Könyökfájdalom - sérülés és betegség is okozhatja

Könyökfájdalom - sérülés és betegség is okozhatja

2023.06.30 09:00

A könyökfájdalom gyakori okai a sérülés és a túlerőltetés. A sérülés egyértelműen beazonosítható, a túlerőltetést pedig olyan ismétlődő kar-, csukló- és kézmozdulatok okozhatják, amelyek következtében egy idő után problémák adódhatnak a csontokkal, izmokkal, ízületekkel. A könyökfájdalom mindemellett akár arthritis és alagút szindróma miatt is kialakulhat. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus szerint már csak az okok pontos meghatározásához is szükséges az orvosi kivizsgálás, ráadásul a kezelés is a diagnózistól függ.

Ezért fontos a diagnózis

A könyökfájdalom kezelésének alapja a pontos diagnózis.A könyökfájdalmat számos egyértelmű és alapos kivizsgálást igénylő probléma okozhatja. Nyilvánvaló könyökfájdalom lesz az eredménye például egy törésnek, egy ficamnak, de gyakori ok lehet az úgynevezett teniszkönyök és golfkönyök is, valamint lehet a háttérben például köszvény és az arthritisnek többféle formája is. Ez utóbbi tulajdonképpen ízületi gyulladást jelent, ami lehet többek közt ízületi kopás következménye, reumás ízületi gyulladás, vagy a pikkelysömört kísérő gyulladás is. A pontos diagnózis lehet az a kiindulópont, amelyre a tünetcsökkentés és az oki kezelés is épülhet.

Ezek a könyökfájdalom leggyakoribb okai

 • Teniszkönyök

A teniszkönyök tipikusan egy túlterhelés miatt létrejövő probléma, amelynek hátterében a mikrotraumák, és az ezek miatt kialakuló folyamatos gyulladás áll. Eleinte csak a könyök behajlítása okoz fájdalmat, de később már a csavaró, szorító mozdulatok, a tárgyak megfogása is nehézséget okozhat - az érintett izmok meggyengülése miatt. Külsőleg duzzanat is jelentkezhet, ami érintésre nagyon fáj, ilyenkor akár még éjszaka, pihenés közben sem múlik el a fájdalom.

 • Golfkönyök

A golfkönyök a csuklót a tenyér irányába hajlító izmok túlterhelése miatt okoz könyökfájdalmat. Ez a fájdalom leginkább a könyök belsejében jelentkezik és gyakran alkargyengeség is társul hozzá. Jellemzően a sokszor ismételt monoton dobó, hajlító mozdulatok váltják ki, de természetesen nem csak sportolóknál fordulhat elő.

 • Alkari alagút szindróma

Az alkari alagút szindrómának is nevezett kórképben a perifériás idegek összenyomódása okozhatja a zsibbadást, fájdalmat, izomgyengeséget. A könyök magasságában kialakult „összenyomódásra” a kezek gyengesége, az ujjakban érezhető zsibbadás, érzéketlenség, illetve az ujjak mozgatásának, koordinálásának nehézsége utalhat. Az alagút szindróma bármely testrészben okozhat tüneteket, ha pedig a nyomás az ideggyököt éri, az kisugárzó fájdalom forrása is lehet.

 • Arthritis/ízületi gyulladás

Az arthritisnek két fő típusa érintheti a könyököt, a rheumatoid arthritis és az osteoarthritis. A rheumatoid arthritis egy autoimmun betegség, amely az érintett ízületek gyulladását, duzzanatát és fájdalmát okozza, és az idő előrehaladtával tartósan károsítja az ízületet. Az osteoarhritis a csontok végén lévő porcokat érinti, és ahogyan a porcok kopnak, a csontok dörzsölődése egyre nagyobb problémát, fájdalmat okoz. Egy-egy könyöksérülés idővel arhritishez is vezethet, amelynek olyan tünetei vannak, mint a fájdalom, az ízület merevsége, és bizonyos irányú mozgások végrehajtási nehézsége.

Akut szakaszban a pihentetés, később a kezelés segít

Könyökfájdalomnál segíthet a hialuronsav injekció és a kollagén injekció is.- Könyökfájdalom esetén bizonyos esetekben nem elég a fizikális vizsgálat, hiszen, ha például a nyaki gerincsérv gyanúja merül fel – ami okozhat könyökbe kisugárzó fájdalmat – akkor képalkotó vizsgálatokra is szükség lehet – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus. - Bármi is legyen a háttérben, az akut, erősen fájdalmas időszakban mindenképpen kímélet, a könyök pihentetése szükséges. Ebben hasznos segítség lehet egy könyökvédő, könyökrögzítő. A túlerőltetésnél, teniszkönyöknél és a rheumatoid arthritisnél (utóbbinál immunológiai bázisterápia az alapvető kezelés) később hasznos a csont-ín találkozáshoz injektált hialuronsav, ami csökkenti az alkar feszítő izmainak eredésénél a gyulladást, hozzájárul a gyulladt szövetek regenerációjához. Ugyancsak jó eredmény érhető el a szintén injekciókúraként alkalmazható orvosi kollagén terápiával, illetve hosszabb távon a szúrással nem járó lökéshullám terápiával, amelyek egymással is kombinálhatók. Az alagút szindróma krónikus eseteiben kollagén injekció beadásával, lökéshullám terápiával próbálkozhatunk, de a súlyosabb, konzervatív kezelésre nem javuló esetekben műtéti úton kell felszabadítani a sínylődő ideget. 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő

 • Specialitások:
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Jó napot! Bal talpamon sarkantyum van,érdeklődnek lökés hullám terápia ,mennyibe kerül ?es hány alkalom kell?Segitseget előre is köszönöm .
  Tisztelt Antal Péter!

  Központunkban a lökéshullám kezelés ára 14.500 Ft.- alkalmanként.
  A probléma súlyosságától, fennállási idejétől függően általában szakorvosaink 4-6 alkalmat javasolnak. Az első kezelést mindenképp meg kell hogy előzze egy szakorvosi vizit, melyre időpontot online ( https://www.fajdalomkozpont.hu/online-bejelentkezes) , vagy telefonon (+36 70 621 2433) is tud foglalni.

  Mielőbbi gyógyulást kívánunk!

  Vörös-Locherer Zita
  asszisztens
  Antal peter

  Lökéshullám terápia

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Bizalomgerjesztő személyiség

  Dr. Pál Zoltán főorvos úr gyógyító munkájával most is nagyon elégedett vagyok. Pár évvel ezelőtt már kezelt engem . Eredményesen. Vizsgálata, diagnózisa, gyógyító ajánlásai, felvilágosítása, magyarázata a betegségről, a lehetséges következményekről, javaslatai a közvetlen betegségen túl, de azt is érintően, a kérdésekre adott válaszai, a hangneme, stílusa, modora mind-mind nagy tudásról, felelősségről, elhivatottságról tanúskodnak. Egyénisége megnyugtató, bizalomgerjesztő. Munkája példa értékű. Örülök, hogy megkapta az év orvosa elismerést is.
  Dr. Páll Zoltán
  Dr. Páll Zoltán
  traumatológus, sportorvos, regeneratív medicina szakértő