Milyen betegségek okozhatnak másodlagos fejfájást?

Milyen betegségek okozhatnak másodlagos fejfájást?

2018.04.26

Sokan tapasztalhatták már, hogy a fejfájásuk más betegségek kísérőjeként jelentkezik. Dr. Vida Zsuzsanna, a Budai Fájdalomközpont neurológusa szerint ilyen esetekben az alapbetegséget és a fejfájást is kezelni kell. 

Miért másodlagos?

Az elsődleges vagy önálló fejfájás azt jelenti, hogy nem áll más, fejfájást okozó betegség a hátterében. A „másodlagos” kifejezés pedig arra utal, hogy a fejfájás csupán tünete egy alapbetegségnek, vagyis a problémának számos eredője lehet.
Másodlagos vagy tüneti fejfájások okai (többek közt):

- Fej-, nyak trauma
Nyilvánvaló, hogy ha a fejet és/vagy a nyakat sérülés éri, fájdalom fog jelentkezni.

- Craniális/cervicalis vascularis kórképek
A koponyával kapcsolatos, illetve a gerinc nyaki szakaszán jelentkező betegségek, amelyek szintén lehetnek a másodlagos fejfájás forrásai.

- Nem vascularis, koronyán belüli kórképek
Ide tartozik például a koponyaűri nyomásfokozódás, ami szinte minden esetben fejfájást okoz.

- Fertőzések
A legegyszerűbb fertőzés, például egy nátha, influenza is járhat fejfájással, gyakran kimondottan erős panaszt okozva.

- A homeosztázis zavara – a belső környezet egyensúlyának felborulása
Ez lehet lázas állapot, vérszegénység, anyagcserezavar, amely krónikus jellegű és diffúz fejfájást eredményezhet.

- Fej, nyak, szemek, orr, sinusok, száj megbetegedése
fejfájás neurológusAz orrmelléküregek akut gyulladásakor lüktető, krónikus folyamatoknál inkább nyomó, tompa fejfájás jelentkezik. Krónikus orrlégzési zavarokra utalhat a nyomó, feszítő fejfájás. Ugyanakkor tudni kell, hogy az orrsövényferdülés miatt elvégzett rekonstrukciós műtét csak ritkán szünteti meg a krónikus fejfájást. A szembetegségek közül többek közt a subakut glaukómás roham, a scleritis (a szemfehérje gyulladása), az iritis (a szivárványhártya gyulladása) okozhat erős fejfájást. A fénytörési hibák hiányos vagy rossz korrekciója pedig tenziós fejfájáshoz vezethet.

- Anyagok és azok megvonása
Az alkohol, a gyógyszerek, illetve függőség esetén azok megvonása más tünetek mellett kínzó fejfájást is okozhat.

- Pszichiátriai kórképek
Többek közt a pánikbetegség és a fóbiák is járhatnak fejfájással.

- Cranális neuralgiák, arc fájdalma
A koponyán belüli idegi fájdalmak is lehetnek a probléma forrásai. fejfájás

- Magas vérnyomás
Nyomó, olyakor lüktető, diffúz vagy fejtető környéki fejfás oka lehet. A vérnyomás emelkedésével vagy gyógyszeres csökkentésével összefüggésben nem találtak kapcsolatot.

- A gerincoszlop tartási rendellenességei, a spodylarthrosis
Mind a tartáshibák, mind a csigolyák közötti kisízületek tarkótáji, krónikus nyomó vagy görcsös jellegű fejfájáshoz vezethetnek.

A diagnózis alapja a kikérdezés

- Mivel a fejfájás okai rendkívül összetettek, az anamnézis felvételkor a szakorvosnak rá kell kérdeznie a lehető legtöbb körülményre: mikor kezdődött a panasz, jelenleg is fáj-e, milyen gyakran fordul elő, alváskor is jelentkezik-e, milyen erős, milyen a jellege, a lokalizációja, vannak-e kiváltó, súlyosbító vagy enyhítő tényezők. Támaszkodni kell még a belszervi vizsgálatok eredményeire, szinte mindig szükséges a nagylabor vizsgálat is – hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna, a Budai Fájdalomközpont neurológusa.- Ma a szakma szabályai szerint az akut és bizonyos speciális esetek kivételével fejfájásos panasz esetében MR vizsgálatot kell végezni. Nem feltétlenül szükséges elvégeztetni a vizsgálatot, ha típusos migrénről van szó, mely hosszú ideje fennáll, jellegében, gyakoriságában nem változik, nem kapcsolódik mellé epilepsziás roham vagy fokális neurológiai tünet. Ezzel ellentétben CT vagy MR vizsgálat javasolt, ha atipusos fejfájásról van szó, ha megváltozott a gyakorisága, ha neurológiai tünetek jelentkeznek, ha görcsroham lép fel, ha szisztémás, tumoros vagy HIV betegség áll fenn, vagy neurofibromatosis szerepel az anamnézisben.

 

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Vida Zsuzsanna

neurológus főorvos, fejfájás specialista

 • Specialitások:
  • Fejfájás
  • Neurológiai okokból kialakult fájdalom csillapítása
  • Stroke utáni állapotok
  • Alvászavar
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Szakértő! Migrénes fejfájásommal kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét. Pár évvel ezelőtt elvétve volt erős fejfájásom, amely elmúlt egy időre és idén év elején sűrűbb lett (hányással, egész napos fekvéssel járt). Voltam vele neurológusnál, aki kivizsgált és azt mondta, hogy ha változik vagy erősebb lesz, akkor menjek vissza és elküld agyi képkészítésre, egyébként rendben talált, illetve az aura látás kezdetére felírt fél szem Relpax nevű gyógyszert. Klasszikus migrént diagnosztizált. Szemészeten is voltam, ott is mindent rendben találtak. Fiatalabb koromban volt egyszer, hogy a fejem hátsó részét bevágtam az ablak sarkában felállás közben, akkor napokig érzékeny volt, de hányni nem hánytam, másnap szédültem még. Orvosnál akkor nem voltunk vele, de mivel a fejfájásaim kb. onnan kezdődtek kb. 1 évre rá voltam vele neurológusnál, aki akkor szintén rendben talált és a röntgen sem mutatott ki semmit. A mostani neurológus kikérdezett, hogy mit szedek, jelenleg és akkor is csak fogamzásgátlót, amelyet idén tavasszal kezdtem el szedni. Azt tanácsolta, hogy hagyjam abba a szedését háziorvosomat is megkérdeztem, ő azt mondta, hogy egy ideig ne szedjem, hogy megnézzük milyen hatással lenne. A fejfájásom már a gyógyszer szedése előtt kezdődött, azóta az erőssége és az intenzitása csökkent néha van, de tompa, egyáltalán nem olyan erős, mint a fogamzásgátló gyógyszer előtt (volt látás problémám is- szemcika minimális fejfájással). Szeretnék más szakvéleményt is, ezért írtam Önnek. Mit tanácsol? További vizsgálatot érdemes csinálni? A fogamzásgátló szedését abba kell hagynom? A doktornő eléggé rám ijesztett a fogamzásgátlóval kapcsolatban kialakulható veszélyes betegséggel kapcsolatban (agyi). Segítésüket előre is köszönöm! Üdvözlettel: B. Bea, 26 éves lány
  Kedves Bea!


  Kétféle fejfájásról ír, egy migrénről ill. egy fejtrauma után jelentkező fejfájásról. Ezek így, első olvasásra korrektül ki lettek vizsgálva.
  Folyamatosan fennálló fejfájás esetén persze adódhat olyan helyzet, hogy új képalkotó vizsgálatot kérünk.

  A fogamzásgátló szedésének valóban vannak veszélyei. Ezek minimalizálása érdekében haematológiai és neurológiai vizsgálatokra van szükség. Fontos továbbá a családi anamnézis ismerete is.

  Általánosságban azt mondhatom, ha a fogamzásgátló jó hatással volt a migrénjére, ez legalábbis megnyugtató. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy - ha nem is sürgősen - a fenti vizsgálatokat érdemes elvégeztetni.

  Üdvözlettel:

  Dr. Vida Zsuzsanna PhD
  neurológus, szomnológus főorvos
  Bakonyi Beatrix

  Dr. Vida Zsuzsanna

  Neurológus

  Kapcsolódó oldalak