Porckopás miatt fáj? 6 tipp a javulásért

Porckopás miatt fáj? 6 tipp a javulásért

2020.10.05 09:43

A porckopás nem csak a térd fájdalmát okozhatja, de megakadályozhatja a nyak, a váll, az ujjízületek szabad mozgását is. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos a leghatékonyabb fájdalomcsökkentő módszereket ismertette. 

A fájdalom okát pontosan kell diagnosztizálni

A jelentős terhelésnek kitett ízületeink leginkább már csak a fájdalom jelentkezésével adnak hírt létezésükről. Az ízületi fájdalmaknak számos oka lehet, mint a sérülés, a gyulladás, a fertőzés, az autoimmun betegség és a porckopás. A fájdalom ráadásul kisugározhat egyik testrészből a másikba, így sokszor azt sem könnyű megállapítani, mely ízület a forrás. 
Az artrózis (ízületi porckopás) az ízületeket érintő egyik leggyakoribb probléma, amely során az ízületeket borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, majd lassan felszívódik. A porckopás lassan alakul ki, és bár egyes esetekben nem okoz tüneteket, leggyakrabban fájdalommal és/vagy a mozgáskorlátozottsággal jár, de ez lehet a merevség, a duzzanat, esetleg a deformitások oka is. A panaszokat a terhelés és az időjárás változás is fokozhatja.   
A porckopás okozta fájdalom csökkenthető hialuronsav injekcióval is.- Az orvostudomány egyelőre nem tudja megszüntetni a porckopás okát, de fontos tudni róla, hogy az ezzel járó fájdalom jelentősen csökkenthető és a mozgás szabadsága visszaállítható. Ha a páciensnek komoly szenvedést okoz a probléma, szóba jönnek a gyors és hatékony szteroid injekciók, de csakis nagy körültekintéssel! Azoknak, akik tartós megoldásra vágynak és nem szeretnének fájdalomcsillapítókon „élni”, érdemes kipróbálniuk az alternatív lehetőségeket. Ilyen lehet például az ízületbe adott hialuronsav injekció vagy a Bemer terápia – mondja dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Ugyanakkor azok a mozgásszervi betegségek, amelyek nem igényelnek elsődlegesen orvosi ellátást, eredményesen enyhíthetők gyógytornával.

6 módszer a porckopás okozta fájdalom elkerülésére  

Megfelelő cipő

Meghatározó a kényelmes, párnázott, esetleg gördülő talpas lábbeli viselete, főleg alsó végtagi vagy gerincartrózis esetén. Legyünk óvatosak a mindennapi, kemény talajon történő gyaloglással, mert idővel elkoptathatja a térdízületet.

Rendszeres, de tehermentesített mozgás

Ízületi kopás esetén különösen fontos mozogni, de csak bizonyos tehermentesített formában. Optimális lehet például az úszás, különösen a hát- és gyors úszás. A mellúszás azért nem ajánlott, mert enyhén csavarja a térdízületen belüli szalagokat. Csípőízületi problémák esetén azonban kifejezetten jót tesz a mellúszás a széles ívű lábtempó miatt, amely megelőzheti a később kialakuló ízületi zsugorodásokat. Csípőízületi kopásos betegeknél ideális megoldás lehet még a szobabicikli (vagy akár utcai bicikli), ha sikerül deréktámaszos, enyhén hátradöntött ülésben tekernünk. Fontos, hogy ne görnyedjünk előre a kormányhoz, így nem terheljük a derekat. Térdízületi kopás esetén azonban a lejtőn felfelé és az ellenállással szembeni tekerést és a futást is óvatosan kell bánni!

Az ugrálás kerülése

Az ütközéssel, rázkódással és hirtelen irányváltoztatással járó, intenzív mozgásformák (például labdajátékok), valamint az ugrálós edzések, a különböző aerobikfajták csakis egészséges ízületű embereknek ajánlottak. Jó hatású lehet viszont a tai csi és a mediball.

Kiegyensúlyozott étkezés

Az artrózis kezelésére nincs meghatározott diéta, de a zöldségre, gyümölcsre, teljes kiőrlésű gabonára épülő táplálkozás, az állati fehérjék korlátozása javítja az ízületek állapotát. Kurkuma és halolaj, valamint porcpótló anyagok rendszerese szedése szintén lassíthatják a folyamatot.

Testsúlyfelesleges leadása

Mivel önmagában a túlsúly is okozhat ízületi problémákat, fájdalmakat, érdemes az egészséges határok közt tartani a testtömeg-indexünket.

A súrlódás csökkentése hialuronsavval

A porckopás fájdalma és mozgáskorlátozó hatása is kezelhető hialuronsavval.- A hialuronsav az a természetesen is előforduló molekula, mely „megolajozza” az ízületet és tompítja a felszínét ért lökéseket – hangsúlyozza dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. - Ha hialuronsavas gélt injektálunk az ízületi résbe, az csökkenti az ízületi folyadék belső súrlódását, tehát elősegíti a csúszást. A felhasznált anyag egy átlátszó zselé, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. Kifejezetten az ízületbe fecskendezzük ezt a készítményt, amely jelentősen csökkenti a fájdalmat, és visszaállítja az ízület kenését és lökéscsillapítását.

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt West Health Kft! Alulírott Riba Tamás vállfájdalom feltárása és kezelése / megszüntetése végett szeretnék időpont-javaslatot kérni Önöktől. Szíves visszajelzésüket várva, üdvözlettel: Riba Tamás riba.tamas@gmail.com
    Tisztelt Riba Tamás!

    Szakorvosainkhoz bejelentkezni a +3670/621-2433-as telefonszámon tud, vagy kérjük, adja meg telefonos elérhetőségét a gördülékenyebb időpont egyeztetés végett.

    Üdvözlettel,
    Locherer Zita
    asszisztens

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Részletes magyarázat

    Nagyon tetszett a Doktor úr részletes magyarázata és a lehetőségeim a gyógyulással kapcsolatban.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista