Újra focizik, fut, golfozik? Van segítség a sportsérülésekre

Újra focizik, fut, golfozik? Van segítség a sportsérülésekre

2022.03.31

A tartósan jó idő beköszöntével sokan kezdenek (újra) sportolni, nem ritkán megfelelő felkészülés nélkül, ami könnyen elvezethet a sportsérüléseknek, később sportártalmakhoz. Ennek 40 felett még nagyobb az esélye, hiszen középkorúként az izmok veszíthetnek erejükből, és a szív és a tüdő sem feltétlenül képes maximum teljesítményre. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos nem csak a sportsérülések szakszerű kezelésére, de az okos sportolásra is felhívta a figyelmet.

Gyakori sportsérülések a népszerű sportágakban

  • Futás

Amikor valaki a szükséges előkészítés, állóképesség nélkül és esetleg nem megfelelő technikával túl sokat kezd futni, az könnyen elvezethet a térd-, sípcsont- és vádli sérülésekhez, esetleg csípő bursitishez is. A bursa tulajdonképpen egyfajta tömlő, amelynek belhártyája terhelés vagy irritáció hatására begyulladhat. A bursitisre olyan tünetek hívhatják fel a figyelmet, mint a fájdalom, a duzzanat, a nyomásérzékenység.
- Itt fontos elkülöníteni a sportsérüléseket a sportártalmaktól – hangsúlyozza Páll doktor. - A sérülés egy erős, egyszeri behatásra létrejövő trauma, például törés, húzódás, szakadás, a sportártalom viszont ismételt behatásra keletkezik, nincs körülhatárolt traumás epizód. A kiváltó tényező gyakran túlterhelés, de ok lehet még egy rosszul használt sportszer, az ellenfél tevékenysége vagy egy nem kontrollált izom. Tehát míg például a vádlihúzódás sportsérülés, addig a bursitis sportártalom.

  • Futball

A sportsérülések kezelése hosszú távon is fontos.A focisták egyik legsérülékenyebb pontja a térde, hiszen érheti porcsérülés, kificamodhat, elszakadhat a térdszalag, és még lehetne sorolni a kockázati tényezőket. A focin kívül a kézlabda, a kosárlabda és a síelés azok a sportágak, amelyek jelentősen veszélyeztetik a térdet rögzítő szalagokat. Egy-egy csavarásos sérülésnél leggyakrabban a belső oldalszalagok és az elülső keresztszalagok sérülhetnek, szakadhatnak el. Sérüléseken kívül idősebb futballistáknál és a nagy terhelés miatt akár fiatalabbaknál is jelentkezhetnek sportártalmak, melyek közül a porckopás további sérüléseket, fájdalmat generálhat.

  • Golf

A golfnál nem ritka a váll húzódása, ficama, de a legjellemzőbb panasz a túlterheléses fájdalom, különösen a vállban, a nyakban, a derékban, és igen gyakori a golfkönyök mellett a teniszkönyök kialakulása is. A sportártalomnak számító golfkönyök a csuklót a tenyér irányába hajlító izmok túlterhelése miatt jelentkező könyöktáji fájdalom, amihez sokszor alkargyengeség is kapcsolódik. Teniszkönyök esetén úgynevezett mikrotraumák keletkeznek, amelyekből később állandó gyulladás alakulhat ki. Ennek következtében már a kisebb mozdulatok is fájdalmasak lehetnek. Kezdetben csak a könyök behajlítása okoz fájdalmat, de később már a csavaró, szorító mozdulatok és az írás is nehézséget okozhatnak, később jelentős izomgyengeség is jelentkezhet.

  • Úszás

A sportsérüléseken szteroid, hialuronsav és kollagén injekció is segíthet.Ha elmarad a bemelegítés, vagy valaki túl hirtelen „ugrik fejest” az úszásba, jelentősen nő a kockázata a vállsérüléseknek. A váll egyik legjellemzőbb sérülése az ún. Rotátor (vagyis vállforgató) – köpenyt érinti. Ez főleg azokat a sportolókat veszélyezteti, akik vállszint feletti terhelést igénylő sportágakat űznek. Ilyen például az úszás, valamint a kézi-, vízi- vagy röplabda, a tenisz. 40 felett azért is nőhet ennek kockázata, mert ilyenkor már az ízület instabilabbá válhat, a vállizmok kevésbé erősek, és a támasztó ínszalagok is gyengülhetnek. A Rotátor-köpeny sérülésének tipikus tünete a kar felemelésekor jelentkező fájdalom.

A megelőzés és a kezelés is fontos

-  Az edzéseket újrakezdők számára a legfontosabb tanács, hogy a sportsérülések többnyire megelőzhetők megfelelő technika kialakításával, fokozatossággal. Ezen túl már a terápiában is koncentrálni kell a rizikófaktorok kiküszöbölésére, mint például a túledzettség, a szorongás, az alvászavar, a nem megfelelő edzésmódszer és sportszer, különösen a sportcipő. A megelőzés és a kezelés része kell, hogy legyen a rendellenes anatómiai szituációk, például lúdtalp, gerincferdülés korrigálása is. A kezeléseket mindig az adott probléma szerint választhatjuk meg. Elsősorban nyilván a fájdalmat kell csillapítani, amire jó megoldás lehet a helyi gyulladáscsökkentő injekció. Később nagyon sokszor választjuk a hialuronsav vagy orvosi kollagén tartalmú injekciókúrákat, a lökéshullám terápiát, a lágylézer kezeléseket, amelyekkel tartós javulás érhető el. A megfelelő gyógytorna, mozgásterápia azonban egyik esetben sem kerülhető el, hiszen csak ezzel állítható vissza a stabilitás, az erő és a mobilitás, sportolók esetében pedig a teljes értékű edzésmunka. 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr ! Kérdésem a következő lenne: Tavaly 12.27-én derült ki, hogy a bal lábamba isiász van. Kaptam injekciókúrát, most pedig fizikoterápiára járok. Már öt alkalmat letudtam. Még van öt alkalom. Sajnos időközben mindkét vállam, először a jobb váll könyökig, majd a bal vállam is megfájdult, most már mind a két vállam, azaz szinte az egész karom nagyon-nagyon fáj. Nem tudok hátra nyúlni, éjjel a takarót nem tudom magamra húzni, mert nincs bennük erő. A fizikoterápián azt mondták, hogy várjam meg még letelik a mostani kezelés, menjek vissza a reumára, majd adnak mindkét vállamra új kezelést. Az a helyzet, hogy most már annyira fájnak a kezeim, hogy marék számra eszem a fájdalomcsillapítót. Nekem ugyanis a kezem a munkaeszközöm. Ügyvédi Irodában dolgozom, asszisztensként. Várom szíves válaszát, hogy mit tehetnék most már minél hamarabb, mert a fájdalmat egyre nehezebben viselem. Köszönettel: Nagy Jánosné
Tisztelt Hölgyem ,

Először kérem konzultáljon az Önt kezelő Kollégával .

A leírt rövid tunettan alapján a nyaki gerinc szelvény ( C - gerinc ) Nativ ( N ) MRI vizsgálat ill. neurológus konzilium is javasolt .

Bovebbet mondani csak személyes vizit , kortortenet felvétel , és fizikális vizsgálat alapján tudok .

Ezen leletek birtokában FK- ban többfajta biocompatibilis ( természetes hatoanyag tartalmú ) inj. @ egyeb kezelések is szoba jöhetnek , ezekről részletes információt a honlapunkon talál .
( Guna MD orvosi kollagen inj . kúra , PENS kezelés ).

Amennyiben a jelen kezelések nem hoznak eredményt , és úgy dönt , várom konzultációra .

Tisztelettel ,

ARNOLD Dénes ARNOLD
Nagy Jánosné

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empatikus

Tárgyilagos, empatikus, tiszteletteljes hangnem. Korrekt tájékoztatás, konkrét javaslat a továbblépésre.
Dr. Páll Zoltán
Dr. Páll Zoltán
traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista