Íme, a térdfájdalom 5 gyakori oka

Íme, a térdfájdalom 5 gyakori oka

2020.05.27

Akár kopás, akár sérülés vagy ízületi gyulladás okozza, a térdfájdalom komoly hatással van a mindennapi tevékenységekre. Dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista a leggyakoribb okokat és a megoldási lehetőségeket vette számba.

5 gyakori ok a térdfájdalom mögött

Sportsérülés

A térdfájdalom sportsérülés következménye is lehet.A sportolással kapcsolatban leggyakrabban szalagsérülés, porcszakadás és az ún. futótérd jelentkezik problémaként. Ez utóbbi tulajdonképpen az inak gyulladását jelenti, ami a túl sok vagy helytelen technikájú mozgás, jellemzően futás, síelés vagy kerékpározás következtében alakul ki. Jellemző tünete a fájdalom, esetleg duzzanat. Az erős kötőszövetből álló térdszalagok az ízületet alkotó csontokat kötik össze, és legtöbbször a térd csavarodása vagy az ízületet ért ütés kapcsán nyúlnak meg vagy szakadnak el. Azonnal komoly fájdalmat okoznak, amellyel orvoshoz kell fordulni, és addig sem szabad terhelni a térdet. A porcszakadást sokszor a térd erős megcsavarodása eredményezi, és fájdalommal, duzzanattal, kattogással jelentkezik.

Ízületi gyulladás (Rheumatoid arthritis)

Az ízületi gyulladás egyik gyakori formája a rheumatoid arthritis, másik gyakori formája az osteoarthritis, gyakorlatilag a porckopás okozta gyulladás és ide sorolandó még a köszvény is, mint a sok embert érintő ízületi gyulladást.
Egyelőre nem teljesen ismert, mi okozza, hogy a rheumatoid arthritis esetében az immunrendszer megtámadja az ízületeket. A betegség károsítja az ízületi tokot és a porcot, aminek következtében a gyulladt, elburjánzott szövet olyan enzimeket termel, amelyek bontják a porc- és lágyszöveteket és a csontot. Az ízületi gyulladás leggyakrabban a fiatalabb felnőtt korú vagy korai középkorú nőket érinti, de természetesen jelentkezhet férfiaknál és ritkábban gyerekeknél (juvenalis rheumatoid arthritis) is. Rendszerint a kéz kisízületein kezdődik az elváltozás, azután betegíti meg a nagyízületeket, többek közt a térdet is. Jellemző tünetei a fáradtság, a fájdalom, a rossz közérzet, a duzzanat és a hosszabban tartó reggeli ízületi merevség. A betegség maga időnként fellángolva jelentkezik.

Porckopás

A porckopás súlyos probléma, de a fájdalomcsillapítás elérhető.A középkorúaknál leginkább a porckopás áll a térdfájdalom hátterében, ugyanis a porc elvékonyodása miatt a csontok dörzsölik az ízületek szélét, amely ráadásul fájdalomérző idegvégződésekben gazdag terület. A panasz bárkinél jelentkezhet, de a térdet igénybevevő sportok, illetve a korábbi térdsérülés önálló rizikófaktornak számít. Az első tünetek közé tartozik a fájdalom, a fizikai megterhelést követő és a reggeli merevség, ami azonban egy órán belül megszűnik.

Nyálkatömlő gyulladás (bursitis)

A térdízület „párnaként” szolgáló nyálkatömlőjének gyulladását, a bursitist okozhatja hosszantartó térdelés, fertőzés vagy a térd sérülése. A hetekig tartó betegség miatt fájdalom és duzzanat alakul ki közvetlenül a térd körül. A lábat elsősorban pihentetni és felpolcolni szükséges, segíthetnek a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, igen ritkán sebészeti beavatkozásra van szükség.

Íngyulladás

A hátsó combizmokat a térdhez rögzítő inak gyulladása is okozhat térdfájást. Íngyulladás esetén legfontosabb a kellő ideig tartó pihentetés, a gyulladáscsökkentők szedése, később pedig az izmok nyújtása és erősítése, lehetőleg gyógytornász iránymutatásával. Mivel fennáll a veszélye a gyulladt ín elszakadásának, szükséges az orvosi kezelés.

Hatékony és gyors segítség a szakorvostól

Akut sérülés, súlyos fájdalom és duzzanat esetén a lehető leggyorsabban orvoshoz kell fordulni. Az esetek többségében azonban folyamatos és elhúzódó a fájdalom, amelyen ma már számos hagyományos és alternatív terápiával is lehet segíteni. Ehhez elsősorban pontos diagnózisra van szükség.
- Ha reggel, illetve elinduláskor vagy terhelést követően fáj valószínűleg porckopás áll a háttérben. A porckopással kapcsolatosan a legfontosabb teendő, hogy óvjuk a maradék állományt és csillapítsuk a fájdalmat – hangsúlyozza dr. Szily Tamás, a FájdalomKözpont ortopéd-traumatológusa, ízületi specialista. - Ennek egyik leghatékonyabb módja a hiarulonsavas injekciókúra, amely tulajdonképpen „megolajozza” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. A fájdalomcsökkentő hatás fokozatosan alakul ki, és a kúra után 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja a térd terhelhetőségét. Nagyon jól beválhat még a természetes alapokra épülő lökéshullám terápia, amely oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti. A legfontosabb azonban, hogy nem szabad beletörődni a térdfájdalomba, mondván, ez a korral jár, hiszen a helyzet kezelés nélkül jelentősen romolhat, szakorvosi kezeléssel viszont komoly életminőség javulás érhető el.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

 

Téma szakértője

Dr. Szily Tamás

Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista

  • Specialitások:
    • Térdfájdalom
    • Szalag sérülések
    • Porckopás, artrózis
    • Porcleválás, meniszkusz sérülés
    • Injekciós és műtéti beavatkozások
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    jonapot kivanok tisztelt doktor ur mar egy parnapja elkezdett fajni a terdem es a csipom korul eros hasgatasok es fajdalmak mi lehet az oka
    Tisztelt Erik!

    Látatlanban, kivizsgálás nélkül sajnos nem tudjuk megállapítani fájdalmának okát, kérjük jelentkezzen be szakorvosi vizitre a +3670/621-2433-as telefonszámon.

    Üdvözlettel,
    Locherer Zita

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Empatikus

    A Doktor Úr minden felmerülő kérdésemre készségesen és részletekbe menően válaszolt. Kezelési tervével évek óta nyúló térdfájdalmamat szüntette meg! Köszönöm!
    Dr. Szily Tamás
    Dr. Szily Tamás
    Ortopéd- traumatológus, ízületi specialista