7 gyakori ok a sportsérülések mögött

7 gyakori ok a sportsérülések mögött

2020.10.21 15:08

A sérülés szinte természetes velejárója a profi- és a hobbisportolók életének, dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos szerint azonban vannak kiküszöbölhető rizikófaktorok.

A sportsérülések 7 leggyakoribb oka

1. Nem megfelelő felszerelés

Természetesen minden egyes sportfelszerelésnek van jelentősége, az egyik legkritikusabb darab azonban a cipő. A sportcipő ugyanis nem azonos a sportos utcai cipővel, nem véletlenül lehetséges a sportágnak megfelelő, vagy azon belül is speciális lábbelik közül választani.  Fontos a lábfej, a boka megfelelő tartása, de vigyázni kell, hiszen a túl szoros támasz nem engedi természetes módon mozogni a lábakat, ami szintén kerülendő. A kopott sportcipő viszont elveszti az eredeti tartását. Mivel a lábak helyzete meghatározza a térdek, a csípő, a gerinc állapotát is, a cipőválasztáshoz érdemes az eladó, sőt, sportorvos és/vagy ortopéd orvos tanácsát is kérni.  

2. A bemelegítés és a nyújtás hiánya

A sportsérülések 7 leggyakoribb okáról dr Páll Zoltán beszélA szakszerű bemelegítés felkészíti az izmokat a terhelésre, így mind fizikálisan, mind mentálisan csökkenthető a sérülés veszélye. Enélkül nem csak a rándulás, húzódás, más baleset rizikója nő meg, de a teljesítményt is nehezebb növeli. Az edzés végén végzett nyújtást talán még többen megspórolják, holott ez teszi flexibilisebbé az ízületeket és izmokat, ráadásul az izomláz elkerülésének is fontos eszköze.

3. Erősítő edzések hanyagolása

Az állóképességi sportolók – különösen, ha hobbiból vagy fogyási céllal mozognak – hajlamosak elfeledkezni az erősítésről. Holott 40 fölött a csontok szerkezete elkezd megváltozni, amely folyamat az erősítő edzésekkel lelassítható, így a későbbi törések esélye is csökkenthető. Ráadásul megfelelő gyakorlatokkal, az ízületek menti izmok erősítésével szintén minimalizálható a sérülésveszély. 

4. Helytelenül kivitelezett mozgás

Ha nem megfelelően hajtjuk végre a mozdulatokat, különösen, ha olyan repetitív mozgásról van szó, mint a futás, a biciklizés vagy a tenisz, felesleges és veszélyes terhelésnek tesszük ki a testünket. Ráadásul minél többször rosszul csinálunk valamit, annál nagyobb a terhelés, ami olyan sportártalmakhoz vezethet, mint a teniszkönyök, a golfkönyök, a fáradásos törések. Fontos lenne szakedzőtől, sportorvostól, mozgásterapeutától segítséget kérni a helyes kivitelezéshez.

5. Rossz alvás

A nem kielégítő alvás, az alvászavarok nem csak a fájdalom érzését erősítik fel, de kutatások szerint a gyulladásos betegségek egyik rizikófaktorának is számítanak. Ez pedig könnyen vezethet időről időre ízületi betegségekhez. Az alvásproblémák miatt megjelenő nappali koncentrációs nehézségek pedig gyakorlatilag a sérülések egyik gyakori kiváltó okának számítanak.    

6. Nem megfelelő technikával kivitelezett légzés

Mivel a légzés biztosítja a szövetek oxigenizációját, megfelelő oxigénmennyiség nélkül a szövetek rendkívül sérülékenyek. 

7. Nem kezelt fájdalom

A sportsérülések 7 leggyakoribb okáról dr Páll Zoltán beszél- Sok sportoló vallja a mondást: „no pain, no gain”, vagyis fájdalom nélkül nincs nyereség. Ez egy bizonyos szintig igaz is. Azonban egy pontnál tovább nem szabad tűrni és szükséges az orvosi segítség, elsősorban pedig egy diagnózis. A diagnózis felállításánál pedig a jó orvos sosem csak a fájdalmas testrészt, hanem az egész embert vizsgálja. Bár természetesen nélkülözhetetlenek a klinikai vizsgálatok, a különböző képalkotó eljárások, a CT, az MRI, az ultrahang, az egyik legjobb vizsgáló „módszer” az orvos keze – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - A sportsérülések és - ártalmak terápiájában a rizikófaktorok kiküszöbölése mellett a rendellenes anatómiai szituációk (pl. lúdtalp, tartási rendellenesség, stb.) korrigálására is törekszünk. Ha már megtörtént a baj, szintén számos segítő módszer áll rendelkezésünkre. A konzervatív kezelések között alkalmazhatunk gyógyszeres kezelést (pl. fájdalomcsillapítókkal, gyulladáscsökkentőkkel) és strukturális kezelést (pl. hialuronsav injekcióval, orvosi kollagén injekcióval) is. Ezen kívül nem lehet eléggé hangsúlyozni a személyre szabott gyógytorna szerepét, amely nem csak a gyógyulásban segít, de az újabb sérülések megelőzésében is.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt

Fájdalom a térdkalácsban? A futótérd nem csak futókat érint
Sportsérülés - tudja, mit jelent a minőségi gyógyulás?
5 ritkábban előforduló, de kezelést igénylő sportsérülés
Segítség az 5 leggyakoribb sportsérülés esetén
Jó alvással a fájdalom is csökken (Jóalvás Központ)

Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tiswztlet Doktor úr! A következő problémában kérném a tanácsát:/69 éves vagyok/ Pár éve -előbb enyhén,majd egyre erősebben fáj a jobb csípőm."enyhe kopásnak" minősítették még 2022 ben is.Felkerestem egy orthopéd orvost,aki viszont azt mondta,hogy erős kopás,műtét szükséges/protézis/,addig pedig a kollagén injekciókkal létezhetek/várólista kb.2 év,nyugdíjassként nem igazán tudom vállalni a privát megoldást/.Van friss rtg és mr leletem.Az mr egy cisztát is jelez a vápában,és az ív közepén teljes kopást,a szélek felé van némi porc.A fájdalom egyre rosszabb,felálláskor nagyon fáj,majd lassan bejáródik/"beállítom",akkor kicsit fáj,és tudok menni -de akkor sem fájdalommentes.A kollagén injekciókban reménykedem,és kérdezem,Doktor Úr javasolja -e??? Köszönettel Szakali Petra
    Tisztelt Hölgyem ,

    A kollagen inj kúra és egyeb kiegészítő kezelések ( PENS , Lezer , acupunctura ) szoba jöhetnek , de Bovebbet mondani csak személyes vizit @ a leletek áttekintése után tudok .

    Tisztelettel várom konzultációra ,


    ARNOLD Dénes ARNOLD

    SZakali Petra

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Bizalomgerjesztő személyiség

    Dr. Pál Zoltán főorvos úr gyógyító munkájával most is nagyon elégedett vagyok. Pár évvel ezelőtt már kezelt engem . Eredményesen. Vizsgálata, diagnózisa, gyógyító ajánlásai, felvilágosítása, magyarázata a betegségről, a lehetséges következményekről, javaslatai a közvetlen betegségen túl, de azt is érintően, a kérdésekre adott válaszai, a hangneme, stílusa, modora mind-mind nagy tudásról, felelősségről, elhivatottságról tanúskodnak. Egyénisége megnyugtató, bizalomgerjesztő. Munkája példa értékű. Örülök, hogy megkapta az év orvosa elismerést is.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista