Sérüléstől és túlterheléstől is fájhat a csukló - van segítség

Sérüléstől és túlterheléstől is fájhat a csukló - van segítség

2022.11.18

Sérülés, ínhüvelygyulladás, csuklóalagút szindróma – csak néhány ok a csuklófájdalom mögött. Igen gyakran azonban íngyulladás okozza a panaszokat, amely sokszor a túlterhelés következménye. Akár a munka, akár a sport okozza a csuklófájdalmat, dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos azokra a kezelésekre hívta fel a figyelmet, amelyek segíthetnek.

Íngyulladás és más okok a csuklófájdalom mögött

A csuklófájdalom oka sokszor a túlterhelés, az ínhüvely-gyulladás.A csuklóban jelentkező íngyulladás vagyis tendonitis az egyik leggyakoribb oka a csuklófájdalomnak. Jellemzően egy sérülés vagy valamilyen ismétlődő mozdulatsor miatt alakul ki, többek közt a napi sokórás számítógép használat, a professzionális zongorázás, a fizikai munka, a súlyzós edzés és ütővel játszott sportok (tenisz, fallabda, tollaslabda, ping-pong, stb.) is okozhatnak íngyulladást. Ezen kívül az esések viszonylag nagy része végződik az orsócsont törésével, és ehhez kapcsolódóan csuklótáji szalagsérüléssel.
Természetesen más okok is vezethetnek csuklófájdalomhoz. Ilyen lehet például az ínhüvelygyulladás, amelyet szintén a túlterhelés következtében alakul ki. Hasonló tüneteket okoz a csuklóalagút szindróma is, amelynek oka más jellegű, hiszen megjelenhet többek közt pajzsmirigy-alulműködés, elhízás, ízületi gyulladás miatti folyadékfelszaporodás, cukorbetegség következményeként.

Honnan tudhatom, hogy íngyulladás miatt fáj a csuklóm?

 • Tompa fájdalom jelentkezik a csuklóban, ami mozgásra erősödik és bizonyos esetekben a környező területekre, így a kézre és a tenyérre is kiterjedhet.
 • Merevnek érződik a csukló, főleg reggelenként.
 • Gyengeség érzés jelenik meg és nehéz elvégezni az ismétlődő mozgásokat (nagyon gyakran a gépelést).
 • Melegség és pirosság is mutatkozhat a csukló környékén.
 • Előfordulhat, hogy a csukló mozgatása nyikorgó hanggal jár.

Mi segíthet az íngyulladáson?

- Az első legfontosabb teendő, hogy ha a csuklófájdalom nem enyhül, vagy ha konkrét sérülés váltotta ki azt, mindenképpen mutassuk meg az orvosnak – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – A vizsgálat és az esetleges képalkotó eljárások eredményének ismeretében dönthetünk a kezelésről. Mi jöhet szóba?

 • Házi gyógymódok

Ha csak enyhe gyulladásról van szó, segíthet a pihentetés, a csukló jegelése, csuklószorító viselése, szükség esetén vénynélküli fájdalomcsillapítókkal lehet csökkenteni a fájdalmat.

 • Szteroid injekció

Gyors és jelentős könnyebbséget hozhat a szteroid injekcióval történő kezelés, ami nem csak a fájdalmat csillapítja, de a gyulladás ellen is hat.

 • Lökéshullám terápia

A lökéshullám magas energiatartalmú hanghullámokkal fejti ki hatását az izomzatban és ínakban. A gyógyuláshoz a helyi vérbőség fokozásával és a szervezet saját gyógyító rendszereinek aktivizálásával járul hozzá. A terápia fokozatosan csillapítja a fájdalmat és helyre állítja a mozgáskészséget.

 • Hialuronsav injekciókúra

Csuklófájdalom megoldás lehet a hialuronsav injekció és a szteroid injekció is.A hialuronsav injekció – amit jellemzően kúraszerűen kell alkalmazni - harmadával csökkenti a felépülési időt, és javítja a gyógyulás minőségét. Az injekció speciális befecskendezési technikájával ugyanis elérhető, hogy a hatóanyag azonnal és veszteségek nélkül oda jusson, ahol valóban hatnia kell. A hialuronsav maga, amely az izmok, ínak, szalagok alapvető alkotója, a sérült testrész azonnali regenerációját teszi lehetővé, és a gyulladást is csökkenti.

 • PRP-terápia

A PRP-terápia során vérlemezkékben gazdag vérplazmát (Platelet Rich Plasma), saját vérszérumot juttatnak vissza az érintett ízületbe. A PRP terápia a gyulladás csökkentésével természetes fájdalomcsillapítóként működik, és javítja az ízület mozgathatóságát is.

 • Gyógytorna

Ha az íngyulladás többször is kiújul, krónikussá válik, a gyógytornász által betanított nyújtó és erősítő gyakorlatokat ajánlott végezni, és ha lehetséges, kerülni kell az alkart túlterhelő mozdulatsorok ismétlődését.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

 • Specialitások:
  • sarokfájdalom
  • Achilles-ín gyulladás
  • könyökfájdalom
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Dr Úr! Szeretnék érdeklődni hogy lehet a fájdalmat megszüntetni. 38 éves vagyok, mr vizsgálat szerint 13 mm tarlow ciszta van az s2 csigolyámon. Fájnak, ropognak a térdeim, ha köhögök vagy nevetek vizeletvisszatartási problémám van, a szexuálus életemről nem is beszélve. Nem jó se feküdni főleg bal oldalamon, 2 órákat alszok mert mindig felkelek, hogy forduljak egyett mert alig bírom a csípőmet megmozdítani. Ülni se állni se jó. Gerinctornát csinálok és cataflánt 50mg 3*1, tramadolort 100mg 3*1 és esténként silduralt 6mg-t szedek. Írtak fel tenses fizikoterápiát, de az itthon is van és a 4 műszak miatt nem tudom megoldani a 20 km -el arrébb lévő központba. Van denevérpad amit ritkán tudok használni mert sokat fáj a fejem- migrénesen- néha pedig magas a vérnyomásom. Itthon szobabiciglizek is, de amikor nem dolgozok próbálok kevesebb gyógyszert szedni nappal és főként akkor tornázok de estére annyira fáj, hogy semmit nem alszok, másnap aztán újból gyógyszer, félek hogy a gyomrom nem sokáig fogja bírni- már 3 éve szedem. Nem lehet leszivatni a cisztát vagy kivenni. Az reumatológus nem akar vele csinálni vele semmit, de én már nem bírom tovább. Köszönöm előre is válaszát. Tisztelettel: PH Judit
  Tisztelt Hölgyem!

  A leírt tünetek miatt ideggyógyászati vizsgálatot is javaslok Önnek! Szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, testsúlykontroll, ha szükséges, talpnyomás mérés, melynek eredménye alapján személyre szabott talpbetét szintén segíthet. Amennyiben panaszai állandósulnak, keresse fel klinikánkat rendelési időmben, leleteivel együtt.

  Tisztelettel,
  Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
  Puskásné H Judit

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Bizalomgerjesztő személyiség

  Dr. Pál Zoltán főorvos úr gyógyító munkájával most is nagyon elégedett vagyok. Pár évvel ezelőtt már kezelt engem . Eredményesen. Vizsgálata, diagnózisa, gyógyító ajánlásai, felvilágosítása, magyarázata a betegségről, a lehetséges következményekről, javaslatai a közvetlen betegségen túl, de azt is érintően, a kérdésekre adott válaszai, a hangneme, stílusa, modora mind-mind nagy tudásról, felelősségről, elhivatottságról tanúskodnak. Egyénisége megnyugtató, bizalomgerjesztő. Munkája példa értékű. Örülök, hogy megkapta az év orvosa elismerést is.
  Dr. Páll Zoltán
  Dr. Páll Zoltán
  traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista