Van segítség porckopásnál akkor is, ha nem lehetséges a műtét

Van segítség porckopásnál akkor is, ha nem lehetséges a műtét

2020.01.13 14:09

Negyven-ötven éves kor felett nagyon sok ember találkozik a porckopás fájdalmas következményeivel a térdében, csípőjében, vállában, azonban számos esetben nem jöhet szóba megoldásként a műtét. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa azokra a lehetőségekre hívta fel a figyelmet, amelyek még előrehaladott arthrózis esetén is javíthatják az életminőséget. 

Ezért okoz fájdalmat a porckopás

Ha térdfájdalom oka a porckopás műtét nélkül is van segítség.Az ízületi porckopás (arthrózis) az ízületeket érintő egyik leggyakoribb probléma. A folyamat egyes fázisaiban az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd fokozatosan felszívódik. A porckopás általában hosszú idő alakul ki, és bár ritka esetekben nem okoz tüneteket, leggyakrabban fájdalommal és/vagy a mozgáskorlátozottsággal jár, és előfordulhat tünetként merevség, duzzanat, esetleg deformitások is. A panaszok odáig fajulhatnak, hogy a mozgás jelentősen beszűkül, a betegek sokszor komoly fájdalmakat élnek meg. A porckopás előrehaladott stádiumában sokszor már csak a protézis beültetése tűnik végleges megoldásnak, amely azonban nem minden esetben kivitelezhető.

Objektív és szubjektív okok, amikor nem jöhet szóba a műtét

  • Idős kor.
  • Jelentős túlsúly.
  • Az altatás járó nagyobb kockázat.  
  • Súlyos szív- és érrendszeri betegség és/vagy cukorbetegség.
  • Olyan gyógyszerek szedése, amelyek növelik a műtéti kockázatot.
  • Egyes társbetegségek, például csontritkulás vagy fertőző betegségek jelenléte.
  • Góc a szervezetben (góckutatás és a góc kezelése nélkül nem jöhet szóba az altatás).

Arnold doktor szerint bármilyen ellenjavallat áll is a háttérben, mindazoknál, akiknél nem valósulhat meg a műtét, más megoldást kell találni a fájdalom csökkentésére, az életminőség javítására.

Ilyen orvosi lehetőségek léteznek

A hialuronsav injekció segít a porckopás okozta fájdalmon.- A porckopással kapcsolatosan a legfontosabb teendő, hogy óvjuk a maradék állományt és csillapítsuk a fájdalmat. Ennek egyik leghatékonyabb módja a hiarulonsavas injekciókúra, amely tulajdonképpen „megolajozza” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket. A fájdalomcsökkentő hatás fokozatosan alakul ki, és a kúra után 6-8 nyolc hónapig rendkívüli mértékben megjavíthatja az ízület terhelhetőségét – mondja dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. - Bizonyos esetekben a jelentős szakértelmet igénylő orvosi kollagén ízületbe való injektálása lehet a jó megoldás. Nagyon hasznos lehet a természetes alapokra épülő lökéshullám terápia, amely oldja a mozgásszervi fájdalmat okozó triggereket, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét, és nem csak a fájdalmat csökkenti, de a sérült szövetek regenerálásával a kiváltó okot is megszüntetheti. Az életmódváltás (elsősorban a túlsúly leadása és a mozgás), a megfelelő porcerősítő készítmények és a szakember irányításával végzett, funkcionális gyógytorna szintén lényeges elemei az életminőség javításának. A lényeg, hogy önálló vagy kombinált kezelésekkel, de van lehetőség arra, hogy műtét nélkül is segítsünk azoknak, akik szeretnének megszabadulni a fájdalomtól és a mozgásuk korlátozottságától. 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Szép napot kívánok. Szeretnék érdeklődni a következőkről, tegnap voltam gerinc röntgenen, és ez lett az eredmény..A lordosis kiegyenesedett.Az L.IV-V.-S.I zárólemezei erősen íveltek, kontúrjuk scleroticus. Ez lett az erdmény, nem teljesen értem, sőt nem tudum értelmezni én.Kíváncsi vagyok, hogy mi lett. Köszönöm a válaszukat.Üdvözletem.Gábris Jenő
    Tisztelt Uram ,


    Az Ön vizsgalt gerinc szakaszának (L- gerinc ) Rontgen felvétele ún. tartási rendellenességet ill. a megjelölt csigolyákon degenerativ ( kopasi ) folyamatot véleményezett.

    Ilyen esetekben tapasztalatom alapján fontos a testsúly kontroll , es a szakember irányításával végzett funkcionális gyogytorna.
    Ha panaszai is vannak orthopaediai vizsgálat is javasolt .

    Tisztelettel ,

    DR . ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebész szakorvos
    Fájdalomspecialista
    Gábris Jenő

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Alapos

    Arnold doktor Úr felkészültsége, alapossága és hozzáállása minden elvárásomat felülmúlta.
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók