Ínhüvelygyulladást okozhat az állandó billentyűhasználat

Ínhüvelygyulladást okozhat az állandó billentyűhasználat

2019.04.11 14:54

Manapság nagyon sok ember használja a számítógépet akár munka, akár kikapcsolódás céljából és szinte mindenkinek van már mobiltelefonja is. Ha túl gyakran és hosszú ideig használjuk ezeknek az eszközöknek a billentyűzetét, olyan kellemetlen problémák alakulhatnak ki, mint például az ínhüvelygyulladás. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a FájdalomKözpont aktív fájdalomspecialistáját, hogy hogyan lehet megszüntetni ezt az elváltozást.

Mi a szerepe az inaknak és az ínhüvelyeknek?

Az ínhüvelyek a test bizonyos részein (kézfej, csukló, lábfej, boka) található alagútra hasonlító képződmények, melyekben idegek futnak. Feladatuk, hogy a bennük lévő nyákszerű folyadék révén az inak mozgását megkönnyítsék, súrlódásmentessé tegyék. Az inak fehér, selymes fényű kötőszövetes anyagok. Ezek rögzítik az izmokat a csontokhoz, valamint a mozgatásban és az erőátvitelben van szerepük.  Az ínhüvely és az ín is begyulladhat, az előbbi esetben tendovaginitis, az utóbbiban pedig tendinitis az orvosi diagnózis – tudjuk meg Dr. Arnoldtól.

Mi okozhatja a gyulladást?

A kéz és az ujjak ínhüvelyének és inainak fájdalmas elváltozásait legtöbbször a számítógép, vagy a mobiltelefon billentyűzetének rendszeres nyomkodása okozza. Ilyen tüneteket válthatnak ki az ujjakkal gyakran végzett más tevékenységek is, mint például a zongorázás, vagy a kötés, de akár a kerti munka is.  A folyamatos, egyoldalú mozgások nagyon megterhelik a kezeket és az ujjakat. A túlerőltetéstől az adott területen lévő inak, ínhüvelyek begyulladnak. Az ínhüvelyben lévő kenőanyag mennyisége csökken, összetétele megváltozik. Az ín elkezd súrlódni a hüvelyében és annak falához tapadva gátolja és fájdalmassá teszi az ízület mozgását. Abban az esetben, ha ezt a problémát nem kezelik időben, krónikussá válik. Mivel a munkavégzést is befolyásolhatja, érdemes minél előbb szakorvost felkeresni.

 Az ínhüvelygyulladás jellegzetes tünetei

 A szakorvosi rendelőben a fizikális vizsgálatot követően és a beteg kikérdezése után könnyen felállítható a diagnózis, hiszen a tünetek nagyon jellegzetesek. Az érintett terület fájdalmas, duzzadt, forró tapintatú és gyakran vörös színű. Az, hogy az ín nem tud könnyen mozogni a hüvelyében, egy hallható és érezhető, finom ropogást okoz. Egy idő után a fogás, az ujjak ökölbe szorítása lehetetlenné válik, és a mozgásfunkciók nagyfokú beszűkülése tapasztalható.

Lehetőségek a fájdalom kezelésére

A kezeletlen ínhüvelygyulladás akár hetekig, hónapokig is megkeserítheti az ember életét.
A fájdalom és funkciókiesés a legfontosabb következménye a problémának, így az az irodai dolgozó, aki sokat használja a számítógépet egy időre munkaképtelenné válhat. Érdemes ezt elkerülni és hatékony terápiát alkalmazni a betegség megszüntetésére. Ilyen hosszú távú megoldás az aktív fájdalomcsillapítás, amellyel az ínhüvelygyulladás hatékonyan orvosolható. A fájdalom kiindulási pontjának meghatározása után az érintett területen injekciós terápiát alkalmazok. Ez egy speciális, természetes hatóanyagokból álló, szteroid-mentes hatóanyag kombináció, amely nem csak a tüneteket, hanem az okokat is kezeli.  Ezzel megszüntetem a fájdalmat és a gyulladást, valamint a mozgáskorlátozottságot is. A beteg rövid időn belül visszatérhet a mindennapi tevékenységéhez. A gyógyulás felgyorsítható gyógytornával, amelynek célja az mozgásfunkciók visszaállítása. Nem kell együtt élni a fájdalommal, hiszen van megoldás – mondja Dr. Arnold fájdalomspecialista.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözlöm! Az ügyben keresem Önöket, hogy kislányom aki jelenleg 6 éves, szinte születése óta migrénes fejfájással küzd, ami hányással is jár. Ez 2 hetente jelentkezett nála csecsemőkorban, majd a megfigyeléseim alapján rájöttem, hogy a tejfogyasztás, illetve a frontok állnak a háttérben. Az allergiavizsgálat alapján kiderült, hogy az kóros allergia szintet nem éri el, mérsékelt tejfogyasztás szükséges, illetve fél évente neurológiára viszem kontroll vizsgálatra. Amióta nem eszik joghurtot, tejet, pudingot, sajtot, túrót, csokit.... csak rejtett tejet, azóta a rohamok szinte csak frontnál jelentkeztek. A problémám az lenne, hogy az óvodában és( majd jövőre iskolában megy) szakorvosi igazolást kérnek arról, hogy miért nem adok a kislánynak tejterméket. A gasztroenterológus azt mondta, hogy nem ad igazolást, mert a vizsgálata alapján nem allergiás, a neurológus pedig azt mondta, hogy ő nem adhat, mivel ez táplálkozási ügy. Olyan kérdésem lenne, hogy létezik e bármi vizsgálat, vagy bizonyítható vizsgálat arról, hogy a tejtől kap rohamot. Köszönöm.
    Tisztetelt Holgyem ,

    Az Ön kérdése nem tartozik Klinikank Fajdalom Központjanak profiljába, ezzel kérem keresse meg Budai Allergia Központot a 30-6319309es számon.

    Tisztelettel,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalom specialista
    Tóth Szilvia

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Alapos

    Arnold doktor Úr felkészültsége, alapossága és hozzáállása minden elvárásomat felülmúlta.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók