Segítség az 5 leggyakoribb sportsérülés esetén

Segítség az 5 leggyakoribb sportsérülés esetén

2019.04.17 09:25

Aki komolyan sportol, még ha csak hobbiszinten is, számolnia kell a sérülések lehetőségével. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a leggyakoribb sportsérülésekre, azok kezelésére és a felépülés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Isiász

Bár az isiászt – vagyis ülőideg-gyulladást, ülőidegzsábát – a modern kor, egész pontosan az ülő ember betegségének nevezzük, sportolóknál is előfordul. A derékfájdalommal, zsibbadással járó, lábba kisugárzó fájdalmat okozó tünetegyüttes főként olyan sportoknál szokott előfordulni, amelyek előrehajló pozíciót követelnek meg, mint például a kerékpározás. A törzs csavarodásával járó sportok is rizikófaktornak számítanak, így többek közt a golf és a tenisz is. Egyes esetekben a pihenés, az óvatos nyújtás és a hason fekvés segít a tünetek kezelésében, de ha a komoly fájdalom nem szűnik, ha akadályozza az egészséges működést, a mozgást (például izombénulás vagy széklet-, vizelet visszatartási képtelenség lép fel), mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert kiderülhet, hogy porckorongsérv áll a háttérben.  

A combhajlító izom húzódása

A comb hátsó részében végigfutó izom a combhajlító, amely hajlamos a húzódásra. Ennek leginkább a nyújtás hiánya vagy a rossz nyújtási technika áll a hátterében. Panaszként elsősorban a comb fájdalma jelentkezik, de a térdben is megjelenhet a fájdalmas érzés. A pihenés után finom nyújtással és az izmok megerősítésével lehet megelőzni az újabb sérülést, ám ha a fájdalom két hét után sem enyhül, fontos a kivizsgálás.

Tenisz- és golfkönyök

sportsérülés sportorvos fájdalom gyulladásA golfkönyök a csuklót a tenyér irányába hajlító izmok túlterhelésével jelentkező könyöktáji fájdalom. Legtöbbször tartós, monoton dobó, hajlító mozdulatok váltják ki, épp ezért tekinthetők veszélyeztetettnek a golfozók mellett a tornászok, kézilabdások, nehézatléták. A teniszkönyök szintén meglehetősen gyakori kórkép a 30-50 év közötti korosztályban, és nevével ellentétben nem csak a teniszjátékosok szenvedhetnek tőle. Teniszezés közben gyanakodni kell, ha fájdalmassá válik a fonákütés, az alkar feszítőizmainak összehúzódása következtében. Ha ugyanis a hajlítóizmok a feszítőizmok kárára erősebbek, a tapadási pontnál, ahol az ín a csonthoz rögzül, úgynevezett mikrotraumák keletkeznek. Amennyiben később állandósul a gyulladás, már a jóval kisebb mozdulatok is fájdalmat okozhatnak. Ajánlott lehet a fájdalmas terület jegelése, fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése, gyulladáscsökkentő krémek, helyi gyulladáscsökkentő injekció alkalmazása. Ritkán, a konzervatív kezelés eredménytelensége esetén lehetséges a műtéti megoldás.

Vállsérülés

A váll a sportolás következtében sokféle sérülést elszenvedhet, az izomhúzódástól, a „kiugráson” át az ínszalag szakadásig. Az atlétikai és erősportágakban különösen nagy terhelésnek kitett ízület főként az izom gyengesége, a rugalmasság és a stabilizáció hiánya miatt sérülhet meg. Elsődlegesen természetesen a pontos diagnózist kell felállítani, úgyhogy – hacsak nem enyhe esetről van szó – a vállsérüléssel mielőbb érdemes orvoshoz fordulni, az állapotromlás elkerülése miatt.

Patellofemoralis szindróma – térdsérülés

A térd igen gyakran sérül meg sportolás közben, az egyik leggyakrabban felállított diagnózis a patellofemoralis szindróma. Ennek hátterében állhat esés, túlterhelés, statikai elváltozások, például lúdtalp, felbomlott izomegyensúly és akár egy nem megfelelő sportcipő is. A tünet lehet a fájdalmon túl a térdízület duzzanata is. A pihentetés ebben az esetben is elengedhetetlen, a duzzanatot érdemes jegeléssel kezelni. A felépülés egyik legfontosabb záloga a sportorvos által javasolt kezelés és a környéki izmok megerősítése gyógytornával.

Miért fontos időben felkeresni az orvost?

- A sportsérülések sajátja, hogy ha nincsenek szakszerűen kezelve, hajlamosak további problémákat okozni, akár egy sportkarrier végét is jelentheti egy elhanyagolt eset. A terápiájában ezért a rizikófaktorok kiküszöbölésére is koncentrálni kell. Ilyen például a túledzettség, a szorongás, az anatómiai rendellenességek, az alvászavar, a nem megfelelő edzésmódszer és akár sportszer – ismerteti dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - A kezelések megválasztásakor is körültekintően kell eljárni, akár kombinációkat alkalmazni. A konzervatív kezelések között alkalmazható gyógyszeres kezelés (pl. fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők) és strukturális kezelés (pl. a porcmátrix alkotó elemeinek adagolása, többek közt hialuronsav injekcióval). Természetes hatóanyagokat alkalmazó terápia továbbá az orvosi kollagén kúra, amely tulajdonképpen egy injekció-sorozat. Az alkalmazott ampullák speciálisan előállított kollagént és olyan segédösszetevőket tartalmaznak, amelyek gyors és hatékony javulást biztosítanak az ízületi fájdalmak, sérülések esetén. A sérülések típusa szerint jól beválhat még a mágneses és a lágylézer terápia, a lökéshullám terápia, illetve fontos a sérülékeny ízület környéki izmok megerősítése gyógytornával.

 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Jó napot kívánok! Márciusban derékfájás miatt voltam mr-vizsgálaton. A leletem ez lett: l.iv.-s.i. csigolya és l.v.-s.i. között a discusok dehidratáltak. Centralis protrusio láthato az l.v.-s.i. valamint az l.iv.-l.v. csigalyák közötti discusok magasságában, mely a durazsákon okoz enyhe benyomatot. Gyök compressio nem látszik. .... Idegsebésznél voltam ahol azt mondták, hogy nem vészes ez az eredmény , visszafordítható. De azóta is fáj....jelenleg a bal lábam is fáj :/ mckenzi tornát csinálol és nyújtás... mit tehetnék még,hogy jobb legyen? Előlre is köszönöm a válaszát!
    Tisztelt Hölgyem!

    Javaslatom rendszeres, szakember irányításával végzett funkcionális gyógytorna, bő folyadékbevitel, testsúlykontroll, porcerősítők, megfelelő életmód, ha szükséges, lúdtalp korrekció. Kérem keresse fel klinikánkat konzíliumra a leleteivel, rendelési időmben, egyéni terv összeállítása végett.

    Tisztelettel,
    Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Doktorcsik Klaudia

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Komolyan veszi a betegeit

    Rendkívül intelligens és komoly szakmai tudás érezhető a háta mögött. Komolyan veszi a betegeit és valóban foglalkozik a problémával. Szimpatikus és határozott orvos. Biztonságban éreztem magam a vizsgálat alatt és érezhetően a betegség feltárására koncentrált a doktor úr. Köszönöm és maximálisan meg vagyok elégedve.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista