Fejfájás? 5 ok, ami miatt orvoshoz kell fordulni

Fejfájás? 5 ok, ami miatt orvoshoz kell fordulni

2024.01.05 12:59

A fejfájás a leggyakoribb panasz, ami miatt ideggyógyászhoz fordulnak az emberek. Dr. Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa, infektológus, pszichiáter azokat a jeleket vette számba, amelyek esetén nem szabad csupán a fájdalomcsillapítókra hagyatkozni.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán téri rendelő - 1015 Budapest, Ostrom 16.

5 olyan ok, ami a fejfájás kivizsgálását igényli

Sokan tartanak tőle, hogy fejfájásukkal orvoshoz forduljanak, mondván, szinte mindenkinek fáj néha a feje. Dr. Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa, infektológus, pszichiáter azonban arra figyelmeztet, hogy vannak esetek, amikor mindenképpen ajánlott felkeresni az orvost. Ezek a következők: 

1. Ha naponta több fájdalomcsillapító bevételére szorulunk. 
2. Ha a rendszeres fejfájás jellege, intenzitása megváltozott.
3. Ha a fejfájás folyamatossá válik.
4. Ha a paracetamol, ibuprophen, szalicilát készítmények hatástalanná váltak.
5. Ha aluszékonyság, nyakmerevség is társul a fájdalomhoz.

Ha neurológiai vizsgálatra érkezünk, ezekre a kérdésekre számíthatunk:

  • A fej mely részén érzi a fájdalmat?
  • Volt-e máskor is hasonló fejfájása?
  • Köthető-e konkrét időponthoz, tevékenységhez a fejfájás kezdete?
  • Feje fájdalmán túl van-e más panasza?
  • Van-e rendszeres gyógyszerszedést igénylő betegsége?
  • Volt-e az elmúlt 1 hónapban lázas betegsége?
  • Volt-e „megfázva”, köhög-e?
  • Láztalanul is fáj-e a feje?
  • Testhelyzet, mozgás, befolyásolja-e fájdalmát?
  • Napszak szerint különbözik-e intenzitása?
  • Gyógyszerek, fájdalomcsillapítók közül volt-e hatékony?

- Mindezek a kérdések azt a célt szolgálják, hogy a vizsgáló minél nagyobb biztonsággal el tudja különíteni, hogy valamilyen más betegséghez csatlakozó ún. másodlagos, avagy primer fejfájás tünetegyüttes valamelyikével jelentkezett-e a beteg. Az elsődleges fejfájás szindrómák is lehetnek igen kínzóak, de az érintettet „csak” meggyötrik – nem veszélyeztetik. A másodlagos fejfájások sokszor olyan alapbetegséghez társulnak, melyet nehéz felismerni – ugyanakkor csak az alapfolyamat meggyógyításával van esélyünk a fejfájás tartós megszüntetésére – hangsúlyozza dr. Prinz Géza, a FájdalomKözpont neurológusa, infektológus, pszichiáter.

Mi fáj a fejünkben?

Leggyakrabban az erek falában keletkezik a fájdalom. Mint a testben mindenütt, a fejben is az erek tágasságát a szimpatikus és paraszimpatikus idegek szabályozzák egyéb tényezők mellett. Az autonóm idegrendszer harmonikus működése megfelelő ér tágasságot biztosít az agyi erekben is. Stresszes életet élőknél többnyire folyamatos a szimpatikus idegrendszer túlműködése, amely a kis artériák tartós görcsös állapotához vezet. Az önálló fejfájás betegségek közül a leggyakoribb ún. tenziós fejfájás hátterében is a lelki feszültségek kiváltotta vegetatív idegrendszeri egyensúlytalanság áll. Amennyiben tehát megtörtént a fizikális vizsgálat, beleértve a körültekintő neurológiai vizsgálatot, szükség esetén műszeres eszköztár segítségével, vagyis lezajlik a körültekintő diagnosztika – ezek után Prinz doktor szerint többnyire már egyszerű a terápia és meg lehet szabadulni a kínzó fejfájástól.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Simon Márta

neurológus, fejfájás specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Cím! Távkonzultációra szeretnék bejelentkezni talpfájdalom, vádlifájdalommal. Melyik szakorvost válasszám? Előre Köszönöm válaszát! Üdv: Fehér Marianna
    Tisztelt Fehér Marianna!

    Köszönjük szépen a megkeresést. Távkonzultációra Dr. Páll Zoltán főorvos urat tudom Önnek javasolni. Interneten keresztül is be tud hozzá jelentkezni és telefonon is. Amint bejelentkezett felvesszük Önnel a kapcsolatot és segítünk a továbbiakat intézni.

    Üdvözlettel:
    Bojti Szilvi
    FájdalomKözpont
    Fehèr Marianna

    Bojti Szilvia

    Asszisztens

    Kapcsolódó oldalak