Milyen módszerek segíthetnek a gerincműtéten kívül?

Milyen módszerek segíthetnek a gerincműtéten kívül?

2019.03.05 15:38

A gerincproblémák a leggyakoribb betegségek közé tartoznak, szinte minden családban előfordul egy-egy gerincműtét is. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr körvonalazza, mikor lehet valóban szükséges a műtét és mi segíthet még.

Lúdtalp és belszervi ok miatt is fájhat a hátunk

Először is fontos tisztázni, hogy a gerincműtét csak az esetek kis hányadában szükséges – fő szabályként úgy fogalmazva: ha már semmi más nem segít – erről csakis a gerincsebész dönthet. A műtét ugyanis akkor jöhet szóba, ha a fájdalom és az esetleges mozgásbeszűkülés semmilyen más, konzervatív vagy komplementer kezelés, valamint a gyógytorna hatására sem javult. Az is a súlyosságot jelző tünet lehet, ha a fájdalom és/vagy a zsibbadás, érzéskiesés az egyik vagy mindkét lábat érinti, esetleg vizelet- vagy széklet-visszatartási zavar tapasztalható. Ezeket a tüneteket ugyanis gyakran az okozza, hogy a gerincben lévő idegek nyomás alá kerülnek. Ez több okból létrejöhet, mint például:
Milyen megoldások segítenek enyhíteni a hátfájást? - Porckorong probléma - a repedt vagy akár kiszakadt porckorong túl szorosan nyomódik a gerincvelőhöz, ami befolyásolja a működését.
- „Csontkinövések” - az artrózis által érintett ízületekben a porc nedvtartalma csökken, bereped és fokozatosan elpusztul, lecsupaszítva ezzel a környezetében lévő csontokat. A porchártya erre a folyamatra csőrszerű és egyéb kinövések képzésével reagálhat a csontszéleken, amelyek később elmeszesednek. Ez természetesen szintén nyomhatja az idegeket.
Ezen kívül természetesen még számos ok eredményezhet tartós hátfájdalmat, mint például porckopás, gerinccsatorna szűkület, lúdtalp, a csípő, a térd elváltozásai, és mindezek mellett meg kell vizsgálni a vese, a prosztata, a húgyhólyag, a béltraktus problémáira, nőgyógyászati okokat is. Sok esetben azonban nem olyan egyszerű felmutatni egy konkrét okot, ami a krónikus fájdalmat okozza, ilyenkor körül kell járni a krónikus fájdalom szindróma lehetőségét. A legfontosabb teendő tehát a pontos diagnózis felállítása, alapos kivizsgálás és képalkotó diagnosztika segítségével.

Minden lehetőséget meg kell fontolni!

Mielőtt műtétre kerülne a sor, érdemes minden más hatékony gyógymóddal megpróbálkozni, amit az orvos javasol. A helyi gyulladáscsökkentő injekció például gyakran használt eljárás hátfájdalom esetén, különösen, ha jelentős fájdalmakat él meg a páciens. A kortikoszteroid nevű hatóanyag ugyanis lokálisan befecskendezve gyorsan eljut a gyulladás helyére, így gyorsabban és hatékonyabban fejti ki a fájdalomcsillapító hatást, mint a szájon át szedhető gyógyszerek, és kevesebb is a mellékhatása azoknál. Természetes hatóanyagú kezelésként szóba jöhet az orvosi kollagén terápia, amellyel elérhető a gyulladás csökkentése. Sőt a gyors fájdalomcsillapítás mellett a szöveti képleteket is meg lehet erősíteni, ami hosszú távú fájdalomcsökkenést eredményez. Az akupunktúra is hatékony eszköz lehet a kezünkben, mert remekül illeszkedik az integratív gyógyítás eszköztárába. Ez azt jelenti, hogy a klasszikus és igen hatékony eljárások – mint például az orvosi kollagén-injekció, a lökéshullám kezelés, illetve a szakember irányításával végzett rendszeres, funkcionális gyógytorna - kiegészítőjeként is működik, de adott esetben önálló módszerként is megállhatja a helyét. A lényeg, hogy bízzuk szakemberre a gyógymód megválasztását, hiszen ő láthatja azt is, hol van az a pont, amikor csak a műtét jelenthet tartós megoldást – hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    T.Cím! 24 éve műtöttek a gerinccsatornából egy hamartóma nevű daganatot és kettős cyszát valamint csontokat távolítottak el. Kb. 15 éve fokozódó fájdalmat érzek a bal ülőideg és a bal lábamon végig egészen a láb ujjakig.Már mindenhol jártam a kínommal,de ha elmondom,hogy gerincműtétem volt, már mondják is "attól van".Komoly fájdalom csillapítókkal próbálkoztak / Teperin,Tramadol,Contramal / eredmény nélkül.Már ülni,állni és feküdni is kín. Kérem amennyiben tud segítsen. Köszönöm Tisztelettel: Buczkóné Ágnes
    Tisztelt Hölgyem ,


    Az Ön esetében - tekintettel a kórtörténetére - először egy IdegSebeszeti konzíliumot javaslok , akár az operáló Osztalyon is ( ha nem volt ).
    Ennek a véleménye alapján lehet további kezelési tervet felállítani megítélésem szerint.

    Fájdalmai fennállása esetén kerem fáradjon be Klinikanra a rendelesi időmben a leleteivel :

    H, Cs : du.

    Tisztelettel ,

    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebész szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Buczkóné Mészáros Ágnes

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Nagyon felkészült

    Arnold Doktor Úr nagyon felkészült és emberséges volt, a recepciós Hölgy is kedvesen fogadott
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók