Poszt COVID panaszok - mit tehetünk az ízületi- és izomfájdalmakkal?

Poszt COVID panaszok - mit tehetünk az ízületi- és izomfájdalmakkal?

2021.10.27 14:16

A koronavírus fertőzés utáni ízületi- és izomfájdalmaknak sokszor csak a betegség alatti mozgáshiány az oka, de néhány esetben a komoly fájdalmak és a mozgásbeszűkülés nem oldódik meg magától. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Miért okozhat a COVID ízületi- és izomfájdalmakat?

Covid utáni izom és ízületi fájdalom esetén fontos a kivizsgálás, a diagnózis.A koronavírussal való fertőződés még enyhébb esetben is okozhat néhány nagyon kellemetlen napot, hetet, amikor a beteg leginkább csak feküdni tud. A rendszeres mozgás hiánya pedig izomgyengeséghez, merevséghez, fájdalomhoz vezethet, még az olyan mindennapi tevékenységek is nehézkessé válhatnak, mint az állás, a lépcsőzés, tárgyak felemelése, a kar fej fölé emelése. Bármely testtájon kialakulhatnak ilyen jellegű fájdalmak, de viszonylag sokakat érintenek a váll és a hátproblémák, amelyek leggyakrabban maguktól elmúlnak. A komolyabb váll- és karfájdalmak különösen azoknál jelentkezhetnek, akik kórházi kezelésre szorultak, ilyenkor a fájdalom mellett megjelenhet érzéskiesés, gyengeség és bizsergő, bizonytalan érzet is. Amennyiben ezek a panaszok nem rendeződnek, mindenképpen ajánlatos velük orvoshoz fordulni.

Nem szabad leállni a mozgással

Az egészen biztos, hogy ha a fájdalom miatt nem mozog a páciens, tovább romolhat az állapota. Vagyis érdemes mindig annyira aktívnak maradni, amennyire az állapot lehetővé teszi és szép fokozatosan növelni az aktivitás fokát. Ebben természetesen olyan tünetek is akadályozhatják a poszt COVID-os pácienst, mint a krónikus fáradtság és a légszomj. Ugyanakkor, hacsak nincs teljes ágynyugalom elrendelve, meg kell próbálni egyensúlyozni a pihenés a mozgás közt. Ez eleinte lehet, hogy csak a mindennapi tevékenységeket jelenti, a házimunkát, az öltözködést, a munkába járást. Később érdemes a hajlékonyságot biztosító mozgástípusokat beépíteni a napba, legyen szó akár tai chi-ról, jógáról, gyógytornáról vagy akár csak az ízületek átmozgatásáról, nyújtásáról. Néhány hét múlva az izomfejlesztő mozgásokat is ajánlatos fokozatosan vissza- vagy felépíteni, legalább heti két tréninggel. Ilyenkor jöhet szóba a lépcsőzés, a gumiszalagokkal történő edzés, a biciklizés, a felfelé gyaloglás, akár a nagyobb erőkifejtést igénylő kerti munkák. Ízületi fájdalmaknál az is fontos, hogy gyakran változtassuk a testhelyzetet, a monitor előtti, órákig tartó ülés ronthat a helyzeten. Legbiztonságosabb, ha az orvos és a mozgásterapeuta, gyógytornász iránymutatása alapján építünk fel egy mozgás/edzéstervet.

Mi a teendő, ha nem múlnak el a fájdalmak?

Ha nem múlik a fájdalom néhány hét alatt, segíthet a célzott orvosi kezelés.A poszt COVID okozta ízületi és izomfájdalmak esetén egy rövid ideig beválhatnak a vény nélküli fájdalomcsillapítók, de egyrészt azokat alkalmazását össze kell hangolni az esetleg már szedett gyógyszerekkel, másrészt csak átmenetileg ajánlott élni velük.
- Előfordulhat azonban, hogy a hát-, a váll-, a karfájdalom nem múlik el néhány hét vagy hónap alatt, esetleg még romlik is. Ha ez történik, esetleg szúró, bizsergő érzés, érzéskiesés csatlakozik a fájdalomhoz, ha gyengeség érezhető az izmokban, ha egyensúlyproblémák mutatkoznak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni – ismerteti dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. -  Ilyen esetekben alapos kivizsgálásra, képalkotó eljárásokra, sokszor más szakmák, például neurológus bevonására van szükség, hogy kiderítsük, pontosan mi okozza a panaszokat. Ha pedig megszületik a diagnózis, számos hatékony fájdalomcsillapító és oki kezelés közül választhatunk, a helyi gyulladáscsökkentők alkalmazásától a lágylézer terápián át a hialuronsavas injekciókúráig. A pácienseknek tehát nem szabad belenyugodniuk a poszt COVID okozta panaszokba, hiszen bár nem mindig érhető el gyors és egyértelmű diagnózis, a fájdalom csillapítható, a mozgás szabadsága visszaszerezhető.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözlöm,több honapja már visszatérő hát és mellkas fájdalmaim vannak,az utobbi hetekben baloldali bordaközi fájdalmat is érzek ,és eléggé erősek intenzivek,természetesen voltam orvosnál, sőt korházban is(Anglia)a teszt eredményeim E.C.G,vérvétel,mellkas röntgen,fej Ct negativak voltak!Véleményét kérném mi lehet ez az erős fájdalom, fizikai konyhai munkát végzek étteremben,légzéskor is érzem sőt van amikor elég élesen szúr az oldalamba!
    Tisztelt Danó Borbála!

    Az Ön esetében belgyógyászati konzíliumot javaslok, valamint nyaki és háti gerinc MRI vizsgálatot.

    Tisztelettel,
    Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD
    Danó Borbála

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Részletes tájékoztatás

    Elégedett voltam az ott dolgozók udvariasságával, szívélyes segítőkészségükkel. A Főorvos Úr alapos tájékoztatásával. Részletes tájékoztatást kaptam az injekció esetleg előforduló mellékhatásairól, ezzel kapcsolatos teendőimről, ezek el- rülése miatt az óránkénti 1-2 perces jegelés fontosságáról, stb. Elégedett vagyok a Főorvos Úr gondos törődését az állapotom kontrollálását illetően. gyok A Főorvos úr
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók