Ínhüvelygyulladást okozhat az állandó billentyűhasználat

Ínhüvelygyulladást okozhat az állandó billentyűhasználat

2019.04.11 14:54

Manapság nagyon sok ember használja a számítógépet akár munka, akár kikapcsolódás céljából és szinte mindenkinek van már mobiltelefonja is. Ha túl gyakran és hosszú ideig használjuk ezeknek az eszközöknek a billentyűzetét, olyan kellemetlen problémák alakulhatnak ki, mint például az ínhüvelygyulladás. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a FájdalomKözpont aktív fájdalomspecialistáját, hogy hogyan lehet megszüntetni ezt az elváltozást.

Mi a szerepe az inaknak és az ínhüvelyeknek?

Az ínhüvelyek a test bizonyos részein (kézfej, csukló, lábfej, boka) található alagútra hasonlító képződmények, melyekben idegek futnak. Feladatuk, hogy a bennük lévő nyákszerű folyadék révén az inak mozgását megkönnyítsék, súrlódásmentessé tegyék. Az inak fehér, selymes fényű kötőszövetes anyagok. Ezek rögzítik az izmokat a csontokhoz, valamint a mozgatásban és az erőátvitelben van szerepük.  Az ínhüvely és az ín is begyulladhat, az előbbi esetben tendovaginitis, az utóbbiban pedig tendinitis az orvosi diagnózis – tudjuk meg Dr. Arnoldtól.

Mi okozhatja a gyulladást?

A kéz és az ujjak ínhüvelyének és inainak fájdalmas elváltozásait legtöbbször a számítógép, vagy a mobiltelefon billentyűzetének rendszeres nyomkodása okozza. Ilyen tüneteket válthatnak ki az ujjakkal gyakran végzett más tevékenységek is, mint például a zongorázás, vagy a kötés, de akár a kerti munka is.  A folyamatos, egyoldalú mozgások nagyon megterhelik a kezeket és az ujjakat. A túlerőltetéstől az adott területen lévő inak, ínhüvelyek begyulladnak. Az ínhüvelyben lévő kenőanyag mennyisége csökken, összetétele megváltozik. Az ín elkezd súrlódni a hüvelyében és annak falához tapadva gátolja és fájdalmassá teszi az ízület mozgását. Abban az esetben, ha ezt a problémát nem kezelik időben, krónikussá válik. Mivel a munkavégzést is befolyásolhatja, érdemes minél előbb szakorvost felkeresni.

 Az ínhüvelygyulladás jellegzetes tünetei

 A szakorvosi rendelőben a fizikális vizsgálatot követően és a beteg kikérdezése után könnyen felállítható a diagnózis, hiszen a tünetek nagyon jellegzetesek. Az érintett terület fájdalmas, duzzadt, forró tapintatú és gyakran vörös színű. Az, hogy az ín nem tud könnyen mozogni a hüvelyében, egy hallható és érezhető, finom ropogást okoz. Egy idő után a fogás, az ujjak ökölbe szorítása lehetetlenné válik, és a mozgásfunkciók nagyfokú beszűkülése tapasztalható.

Lehetőségek a fájdalom kezelésére

A kezeletlen ínhüvelygyulladás akár hetekig, hónapokig is megkeserítheti az ember életét.
A fájdalom és funkciókiesés a legfontosabb következménye a problémának, így az az irodai dolgozó, aki sokat használja a számítógépet egy időre munkaképtelenné válhat. Érdemes ezt elkerülni és hatékony terápiát alkalmazni a betegség megszüntetésére. Ilyen hosszú távú megoldás az aktív fájdalomcsillapítás, amellyel az ínhüvelygyulladás hatékonyan orvosolható. A fájdalom kiindulási pontjának meghatározása után az érintett területen injekciós terápiát alkalmazok. Ez egy speciális, természetes hatóanyagokból álló, szteroid-mentes hatóanyag kombináció, amely nem csak a tüneteket, hanem az okokat is kezeli.  Ezzel megszüntetem a fájdalmat és a gyulladást, valamint a mozgáskorlátozottságot is. A beteg rövid időn belül visszatérhet a mindennapi tevékenységéhez. A gyógyulás felgyorsítható gyógytornával, amelynek célja az mozgásfunkciók visszaállítása. Nem kell együtt élni a fájdalommal, hiszen van megoldás – mondja Dr. Arnold fájdalomspecialista.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztellt Doktor úr / nő !! Voltam reumatológián ! Valószinü huzatot kaptam ! A dr nő irt fel fájdalomcsillapitó tapaszt valamint Contramal 50 mg Kemény kapszulát ! A géllt felraktuk a fájó nyaki és váll részre de a tablettát a tájékoztató elolvasása után félek bevenni !! Az alábbi gyógyszereket szedem : Salofalk 500 mg , Vidonorm4/5 mg, concor 5 mg,Pradaxa 110 mg,Rytmonorm 300mg, Esomeprasol Sandoz 40 mg Notropil 1200 mg !! Betegségeim:Colitis Ulcerosa .Pivarfibrilláció, Magasvérnyomás ,Diabetes 2 tipus Kérem legyen szives válaszolni szedhetem e a felirt gyógyszert ? 69 éves vagyok ! Nagyon félek a mellékhatásoktól ! Viszont a nyaki részen és a tarkómnál elviselhetetlen feszülő fájdalmat érzek ! Kérem szépen a tanácsát ! Megtisztelő válaszát előre is köszönöm tisztelettel : Drigán Bertalan nyugdijas közalkalmazott Mobil: 0630/568 -4627
    Tisztelt Uram!


    Belgyógyászati jellegű kérdéseire az Ön háziorvosa, belgyógyásza adhat választ. saját gyakorlatunkban a természetes hatóanyag tartalmú injekciós kezeléseket preferáljuk. Szóba jöhet még lökéshullám terápia,lágylézer kezelés, test akupunktúra, gyógytorna, életmód tanácsadás.

    Tisztelettel,
    Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Drigán Bertalan

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Közvetlen,barátságos

    Közvetlen,barátságos,igaz hogy még csak a harmadik kezelésen voltam de amennyire meg tudom ítélni kiváló szakembert ismertem meg
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók