Erős lábfájdalomra ébred éjjel? Lábközépcsont fájdalom lehet

Erős lábfájdalomra ébred éjjel? Lábközépcsont fájdalom lehet

2023.07.13

Amikor valaki arra ébred, hogy a lába éjszaka vagy hajnalban erősen fájdalmas, esetleg egy nagyobb séta után érzi úgy, hogy „leszakad a lábfeje”, érdemes utánajárni, mi lehet a lábközépcsont fájdalom oka. A tünet mögött álló okokra és kezelési lehetőségekre dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa hívta fel a figyelmet.

Mikor kell orvoshoz fordulni a láb fájdalma miatt?

A lábközépcsont fájdalom oka lehet rossz cipő és ízületi betegség is.A lábközépcsontok (metatarsus) rövid, csöves csontok, amelyekből öt található egy lábon. A lábközépcsont fájdalom egy olyan tünet, amelynek számos, szerteágazó oka lehet, a rossz cipőtől az anyagcsere betegségekig. Éppen ezért, ha a fájdalom vissza-visszatér, nem múlik el, reggeli ízületi merevséggel jár, esetleg huzamosabb terhelés váltja ki, vagy akár éjszaka sem teszi lehetővé a pihentető alvást, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni a diagnosztizálás és kezelés miatt.

Ezek a lábközépcsont fájdalom lehetséges okai:

 • Nem megfelelő cipő viselése

Elsősorban a magas sarkú cipő, valamint a túl szoros lábbeli okozhat lábközépcsontfájdalmat, bár a túl laza, a lábat egyáltalán nem tartó, támasztó cipő is kockázatos ebből a szempontból.

 • Sérülés

Egyértelmű ok lehet a fájdalom mögött, ha bokaficam, zúzódás vagy csonttörés miatt alakul ki. A lábközépcsont törése sokszor az egyenetlen talajon való futás közben, nem megfelelő landoláskor, esetleg leugráskor következik be, vagy egyszerűen akkor, amikor valami nehéz tárgy a lábra esik. Azoknál, akik jelentősen terhelik a lábukat, például a táncosoknál, nem ritka a fáradásos törés sem, amikor a mikrotraumák eredményezik végül a törést.

 • A láb deformtitásai

A gyakori deformitások, így a bütyök, a sarkantyú, a kalapácsujj mind okozhatnak lábközépcsont fájdalmat.

 • Statikai elváltozások

A legismertebb statikai elváltozás, vagyis a lúdtalp sok esetben okoz lábfájdalmat a túl alacsony lábboltozat miatti fokozott terhelés következményeként. De a túl magas lábboltozat is járhat ilyen következménnyel, a túlzottan feszes izmoknak „köszönhetően”. Statikai elváltozások lehetnek még a sarokcsont pozíciójából fakadó problémák, mint a befelé vagy kifelé dőlő sarok. 

 • Feljebb található ízületek problémái

A lábközépcsont fájdalom okát ortopéd orvos tudja diagnosztizálni. A kivizsgálás során kiderülhet, hogy bár a lábon jelentkezik a fájdalom, annak forrása feljebb keresendő, például a térdben vagy a csípőben. Ha ugyanis valahol megbomlik az ízületeket érő terhelés egyensúlya, az az egész rendszerben bárhol problémát okozhat. 

 • Anyagcsere betegségek

Az ízületi gyulladással járó köszvény és a rheumatoid artritisz a láb kisízületeit is érintheti. Utóbbi betegség következménye lehet a láb deformitása is, ami önmagában is fájdalommal jár.

A kezelés a diagnózis függvénye

- A lábközépcsont fájdalom esetében is az első teendő a diagnosztizálás, hiszen ettől függ a kezelés – ismerteti hangsúlyozza dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. - Ha például törés történik, ott nyilván gipszelésre, esetleg műtétre van szükség. Ha anyagcsere betegség okozza a panaszt, ott jellemzően a reumatológus tud segíteni. Amennyiben azonban a feszes vagy éppen a gyenge izomzat áll a fájdalom háttérben, feltétlenül szükséges a gyógytorna, ajánlott a gyógymasszázs és a lökéshullám terápia. Ugyancsak gyakori, hogy egy adott deformitás okozza a fájdalmat. Ha a gyulladás miatti fájdalom igen jelentős, tüneti kezelésként beválhatnak a gyulladáscsökkentő készítmények. Ezen kívül érdemes megfogadni az orvos tanácsait a cipőválasztással és a rendszeres testmozgással kapcsolatban. 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Dr. Magbade Gábor

ortopédia

 • Specialitások: Rendelési helyszín: 1015 Budapest, Ostrom u. 16. fszt. 3. - Fájdalomközpont
  • Rendelés menete: személyes vizit.
  • 14 éves kortól várjuk Pácienseket
 • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

  Jó napot!A hétfői nap folyamán siettem a buszmegállóba és félreléptem.Éreztem hogy rosszul léptem de akkor még nem éreztem ugysemmit.A keddi napon már haza kellett jönnöm a munkából mert sétálás közben nagyon huzodik a bokám és a térdem közti izom elöl haa lábfejem mozog. Azóta kennem flektorral.Az lenne a kérdésem hogy ez semmi komoly nem lehet vagy érdemes orvoshoz fordulnom?
  Tisztelt Hölgyem!

  Igen, azt javaslom, mindenképp keresse fel háziorvosát vizsgálatra.

  Tisztelettel,
  Dr. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
  Fabcsó Alexandra

  Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

  Fájdalom specialista

  Kapcsolódó oldalak

  Páciensek mondták

  Alapos

  "A Doktor úr rendkívül alapos vizsgálatot végzett és informatív tanácsokkal látott el. A sarokfájdalmam a múlté!"
  Dr. Magbade Gábor
  Dr. Magbade Gábor
  ortopédia