Megelőzhető-e a térdprotézis?

Megelőzhető-e a térdprotézis?

2024.05.23 09:22

Fejlett társadalmakban az átlagéletkor növekedésével a mozgásszervi panaszok hatékony kezelése az életminőség javítása szempontjából kiemelkedő jelentőségű. Míg az ötvenes, hatvanas éveiket taposók jelentős hányada, addig az ennél idősebbek szinte kivétel nélkül tapasztalnak időnként valamilyen térdfájdalmat, térdízületi működési zavart. Ők jellemzően az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkező ízületi kopás az ún. arthrosis tüneteit tapasztalják. A kezelési lehetőségekre dr. Szily Tamás, a Fájdalomközpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista hívta fel a figyelmet.

Ilyen fázisai vannak a kopásos térdfájdalmaknak

Ha a porckopás a térdben jelentkezik, segíthet a hialuronsav injekció. Kezdeti stádiumban jellemző az indítási fájdalom. Ilyenkor reggeli felkelés után fájdalmas, merev ízület hamar bejáródik és panaszmentessé válik. Sokszor az átlagosnál jelentősen nagyobb terhelés okoz panaszt. Később előrehaladottabb kopásnál a tünetek egyre gyakrabban és egyre kisebb terhelésre jelentkeznek. A folyamat évekig többnyire hullámzó lefolyású: jobb és rosszabb periódusok követik egymást. Súlyos fokú kopásnál a panaszok állandósulhatnak. Állandó terhelési fájdalom mellett már nyugalomban is lehetnek panaszok.
A kopás tünetei a különböző fokú és jellegű fájdalom mellett az ízületi duzzanat, merevség lehet. Gyakori a főleg huzamosabb terhelés után fokozódó térdhajlati duzzanat, fájdalom melyet a feszülő Baker-ciszta okoz.
Későbbi stádiumban a mozgásbeszűkülés vagy instabilitás tetézheti a panaszokat.

A segítség többféle formája elérhető

A térdkopást előidéző okok többé-kevésbé ismertek. Genetikai hajlam és az életkor mellett vannak többé-kevésbé befolyásolható tényezők: túlsúly, egészségtelen mozgásszegény életmód, korábbi sérülések, túlterhelés (sportterhelés), gyulladásos ízületet érintő betegségek, anyagcsererendellenességek
A hialuronsav injekciós kúra segíthet a térdkopásnál.- A már kialakult arthrosis okozta tünetek kezelésében a túlsúly csökkentése és rendszeres testmozgás (kerékpározás, úszás) elsődleges. Fiziko- és balneo(fürdő)terápia, időszakos gyulladáscsökkentő kezelés mellett condroprotektív (ún. porcjavító) kúra, valamint hialuronsav injekciós terápia is a lehetséges gyógymód – ismerteti dr. Szily Tamás, a Fájdalomközpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista. - Az elkopott porcot visszaépíteni nem lehet, de a tüneteket csökkenteni, akár időlegesen megszüntetni, valamint a folyamatot lassítani - többnyire - sokáig eredményesen lehet.
Amennyiben a fenti ún. konzervatív kezelések már eredménytelenek és a tünetek drámaian és tartósan felerősödnek a mozgáskészség romlása mellett a térdprotézis beültetése jelenti a hatékony alternatívát. Térdprotézis (ún. műízület) egy ma már rutin műtéti eljárás. A műtét célja a fájdalom jelentős csökkentése, a végtag normál tengelyének és az ízület stabilitásának visszaállítása. A beavatkozás néhány napos kórházi tartózkodást és néhány hetes rehabilitációt igényel. Ennek eredményeképpen várható egy jól működő térdízület.

Forrás: Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Szily Tamás

Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista

  • Specialitások:
    • Térdfájdalom
    • Szalag sérülések
    • Porckopás, artrózis
    • Porcleválás, meniszkusz sérülés
    • Injekciós és műtéti beavatkozások
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr! Inotai Ágnes vagyok. 3 hete nagyon fáj a jobb térdem és annak környéke,felmenő és lemenő ívben is. Szúrós fájdalmat érzek több helyen is. Honnan tudjuk biztosan azt látni,hogy biztosan kopásról és nem más,esetleg nagyobb bajról van szó? Köszönettel,Inotai Ágnes
    Tisztelt Inotai Ágnes!

    Hogy kopásról van-e szó, vagy más problémáról, azt alapos szakorvosi kivizsgálás, illetve képalkotó eljárás készítése után lehet megmondani. Orvosainkhoz bejelentkezni a +3670/621-2433-as telefonszámon tud.

    Üdvözlettel,
    Locherer Zita

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Empatikus

    A Doktor Úr minden felmerülő kérdésemre készségesen és részletekbe menően válaszolt. Kezelési tervével évek óta nyúló térdfájdalmamat szüntette meg! Köszönöm!
    Dr. Szily Tamás
    Dr. Szily Tamás
    Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista