  Fájdalomspecialista
  Farkas Helga

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Profi

  A doktor úr profizmusa, empátiája. Gerinc problámákkal küzdő embereknek biztosan szívből fogom ajánlani.
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
  sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  Kapcsolódó videók