Milyen fázisokra számíthat a migrénnél?

Milyen fázisokra számíthat a migrénnél?

2019.04.16

Aki megélte már a migrént, sokszor az első, legapróbb tüneteknél tudja, mi vár rá. Dr. Vida Zsuzsanna, a FájdalomKözpont neurológusa, fejfájás specialista szerint éppen ezért a rohamkezelésre és a megelőzésre is van lehetőség.

Több típus ismert

Létezik migrén aura nélkül, migrén aurával, és van migrénes aura is, fejfájás nélkül. Az aurás migrénnek is több altípusa van, ezeket természetesen a szakember képes elkülöníteni.  Krónikus migrénnek nevezzük a több mint 3 hónapon át, több mint havi 15 napon át előforduló fejfájást, ami legalább havi 8 napon migrénnek felel meg. Paradox módon ennek leggyakoribb oka a túlzott fájdalomcsillapító fogyasztás okozta fejfájás. A fájdalomcsillapító gyógyszer(ek) megvonása után az esetek felében a krónikus migrén egy epizodikus migréntípusra vált.

A migrén fázisai

- Az első a prodroma, amikor a páciens hangulati változásokat tapasztal, fáradtnak vagy éppen feldobottnak érzi magát, általános tünetekre panaszkodik, mint étvágyváltozás, tarkó merevség.
- Ezután következnek az aura jelenségek (amennyiben vannak), amelyek lehetnek vizuálisak (például látótérkiesés, pontok a látómezőben), szenzorosak (például zsibbadás), motorosak (például végtaggyengeség) és jelentkezhet beszédzavar is.
- Ezt követi maga a fejfájás, ami migrénnél tipikusan hang- és fénykerüléssel jár, pihenésre, csendes, sötét szobára vágyik a beteg, aki esetleg émelyeg is. A fejfájás megszűnése általában fokozatos, alvás és esetleg hányás után következik.
- A levezető fázisban, az ún. rekonvaleszcencia szakaszban az illető még fáradt, étvágytalan, nyomott hangulatú.

A rohamkezelés és a megelőzés szabályai

migrén fejfájás- A migrénes fejfájás teljes munkaképtelenséget okozhat, ezért fontos kezelni, azonban a megfelelő terápia kiválasztását bízzuk szakemberre – a nem megfelelő indikációval beszedett, jelentős mennyiségű fájdalomcsillapító ugyanis fejfájást generálhat, ily módon a beteg ördögi körbe kerül. A roham kezelésének és megelőzésének megoldása orvosi feladat – hangsúlyozza dr. Vida Zsuzsanna, a Budai Fájdalomközpont neurológusa.- A migrénes rohamok lehetnek enyhék, de akár a súlyos szintet is elérhetik, és éppen a súlyosság az, ami meghatározhatja, milyen gyógyszert lehetséges bevetni. Vannak azonban általános szabályok, amelyek minden migrénes rohamnál igazak. Minél hamarabb, megfelelő gyógyszermennyiséget a megfelelő formában kell alkalmazni, az orvos utasításainak megfelelően. Ugyanakkor tudni kell, hogy specifikus rohamgyógyszert havi 10 alkalomnál több nem ajánlott bevenni és szintén nem ajánlottak a kábító fájdalomcsillapítók sem.

A szakember elmondásából tudható, hogy a megelőző kezelés akkor javasolt, ha havi 3-4 alkalomnál gyakoribb, vagy hosszan tartó fejfájások jelentkeznek. Ilyen esetben a betegnek folyamatosan kell szedni egy gyógyszert, azért, hogy ne alakuljon ki akár minden másnap a migrén. Ide tartozó szerek például bizonyos antidepresszánsok, bizonyos epilepszia ellenes gyógyszerek, a kardiológiai gyógyszerek közül pedig a bétablokkolók– csakis megfelelő orvosi felügyelet mellett. Mindemellett természetesen fontos az életmódbeli szabályok betartása is, amennyiben a páciens észreveszi, hogy valamilyen étel, ital vagy tevékenység provokálja a rohamot. Ilyenkor az adott dolgot (például az alkoholt, a koffeint, a csokoládét, egyes fűszereket, a túl intenzív fizikai tevékenységet, bizonyos illatszereket vagy tisztítószereket, a stresszes túlterhelést) meg kell próbálni elhagyni vagy valamivel helyettesíteni.

Forrás: Budai Fájdalomközpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr! Évek óta szenvedek a migréntől. Általában 3 napig szokott tartani, elviselhetetlen lüktető, sugárzó fájdalmat érzek a bal halántékom környékén. Ilyenkor nem tudok aludni illetve van, hogy beszélni sem. Jelentkezik hidegfrontra, illetve ha kiveszem a fogamzásgátló hüvely gyűrűt akkor is. Voltam már különféle kivizsgáláson, semmiben nem tudtak segiteni. Szeretnék rá megoldást találni hiszen a munkámra sem tudok ilyenkor koncentrálni. Semmilyen gyógyszer nem hatott még rá. Előre is köszönöm válaszát. Tisztelettel Nagy Enikő
Tisztelt Hölgyem!

Javaslom jelentkezzen a "Fejfájás ambulancián" és készítsen koponya MR-t, ha eddig nem készült. Rendszeres neurológiai kontroll javasolt és szemészeti vizsgálat is szóba jön.

Tisztelettel,
Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
Nagy Enikő

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak