Egérvállat és teniszkönyököt okozhat a túlzott egérhasználat

Egérvállat és teniszkönyököt okozhat a túlzott egérhasználat

2017.07.04 16:42

Ha valaki meghallja azt a szót, hogy teniszkönyök, egyből a teniszezők fájdalmas mozgásszervi panasza jut az eszébe, és nem is gondolná, hogy olyan hétköznapi tevékenység, mint az egérhasználat is okozhatja a problémát. Hogy még milyen panaszokkal járhat az irodai munka, arról dr. Váradi Éva főorvosnőt, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistáját kérdeztük.

Ha valaki meghallja azt a szót, hogy teniszkönyök, egyből a teniszezők  fájdalmas mozgásszervi panasza jut az eszébe, és nem is gondolná, hogy olyan hétköznapi tevékenység, mint az egérhasználat is okozhatja a problémát. Hogy még milyen panaszokkal járhat az irodai munka, arról dr. Váradi Éva főorvosnőt, a FájdalomKözpont aktív fájdalomcsillapítás specialistáját kérdeztük.

Mi az a teniszkönyök?

Teniszkönyök alatt azt az állapotot értjük, amikor a felkarcsont könyök felöli részén lévő külső bütyöknél csonthártyagyulladás lép fel, ami leginkább az alkar feszítő izmának a fájdalmában, és a csukló hátrafeszítésénél fellépő kellemetlenségben nyilvánul meg.

Ezt leggyakrabban túlzott megerőltetés hatására az orsócsonti csontfeszítő izmot a csontbütyök nyúlványához rögzítő ín sérülése okozza. Mivel ezt a területet használjuk a kar kiegyenesítésénél, így teniszezőknél gyakori probléma, ám az irodában dolgozóknál is felléphet, méghozzá az egér gyakori használata miatt. Hiszen ekkor abnormális pozícióba tartjuk a csuklónkat, a feszítőizmok túlfeszülnek, ráadásul monoton ismétlődő mozdulatokat végzünk.

Így előzheti meg a problémát

  • karfás széken üljön, hogy az alkarját meg tudja támasztani
  • ha erre nincs lehetősége, használjon alkar támaszt
  • óránként mozgassa át a karjait
  • használjon zselés egérpadot
  • úgy állítsa be a székét, hogy az asztal felülete ne legyen túl magasan
  • az egér ne legyen túl távol öntől
  • mozogjon rendszeresen

 

Sajnos az egér túlzott használata nem csak a teniszkönyök kialakulását eredményezheti, hanem az úgynevezett „egérváll”-ét is. Hiszen az állandó feszülés és az ebből következő vérellátási zavar észrevehetetlenül extra igénybevételt és terhet ró a vállakra is, így sokan nem is gondolnak arra, hogy gyakori vállfájdalmuk valójában az egérhasználat eredménye.

Aktív fájdalomcsillapítással a fájdalommentes munkavégzésért

Amennyiben a karjában, vállában visszatérő, esetleg nem szűnő fájdalmat érez, úgy érdemes szakemberhez fordulni, hiszen kezeletlen esetben a panasz csak fokozódhat. Így ha pihentetés, jegelés sem hoz eredményt, úgy kúrában végzett injekciós-infiltratív terápiával megszűntethető a probléma, hiszen ekkor a fájdalom kiinduló okára hatunk- mondja dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája, aki hozzátette, hogy kezelés kiegészíthető Guna terápiával, valamint akupunktúrával is, ezekkel is segítve a gyulladásért és a fájdalomért felelős anyagok mihamarabbi elszállítását.

 

Téma szakértője

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

  • Specialitások:
    • Krónikus mozgásszervi fájdalmak
    • Hátfájdalom
    • Nyaki fájdalom
    • Hosszú ideje fennálló fájdalmak
    • Holisztikus szemlélet
    • Keleti és nyugati orvoslás ötvözése
    • Kollagen injekció és hialuronsav injekció szakértő
     
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Címzett! Kb. 2 hete jelentkezett jobb farpofa közepe tájékán nyilaló, éles fájdalom, mely néha terheléskor lehúzódik a combba is. Ez a fájdalom reggel felkelés után a legerősebb, kisebb kínlódás, sétálgatás után ez enyhül, nap közben nem jellemzö a fájdalom, csak autóból kiszálláskor, vagy felálláskor érzem a farban. Ülőmunkát végzek, és sajnos túlsúlyos is vagyok, amúgy 45 éves férfi.Régen sportoltam, de ez a munka miatt elmaradt sajnos. Érdeklődnék, mi lehet ez, milyen fekvési pózban pihentessem, vagy esetleg mi a teendőm addig is, míg eljutok orvoshoz /jan.05. - re kaptam időpontot /. Várom megtisztelő válaszát, tisztelettel: Kovács Róbert
    Tisztelt Uram ,

    Panaszai valoszinuleg az also gerinc szakasz elvaltozasabol szarmaztathatoak, ezt kezeleorvosa fogja megallapitani.
    A pontos diagnozis hianyaban fizikai kimelet, az asszimetrikus terhelesek kerulese @ testsulykontroll javasolt, ill. hasznalnat veny nelkul kaphato fajdalom es gyulladas csokkento kesztimenyeket is az orvosi vizsgalataig.
    Mivel ulo munkat vegez, a megfelelo munka kozbeni testtartas - és irodai szék kivalasztasa is fontos lehet.

    Tisztelettel,

    DR. ARNOLD Denes ARNOLD MSc.
    Sebesz szakorvos
    Fajdalomspecialista
    Kovács Róbert

    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

    Fájdalom specialista

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Mindenre kiterjedő tájékoztatàs

    Pontosság! Arnold Doktor úr alapossága, kedvessége, mindenre kiterjedő tájékoztatàsa nagyon tetszett! Minőségi idő, amikor csak velem foglalkozik!
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    Dr. Arnold Dénes Arnold MSc
    sebész, fájdalomspecialista, hialuronsav szakértő, neurálterápia-, akupunktúra-, HKO/TCM szakorvosa, minősített oktató

    Kapcsolódó videók