Miért ennyire gyakoriak a gerincfájdalmak?

Miért ennyire gyakoriak a gerincfájdalmak?

2017.07.04 16:30

Kutatások szerint a felnőtt lakosság 90%-a szenved életében legalább egyszer valamilyen gerinc elváltozás miatt jelentkező fájdalomtól, ami az érintetteknél gyakran a munkából való kieséssel is jár. Megfelelő életmóddal a problémák nagy része megelőzhető lenne, ám akkor is van megoldás, ha a már kialakult fájdalmat kell kezelni. Erre nyújt lehetőséget az aktív gerincterápia.

Kutatások szerint a felnőtt lakosság 90%-a szenved életében legalább egyszer valamilyen gerinc elváltozás miatt jelentkező fájdalomtól, ami az érintetteknél gyakran a munkából való kieséssel is jár. Megfelelő életmóddal a problémák nagy része megelőzhető lenne, ám akkor is van megoldás, ha a már kialakult fájdalmat kell kezelni. Erre nyújt lehetőséget az aktív gerincterápia.

Mi okozza a gerincproblémákat?

Dr. Arnold Dénes Arnold aktív fájdalomspecialista elmondta, hogy a hozzá forduló betegeknél a legtöbb gondot a deréktájon megjelenő panaszok okozzák. A betegek többségénél ezek a tünetek a nem megfelelő életvitelre vezethetők vissza, amely elsősorban az inaktív életmód és az ülőmunka következményeként jelenik meg. Ülünk a munkában a számítógép előtt, a buszon, kocsiban és otthon is, és csak kevesen szakítunk időt ennek ellensúlyozására, a rendszeres sportolásra. Nagyon sok a túlsúlyos ember, amely plusz terhet jelent a gerincet tartó csigolyákra, ízületekre, szalagokra.

A gerinc elváltozásaira jellemző, hogy az egyre erősödő fájdalmak után idővel megjelennek a szövődmények, a gyakran már csak műtéti úton kezelhető elváltozások. Érdemes ezért nem megszokni a fájdalmat, hanem már az első panaszokkal orvoshoz fordulni, amikor még rendszerint szelíd gyógymódokkal is orvosolni tudjuk a problémát.

Melyek a leggyakoribb tünetek?

A fő tünet a fájdalom, amely leginkább ülés közben fokozódik, illetve megfigyelhető a reggeli ízületi merevség, az ágyból való felkelés nehézsége. Előfordulhat kényszertartás is: a beteg felveszi a számára legkevésbé fájdalmas pozíciót. Az előrehajlás kimondottan nehezére esik a páciensnek, továbbá a gerinc melletti izmok, szalagok fokozott nyomásérzékenysége, feszülése is megfigyelhető. A probléma kiváltó okától függően előfordulhat zsibbadás, a kéz, láb ujjainak bizsergése, izomgyengeség, reflexkiesés, a nyaki gerincproblémáknál szédülés, fejfájás, látászavar, fülzúgás jelentkezhet.

Fontos az alapos diagnózis!

Az első és legfontosabb lépés az alapos kivizsgálás, amivel meg tudjuk határozni a fájdalom eredetét. Ezt követi a személyre szabott terápia, amely akkor hatékony, ha a fájdalmakat gyorsan és hatékonyan csillapítja és emellett a betegséget kiváltó okokat is kezeli. Meg kell állapítani a kórelőzményeket (a fájdalom kezdete, kialakulásának körülményei). Fel kell mérni a fájdalom erősségét, illetve tisztázni kell, hogy a beteg beszámol-e zsibbadásról, érzékelési zavarról, izomgyengeségről.  Előfordulhat, hogy köhögés, tüsszentés hatására fokozódik a fájdalom, illetve súlyos esetben gátolt lehet a vizelet- vagy széklet ürítése. A szakorvos rákérdezhet a beteg pszichés állapotára is, hiszen ezek a tényezők (depresszió, stressz, alvászavar, szorongás, kimerültség) is fokozhatják a tüneteket.

Hogyan kezelhetők a gerinc betegségei aktív gerincterápiával?

Az okokat megszüntető kezelés lényege a fájdalmak gyors és hatékony csillapítása, majd a megfelelő funkcionális gyógytorna megkezdése. „ A hozzám forduló betegeknél az aktív fájdalomcsillapító terápiát alkalmazom.” – mondja Dr. Arnold Dénes Arnold.

Az aktív gerincterápia lényege, hogy szteroid mentes, a probléma gyökerénél ható természetes alapanyagokból álló injekciós terápiával szüntetjük meg a fájdalmat. Amint ezek enyhülnek, és a gyulladás megszűnik, megkezdjük a kiváltó okok kezelését, az izmok-inak-ízületek statikai egyensúlyát helyreállító mozgásterápiát, szakképzett gyógytornász segítségével. A terápia során tehát több oldalról támogatjuk a gyógyulást, hosszú távon megoldást nyújtva. A fájdalmak csillapodása után pár nap elteltével a páciens már folytathatja eredeti életvitelét.

Mivel segíthetjük még a gyógyulást?

Hasznos lehet néhány masszázskezelés a fájdalom miatt görcsössé vált izomzat fellazítása céljából.  A terápia fontos része, hogy megfelelő életmódváltással is támogassuk a gyógyulást. A rendszeres mozgás beiktatása az hétköznapokba, a relaxáció a stressz kivédése érdekében, a testsúly megfelelő szinten tartása, a helyes táplálkozás valamint a folyadékfogyasztás mind-mind fontos összetevői a betegség kezelésének.

Forrás: FájdalomKözpont

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    T. Doktor Úr/ Nő! Hét hónappal ezelőtt térdprotézisműtéten estem át, a seb begyulladt, nehezen gyógyult (sebszélelhalás) A műtét után súlyos vérszegénység is fellépett. Azóta is tornázom gyógytornásszal, a térdem jól mozog, de indőnként elviselhetetlen fájdalmaim vannak, a protézis feletti rész duzzadt meleg és tapintásra is fáj. Röntgen és izotopos vizsgálat készült, nem mutatnak eltérést. A sebész esetleges reumatológiai problámát lát, de konkrét kezelést nem mond. Érdeklődőm Őnöknél van-e lehetőségem gyógyításra, ill. a fájdalom okának megállapítására, megszüntetésére? Válaszukat várom, Tisztelettel Patyi Éva
    Tisztelt Hölgyem ,

    A leírt tünetek gyulladásos folyamatra utalnak. Azt tanácsolom konzultáljon az Önt operáló Kollegàval es történjenek meg az Általa javasolt konzíliumok is.
    Először ki kell deríteni a fajdalom okát , hogy célzott kezeléssel csillapítani tudjuk.
    Ismerni kell(ene) az esetleges kísérő betegségeket is.
    Amennyiben fájdalmai továbbra is fennállnak , kerem a leleteivel fáradjon be a Klinikanra konzultációra es vizsgálatra .

    Tisztelettel,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Bakonyiné dr Patyi Éva

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Közvetlen,barátságos

    Közvetlen,barátságos,igaz hogy még csak a harmadik kezelésen voltam de amennyire meg tudom ítélni kiváló szakembert ismertem meg
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók