Új utakon a sportsérülések kezelésében: a PRP-terápia

Új utakon a sportsérülések kezelésében: a PRP-terápia

2023.01.02

A gyakori sportsérülések kezelése meglehetősen sok kihívást tartogat: a legfőbb cél természetesen a minél teljesebb felépülés, de a gyorsaság is nagy szerepet játszik a megszokott edzésmunka folytatásában. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint az egyik legkorszerűbb kezelési mód, a PRP-terápia minderre alkalmas.

Mi is az a PRP-terápia?

Sportsérülések esetén hatékony, biztonságos segítség a PRP-terápia.A PRP-terápia a platelet-rich plasma szavak kezdőbetűire utal, ami magyarul vérlemezkékben gazdag vérplazmát jelent. Ez a regeneratív medicina körébe sorolható eljárás gyakorlatilag egy injekciós kezelést jelent, amelynek során vért vesznek az adott pácienstől egy erre a célra kifejlesztett különleges fecskendő-rendszerrel. Ezt a vért egy speciális eszközzel centrifugálják, majd az így keletkezett, vérlemezkékkel dúsított plazmát befecskendezik az ízületi résekbe és az ízületek köré.
Ez a feldúsított vér képes regenerálni a sérült szöveteket, éppen ezért többek közt a sportsérülések kezelésében is nagy jelentősége van, elsősorban a térd és egyéb ízületek (akár kéz- vagy láb kisízületei) problémáinál. Különösen akkor lehet nagy szerepe a PRP-terápiának, ha valamiért lassú a gyógyulás, és szeretnénk felgyorsítani azt. Kutatások igazolják, hogy ez a hatás bizonyos esetekben már akár egyetlen injekcióval is elérhető, bár sokszor kúraszerű kezelésre van szükség. Sőt, a konzervatív kezelésekre nem reagáló sportsérüléseknél is jó eredmények várhatók a PRP-terápiától. Az ínak, ínszalagok, izmok és porcok sérüléseinél is elérhető a regeneráló hatás, valamint remekül beválik krónikus gyulladásoknál és a porc újjáépítésében is. Egyes meniscus (a térdízületben lévő gyűrűporc) sérüléseknél, melyek nem igényelnek halaszhatatlan műtéti megoldást, a PRP akár a meniscus regenerációját is eredményezheti (ilyenkor természetesen egy kezelés nem elég). Ezenkívül a PRP tüzetes kivizsgálás után korszerű fájdalomcsillapító módszer, elsősorban krónikus fájdalmak esetén, mint például ízületi-, és gerincfájdalom, különböző idegzsábák.

Így hat a PRP a gyakori sportsérüléseknél

PRP teniszkönyöknél

A teniszkönyök az ismételt terhelés és túlhasználat miatt kialakuló gyulladást jelenti az ínakban, és természetesen nem csak teniszjátékosoknál alakulhat ki. Teniszkönyöknél a célzott PRP-terápia képes beindítani és felgyorsítani a gyógyulást, hiszen az ínakba eleve nem jut annyi vér, mint az izmokba és lágyszövetekbe, így a vérlemezkékben gazdag vér beinjektálása mindenképpen jó hatású.

PRP Rotátor-köpeny sérülésnél

Vállfájdalomnál, teniszkönyöknél, sarokfájdalomnál is hatékony a PRP-terápia.Azoknál a sportoknál, amelyeknél a kart rendszeresen a fej fölé kell emelni, nem ritka a Rotátor-köpeny túlerőltetése és/vagy sérülése. Ha a köpeny teljesen elszakad, a megoldás a műtét lehet, ha azonban csak reped, vagy gyulladás jelentkezik, a PRP-terápia felgyorsíthatja a gyógyulást.

PRP a talpi bőnye gyulladásánál

A sarokfájdalom egyik tipikus oka a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag betegsége, a plantaris fasciitis, vagyis a talpi bőnye gyulladása. Ezt a szalagot könnyű túlterhelni, aminek következtében akár kétszeresesére is képes megvastagodni – ez gyakori jelenség a futóknál, atlétáknál. A PRP-terápia ilyen esetben is gyors fájdalomcsillapítást jelent, és beindítja a gyógyulást.

Cél a minőségi gyógyulás

- Sportolás vagy akár csak egy rossz mozdulat következtében bárki, bármikor megsérülhet. Azonban azoknak, akik hatékonyan szeretnék folytatni edzéseiket, fontos, hogy a felépülés a lehető legjobban sikerüljön, ne csak használható legyen a sérült testrész, de valóban teljes értékű. Ezt nevezhetjük minőségi gyógyulásnak – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Vagyis adott esetben valóban minimalizálni kell a sérülést, gyulladást és/vagy fájdalmat a sérülés helyszínén, de utána hosszútávú gyógyító tevékenységgel kell elősegíteni a felépülést. Ennek célja, hogy fenntartsuk vagy akár növeljük a mozgásképességet, megakadályozzuk az atrófiát, vagyis a sorvadást, visszaállítsuk az erőt, az állóképességet, elősegítsük a funkcionális felgyógyulást, és elkerüljük a nem megfelelő, kompenzáló mozgásmintákat. Ebben a folyamatban jelent kitűnő eszközt a kezünkben a PRP-terápia, amelynek hatása a beadást követő napokban alakul ki, és hatása több hónapig, akár egy évig is fennáll.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Kedves Doktor Úr! MRI által igazolt, lumbális 4-es, 5-ös csigolya gerincsérv nyomhat-e olyan idegpályát, mely jobb ill. bal térdnél (váltakozva) erős fájdalmat okoz? A térdfájdalom mindkét esetben a belső térdszalagnál jelentkezik. Válaszát köszönöm szépen! Üdvözlettel: Czéró József
  Tisztelt Czéró Józsefné!

  Igen, nyomhatja az idegpályát, de mindenképpen ki kell vizsgálni az említett térdproblémát.

  Tisztelettel,
  Dr. Páll Zoltán
  Czéró József

  Dr. Páll Zoltán

  Traumatológus, sportorvos

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Részletes magyarázat

  Nagyon tetszett a Doktor úr részletes magyarázata és a lehetőségeim a gyógyulással kapcsolatban.
  Dr. Páll Zoltán
  Dr. Páll Zoltán
  traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista