Hidegben, időjárás-változáskor jobban fáj a térde? Van segítség

Hidegben, időjárás-változáskor jobban fáj a térde? Van segítség

2022.10.17 10:20

Sokan tapasztalhatják, hogy időjárási frontok változásakor, vagy bizonyos időjárási körülmények közt jobban fájnak az ízületeik, a válluk, a csípőjük, a térdük. Lehet-e készülni ezekre a változásokra, hogyan segíthet a szakember a krónikus fájdalmakon? Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista válaszolt.

Miért fájnak az ízületek a hidegben, a frontváltozáskor?

Időjárás változáskor jobban fájnak az ízületek, de elérhető a fájdalomcsillapítás.Az „ízületesek”, vagyis azok a betegek, akik krónikus fájdalommal vagy ízületi gyulladással küzdenek, érzékenyen reagálhatnak bizonyos időjárási változásokra. Mintha a csontok és az ízületek „megéreznék” a változást.
Ez a megfigyelés nem új keletű, hiszen már az ókori orvosok is leírták, hogy az időjárás hatással van az ízületek állapotára, bizonyos körülmények fokozzák a panaszokat. Ez az összefüggés még mindig vizsgálatok tárgya, bár angol kutatók már feltérképezték a krónikus fájdalmak (így az ízületi gyulladás, a migrén, a neuropátia és a fibromyalga) és az időjárás kapcsolatát. Az adatokat egy kifejezetten a kutatásra kifejlesztett applikációval gyűjtötték össze, amely automatikusan rögzítette az adott környék időjárási adatait, miközben a résztvevők naponta beszámolót készítettek a fájdalomszintjükről.
Eredményeik szerint a fájdalmak 20%-kal valószínűbben jelentek meg a nyirkos, szeles, alacsony légnyomással járó napok – bár az összefüggést nem sikerült tisztázni. Marad tehát sokak tapasztalata: a fájdalom újra megjelenik vagy felerősödik azokon a napokon, amelyek ködösek, szelesek és még hidegek is. 

Ha ismerjük a betegségünket, felkészülhetünk a tünetekre

Sok ízületi gyulladással, krónikus fájdalommal küzdő beteg tudja, melyek azok az időjárási körülmények, amelyek miatt romlik az állapotuk. Sokszor ez a hideg, nyirkos idő. Ha pedig valaki tisztában van az állapotromlásának okaival, tehet is ellene.
- A leggyorsabb, de talán a legkevésbé tartós megoldás a vény nélküli fájdalomcsillapítók alkalmazása – ismerteti Szily doktor. – Természetesen egy erős térdfájdalom például rányomhatja a bélyegét a mindennapi tevékenységekre, sőt a mentális egyensúlyra is, és ilyenkor fontos a gyors megoldás. Ám aki tudja, hogy a hideg közeledtével belobbannak a panaszai, akár úgy is készülhet, hogy ebben az időszakban lehetőség szerint elhalasztja a nehezebb szellemi és fizikai munkával járó tevékenységeket. Beiktathat ilyen időszakokra olyasmit is, ami számára pihentető, hiszen a lelki-mentális egyensúly önmagában is fájdalomcsökkentő. Emellett pedig érdemes hosszú távú megoldásokat keresni az ízületi gyulladásra és a krónikus fájdalmakra. 

Hosszú távon is van segítség

Hialuronsav, kollagén és szteroid injekció is segíthet a térdfájdalomnál. - Aki hónapok, évek küzd ízületi fájdalmakkal, melyek közül nagyon gyakorinak számít a térdfájdalom, nyilván nem csak pillanatnyilag szeretné csillapítani a fájdalmát. Tehát míg a gyors fájdalomcsökkentés elérhető például szteroid injekciókúrával, addig érdemes a hosszú távú megoldásokat is keresni – hangsúlyozza dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista. - A célzott injekciókúrán túl éppen ezért érdemes megpróbálkozni a természetes hatóanyag tartalmú eljárásokkal, például a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciókkal, a lökéshullám terápiával. Emellett mindig nagy segítség lehet a személyre szabott gyógytorna, a mozgástartomány növelése, a flexibilitás visszaállítása, a környéki izmok megerősítése céljából. A megoldás tehát szinte mindig összetett, egyrészt az akut szakaszban történő fájdalomcsillapításra, másrészt a tünetek tartós enyhítésére, az állapot javítására épül.  

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Szily Tamás

Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista

 • Specialitások:
  • Térdfájdalom
  • Szalag sérülések
  • Porckopás, artrózis
  • Porcleválás, meniszkusz sérülés
  • Injekciós és műtéti beavatkozások
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Jó napot kívánok! 3 éve küzdök a fájdalommal a lábamban...s senki nem tudja mi a bajom.Ortopédusnál voltam, reumatológusnál, fájdalomambulancián, de mindhiába.Műtötték a térdem,szteroid és feltöltő injekciót kaptam.Mindenféle röntgenen a lábamat illetően, koponya és gerinc Mr, dopler ultrahang.redmény nincs.Segítséget szeretnék kérni hova forduljak.Köszönöm.
  Tisztelt Bajkó Julianna!

  Szakorvosi vizitre az alábbi telefonszámon tud bejelentkezni: +3670/621-2433. Szolgáltatásainkról és árainkról itt tájékozódhat: https://www.fajdalomkozpont.hu/arak

  Üdvözlettel,
  Locherer Zita
  asszisztens

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Szakértelem és empátia

  Az ellátás során olyan gondoskodást tapasztaltam tőle, amelyet korábban még soha. A szakértelme és empátiája összehangoltan működik, és figyel a páciensek egyéni szükségleteire. Nagyon hálás vagyok neki a kiváló kezelésért és a pozitív eredményekért a térdpanaszaimat illetően!
  Dr. Szily Tamás
  Dr. Szily Tamás
  Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista