Irodában dolgozol, fáj a derekad? Aktív fájdalomcsillapítás a megoldás!

Irodában dolgozol, fáj a derekad? Aktív fájdalomcsillapítás a megoldás!

2019.04.11 13:42

Szinte nincs olyan irodai dolgozó, akinek ne fájna a dereka. Állandó ülőmunka, képernyőnézés, mozgáshiány, stressz – önmagukban is derékfájáshoz vezető tényezők. Megoldást jelenthet a fájdalom kórtanának a megismerése, alapoknál való aktív gyógyítása – mondja Dr. Arnold Dénes Arnold sebész-szakorvos, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

A derékfájdalom leggyakoribb okai

Egészségstatisztikai adatok alapján a fejlett országokban a felnőtt lakosságnak közel 90%-s szenvedett már élete során krónikus derékfájástól a mozgásszegény életmód következtében. A pszichés tényezők (alvászavar, kimerültség, depresszió, szorongás ), vagy akár az időjárási frontok is  fokozhatják a tüneteket.

A krónikus derékfájdalmat leggyakrabban a gerinc valamely degeneratív betegségére, valamint a csigolyák, porckorongok statikai rendellenességeire lehet visszavezetni.  Panaszokat általában az izmok feszülése, a szalagok, kisízületek, csontok túlterheltsége, a csigolyák közötti porcok kopása, valamely sérülés, daganat vagy csontritkulás okozhatja.

Ezek a fájdalmak gyakran egy rossz mozdulatra, vagy erős fizikai behatásra jelentkeznek, de kialakulhatnak fokozatosan is, majd kezelés hiányában tartóssá és visszatérővé válnak.

Aktív tanácsok a megelőzéshez

Az irodai derékfájdalom megelőzésének leghatékonyabb módja az aktív megközelítés: a gerinc olyan, mint egy magas felhőkarcoló. Egyszerre szilárd és rugalmas, számos fő alkatrésszel, illesztő, stabilizáló és mozgó elemmel. Szilárdságot adnak a csigolyák, rugalmasságot adnak a szalagok és a porckorongok, mozgási lehetőséget és stabilizálást az ízületek és izmok. Az aktív megelőzés célja ezen egységek statikájának, dinamikájának megőrzése.

Aktív megelőzés kiemelt eszközei a megfelelő folyadékpótlás (porcok rugalmassága), a rendszeres torna (izmok tartása, kisízületek mozgása), a túlterhelések elkerülése (sérülések kivédése)

Aktív fájdalomcsillapítással a derékfájás ellen

Ha már kialakult a probléma – és tegyük szívünkre a kezünket, kinél nem –, a megoldást ugyanúgy az aktív fájdalomcsillapítás, a statikai és dinamikai állapotok helyreállítása adja.

Akut fájdalomnál a cél a fájdalom gyors csökkentése annak érdekében, hogy elérjük a helyreállító funkciók bekapcsolási lehetőségét. Ilyenkor olyan kezelést kell alkalmazni, mely csillapítja fájdalommal mindig együtt járó gyulladást, csökkenti az ödémát, az izomfeszülést, így megszüntethető a hajolási nehézség, a mozgásbeszűkülés. Fontos, hogy ez a gyógyító szakasz gyors legyen, hatékony, segítse a gerinc statikai és dinamikai állapotának helyreállítását.

Az aktív fájdalomcsillapítás akut szakában leggyakrabban célzott injekciós kezelést alkalmazunk, melynek lényege, hogy az injekcióval a hatóanyagot közvetlenül a fájdalom forrását jelentő szöveti gyulladáshoz tudjuk eljuttatni. A leghatékonyabb injekciót, annak hatóanyagát, mennyiségét már a fájdalom hátterétől, mértékétől, kórelőzménytől, páciens fizikai állapotától függően választjuk meg – mondja Dr. Arnold Dénes az aktív fájdalomcsillapítás specialistája. Szerencsére ma már a szteroidokon túl más igen hatékony és kíméletes – pl. kollagén tartalmú, hialuronsav tartalmú, aktív gyulladás csökkentő hatású  – injekciók is léteznek.

A kezelés kúraszerűen történik, általában 3-8 alkalmat vesz igénybe, és hatása évekig érződik a megfelelő életmódváltással és mozgással kiegészítve.

Tartós eredmény

Derékfájásnál a fájdalomcsillapítás tartósságát jelentősen lehet növelni a gerinc statikai és dinamikai egészségének aktív karbantartásával. Ezért mindig javasolt, hogy a gyors fájdalomcsillapító kúrát követően, azzal párhuzamosan kezdődjön a csigolyák, kisízületek, porckorongok egészségét karbantartó életmód orvoslás, benne a rendszeres testmozgás, funkcionális gyógytorna, az ülő munkából való rendszeres felállás, a helyes ülési pozíció elsajátítása, a megfelelő táplálkozás és folyadékfogyasztás, és lehetőség szerint az izomfeszüléseket oldó masszírozás, stressz oldás.

Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt
Bejelentkezés fájdalom kezelésére:

FájdalomKözpont

+36 70 621 2433

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Üdvözlöm! Az ügyben keresem Önöket, hogy kislányom aki jelenleg 6 éves, szinte születése óta migrénes fejfájással küzd, ami hányással is jár. Ez 2 hetente jelentkezett nála csecsemőkorban, majd a megfigyeléseim alapján rájöttem, hogy a tejfogyasztás, illetve a frontok állnak a háttérben. Az allergiavizsgálat alapján kiderült, hogy az kóros allergia szintet nem éri el, mérsékelt tejfogyasztás szükséges, illetve fél évente neurológiára viszem kontroll vizsgálatra. Amióta nem eszik joghurtot, tejet, pudingot, sajtot, túrót, csokit.... csak rejtett tejet, azóta a rohamok szinte csak frontnál jelentkeztek. A problémám az lenne, hogy az óvodában és( majd jövőre iskolában megy) szakorvosi igazolást kérnek arról, hogy miért nem adok a kislánynak tejterméket. A gasztroenterológus azt mondta, hogy nem ad igazolást, mert a vizsgálata alapján nem allergiás, a neurológus pedig azt mondta, hogy ő nem adhat, mivel ez táplálkozási ügy. Olyan kérdésem lenne, hogy létezik e bármi vizsgálat, vagy bizonyítható vizsgálat arról, hogy a tejtől kap rohamot. Köszönöm.
    Tisztetelt Holgyem ,

    Az Ön kérdése nem tartozik Klinikank Fajdalom Központjanak profiljába, ezzel kérem keresse meg Budai Allergia Központot a 30-6319309es számon.

    Tisztelettel,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalom specialista
    Tóth Szilvia

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Közvetlen,barátságos

    Közvetlen,barátságos,igaz hogy még csak a harmadik kezelésen voltam de amennyire meg tudom ítélni kiváló szakembert ismertem meg
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók