Jót tesz-e a fájós térdeknek a sport?

Jót tesz-e a fájós térdeknek a sport?

2020.02.24 14:15

Ahogyan egyre nő a napsütéses napok száma, sokan nekivágnának a futás, kerékpározás tréningeknek. De vajon jót tesznek-e ezzel a térdízületüknek, különösen, ha az eleve fájdalmas? Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa válaszolt a kérdésre.

Az ülő életmód ugyanolyan veszélyes, mint a túlzásba vitt sport

Sem a fizikai inaktivitás, sem a túlzásba vitt sport nem használ a térdízületeknek. Sőt, mind a nagyon magas, mind a nagyon alacsony fizikai aktivitás rontja a térdízületek állapotát a középkorú felnőtteknél. Hasonlóan a legtöbb krónikus betegséghez, az osteoarthritis, azaz a kopásos ízületi gyulladás, vagy az egyszerű porckopás sem vezethető vissza egyetlen egyértelmű okra. Kialakulásában genetikai és életmódbeli tényezők egyaránt szerepet játszanak.
A térdfájdalom megnehezítheti a mozgást, de megfelelő kezelésekkel csökkenthető.Éppen ezért vizsgálták meg a University of California kutatói, hogyan járul hozzá a fizikai aktivitás a térdízületek kopásához. A kutatók 250, 45-60 év közti személyt követtek nyomon négy éven keresztül. A résztvevőknél kétévente MRI-vizsgálatokkal ellenőrizték a térd porcainak korai elváltozásait és rendszeres személyes riportokat is felvettek a tünetekről. A végeredményben kiderült, hogy nem csak az intenzív sporttevékenységet végzők, például a futók térdízületei voltak jobban megviselve, de a legkevésbé mozgóké is. Ez azzal a következtetéssel járhat, hogy létezik egy olyan optimális edzési szint, ami védi a porcokat. 

Megfelelő mozgással védhetjük az ízületet

A kutatási eredmények is arra engednek következtetni, hogy azoknak, akiknek térd- vagy más ízületi problémái vannak, mindenképpen érdemes meghatározni azt az aktivitási szintet és azokat a mozgásformákat, amelyek hozzájárulnak az ízületek és porcok egészségéhez. Ebben pedig ajánlatos szakember tanácsát kérni, nehogy tovább rontsunk a helyzeten.   
- Főként azoknak lehet hasznos megtalálni az optimális aktivitást, akiknél a porckopás, a kopásos ízületi gyulladás több rizikótényezője is megtalálható. Ilyen tényező lehet a túlsúly, a korábbi térdsérülés vagy műtét, illetve a családban halmozódó térdproblémák. Mindenképpen érdemes rászánni magunkat a testsúly rendezésére, hiszen a normál testsúly nem csak a térdekre ró kevesebb terhet, de számos más betegség kockázatát is csökkenti. Akut fájdalmak idején pedig a térdeket erősen megterhelő sportokat, például futást vagy a teniszt ajánlatos kiváltani tempós sétával és úszással. Természetesen a futás vagy a kerékpározás rajongóinak nem muszáj mindent feladniuk, de ehhez meg kell találniuk a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés megfelelő formáit – hangsúlyozza Arnold doktor.

Szakértő kezelésekkel visszanyerhető a szabad mozgás

Hialuronsav injekcióval is kezelhető a térdfájdalom.- A már kialakult kopás fájdalommal járhat, ami nem csak sportolást, de a hétköznapi tevékenységeket is megnehezíti. Éppen ezért nem csak sportolóknak fontos a természetes hatóanyagú fájdalomcsillapítás, amire számos lehetőség nyílik. Bizonyos térdfájdalmak esetén jól beválhat a lökéshullám terápia, amely beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. A kezelés során egy gél felvitele után a megfelelő kezelőfejjel a kijelölt helyre juttatunk egy nagy energiájú hullámot. Már az ekkor jelentkező enyhe fájdalom is jelezheti, hogy jó helyen zajlik a kezelés, ami sokszor már az első alkalommal hatékony, de az esetek többségében kúraszerűen hoz tartós eredményt – mondja dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa. -  Szintén jó megoldás az orvosi kollagén tartalmú, valamint a hialuronsav tartalmú injekció. Ez utóbbi során hialuronsavas gélt injektálunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék belső súrlódását, tehát elősegíti a csúszást. A felhasznált anyag egy átlátszó zselé, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. Kifejezetten az ízületbe fecskendezzük ezt a készítményt, amely jelentősen csökkenti a fájdalmat, és visszaállítja az ízület kenését és lökéscsillapítását.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Lökéshullám terápia

  • Specialitások:
    • sarokfájdalom
    • Achilles-ín gyulladás
    • könyökfájdalom
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktor nő/úr, Édesapámat gerincsérvvel kezelik, Neodolpasse infúziós oldatot kap 5 alkalommal. Én külföldön élek Dán orvossal beszéltem erről, aki szerint azonnal állítsuk le a kezelést, minthogy szívritmus zavara van illetve átesett egy szívkoszorúér műtéten, ezért a diklofenák tartalmú infúzió veszélyeztetheti őt... Jelenleg 2x volt kezelésen. Szeretném tudni az Ön véleményét valamint milyen megoldás tanácsol a gyógyítására ebben a helyzetben. Köszönettel, Beatrix
    Tisztelt Hölgyem ,


    Az Ön által a NEODOLPASSE INFUZIO alkalmazása kapcsán a leirt esetben felvetett esetleges mellékhatások és gyógyszerkölcsönhatások ( ún. gyógyszer- interakciók ) kérdésében véleményem szerint az operáló szivsebesznek vagy kardiologusnak kell döntenie, Édesapjának a jelenlegi klinika státusa ill. leleteinek birtokában.

    Klinikánkon - a komplex konzervativ kezelések során - alkalmazunk más tîpusú fájdalomcsillapító, porcerôsitő, gyulladascsokkentő eljárásokat is a gerincsérv kezelésére.

    A leírtak alapján ha szükséges, kérem fáradjanak be a Klinikánkra az orvosi dokumentáciokkal konzultációra a rendelési időmben :
    H, Cs: du.

    Tisztelettel ,


    DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
    Sebész szakorvos
    Fájdalom specialista
    Fórián Beatrix

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Kedves

    A Doktor úr, a recepciós hölgyek kedvesek, mosolygósak, közvetlenek, segítőkészek! Sok-sok ilyen EMBER-re lenne szükség az élet sok területén. Nyugtatóként hatnak a rám, nagyon bízom bennük és természetesen a Doktor úr tudásában, az ajánlott kezelés eredményességében!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók