Akupunktúrával a fájdalom ellen

Akupunktúrával a fájdalom ellen

2018.01.08 07:42

Szakértő kezekben az akupunktúra hatékony fájdalomcsillapító módszer mozgásszervi panaszok esetében. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista és akupunktőr a módszer bizonyított hatásairól és az integratív megközelítés működéséről beszélt.

Ősi tudás – modern bizonyítékokkal

A hagyományos kínai orvoslás egyik alapvető ága az akupunktúra, amelynek alapját az “energiaáramlás rendszerének tana”, az ennek alapjául szolgáló “csatornák” (meridiánok) és a mechanikus ingerlés pontjai, azaz a szúráspontok, akupunktúrás pontok és az ún. triggerpontok felismerése adja. Az akupunktúrás tudásról már a 2600 éves Sárga Császár Belgyógyászati Könyve c. műben is lehetett olvasni, a működéséről szóló bizonyítékok pedig azóta is gyűlnek.
2001-ben például B. Pomeranz az akupunktúrás fájdalomcsillapítás hatékonyságának vizsgálatában arra a következtetésre jutott, hogy akut, laboratóriumi körülmények között indukált fájdalmat igazán jól csak akupunktúrás pontok ingerlésével tudtak jól csillapítani, máshol, azaz a nem-akupunktúrás pontok ingerlésével nem volt igazán mérhető fájdalomcsillapító hatás. Ez a megállapítás összhangban van azzal, hogy a hatóanyag nélküli, ún. placebo tabletták is csak az esetek 30 %-ában hoztak eredményt az akut fájdalom enyhítésében.

Klinikai kísérletek igazolják az akupunktúra hatását

akupunktúra fájdalomcsillapításAz akupunktúra fájdalomcsillapító hatásmechanizmusának kutatásában lezajlottak más meggyőző vizsgálatok is. Egy kontrollált, kettős-vak klinikai vizsgálatban például bizonyossá vált, hogy az endorfinnal ellentétes hatású naloxon gátolja az akupunktúrás fájdalomcsillapítást is. A vizsgálat során önként jelentkezőknél laboratóriumi úton fogfájást idéztek elő, amely után a résztvevők a Vastagbél-4 pont manuális ingerlésével akupunktúrás kezelést kaptak. Az egyik csoportnak – amelyben a résztvevők nem tudtak róla, hogy melyik csoporthoz tartoznak-, intravénás fiziológiás sóoldatot adtak, míg a másik csoportba tartozók intravénás naloxont kaptak. Az első csoportba tartozók fájdalma fél órán belül megszűnt, és a hatás 60 percnél tovább tartott. A naloxon csoportba tartozók fájdalma nem csökkent az akupunktúrás kezelés ellenére sem. Ugyanakkor a placebo csoport tagjainak placebo injekciót adtak, úgy állítva be azt, mint erős fájdalomcsillapító szert. Az ebbe tartozók semmiféle fájdalomcsökkenést nem tapasztaltak.

A mozgásszervi fájdalmak többféleképpen csökkenthetők

- Az igen gyakori, mozgásszerveket érintő fájdalmak kezelése sokszor nehéz feladat, különösen, ha erős fájdalomról, esetleg krónikus fájdalom szindrómáról van szó- ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a Budai Fájdalomközpont sebésze, fájdalomspecialista, akupunktőr. – Ezért nagyon körültekintőnek kell lennünk, amikor fájdalomcsillapító módszert keresünk. Az akupunktúra éppen azért lehet hatékony eszköz a kezünkben, mert remekül illeszkedik az integratív gyógyítás eszköztárába. Ez azt jelenti, hogy a klasszikus és igen hatékony eljárások – mint például a hialuronsavas- vagy orvosi kollagén-injekció, a lökéshullám kezelés, illetve a szakember irányításával végzett rendszeres, funkcionális gyógytorna - kiegészítőjeként is működik, de adott esetben önálló módszerként is megállhatja a helyét. A gyógyításnak éppen a módszerek sokfélesége miatt a leglényegesebb eleme a pontos diagnózis és a páciens panaszainak rendszerbe helyezése. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy nem „csak” egy fájós hátat kell gyógyítani, hanem egy embert, akinek történetesen fáj a háta.

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktornő! Problémám a következő: fáradtság, szédülés, fejfájás, végtagok bizsergése, illetve több helyen fájdalom, ami nyilván már a szorongás miatt van. A szédülésem inkább egyensúlyzavarra hasonlít. Voltam ideggyógyásznál, megállapította alap vizsgálatokkal, hogy semmi bajom, majd voltam reumám, ahol nyaki meszesedést állapítottak meg, nyaki erek UH és koponya röntgen is negatív. Kérdésem, hogy mitől lehetnek a tüneteim?
    Tisztelt Zoltán,

    A fejfajas okai szerteagazoak , ahogy Ön is irja.
    A teljesseg igenye nelkul lehet :
    Belgyogyaszati : magasvernyomas/ hypertonia, hormonalis es egyeb ok, verszegenyseg / anaemia
    Ideggyogyaszati es vagy
    Szemeszeti eredetu
    Psziches eredetu :fokozott stressz ún. Distress, meg nem oldott állandó feszultseget okozo élethelyzet , alvaszavar , etc.
    Mozgasszervrendszer- eredetü : a nyaki csigolyak rendellenéssegei ill.
    elofordulhat ún. Tensiois - fejfajas is, amelyet a nyaki , felső háti izomzat tulzott feszulese okoz.
    Nyari idoben a nem megfelelő mennyisegű folyadek bevitel ( hypovolaemia ) is okozhatja.
    Az Ön által leirtak alapjan a fenti okok
    nagy reszet kizartak a Kollegak , elvileg az izomerdetu fejfajas szóba johet .
    Ennek emegallapitasahoz termesztesen az Ön vizsgalata, alapos orvosi kikerdezese es leleteinek egyuttes kiertekelése szukseges.

    Kerem, faradjon be Klinikankra a rendelési idomben konzultácoira
    : H, Cs : delutan.
    Bovebb informacio a honlapunkon.

    Tisztelettel,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalomspecialista
    Zoli

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Kedves és közvetlen

    A maximális odafigyelés, az általam elmondottak alapján látható terápia-átgondolás, a kedves közvetlenség!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók