Új utakon a sportsérülések kezelésében: a PRP-terápia

Új utakon a sportsérülések kezelésében: a PRP-terápia

2023.01.02

A gyakori sportsérülések kezelése meglehetősen sok kihívást tartogat: a legfőbb cél természetesen a minél teljesebb felépülés, de a gyorsaság is nagy szerepet játszik a megszokott edzésmunka folytatásában. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint az egyik legkorszerűbb kezelési mód, a PRP-terápia minderre alkalmas.

Mi is az a PRP-terápia?

Sportsérülések esetén hatékony, biztonságos segítség a PRP-terápia.A PRP-terápia a platelet-rich plasma szavak kezdőbetűire utal, ami magyarul vérlemezkékben gazdag vérplazmát jelent. Ez a regeneratív medicina körébe sorolható eljárás gyakorlatilag egy injekciós kezelést jelent, amelynek során vért vesznek az adott pácienstől egy erre a célra kifejlesztett különleges fecskendő-rendszerrel. Ezt a vért egy speciális eszközzel centrifugálják, majd az így keletkezett, vérlemezkékkel dúsított plazmát befecskendezik az ízületi résekbe és az ízületek köré.
Ez a feldúsított vér képes regenerálni a sérült szöveteket, éppen ezért többek közt a sportsérülések kezelésében is nagy jelentősége van, elsősorban a térd és egyéb ízületek (akár kéz- vagy láb kisízületei) problémáinál. Különösen akkor lehet nagy szerepe a PRP-terápiának, ha valamiért lassú a gyógyulás, és szeretnénk felgyorsítani azt. Kutatások igazolják, hogy ez a hatás bizonyos esetekben már akár egyetlen injekcióval is elérhető, bár sokszor kúraszerű kezelésre van szükség. Sőt, a konzervatív kezelésekre nem reagáló sportsérüléseknél is jó eredmények várhatók a PRP-terápiától. Az ínak, ínszalagok, izmok és porcok sérüléseinél is elérhető a regeneráló hatás, valamint remekül beválik krónikus gyulladásoknál és a porc újjáépítésében is. Egyes meniscus (a térdízületben lévő gyűrűporc) sérüléseknél, melyek nem igényelnek halaszhatatlan műtéti megoldást, a PRP akár a meniscus regenerációját is eredményezheti (ilyenkor természetesen egy kezelés nem elég). Ezenkívül a PRP tüzetes kivizsgálás után korszerű fájdalomcsillapító módszer, elsősorban krónikus fájdalmak esetén, mint például ízületi-, és gerincfájdalom, különböző idegzsábák.

Így hat a PRP a gyakori sportsérüléseknél

PRP teniszkönyöknél

A teniszkönyök az ismételt terhelés és túlhasználat miatt kialakuló gyulladást jelenti az ínakban, és természetesen nem csak teniszjátékosoknál alakulhat ki. Teniszkönyöknél a célzott PRP-terápia képes beindítani és felgyorsítani a gyógyulást, hiszen az ínakba eleve nem jut annyi vér, mint az izmokba és lágyszövetekbe, így a vérlemezkékben gazdag vér beinjektálása mindenképpen jó hatású.

PRP Rotátor-köpeny sérülésnél

Vállfájdalomnál, teniszkönyöknél, sarokfájdalomnál is hatékony a PRP-terápia.Azoknál a sportoknál, amelyeknél a kart rendszeresen a fej fölé kell emelni, nem ritka a Rotátor-köpeny túlerőltetése és/vagy sérülése. Ha a köpeny teljesen elszakad, a megoldás a műtét lehet, ha azonban csak reped, vagy gyulladás jelentkezik, a PRP-terápia felgyorsíthatja a gyógyulást.

PRP a talpi bőnye gyulladásánál

A sarokfájdalom egyik tipikus oka a talpon átívelő vastag kötőszöveti szalag betegsége, a plantaris fasciitis, vagyis a talpi bőnye gyulladása. Ezt a szalagot könnyű túlterhelni, aminek következtében akár kétszeresesére is képes megvastagodni – ez gyakori jelenség a futóknál, atlétáknál. A PRP-terápia ilyen esetben is gyors fájdalomcsillapítást jelent, és beindítja a gyógyulást.

Cél a minőségi gyógyulás

- Sportolás vagy akár csak egy rossz mozdulat következtében bárki, bármikor megsérülhet. Azonban azoknak, akik hatékonyan szeretnék folytatni edzéseiket, fontos, hogy a felépülés a lehető legjobban sikerüljön, ne csak használható legyen a sérült testrész, de valóban teljes értékű. Ezt nevezhetjük minőségi gyógyulásnak – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Vagyis adott esetben valóban minimalizálni kell a sérülést, gyulladást és/vagy fájdalmat a sérülés helyszínén, de utána hosszútávú gyógyító tevékenységgel kell elősegíteni a felépülést. Ennek célja, hogy fenntartsuk vagy akár növeljük a mozgásképességet, megakadályozzuk az atrófiát, vagyis a sorvadást, visszaállítsuk az erőt, az állóképességet, elősegítsük a funkcionális felgyógyulást, és elkerüljük a nem megfelelő, kompenzáló mozgásmintákat. Ebben a folyamatban jelent kitűnő eszközt a kezünkben a PRP-terápia, amelynek hatása a beadást követő napokban alakul ki, és hatása több hónapig, akár egy évig is fennáll.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

 • Specialitások:
  • Sportsérülések
  • Végtagfájdalmak kezelése
  • Izomlázszerű nehézláb érzés 
  • MRI, CT leletek értékelése 
  • Folyamatban lévő terápia optimalizálása
  • Kizárólag felnőtt ellátás (18 éves kor felett)
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Tisztelt Fájdalomközpont, melyik szakterületre kell időpontot kérnem, ha fájdalmat érzek az egyik vállamban, ha a karomat magasra emelem, vagy ha ráfekszem alvás közben? Néha úgy érzem, a nyakamba is átsugárzik. Továbbá, kell-e valamilyen előzetes vizsgálatot (röntgen?) végeztetnem, mielőtt felkeresem önöket? kell-e vinnem magammal valami leletet? Köszönettel, T Krisztina
  Tisztelt Ternóczky Krisztina!

  A vállban hirtelen, esetleg egy sérülés következtében lép fel a fájdalom, ajánlott a kart felkötni és bejelentkezni egy szakemberhez. Ilyen esetekben elsődlegesen a fájdalomcsillapításra koncentrálunk, helyi, gyorsan ható szerekkel. Amennyiben a fizikális vizsgálat és a képalkotás tanúsága alapján kiderül, hogy valóban a Rotátor-köpeny sérüléséről, esetleg szakadásáról van szó, szóba jöhet a műtét, de bizonyos határokon belül el is kerülhető, például lágyrész hialuronsav injekciókkalvagy Guna-terápiás injekciókúrával. Az eredmények tartóssá tehetők és a szabad mozgás is visszanyerhető hosszútávon, ha rendszeres gyógytornával erősítjük a váll izmait, regeneráljuk az esetleg elsorvadt izmokat, fokozzuk a szalagok rugalmasságát.

  Javaslom Önnek, hogy dr. Páll Zoltán, sebész, traumatológus, sportorvoshoz kérjen időpontot.

  Érdemes lenne előzetes vizsgálat elvégeztetni (MRI vagy RTG) mielőtt eljön rendelőnkbe.
  https://www.fajdalomkozpont.hu/hirek/nappal-vagy-ejjel-faj-jobban-a-karemeles

  Üdvözlettel:
  Bojti Szilvia
  Ternóczky Krisztina

  Bojti Szilvia

  Asszisztens

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Részletes magyarázat

  Nagyon tetszett a Doktor úr részletes magyarázata és a lehetőségeim a gyógyulással kapcsolatban.
  Dr. Páll Zoltán
  Dr. Páll Zoltán
  traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista