Hidegben, időjárás-változáskor jobban fáj a térde? Van segítség

Hidegben, időjárás-változáskor jobban fáj a térde? Van segítség

2022.10.17 10:20

Sokan tapasztalhatják, hogy időjárási frontok változásakor, vagy bizonyos időjárási körülmények közt jobban fájnak az ízületeik, a válluk, a csípőjük, a térdük. Lehet-e készülni ezekre a változásokra, hogyan segíthet a szakember a krónikus fájdalmakon? Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista válaszolt.

Miért fájnak az ízületek a hidegben, a frontváltozáskor?

Időjárás változáskor jobban fájnak az ízületek, de elérhető a fájdalomcsillapítás.Az „ízületesek”, vagyis azok a betegek, akik krónikus fájdalommal vagy ízületi gyulladással küzdenek, érzékenyen reagálhatnak bizonyos időjárási változásokra. Mintha a csontok és az ízületek „megéreznék” a változást.
Ez a megfigyelés nem új keletű, hiszen már az ókori orvosok is leírták, hogy az időjárás hatással van az ízületek állapotára, bizonyos körülmények fokozzák a panaszokat. Ez az összefüggés még mindig vizsgálatok tárgya, bár angol kutatók már feltérképezték a krónikus fájdalmak (így az ízületi gyulladás, a migrén, a neuropátia és a fibromyalga) és az időjárás kapcsolatát. Az adatokat egy kifejezetten a kutatásra kifejlesztett applikációval gyűjtötték össze, amely automatikusan rögzítette az adott környék időjárási adatait, miközben a résztvevők naponta beszámolót készítettek a fájdalomszintjükről.
Eredményeik szerint a fájdalmak 20%-kal valószínűbben jelentek meg a nyirkos, szeles, alacsony légnyomással járó napok – bár az összefüggést nem sikerült tisztázni. Marad tehát sokak tapasztalata: a fájdalom újra megjelenik vagy felerősödik azokon a napokon, amelyek ködösek, szelesek és még hidegek is. 

Ha ismerjük a betegségünket, felkészülhetünk a tünetekre

Sok ízületi gyulladással, krónikus fájdalommal küzdő beteg tudja, melyek azok az időjárási körülmények, amelyek miatt romlik az állapotuk. Sokszor ez a hideg, nyirkos idő. Ha pedig valaki tisztában van az állapotromlásának okaival, tehet is ellene.
- A leggyorsabb, de talán a legkevésbé tartós megoldás a vény nélküli fájdalomcsillapítók alkalmazása – ismerteti Szily doktor. – Természetesen egy erős térdfájdalom például rányomhatja a bélyegét a mindennapi tevékenységekre, sőt a mentális egyensúlyra is, és ilyenkor fontos a gyors megoldás. Ám aki tudja, hogy a hideg közeledtével belobbannak a panaszai, akár úgy is készülhet, hogy ebben az időszakban lehetőség szerint elhalasztja a nehezebb szellemi és fizikai munkával járó tevékenységeket. Beiktathat ilyen időszakokra olyasmit is, ami számára pihentető, hiszen a lelki-mentális egyensúly önmagában is fájdalomcsökkentő. Emellett pedig érdemes hosszú távú megoldásokat keresni az ízületi gyulladásra és a krónikus fájdalmakra. 

Hosszú távon is van segítség

Hialuronsav, kollagén és szteroid injekció is segíthet a térdfájdalomnál. - Aki hónapok, évek küzd ízületi fájdalmakkal, melyek közül nagyon gyakorinak számít a térdfájdalom, nyilván nem csak pillanatnyilag szeretné csillapítani a fájdalmát. Tehát míg a gyors fájdalomcsökkentés elérhető például szteroid injekciókúrával, addig érdemes a hosszú távú megoldásokat is keresni – hangsúlyozza dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista. - A célzott injekciókúrán túl éppen ezért érdemes megpróbálkozni a természetes hatóanyag tartalmú eljárásokkal, például a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén injekciókkal, a lökéshullám terápiával. Emellett mindig nagy segítség lehet a személyre szabott gyógytorna, a mozgástartomány növelése, a flexibilitás visszaállítása, a környéki izmok megerősítése céljából. A megoldás tehát szinte mindig összetett, egyrészt az akut szakaszban történő fájdalomcsillapításra, másrészt a tünetek tartós enyhítésére, az állapot javítására épül.  

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Szily Tamás

Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista

  • Specialitások:
    • Térdfájdalom
    • Szalag sérülések
    • Porckopás, artrózis
    • Porcleválás, meniszkusz sérülés
    • Injekciós és műtéti beavatkozások
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr! Inotai Ágnes vagyok. 3 hete nagyon fáj a jobb térdem és annak környéke,felmenő és lemenő ívben is. Szúrós fájdalmat érzek több helyen is. Honnan tudjuk biztosan azt látni,hogy biztosan kopásról és nem más,esetleg nagyobb bajról van szó? Köszönettel,Inotai Ágnes
    Tisztelt Inotai Ágnes!

    Hogy kopásról van-e szó, vagy más problémáról, azt alapos szakorvosi kivizsgálás, illetve képalkotó eljárás készítése után lehet megmondani. Orvosainkhoz bejelentkezni a +3670/621-2433-as telefonszámon tud.

    Üdvözlettel,
    Locherer Zita

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Empatikus

    A Doktor Úr minden felmerülő kérdésemre készségesen és részletekbe menően válaszolt. Kezelési tervével évek óta nyúló térdfájdalmamat szüntette meg! Köszönöm!
    Dr. Szily Tamás
    Dr. Szily Tamás
    Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista