Túl sok fájdalomcsillapítót szedünk ízületi problémáinkra

Túl sok fájdalomcsillapítót szedünk ízületi problémáinkra

2019.04.12 15:39

A mozgásszervi fájdalmakat az érintettek gyakran fájdalomcsillapító tablettával próbálják elmulasztani. Az indokolatlanul szedett gyógyszerek azonban jelentősen megterhelik a szervezetet, ezért a pirulák helyett válasszunk kíméletesebb és hosszú távú megoldást nyújtó kezelési módokat. Hogy melyek ezek, erről kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a FájdalomKözpont aktív fájdalomspecialistáját.

A mozgásszervi probléma népbetegség

A mozgásszervi panaszok rendkívül elterjedtek hazánkban. A Kutató Centrum 2016 májusában készült felmérése szerint, a felnőtt magyar lakosság két harmada érintett, és ez az arány az 50 év felettiek körében még magasabb, 80%-os. Ennek hátterében többnyire az évekig cipelt túlsúly, a mozgásszegény életmód, valamint a hosszú távon azonos testhelyzetet igénylő munkavégzés, kényszertartás áll, amely jelentősen károsítja az ízületeket. Ezek a problémák gyakran felelnek a munkából való távolmaradásért is.

Nagyon sok gyógyszert fogyasztunk

A magyarok sok gyógyszert fogyasztanak – 2013-ban a teljes hazai gyógyszerkiadás 643 milliárd forintot tett ki.  Minél idősebb valaki, annál több tablettát szed, az idősebb korosztály nem ritkán 8-10 különböző készítményt alkalmaz egészségügyi problémáira. Ennek az az oka, hogy az évek előrehaladtával egyre több krónikus betegség jelenik meg, köztük a mozgásszervi és ízületi panaszok. Elkeserítő adat, hogy minden ötödik magyar hetente többször vesz be fájdalomcsillapító gyógyszert a láb, a gerinc, a derék, a nyak és a kéz ízületi fájdalmaira, pedig ezek a készítmények az okokat nem szüntetik meg, csak a tüneteket nyomják el. Ezt a mennyiséget csökkenteni kellene, a lehetséges káros mellékhatások kiküszöbölése miatt, illetve a szervezet tehermentesítése céljából – mutat rá a kutatás.  „ A különböző betegségek közül tipikusan a mozgásszervi elváltozásokra nem feltétlenül a fájdalomcsillapítók szedése a megoldás, hiszen ezek csak ideig- óráig hatnak. Léteznek olyan terápiák, amelyek az okokat is kezelik és hosszú távra megoldást nyújtanak – mondja Dr. Arnold, fájdalomspecialista.

Nem csak a tünetek, az okok kezelésére is szükség van

Eredményesen a különböző típusú ízületi gyulladásokat, a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot az aktív fájdalomcsillapítás terápia és az életmódváltás együttes alkalmazásával lehet megszüntetni.Az aktív fájdalomcsillapítás egy olyan injekciós eljárás, amely a probléma gyökerénél hat. A kizárólag természetes anyagokból álló hatóanyagot a kéz, a gerinc, a láb, a nyak, a csípő, a térd ízületei köré fecskendezzük be, így az rögtön a fájdalom kiindulópontjához jut el.  Mellékhatása nincs, nem tartalmaz szteroidot és semmilyen más kémiai összetevőt, és mivel lokálisan alkalmazzuk, nem terheli a gyomor nyálkahártyáját, mint általában a fájdalomcsillapító készítmények teszik. Miután megszűnt a fájdalom és a gyulladás, a kezelést funkcionális gyógytornával egészítjük ki, amely visszaállítja az izmok-ízületek statikai és dinamikai egyensúlyát és a megfelelő mozgástartományt. Ha a páciensek a mindennapjaikban az életmódváltásra vonatkozó tanácsok betartásával is segítik a felépülést, (megfelelő táplálkozás, fizikai aktivitás, stressz levezetése), abban az esetben rövid időn belül újra fájdalommentes életet élhetnek – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold Dénes Arnold.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Címzett! Kb. 2 hete jelentkezett jobb farpofa közepe tájékán nyilaló, éles fájdalom, mely néha terheléskor lehúzódik a combba is. Ez a fájdalom reggel felkelés után a legerősebb, kisebb kínlódás, sétálgatás után ez enyhül, nap közben nem jellemzö a fájdalom, csak autóból kiszálláskor, vagy felálláskor érzem a farban. Ülőmunkát végzek, és sajnos túlsúlyos is vagyok, amúgy 45 éves férfi.Régen sportoltam, de ez a munka miatt elmaradt sajnos. Érdeklődnék, mi lehet ez, milyen fekvési pózban pihentessem, vagy esetleg mi a teendőm addig is, míg eljutok orvoshoz /jan.05. - re kaptam időpontot /. Várom megtisztelő válaszát, tisztelettel: Kovács Róbert
    Tisztelt Uram ,

    Panaszai valoszinuleg az also gerinc szakasz elvaltozasabol szarmaztathatoak, ezt kezeleorvosa fogja megallapitani.
    A pontos diagnozis hianyaban fizikai kimelet, az asszimetrikus terhelesek kerulese @ testsulykontroll javasolt, ill. hasznalnat veny nelkul kaphato fajdalom es gyulladas csokkento kesztimenyeket is az orvosi vizsgalataig.
    Mivel ulo munkat vegez, a megfelelo munka kozbeni testtartas - és irodai szék kivalasztasa is fontos lehet.

    Tisztelettel,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalomspecialista
    Kovács Róbert

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Minden kérdésemre válaszolt

    Doktor úr teljes körű felvilágosítást adott a további kezeléssel kapcsolatban. Rugalmas, partnerként kezelt. Minden felmerülő kérdésemre válaszolt.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók