Szabaduljon meg a sok gépelés okozta fájdalomtól

Szabaduljon meg a sok gépelés okozta fájdalomtól

2017.07.04

Szinte nincs is olyan ember manapság, aki valamilyen formában ne használná a számítógépet: vannak, akik pusztán kikapcsolódásként nyomogatják a billentyűzetet, de a legtöbbeknek fontos munkaeszközük, és egy nap 8 órát a monitor előtt töltenek. Ez persze sok esetben kellemetlen problémákhoz vezethet- ilyen többek között a sok gépelésből adódó ínhüvelygyulladás. Hogy mit lehet ellene tenni, arról dr. Váradi Éva, a FájdalomKözpont főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája beszélt.

Szabaduljon meg a sok gépelés okozta fájdalomtól

Szinte nincs is olyan ember manapság, aki valamilyen formában ne használná a számítógépet: vannak, akik pusztán kikapcsolódásként nyomogatják a billentyűzetet, de a legtöbbeknek fontos munkaeszközük, és egy nap 8 órát a monitor előtt töltenek. Ez persze sok esetben kellemetlen problémákhoz vezethet- ilyen többek között a sok gépelésből adódó ínhüvelygyulladás. Hogy mit lehet ellene tenni, arról dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája beszélt.

A gyorsírók betegsége

Azok, akik számítógépen dolgoznak biztosan hallottak, vagy találkoztak már az ínhüvelygyulladás problémájával, hiszen a sok gépelésből adódó egyoldalú mozgás igazán megterhelő az ujjaknak és a kéznek. Ilyenkor az adott területen lévő inak begyulladnak, valamint az itt lévő kenőanyag mennyiség csökken, ami nagyfokú fájdalmat okoz. A gond első hallásra banálisnak tűnhet, ám kezeletlen esetben akár a munkavégzést is befolyásolhatja.

Az ínhüvelygyulladás leggyakoribb okai

  • számítógép billentyűzenének folyamatos nyomogatása
  • mobiltelefon nyomogatása
  • kézi munka: pl. varrás, kötés, hímzés
  • zongorázás
  • kerti/házi munka

 

„A tendinitisek, vagyis az íngyulladások oka leggyakrabban az ismétlődő jellegű kisebb energiájú terhelés, illetve a nagy erejű mozgás, valamint ritkán lehet mögötte valamilyen fel nem ismert krónikus gyulladás is. Ezenkívül bizonyos betegségekben (pl. diabétesz,  reumatoid arthritis, kristály okozta  arthritisek) is jellemző elváltozás lehet.”- mondja dr. Váradi Éva, a FájdalomKözpont főorvosa, az aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

 

A probléma diagnózisa egyszerű fizikális vizsgálattal és a beteg panaszaiból könnyen felállítható. Ínhüvelygyulladáskor ugyanis az illető nagyfokú fájdalomra, a csukló és az ujjak mozgásának beszűkülésére, illetve „hóropogás-szerű” hangokra panaszkodik, melyek egyek egyértelműen erre az állapotra utalnak.

Aktív fájdalomcsillapítással gyorsan visszaállhat a szokásos ritmusba

Bár enyhe esetben pihentetéssel és jegeléssel kezelhető a gond, ám ha súlyosabb méreteket ölt, vagy elhúzódik, akkor érdemes szakemberhez fordulni, főleg azért, mert az ínhüvelygyulladás akár hetekig, hónapokig is megkeserítheti az ember életét.

„A fájdalom és funkciókiesés a legfontosabb következménye a problémának, de krónikus esetben akár szakadás is felléphet, mely mindenképpen sebészi kezelést igényel.”- teszi hozzá dr. Váradi Éva.

A szakértő szerint konzervatív módszerek (rögzítők, pihentető gipszsín) mellett aktív fájdalomcsillapítással az ínhüvelygyulladás hatékonyan orvosolható. Ilyenkor megkeresve a probléma kiindulásának pontos helyét, helyi injekció alkalmazásával a gyulladás megszűntethető, illetve a mozgáskorlátozottság javítható. Segítségével a fájdalom rövid időn belül megszűnik, és az illető visszatérhet a mindennapi tevékenységéhez. A gyógyulás felgyorsítható többek között fizikoterápiával, guna terápiával, valamint ultrahangos kezeléssel is.

 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözlöm! Olyan problémám lenne, hogy több mint egy éve éjszakánként rendszeresen lezsibbad a kezem, mikor melyik, van hogy mind a kettő egyszerre. Teljes idegen test érzésig. Amikor felébredek, egy kisebb átmozgatásra általában enyhül (érzem és erősebb fájdalom lesz benne) vagy megszűnik mint akit elvágtak. A nyakam és vállam is szokott fájni. Eddig gerinc eredetű problémára gondoltam, de most elbizonytalanodtam és aggódni kezdetem, mert az elmúlt éjszakákon a jobb lában is haslóképp zsibbad el. Visszatérően hasi görcseim vannak (labor uh nem mutat semmit csak hogy fel vagyok fúvódva), és szokott lenni éjszaki hőhullámom is. 31 éves vagyok. Az lehet hogy valóban gerinc eredetű a probléma és a lábamnál pont ugyan úgy van gond, mint a kezemnél, esetleg hormonális gond? Vagy esetleg agyi, ill immun folyamatra kellene máris gondolnom??? Nagyon várom a válaszát. Dia
    Tisztelt Dia!

    Első hallásra nyaki gerinc probléma, az alsó végtagi panaszai ágyéki gerincre is visszavezethetőek. Fontos egy komplex, tüzetes kivizsgálás. Bejelentkezés és bővebb felvilágosítás a 30-5121496os számon.
    Üdvözlettel
    Dr. Páll Zoltán
    Dia

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Empatikus

    Tárgyilagos, empatikus, tiszteletteljes hangnem. Korrekt tájékoztatás, konkrét javaslat a továbblépésre.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista