3 jel, amikor komolyan kell venni a nyakfájdalmat

3 jel, amikor komolyan kell venni a nyakfájdalmat

2020.10.12

A nyakfájdalom meglehetősen gyakori panasz, de nem minden esetben jelez komoly problémát. Dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos azokra az esetekre hívja fel a figyelmet, amelyeket mindenképpen ki kell vizsgáltatni.

Vészhelyzetben nem szabad késlekedni

Vannak bizonyos vészhelyzetek, amikor késlekedés nélkül orvoshoz kell fordulni a nyakfájdalom miatt, ilyenek például a baleset, gerincsérülés miatt fellépő fájdalom, vagy a komoly, más szimptómákkal párosuló fájdalom. Az alábbiakban azonban nem ezekről a vészhelyzetekről lesz szó, hanem azokról a szituációkról, amikor nem tudjuk eldönteni, szükség van-e orvosi vizsgálatra vagy sem.
Nagyon ritkán, de előfordul, hogy a nyakfájást fertőzés, autoimmun betegség, daganat vagy más rendszerbetegség okozza, de ilyenkor jellemzően más komoly panaszok is jelentkeznek, amelyekkel feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Vannak emellett olyan figyelmeztető jelek, amelyek megléte esetén szintén szükség van kontrollra, hogy kiderülhessen, pontosan mi okozza a gondot. Ezek a következők:

  • 1. 6 hétnél régebben áll fenn a panasz.
  • 2. A fájdalom nem elhanyagolható, és nem javul, esetleg romlik.
  • 3. Legalább egy tényező társul a nyakfájdalom mellé az alábbiak közül.
    • A gerinc érintésre fájdalmas.
    • Indokolatlan fogyás tapasztalható.
    • Láz és/vagy hidegrázás jelentkezik.
    • Komoly fejfájás és/vagy nyaki merevség és/vagy láz és/vagy zavartság lép fel. Ezek akár agyhártyagyulladás jelei is lehetnek.
    • Hirtelen fellépő, ún. thunderclap (mennydörgés) fejfájás, ami ugyan döntően ártalmatlan, de ki kell vizsgáltatni.
    • Lüktető, pulzáló fájdalom a halántékban vagy a fej hátsó részén.
    • Végtagokban jelentkező furcsa érzések: gyengeség, zsibbadás, rossz koordináció, amit gyakran nem is kapcsolunk össze a nyakfájással.
    • Megmagyarázhatatlan hányinger, hányás, ami akár a nyaki gerinc stabilitási problémáira is utalhat.
    • Szteroid vagy droghasználat, valamint a HIV fertőzés fennállása, amelyek komoly nyakfájdalmat okozhatnak.
    • Más testtájon is jelentkező ízületi fájdalmak, 40 éves kor előtt megjelenő és egyre romló panaszok, nehéz emésztés, irritált szemek – ezek mind utalhatnak bizonyos autoimmun betegségekre.

Nem minden nyakfájdalom jelent bajt

nyakfájás nyakfájdalomA nyakfájdalom az esetek egy részében nem kell, hogy aggodalmat keltsen. Nagyon gyakran előfordul, hogy egyszerűen „elalusszuk” a nyakunkat, és reggel merev nyakkal ébredünk. Máskor konkrétan beazonosítható a mozdulat, amellyel „meghúztuk” a nyakunkat. Az is igen gyakori, hogy a stressz miatti túlterhelés okozza az izmok merevségét és emiatt a fájdalmat. Néha a merevség a nyaki gerinc valamiféle rendellenességére utal. Kisebb valószínűséggel, de megjelenhet okként a nyaki porckorongsérv, a degeneratív nyaki gerincbetegség, a degenaratív nyaki ízületi betegség (ostheoarthritis). Ezek felderítésére elengedhetetlen a szakértő diagnózis, és szükség esetén olyan képalkotó eljárások, mint a röntgen, a CT vagy az MRI – ismerteti dr. Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Ha a gyakori okok egyike áll a háttérben, akut esetben gyors segítséget jelenthet a helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekció. Hosszútávon pedig jó hatású lehet a természetes hatású lökéshullám terápia, az orvosi kollagén injekció, illetve prevenciós hatása miatt is feltétlenül ajánlott a funkcionális gyógytorna és gyógymasszázs.

 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)


 

 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktornő! Bal hüvelykujjam tenyér felőli oldalán az ínszalag középső részén keletkezett egy kis csomó úgy egy hónapja. Körülbelül 3-4 mm átmérőjű, ami hajlításkor, mozgatáskor nem fáj, de ha valamilyen tárgy hozzáér pl. szorításkor, akkor viszont elég erősen. Mi lehet az oka?
    Tisztelt Varga Sándor ! Leírása alapján nem tudom megmondani, talán sebészet-kézsebészeti vizsgálata javasolt, mert lehet egy észrevétlen sérülés kapcsán betokolt idegen test is dr.Váradi Éva
    Varga Sándor

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Bizalomgerjesztő személyiség

    Dr. Pál Zoltán főorvos úr gyógyító munkájával most is nagyon elégedett vagyok. Pár évvel ezelőtt már kezelt engem . Eredményesen. Vizsgálata, diagnózisa, gyógyító ajánlásai, felvilágosítása, magyarázata a betegségről, a lehetséges következményekről, javaslatai a közvetlen betegségen túl, de azt is érintően, a kérdésekre adott válaszai, a hangneme, stílusa, modora mind-mind nagy tudásról, felelősségről, elhivatottságról tanúskodnak. Egyénisége megnyugtató, bizalomgerjesztő. Munkája példa értékű. Örülök, hogy megkapta az év orvosa elismerést is.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista