Derékfájdalom: Ne a hideg időjárást hibáztassa!

Derékfájdalom: Ne a hideg időjárást hibáztassa!

2017.07.04 15:22

Gondolja át, ha a derékfájdalomért a mostani hideg időjárást hibáztatja! Egy friss kutatás szerint ugyanis, nincsenek arra bizonyítékok, amelyek támogatják ezt a felvetést. A hosszan tartó, néha már az elviselhetetlenség határát súroló derékfájdalmat más tényezők okozzák. a napokig, hetekig tartó derékfájás gyors csillapítása összetett A lehetséges okokról és az gyors eredményt hozó terápia lehetőségeiről kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistáját.

Gondoljuk át, ha a derékfájdalomért a mostani hideg időjárást hibáztatjauk.Egy friss kutatás szerint ugyanis, nincsenek arra bizonyítékok, amelyek támogatják ezt a felvetést. A hosszan tartó, néha már az elviselhetetlenség határát súroló derékfájdalmat számos más tényezők okozzák. hatja, a napokig, hetekig tartó derékfájás gyors csillapítása összetett. amelynek kivizsgálása, és a fájdalmat megszüntető személyre szabott terápia meghatározása, orvosi feladat. A lehetséges háttér okokról, és az egyéni gyors eredményt hozó terápia lehetőségeiről kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistáját.

A fájdalom és az időjárás kapcsolata

Sokan azt vallják, hogy ha változik a levegő páratartalma, a hőmérséklet, vagy a légnyomás, az derékfájdalmat és ízületi gyulladást okoz. Az ausztráliai George Institute for Global Health Newtown kutatócsoport viszont nem talált arra bizonyítékot, amely támogatja ezt a felvetést. Az fájdalom és az időjárás kapcsolatát kutató vizsgálatban közel 1350 fő vett részt, akik derékfájásban, illetve térd ízületi gyulladásban szenvedtek. A résztvevők fájdalmát összevetették az időjárási adatokkal. Az eredmények nem erősítették meg, hogy van összefüggés a derékfájás, az ízületi gyulladás, illetve a hőmérséklet, a páratartalom, a légnyomás, a szélirány, vagy a csapadék mennyisége között. A kutatás vezetője, a Sydney Egyetem professzora,  kapcsolatot inkább az következőkben látta: "Az emberek hajlamosak nem tudomást venni a fájdalmakról akkor, amikor süt a nap, de sokkal érzékenyebben reagálnak akkor, ha hideg és esős az idő odakint. Tehát nem érdemes az időjárást hibáztatni a krónikus fájdalmakért, összpontosítsunk inkább a kiváltó okok pontos felderítésére.”

Mik lehetnek akkor a valódi kiváltó okok?

A derékfájdalomnak számos oka lehet, ennek megállapítása alapos orvosi kivizsgálást igényel – tudjuk meg Dr. Arnold Dénes Arnoldtól, a FájdalomKözpont szakorvosától. A leggyakoribb okok között szerepel  a porckorongsérv illetve porckorong-kitüremkedés, gerinc kisízületeinek porckopása, csontritkulás, izomhúzódás, sérülések, törések, daganat, de e leggyakoribb mégis a gerincferdülés és a helytelen tartás miatti izomfeszülés.

Személyre szabott orvoslás

Egy terápia akkor hatékony, ha személyre szabott. Ennek lényege a pontos diagnosztika, amelybe bele tartozik a fájdalom kialakulásának, jellegének, a fájdalom erősségének fennállási idejének és társbetegségeinek pontos ismerete. Ennek birtokában lehet meghatározni a komplex és az egyéni problémáknak megfelelő fájdalomcsillapító kezelést.

Miért természetes fájdalomcsillapítás?

A derékfájás gyors és hatékony csökkentésének három természetes alapja van: az alapos, egész testre kiterjedő vizsgálat, a gerinc anatómiájának és működésének tökéletes ismerete, valamint a gerincet tartó izmok megerősítése – mondja Arnold főorvos.

Az első szerepe a derékfájás kiváltó okának meghatározása, lehetőség adás akár olyan ritka okok felderítésére, mint a rosszul záró fogsorból eredő, a test összes izmára kiterjedő görcsös állapot. Második a derékfájás gyors helyi fájdalomcsillapítása, az idegkilépések, kisízületek, gerincnyúlványok gyulladásának csökkentése. Harmadik pedig a gerinc stabil és rugalmas tartásának, szabad mozgásának biztosítása.

 

Forrás: FájdalomKözpont

További Híreink >>>>

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor Úr/Nő! Derékfájdalom kapcsán szeretném kikérni véleményét. 21 éves nő vagyok. A fajdalom kb egy éve kezdődött, nem állandó, újra és újra visszatér. Az utóbbi két hónapban sokat betegeskedtem, nem tudom ez számít e. Két hétig szedtem antibiotikumot (aktil duo) amelyet fogműtétre és arcüreggyulladásra kaptam. Reflux gyanujara kezdetben pantoprazol-teva, most pedig quamatel tablettát szedek, szakorvosi vizsgálatra sajnos még 2 hetet kell várnom. Egyéb gyógyszerek: sinupret forte, mometazon sandoz orrspray, xilox-ot kb. Másfél hétig szedtem fogászati gyulladás miatt, műtét utan pedig ketodex-et. November elején egy hirtelen mozdulat hatására pár napig fájt a térdem, amelynek akkor nem tulajdonítottam jelentőséget. Ez azonban azóta bizonyos időközönként előtör. Kb. 3-4 hete mintha a csípőnél éreztem volna fájdalmat (főleg fekvő helyzetben) amely a combba sugárzott. Mozgás hatására javult a helyzet. Viszont előfordult, hogy séta közben jelentkezett járáskor szúró fájdalom, amely viszonylag hamar, maximum fél óra alatt elmúlt. A fájdalom helye sem állandó, van hogy a bal oldal fáj, máskor pedig a jobb. A lábban néha jelentkezett tűszurkálás jellegű érzés, amely a bal lábban erősebb, viszont időnként a test többi pontján is érzem. Az utóbbi időszakban több izület is fájt, hol az egyik kézben, hol a másik vagy éppen a vállban. Nem tudom, hogy ezt okozhatja e a szedett gyógyszerek egyike, hiszen több tájékoztatóban is fel van tüntetve az izületi fájdalom, mint mellékhatás, vagy pedig más problémára. Múlt héten jártam háziorvosomnál, hiszen az utóbbi egy héten jobban fájt a derekam. Én gerinc eredetű fájdalomra gyanakodtam, viszont szerinte valamilyen vese probléma lehet a háttérben. Kb. a bordákig terjedő részen fáj a derekam, illetve mellette. Ütögetésre érzékeny. Ez néha jobb, illetve bal alsó irányba kisugárzik. Múlt hét óta fáj a hasam, ez főleg a köldök környékén, illetve attól feljebb lévő részen, nyomásra érzékeny, néha még az is kellemetlenséget okoz ha hasra fekszem. A bordák alatt szokott néha jelentkezni szúrásszerű fájdalom, illetve néha az alhasban ami az ágyék felé sugárzik. Egyébként csípő érzés nem jelentkezett vizelés közben, illetve nem is volt véres. Ciprinol antibiotikumot kaptam, vizelet vizsgálatig másfél hetet kell várnom. Ön szerint ezek valóban lehetnek gerinc eredetű problémák? Illetve pontosan milyen szakemberhez kellene fordulnom, mindenképp szükséges hozzá háziorvosi beutaló? Válaszát előre is köszönöm szépen!
    Tisztelet Hölgyem ,


    A leírt tünettan alapján a derekfajasa egyaránt származhat az Also háti gerinc szakasz elvaltaltozasaibol , lehet vese eredetű is, de az is előfordulhat , hogy mindkét elváltozás egyszerre áll fenn.
    Önt háziorvosa kezeli jelenleg , es eldönti a fizikalis vizsgálat , a klinikai kép ès a labor eredmények alapján , hogy szükséges - e további szakorvosi konzilium :
    Rheumatologiai és/vagy
    Urologiai irányban.

    Ha közfinanszírozott ellátást kiván igénybe venni , arra háziorvosától(HO ) kaphat beutalót.
    A magán egészségügyi szolgáltatókhoz nem szükséges HO-beutaló .

    Tisztelettel ,

    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebész szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Regina

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Hihetetlen szaktudás

    Első alkalommal voltam Önöknél, maximális kedvességet, figyelmet, tájékoztatást kaptam és rendkívül jól eső tapasztalat volt a Doktor úr kedélyessége, humorérzéke az érezhetően hihetetlen tudása és tapasztalata mellett.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók