Van segítség porckopásnál akkor is, ha nem lehetséges a műtét

Van segítség porckopásnál akkor is, ha nem lehetséges a műtét

2020.01.13 14:09

Negyven-ötven éves kor felett nagyon sok ember találkozik a porckopás fájdalmas következményeivel a térdében, csípőjében, vállában, azonban számos esetben nem jöhet szóba megoldásként a műtét. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa azokra a lehetőségekre hívta fel a figyelmet, amelyek még előrehaladott arthrózis esetén is javíthatják az életminőséget. 

Ezért okoz fájdalmat a porckopás

Ha térdfájdalom oka a porckopás műtét nélkül is van segítség.Az ízületi porckopás (arthrózis) az ízületeket érintő egyik leggyakoribb probléma. A folyamat egyes fázisaiban az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd fokozatosan felszívódik. A porckopás általában hosszú idő alakul ki, és bár ritka esetekben nem okoz tüneteket, leggyakrabban fájdalommal és/vagy a mozgáskorlátozottsággal jár, és előfordulhat tünetként merevség, duzzanat, esetleg deformitások is. A panaszok odáig fajulhatnak, hogy a mozgás jelentősen beszűkül, a betegek sokszor komoly fájdalmakat élnek meg. A porckopás előrehaladott stádiumában sokszor már csak a protézis beültetése tűnik végleges megoldásnak, amely azonban nem minden esetben kivitelezhető.

Objektív és szubjektív okok, amikor nem jöhet szóba a műtét

  • Idős kor.
  • Jelentős túlsúly.
  • Az altatás járó nagyobb kockázat.  
  • Súlyos szív- és érrendszeri betegség és/vagy cukorbetegség.
  • Olyan gyógyszerek szedése, amelyek növelik a műtéti kockázatot.
  • Egyes társbetegségek, például csontritkulás vagy fertőző betegségek jelenléte.
  • Góc a szervezetben (góckutatás és a góc kezelése nélkül nem jöhet szóba az altatás).

Arnold doktor szerint bármilyen ellenjavallat áll is a háttérben, mindazoknál, akiknél nem valósulhat meg a műtét, más megoldást kell találni a fájdalom csökkentésére, az életminőség javítására.

Ilyen orvosi lehetőségek léteznek

A hialuronsav injekció segít a porckopás okozta fájdalmon.- A porckopással kapcsolatosan a legfontosabb teendő, hogy óvjuk a maradék állományt és csillapítsuk a fájdalmat. Ennek egyik leghatékonyabb módja a hiarulonsavas injekciókúra, amely tulajdonképpen „megolajozza” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. A fájdalomcsökkentő hatás fokozatosan alakul ki, és a kúra után 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét – mondja dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - Bizonyos esetekben a jelentős szakértelmet igénylő orvosi kollagén ízületbe való injektálása lehet a jó megoldás. Nagyon hasznos lehet a természetes alapokra épülő lökéshullám terápia, amely oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti. Az életmódváltás (elsősorban a túlsúly leadása és a mozgás), a megfelelő porcerősítő készítmények és a szakember irányításával végzett, funkcionális gyógytorna szintén lényeges elemei az életminőség javításának. A lényeg, hogy önálló vagy kombinált kezelésekkel, de van lehetőség arra, hogy műtét nélkül is segítsünk azoknak, akik szeretnének megszabadulni a fájdalomtól és a mozgásuk korlátozottságától. 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

  • Specialitások:
    • sarokfájdalom
    • Achilles-ín gyulladás
    • könyökfájdalom
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    jonapot kivanok tisztelt doktor ur mar egy parnapja elkezdett fajni a terdem es a csipom korul eros hasgatasok es fajdalmak mi lehet az oka
    Tisztelt Erik!

    Látatlanban, kivizsgálás nélkül sajnos nem tudjuk megállapítani fájdalmának okát, kérjük jelentkezzen be szakorvosi vizitre a +3670/621-2433-as telefonszámon.

    Üdvözlettel,
    Locherer Zita

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Kedves és közvetlen

    A maximális odafigyelés, az általam elmondottak alapján látható terápia-átgondolás, a kedves közvetlenség!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók