Kéztőalagút szindróma- egyik leggyakoribb foglalkozási ártalom

Kéztőalagút szindróma- egyik leggyakoribb foglalkozási ártalom

2022.03.29 13:14

A sok gépelés gyakori eredménye a kéz és az ujjak fájdalma. Dr. Páll Zoltán főorvos, a FájdalomKözpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája néhány hasznos tanáccsal szolgál, hogy lehet a problémát megelőzni, valamint elmondja, miként lehet orvosolni a gondot.

Kéztő alagút szindróma kezelése

A kéztő alagút szindróma hátterében az ujjak hajlító inak környezetének a gyulladása áll, így a kezelés alapja a hatékony gyulladáscsökkentés:

  • helyileg, a gyulladás helyére célzottan beadott gyulladáscsökkentő injekcióval
  • támogató, gyulladáscsökkentő kezelési eljárásokkal
  • nyugalomba helyezéssel
  • végső esetben, sokszor elhanyagolt gyulladás miatt kialakuló kötőszövetesedés miatt a beszűkülést felszabadító műtéttel

A kéztő alagtút szindróma

Manapság egyre több ember végzi számítógépen a munkáját, melynek hatására különböző ízületi/mozgásszervi bántalmak lépnek fel. A sok gépelés gyakori eredménye a kéz és az ujjak fájdalma. Dr. Páll Zoltán traumatológus főorvos, a FájdalomKözpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája néhány hasznos tanáccsal szolgál, hogy lehet a problémát megelőzni, valamint elmondja, miként lehet orvosolni a gondot.

Mi az az alagút szindróma?

Alagút szindrómának azokat a kórképeket nevezzük, amikor aalagút szindróma test izmai, szalagjai, csontjai által alkotott hasadékban, alagútban lévő idegek valamilyen hatás miatt nyomás alá kerülnek. Ez a körülötte lévő tér beszűkülése következtében jön létre, melyet leggyakrabban folyadékvisszatartással járó betegségek (pl. hormonzavarok, terhesség, cukorbetegség), valamint gyulladás, és ebből adódó ödéma okoz. Mivel az idegek nyomás alá kerülnek, így az zsibbadással, fájdalommal, esetleg idegentest érzéssel jár.

Kéztőalagút szindróma

Bár ahol az idegek a csontok-szalagok közt futnak, ott kialakulhat alagút szindróma, a leggyakoribb a kéztőalagút szindróma . Ekkor a csuklónál lévő, inak és csontok alkotta C-alakú járatban lévő középidegre (nervus medianus) nehezedik nagyobb nyomás. Mivel a kézből az alkarba futó inak és idegek egy része a kéztőalagúton fut végig, így az ott lévő zavar az ujjak éjjeli zsibbadását, fájdalmát,súlyos esetben ,a hüvelykujji párna izmainal sorvadását okozza - magyarázza dr. Páll Zoltán főorvos, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Kutatások szerint főleg a 45-64 év kor közti nőket érinti elsősorban, a férfiak kevésbé hajlamosak a betegség kialakulására.

A kéztőalagút szindróma tünetei

  • Ujjak zsibbadás (főleg a hüvelyk/mutató/középső ujj)
  • Fájdalom
  • Éjszakai égő fájdalom
  • Gyengeségérzés

A kéztőalagút szindróma leggyakrabban azoknál alakul ki, akik folyamatosan használják kezüket, ujjaikat, így nem ritka kórkép a számítógéppel dolgozóknál, varrónőknél, masszőröknél.

Így kerülheti el a problémát

  • Helyezze úgy a billentyűzetet, hogy csuklója egyenes legyen
  • Pihentesse ujjait munka közben! Ha nem dolgozik, ne nyomogassa feleslegesen a számítógépét
  • Alvás közben lehetőleg egyenes legyen a csuklója, ne hajlítsa be

Kéztő alagút szindróma kezelése

Amennyiben a tüneteket észleli magán, úgy pusztán elmondás alapján és fizikális vizsgálattal a diagnózis könnyen felállítható, ám szükség esetén Rtg, labor , illetve idegvezetési vizsgálat is indokolt lehet.

Kéztő alagút szindróma hatékony kezelése

A kéztő alagút szindróma kezelésének kulcsa a gyulladácsökkentés, a gyulladás okozta ödéma csökkentése. A kéztő alagút szindróma fájdalmának gyors csillapítására az alagút területére juttatott gyulladáscsökkentő injekciók alkalmasak. Tartós fájdalomcsökkentés, a fájdalom kiújulásának megelőzésére gyógytorna, otthoni praktikák javasoltak. Egyes - általában elhanyagolt, nem időben kezelt - esetekben a műtét nem elkerülhető.

Kiegészítő kezelésként éjszakai csukló sínezés, helyi gyulladáscsökkentő pakolások, lágylézer gyorsítja fel a gyógyulást.

Téma szakértője

Dr. Páll Zoltán

traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista

  • Specialitások:
  • Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

    Tisztelt Doktornő! Bal hüvelykujjam tenyér felőli oldalán az ínszalag középső részén keletkezett egy kis csomó úgy egy hónapja. Körülbelül 3-4 mm átmérőjű, ami hajlításkor, mozgatáskor nem fáj, de ha valamilyen tárgy hozzáér pl. szorításkor, akkor viszont elég erősen. Mi lehet az oka?
    Tisztelt Varga Sándor ! Leírása alapján nem tudom megmondani, talán sebészet-kézsebészeti vizsgálata javasolt, mert lehet egy észrevétlen sérülés kapcsán betokolt idegen test is dr.Váradi Éva
    Varga Sándor

    Dr. Páll Zoltán

    Traumatológus, sportorvos

    Kapcsolódó oldalak

    Páciensek mondták

    Bizalomgerjesztő személyiség

    Dr. Pál Zoltán főorvos úr gyógyító munkájával most is nagyon elégedett vagyok. Pár évvel ezelőtt már kezelt engem . Eredményesen. Vizsgálata, diagnózisa, gyógyító ajánlásai, felvilágosítása, magyarázata a betegségről, a lehetséges következményekről, javaslatai a közvetlen betegségen túl, de azt is érintően, a kérdésekre adott válaszai, a hangneme, stílusa, modora mind-mind nagy tudásról, felelősségről, elhivatottságról tanúskodnak. Egyénisége megnyugtató, bizalomgerjesztő. Munkája példa értékű. Örülök, hogy megkapta az év orvosa elismerést is.
    Dr. Páll Zoltán
    Dr. Páll Zoltán
    traumatológus, sportorvos, hialuronsav specialista