Lehet-e mozogni, sportolni térdfájdalom esetén?

Lehet-e mozogni, sportolni térdfájdalom esetén?

2021.10.08

A térdfájdalom nem csak a sportot, de a hétköznapi tevékenységeket, lépcsőzést, gyaloglást is megnehezítheti. Sokakat éppen a fájdalom tart vissza a mozgástól, úgy érzik, feltétlenül kímélni kell az ízületet. Holott dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint fontos lenne mozgatni még a fájós ízületeket is és a megfelelő módszerekkel megállítani az állapotromlást.

Lehet mozogni fájós térddel vagy kímélni kell? 

Térdfájdalom esetén is fontos a mozgás és a fájdalomcsillapító kezelések.A mozgás számos egészségvédő hatással rendelkezik, többek közt egészségesen és mobilan tartja az ízületeket. Minden szakmai ajánlás a heti legalább 150 perc, közepes intenzitású mozgást tartja elégségesnek. Ugyanakkor nem könnyű meghatározni, mi lehet a legmegfelelőbb mozgásforma – különösen ízületi fájdalmak esetén. A szakértők szerint azoknak, akik térdfájdalmakkal, csípő- vagy hátfájdalommal küzdenek, a kisebb behatással járó mozgásformák a leghasznosabbak. 
A kisebb behatás ugyanis nem azt jelenti, hogy kisebb az egészségnyereség és alacsonyabb az edzettségi szint.  A kisebb behatás ugyanis annyit jelent, hogy az egyik láb mindig a földön marad, vagyis kimarad a mozgásból az ugrás és a földet érés, ami erős terhelést jelent az ízületeknek. Rengeteg ilyen alacsony behatással járó sportot lehet találni, például a jógát, a gyors gyaloglást, a vízi sportokat, az úszást, a kerékpározást, a túrázást.

Miért fontos ez térdfájdalom esetén?

A térdfájdalommal, ízületi gyulladással küzdők komoly eszközként vethetik be a javulásukhoz az alacsonyabb behatással járó („low impact”) mozgástípusokat. Ugyanígy ajánlhatóak ezek a sportok a csontritkulással élőknek és az idősebbeknek is, akik különösebb probléma nélkül szeretnék megőrizni ízületeik egészségét. 
- A szakmai ajánlások szerint térd- és más ízületi fájdalom esetén is ajánlatos annyira aktívnak maradni, amennyire csak lehetséges. Ha ugyanis nem mozgunk, belekerülünk egy lefelé tartó spirálba, amelyben az inaktivitás egyesül a fájdalommal és a lehető legrosszabb végkifejletet vetíti előre. A hosszútávú mozgásbeszűkülés és munkaképtelenség ugyanis még nagyobb fájdalomhoz, hangulatzavarhoz vezethet. A szabadabb mozgáshoz, és a hosszútávon nagy segítséget jelentő gyógytornához viszont meg kell szabadítani a beteget a fájdalomtól, amelyhez számos hatékony lehetőség áll rendelkezésre – ismerteti Páll doktor.

Így segíthetnek az orvosi kezelések a szabadabb mozgásban

Lökéshullám, hialuronsav injekció, lágylézer is segíthet térdfájdalomnál.- Elsősorban pontos diagnózist kell felállítani a térdfájdalom okáról, hiszen éppúgy okozhatja sérülés, mint porckopás, ízületi gyulladás, és természetesen más okok. Ennek alapján eldöntjük, mi lehet a megfelelő kezelés. Bizonyos térdfájdalmak esetén jól beválhat a lökéshullám terápia, amely beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A kezelés során egy gél felvitele után a megfelelő kezelőfejjel a kijelölt helyre juttatunk egy nagy energiájú hullámot. Már az ekkor jelentkező enyhe fájdalom is jelezheti, hogy jó helyen zajlik a kezelés, ami sokszor már az első alkalommal hatékony, de az esetek többségében kúraszerűen hoz tartós eredményt – mondja dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Szintén jó megoldás a hialuronsav tartalmú ízületi injekció. Ha ugyanis hialuronsavas gélt injektálunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék belső súrlódását, tehát elősegíti a csúszást. A felhasznált anyag egy átlátszó zselé, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. Nagy segítség lehet a lágylézer terápia is, amelynél alacsony energiájú infravörös lézersugárral dolgozunk, aminek számos előnyös tulajdonsága van. Többek közt csökkenti az ödémát, ezáltal a gyulladás lehetőségét, javítja a sejtszintű energiaforgalmat, elősegíti a szövetek regenerációját, segíti a sejtfunkciók visszaállítását és támogatja a sejtek oxigénellátását, az erek újraképződését.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

  • Specialitások:
    • sarokfájdalom
    • Achilles-ín gyulladás
    • könyökfájdalom
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    A jobb oldalam a fejem bubjától a talpamig fáj, gyenge. A karom, lábam nagyon fáj és a csipőm a fenekem felé erősen duzzadt. A fejem, nyakam. a derekam -vesém?- a fenekembe, combom erősen gyenge Ízzadékony vagyok, hideg verejték, a mellkasomba nyomás. Ez a jobb oldalam. A baloldalamba is érzem, még nem ennyire erősen. Úgy érzem, hogy ez szörnyű és kibirhatatlan.
    Tisztelt Hogya Tiborné!

    Kérem, panaszaival keressen fel neurológust!

    Tisztelettel,
    Dr. Páll Zoltán
    Hogya Tiborné bolt

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Komolyan veszi a betegeit

    Rendkívül intelligens és komoly szakmai tudás érezhető a háta mögött. Komolyan veszi a betegeit és valóban foglalkozik a problémával. Szimpatikus és határozott orvos. Biztonságban éreztem magam a vizsgálat alatt és érezhetően a betegség feltárására koncentrált a doktor úr. Köszönöm és maximálisan meg vagyok elégedve.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista