Túl sok fájdalomcsillapítót szedünk ízületi problémáinkra

Túl sok fájdalomcsillapítót szedünk ízületi problémáinkra

2019.04.12 15:39

A mozgásszervi fájdalmakat az érintettek gyakran fájdalomcsillapító tablettával próbálják elmulasztani. Az indokolatlanul szedett gyógyszerek azonban jelentősen megterhelik a szervezetet, ezért a pirulák helyett válasszunk kíméletesebb és hosszú távú megoldást nyújtó kezelési módokat. Hogy melyek ezek, erről kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a FájdalomKözpont aktív fájdalomspecialistáját.

A mozgásszervi probléma népbetegség

A mozgásszervi panaszok rendkívül elterjedtek hazánkban. A Kutató Centrum 2016 májusában készült felmérése szerint, a felnőtt magyar lakosság két harmada érintett, és ez az arány az 50 év felettiek körében még magasabb, 80%-os. Ennek hátterében többnyire az évekig cipelt túlsúly, a mozgásszegény életmód, valamint a hosszú távon azonos testhelyzetet igénylő munkavégzés, kényszertartás áll, amely jelentősen károsítja az ízületeket. Ezek a problémák gyakran felelnek a munkából való távolmaradásért is.

Nagyon sok gyógyszert fogyasztunk

A magyarok sok gyógyszert fogyasztanak – 2013-ban a teljes hazai gyógyszerkiadás 643 milliárd forintot tett ki.  Minél idősebb valaki, annál több tablettát szed, az idősebb korosztály nem ritkán 8-10 különböző készítményt alkalmaz egészségügyi problémáira. Ennek az az oka, hogy az évek előrehaladtával egyre több krónikus betegség jelenik meg, köztük a mozgásszervi és ízületi panaszok. Elkeserítő adat, hogy minden ötödik magyar hetente többször vesz be fájdalomcsillapító gyógyszert a láb, a gerinc, a derék, a nyak és a kéz ízületi fájdalmaira, pedig ezek a készítmények az okokat nem szüntetik meg, csak a tüneteket nyomják el. Ezt a mennyiséget csökkenteni kellene, a lehetséges káros mellékhatások kiküszöbölése miatt, illetve a szervezet tehermentesítése céljából – mutat rá a kutatás.  „ A különböző betegségek közül tipikusan a mozgásszervi elváltozásokra nem feltétlenül a fájdalomcsillapítók szedése a megoldás, hiszen ezek csak ideig- óráig hatnak. Léteznek olyan terápiák, amelyek az okokat is kezelik és hosszú távra megoldást nyújtanak – mondja Dr. Arnold, fájdalomspecialista.

Nem csak a tünetek, az okok kezelésére is szükség van

Eredményesen a különböző típusú ízületi gyulladásokat, a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot az aktív fájdalomcsillapítás terápia és az életmódváltás együttes alkalmazásával lehet megszüntetni.Az aktív fájdalomcsillapítás egy olyan injekciós eljárás, amely a probléma gyökerénél hat. A kizárólag természetes anyagokból álló hatóanyagot a kéz, a gerinc, a láb, a nyak, a csípő, a térd ízületei köré fecskendezzük be, így az rögtön a fájdalom kiindulópontjához jut el.  Mellékhatása nincs, nem tartalmaz szteroidot és semmilyen más kémiai összetevőt, és mivel lokálisan alkalmazzuk, nem terheli a gyomor nyálkahártyáját, mint általában a fájdalomcsillapító készítmények teszik. Miután megszűnt a fájdalom és a gyulladás, a kezelést funkcionális gyógytornával egészítjük ki, amely visszaállítja az izmok-ízületek statikai és dinamikai egyensúlyát és a megfelelő mozgástartományt. Ha a páciensek a mindennapjaikban az életmódváltásra vonatkozó tanácsok betartásával is segítik a felépülést, (megfelelő táplálkozás, fizikai aktivitás, stressz levezetése), abban az esetben rövid időn belül újra fájdalommentes életet élhetnek – osztja meg tapasztalatait Dr. Arnold Dénes Arnold.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr/Nő! Azzal kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy a férjem fizikai munkát végez (festő), sokszor be szokott állni a dereka, ezt gyógyszeres kezeléssel úgy ahogy tudja kezelni, illetve ha összejön neki több nap pihenő, akkor úgy. Viszont szeptember elején egy kiruccanás során elesett és pont a dereka azon részét ütötte be, ami egyébként is fájni szokott. Azóta folyamatosan fáj neki és a megszokottnál is többször áll be a dereka. Volt orvosnál, azon kívül, hogy idegbecsípődése van és írtak fel neki gyógyszert (ami nem használ semmit!), nem tudtak semmi hasznosat mondani. Mégis hova kellene mennie ezzel a problémával? Van e valami módszer amivel lehetne rajta segíteni akár itthon is? Köszönöm előre is a választ!
    Tisztelt Hölgyem ,

    A ferjenek rendszeresen derek fajdalmai vannak , fizikai munkát végez, es a " fájós " teruletet par hete baleset is érte.
    Erről a regióról( gerinc- szakaszról ) javaslom készüljön Rontgen felvétel az esetleges Traumas sérülés kizárása érdekében. ( ha nem volt )
    A megállapított " idegbecsípődés " miatt ideggyógyaszati konzílium is szoba jöhet.
    Általánosságban elmondható az otthoni Életmód kapcsán, hogy a fizikai kímélet, a szakember irányításával végzett rendszeres funkcionális gyogytorna ,és a testsúly kontroll egyuttesen alkalmazva jó hatású a derék fájdalmak kezelésében .
    Amennyiben a panaszok tartósan fennállnak , kerem fáradjanak be a Klinikánkra a leletekkel konzultációra es vizsgálatra a Rendelesi időmben :

    H, Cs : du.

    Tisztelettel ,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Eszter

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Kedves

    A Doktor úr, a recepciós hölgyek kedvesek, mosolygósak, közvetlenek, segítőkészek! Sok-sok ilyen EMBER-re lenne szükség az élet sok területén. Nyugtatóként hatnak a rám, nagyon bízom bennük és természetesen a Doktor úr tudásában, az ajánlott kezelés eredményességében!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók