Erős lábfájdalomra ébred éjjel? Lábközépcsont fájdalom lehet

Erős lábfájdalomra ébred éjjel? Lábközépcsont fájdalom lehet

2023.07.13 08:52

Amikor valaki arra ébred, hogy a lába éjszaka vagy hajnalban erősen fájdalmas, esetleg egy nagyobb séta után érzi úgy, hogy „leszakad a lábfeje”, érdemes utánajárni, mi lehet a lábközépcsont fájdalom oka. A tünet mögött álló okokra és kezelési lehetőségekre dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa hívta fel a figyelmet.

Mikor kell orvoshoz fordulni a láb fájdalma miatt?

A lábközépcsont fájdalom oka lehet rossz cipő és ízületi betegség is.A lábközépcsontok (metatarsus) rövid, csöves csontok, amelyekből öt található egy lábon. A lábközépcsont fájdalom egy olyan tünet, amelynek számos, szerteágazó oka lehet, a rossz cipőtől az anyagcsere betegségekig. Éppen ezért, ha a fájdalom vissza-visszatér, nem múlik el, reggeli ízületi merevséggel jár, esetleg huzamosabb terhelés váltja ki, vagy akár éjszaka sem teszi lehetővé a pihentető alvást, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni a diagnosztizálás és kezelés miatt.

Ezek a lábközépcsont fájdalom lehetséges okai:

  • Nem megfelelő cipő viselése

Elsősorban a magas sarkú cipő, valamint a túl szoros lábbeli okozhat lábközépcsontfájdalmat, bár a túl laza, a lábat egyáltalán nem tartó, támasztó cipő is kockázatos ebből a szempontból.

  • Sérülés

Egyértelmű ok lehet a fájdalom mögött, ha bokaficam, zúzódás vagy csonttörés miatt alakul ki. A lábközépcsont törése sokszor az egyenetlen talajon való futás közben, nem megfelelő landoláskor, esetleg leugráskor következik be, vagy egyszerűen akkor, amikor valami nehéz tárgy a lábra esik. Azoknál, akik jelentősen terhelik a lábukat, például a táncosoknál, nem ritka a fáradásos törés sem, amikor a mikrotraumák eredményezik végül a törést.

  • A láb deformtitásai

A gyakori deformitások, így a bütyök, a sarkantyú, a kalapácsujj mind okozhatnak lábközépcsont fájdalmat.

  • Statikai elváltozások

A legismertebb statikai elváltozás, vagyis a lúdtalp sok esetben okoz lábfájdalmat a túl alacsony lábboltozat miatti fokozott terhelés következményeként. De a túl magas lábboltozat is járhat ilyen következménnyel, a túlzottan feszes izmoknak „köszönhetően”. Statikai elváltozások lehetnek még a sarokcsont pozíciójából fakadó problémák, mint a befelé vagy kifelé dőlő sarok. 

  • Feljebb található ízületek problémái

A lábközépcsont fájdalom okát ortopéd orvos tudja diagnosztizálni. A kivizsgálás során kiderülhet, hogy bár a lábon jelentkezik a fájdalom, annak forrása feljebb keresendő, például a térdben vagy a csípőben. Ha ugyanis valahol megbomlik az ízületeket érő terhelés egyensúlya, az az egész rendszerben bárhol problémát okozhat. 

  • Anyagcsere betegségek

Az ízületi gyulladással járó köszvény és a rheumatoid artritisz a láb kisízületeit is érintheti. Utóbbi betegség következménye lehet a láb deformitása is, ami önmagában is fájdalommal jár.

A kezelés a diagnózis függvénye

- A lábközépcsont fájdalom esetében is az első teendő a diagnosztizálás, hiszen ettől függ a kezelés – ismerteti hangsúlyozza dr. Magbade Gábor, a FájdalomKözpont ortopéd orvosa. - Ha például törés történik, ott nyilván gipszelésre, esetleg műtétre van szükség. Ha anyagcsere betegség okozza a panaszt, ott jellemzően a reumatológus tud segíteni. Amennyiben azonban a feszes vagy éppen a gyenge izomzat áll a fájdalom háttérben, feltétlenül szükséges a gyógytorna, ajánlott a gyógymasszázs és a lökéshullám terápia. Ugyancsak gyakori, hogy egy adott deformitás okozza a fájdalmat. Ha a gyulladás miatti fájdalom igen jelentős, tüneti kezelésként beválhatnak a gyulladáscsökkentő készítmények. Ezen kívül érdemes megfogadni az orvos tanácsait a cipőválasztással és a rendszeres testmozgással kapcsolatban. 

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

 

Téma szakértője

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Tisztelt Doktor Úr! Február elején több órás megerőltető fizikai munka után tartós és erős fájdalom lépett fel a jobb karomban. Az eddigi vizsgálatok alapján ideg- vagy csonthártyagyulladás valószínűsíthető. A váll ízület uh vizsgálata negatív, gerinc röntgen szintén nem mutat kóros eltérést.Többféle nem szteroid és szteroid gyógyszeres kezelés sem használt, a fájdalom egyáltalán nem enyhült. Kérdésem az, hogy Ön mit ajánlana ebben az esetben. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Bosnyák Mihály
A leírtak alapján ideg -és csonthártya gyulladás is állhat az okok mögött , de lehet izomeredetű - és egyéb eltérés is.
Tekintettel az Ön kórtörténetére - erős fizikai megerőltetés - javaslom , hogy keressen fel egy Orthopaed - Traumatológiai Szakrendelést is , esetleges sérülések kizárása miatt.

Tisztelettel ,

DR. ARNOLD Dénes ARNOLD MSc.
Sebész Szakorvos
Fájdalomspecialista

Bosnyák Mihály

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc

Fájdalom specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértelem

Dr. Magbade Gábor kezelésének segítségével, hónapok óta húzódó Achilles fájdalmam szűnt meg!!!Köszönöm Doktor Úr!
Dr. Magbade Gábor
Dr. Magbade Gábor
ortopédia