Újra focizik, fut, golfozik? Van segítség a sportsérülésekre

Újra focizik, fut, golfozik? Van segítség a sportsérülésekre

2022.03.31 09:21

A tartósan jó idő beköszöntével sokan kezdenek (újra) sportolni, nem ritkán megfelelő felkészülés nélkül, ami könnyen elvezethet a sportsérüléseknek, később sportártalmakhoz. Ennek 40 felett még nagyobb az esélye, hiszen középkorúként az izmok veszíthetnek erejükből, és a szív és a tüdő sem feltétlenül képes maximum teljesítményre. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos nem csak a sportsérülések szakszerű kezelésére, de az okos sportolásra is felhívta a figyelmet.

Gyakori sportsérülések a népszerű sportágakban

  • Futás

Amikor valaki a szükséges előkészítés, állóképesség nélkül és esetleg nem megfelelő technikával túl sokat kezd futni, az könnyen elvezethet a térd-, sípcsont- és vádli sérülésekhez, esetleg csípő bursitishez is. A bursa tulajdonképpen egyfajta tömlő, amelynek belhártyája terhelés vagy irritáció hatására begyulladhat. A bursitisre olyan tünetek hívhatják fel a figyelmet, mint a fájdalom, a duzzanat, a nyomásérzékenység.
- Itt fontos elkülöníteni a sportsérüléseket a sportártalmaktól – hangsúlyozza Páll doktor. - A sérülés egy erős, egyszeri behatásra létrejövő trauma, például törés, húzódás, szakadás, a sportártalom viszont ismételt behatásra keletkezik, nincs körülhatárolt traumás epizód. A kiváltó tényező gyakran túlterhelés, de ok lehet még egy rosszul használt sportszer, az ellenfél tevékenysége vagy egy nem kontrollált izom. Tehát míg például a vádlihúzódás sportsérülés, addig a bursitis sportártalom.

  • Futball

A sportsérülések kezelése hosszú távon is fontos.A focisták egyik legsérülékenyebb pontja a térde, hiszen érheti porcsérülés, kificamodhat, elszakadhat a térdszalag, és még lehetne sorolni a kockázati tényezőket. A focin kívül a kézlabda, a kosárlabda és a síelés azok a sportágak, amelyek jelentősen veszélyeztetik a térdet rögzítő szalagokat. Egy-egy csavarásos sérülésnél leggyakrabban a belső oldalszalagok és az elülső keresztszalagok sérülhetnek, szakadhatnak el. Sérüléseken kívül idősebb futballistáknál és a nagy terhelés miatt akár fiatalabbaknál is jelentkezhetnek sportártalmak, melyek közül a porckopás további sérüléseket, fájdalmat generálhat.

  • Golf

A golfnál nem ritka a váll húzódása, ficama, de a legjellemzőbb panasz a túlterheléses fájdalom, különösen a vállban, a nyakban, a derékban, és igen gyakori a golfkönyök mellett a teniszkönyök kialakulása is. A sportártalomnak számító golfkönyök a csuklót a tenyér irányába hajlító izmok túlterhelése miatt jelentkező könyöktáji fájdalom, amihez sokszor alkargyengeség is kapcsolódik. Teniszkönyök esetén úgynevezett mikrotraumák keletkeznek, amelyekből később állandó gyulladás alakulhat ki. Ennek következtében már a kisebb mozdulatok is fájdalmasak lehetnek. Kezdetben csak a könyök behajlítása okoz fájdalmat, de később már a csavaró, szorító mozdulatok és az írás is nehézséget okozhatnak, később jelentős izomgyengeség is jelentkezhet.

  • Úszás

A sportsérüléseken szteroid, hialuronsav és kollagén injekció is segíthet.Ha elmarad a bemelegítés, vagy valaki túl hirtelen „ugrik fejest” az úszásba, jelentősen nő a kockázata a vállsérüléseknek. A váll egyik legjellemzőbb sérülése az ún. Rotátor (vagyis vállforgató) – köpenyt érinti. Ez főleg azokat a sportolókat veszélyezteti, akik vállszint feletti terhelést igénylő sportágakat űznek. Ilyen például az úszás, valamint a kézi-, vízi- vagy röplabda, a tenisz. 40 felett azért is nőhet ennek kockázata, mert ilyenkor már az ízület instabilabbá válhat, a vállizmok kevésbé erősek, és a támasztó ínszalagok is gyengülhetnek. A Rotátor-köpeny sérülésének tipikus tünete a kar felemelésekor jelentkező fájdalom.

A megelőzés és a kezelés is fontos

-  Az edzéseket újrakezdők számára a legfontosabb tanács, hogy a sportsérülések többnyire megelőzhetők megfelelő technika kialakításával, fokozatossággal. Ezen túl már a terápiában is koncentrálni kell a rizikófaktorok kiküszöbölésére, mint például a túledzettség, a szorongás, az alvászavar, a nem megfelelő edzésmódszer és sportszer, különösen a sportcipő. A megelőzés és a kezelés része kell, hogy legyen a rendellenes anatómiai szituációk, például lúdtalp, gerincferdülés korrigálása is. A kezeléseket mindig az adott probléma szerint választhatjuk meg. Elsősorban nyilván a fájdalmat kell csillapítani, amire jó megoldás lehet a helyi gyulladáscsökkentő injekció. Később nagyon sokszor választjuk a hialuronsav vagy orvosi kollagén tartalmú injekciókúrákat, a lökéshullám terápiát, a lágylézer kezeléseket, amelyekkel tartós javulás érhető el. A megfelelő gyógytorna, mozgásterápia azonban egyik esetben sem kerülhető el, hiszen csak ezzel állítható vissza a stabilitás, az erő és a mobilitás, sportolók esetében pedig a teljes értékű edzésmunka. 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Üdvözletem! 1,5 éve fáj a vállam. Eleinte csak a lapockám környékén fájt, aztán fent a vállcsúcsnál, majd az egész vállam, és nyakam is. Épp ezért nyaki MR készült, ami sérvet állapított meg, így ehhez kötötték. 3 hétig voltam kórházban, de a vállfájdalmam nem múlt el. Az utolsó napon készült egy ultrahang, mely szerint jelentős ödéma van az AC izulet körül. Ezzel azonban már nem foglalkoztak, mert ekkor már a zárójelentésem is készen volt. Most 1 évvel később, saját költségre készítettem egy vállMr-t mert még mindig fáj a vállam annak ellenére, hogy 4 hónapja rendeszeresen járok masszázsra és gyógytornára. Ez lett az eredmény: A humerus szerkezetén belül a tuberculum majusnak megfelelõen kiterjedt zsíros degeneratio látható. A labrum glenoidale elülsõ peremében centralisan magas jeladás figyelhetõ meg, de szakadás nem észlelhetõ. A biceps ín környezetében 1-2 mm széles folyadéksáv ábrázolódik. A suspraspinatus ín a tapadásnak megfelelõen diszkréten magas T2 és PDFS jeladású, benne itt egy 3 mm-es, minden sorozaton csaknem jelmentes terület figyelhetõ meg. Az AC ízületben 3 mm rétegvastagságú folyadék látható. Kérdésem az lenne, mivel orvoshoz nem jutok be (lényegében azt sem tudom milyen orvoshoz kellene mennem, de a rehabon ahol voltam ott nem fogadnak) a járvány miatt, hogy ez mégis milyen eredmény? Lesz még olyan, hogy nem fáj a vállam? Köszönettel!
Tisztelt Asszonyom!

Említett krónikus válltáji fájdalmai jellemzően lehetnek nyaki gerinc eredetűek, úgynevezett kisugárzó fájdalom (melyet okozhat pl gerincsérv) és/vagy vállízületi ill a környező lágyrész(gyakran az ínköpeny részleges szakadása, nyáktömlő gyulladása) eredetűek.
Betegvizsgálattal együtt értékelt morfológiai eltérésekkel mondható kórisme. Kezelési terv ennek megfelelően állítható fel.

Üdvözlettel
Dr.Sziy Tamás
FájdalomKözpont
Kocsisné

Dr. Szily Tamás

Ízületi specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Komolyan veszi a betegeit

Rendkívül intelligens és komoly szakmai tudás érezhető a háta mögött. Komolyan veszi a betegeit és valóban foglalkozik a problémával. Szimpatikus és határozott orvos. Biztonságban éreztem magam a vizsgálat alatt és érezhetően a betegség feltárására koncentrált a doktor úr. Köszönöm és maximálisan meg vagyok elégedve.
Dr. Páll Zoltán
Dr. Páll Zoltán
traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista