Poszt COVID panaszok - mit tehetünk az ízületi- és izomfájdalmakkal?

Poszt COVID panaszok - mit tehetünk az ízületi- és izomfájdalmakkal?

2021.10.27

A koronavírus fertőzés utáni ízületi- és izomfájdalmaknak sokszor csak a betegség alatti mozgáshiány az oka, de néhány esetben a komoly fájdalmak és a mozgásbeszűkülés nem oldódik meg magától. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Miért okozhat a COVID ízületi- és izomfájdalmakat?

Covid utáni izom és ízületi fájdalom esetén fontos a kivizsgálás, a diagnózis.A koronavírussal való fertőződés még enyhébb esetben is okozhat néhány nagyon kellemetlen napot, hetet, amikor a beteg leginkább csak feküdni tud. A rendszeres mozgás hiánya pedig izomgyengeséghez, merevséghez, fájdalomhoz vezethet, még az olyan mindennapi tevékenységek is nehézkessé válhatnak, mint az állás, a lépcsőzés, tárgyak felemelése, a kar fej fölé emelése. Bármely testtájon kialakulhatnak ilyen jellegű fájdalmak, de viszonylag sokakat érintenek a váll és a hátproblémák, amelyek leggyakrabban maguktól elmúlnak. A komolyabb váll- és karfájdalmak különösen azoknál jelentkezhetnek, akik kórházi kezelésre szorultak, ilyenkor a fájdalom mellett megjelenhet érzéskiesés, gyengeség és bizsergő, bizonytalan érzet is. Amennyiben ezek a panaszok nem rendeződnek, mindenképpen ajánlatos velük orvoshoz fordulni.

Nem szabad leállni a mozgással

Az egészen biztos, hogy ha a fájdalom miatt nem mozog a páciens, tovább romolhat az állapota. Vagyis érdemes mindig annyira aktívnak maradni, amennyire az állapot lehetővé teszi és szép fokozatosan növelni az aktivitás fokát. Ebben természetesen olyan tünetek is akadályozhatják a poszt COVID-os pácienst, mint a krónikus fáradtság és a légszomj. Ugyanakkor, hacsak nincs teljes ágynyugalom elrendelve, meg kell próbálni egyensúlyozni a pihenés a mozgás közt. Ez eleinte lehet, hogy csak a mindennapi tevékenységeket jelenti, a házimunkát, az öltözködést, a munkába járást. Később érdemes a hajlékonyságot biztosító mozgástípusokat beépíteni a napba, legyen szó akár tai chi-ról, jógáról, gyógytornáról vagy akár csak az ízületek átmozgatásáról, nyújtásáról. Néhány hét múlva az izomfejlesztő mozgásokat is ajánlatos fokozatosan vissza- vagy felépíteni, legalább heti két tréninggel. Ilyenkor jöhet szóba a lépcsőzés, a gumiszalagokkal történő edzés, a biciklizés, a felfelé gyaloglás, akár a nagyobb erőkifejtést igénylő kerti munkák. Ízületi fájdalmaknál az is fontos, hogy gyakran változtassuk a testhelyzetet, a monitor előtti, órákig tartó ülés ronthat a helyzeten. Legbiztonságosabb, ha az orvos és a mozgásterapeuta, gyógytornász iránymutatása alapján építünk fel egy mozgás/edzéstervet.

Mi a teendő, ha nem múlnak el a fájdalmak?

Ha nem múlik a fájdalom néhány hét alatt, segíthet a célzott orvosi kezelés.A poszt COVID okozta ízületi és izomfájdalmak esetén egy rövid ideig beválhatnak a vény nélküli fájdalomcsillapítók, de egyrészt azokat alkalmazását össze kell hangolni az esetleg már szedett gyógyszerekkel, másrészt csak átmenetileg ajánlott élni velük.
- Előfordulhat azonban, hogy a hát-, a váll-, a karfájdalom nem múlik el néhány hét vagy hónap alatt, esetleg még romlik is. Ha ez történik, esetleg szúró, bizsergő érzés, érzéskiesés csatlakozik a fájdalomhoz, ha gyengeség érezhető az izmokban, ha egyensúlyproblémák mutatkoznak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. -  Ilyen esetekben alapos kivizsgálásra, képalkotó eljárásokra, sokszor más szakmák, például neurológus bevonására van szükség, hogy kiderítsük, pontosan mi okozza a panaszokat. Ha pedig megszületik a diagnózis, számos hatékony fájdalomcsillapító és oki kezelés közül választhatunk, a helyi gyulladáscsökkentők alkalmazásától a lágylézer terápián át a hialuronsavas injekciókúráig. A pácienseknek tehát nem szabad belenyugodniuk a poszt COVID okozta panaszokba, hiszen bár nem mindig érhető el gyors és egyértelmű diagnózis, a fájdalom csillapítható, a mozgás szabadsága visszaszerezhető.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    nyaki gernic sérvre kapok ultrahangos kezelést az jo rá?meggyogyulhat még
    Tisztelet Uram ,

    Igen , hatásos .

    Komplex kezeléssel , Életmodvaltassal, rendszeres funkcionális gyogytornaval a kórkép progresszioja ( előrehaladása ) lassitható , es a tünetek is enyhulhetnek .


    Tisztelettel,


    DR . ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fájdalomspecialista
    derkusich róbert

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Kedves és közvetlen

    A maximális odafigyelés, az általam elmondottak alapján látható terápia-átgondolás, a kedves közvetlenség!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók