Fáj a válla? Ízületi porckopás okozhatja!

Fáj a válla? Ízületi porckopás okozhatja!

2018.10.29 15:11

FÁJ A VÁLLA? ÍZÜLETI PORCKOPÁS OKOZHATJA!

A vállízületet leggyakrabban érintő probléma az ízületi porckopás, amely sajnos nagyon sokunk életét megkeseríti. Arról kérdeztük Dr. Arnold Dénes Arnoldot, a FájdalomKözpont fájdalomspecialistáját, hogy milyen módon gyógyítható ez az elváltozás.

 

CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉG

Az ízületi kopás és meszesedés gyakorisága szoros összefüggés mutat a mozgásszegény életmóddal és az elhízással, ezért mondhatjuk, hogy ez a kórkép tulajdonképpen civilizációs betegség. Ezt a tényt igazolják azok a nemzetközi statisztikák is, amely szerint a porckopással küzdők közel fele túlsúlyos. A betegség – amellyel a 65 év felettieknek több mint 70 százaléka küzd - kockázati tényezői közé tartozik az öröklött hajlam és a túlerőltetés is. Az ízületi porckopás legjellemzőbb tünete a fájdalom, az ízületek mozgatásra jelentkező ropogása, (orvosi nyelven krepitáció), valamint a mindennapi életet rendkívüli módon megnehezítő mozgásbeszűkülés. Ez utóbbi oka, hogy a fájdalom miatt, az ízület körüli izom reflexesen védekező kényszertartást vesz fel, megfeszül, mozgásra fájdalmassá válik.

ÍZÜLETI KOPÁS A VÁLLBAN

 Az ízületek csontvégeit ízületi porc borítja, ezek biztosítják a súrlódásmentes mozgást a csontok számára.  A porcképzést speciális sejtek végzik, azonban ha ezek működése rendellenessé válik, a porc elkezd leépülni, és elvékonyodik, felszíne göröngyös és lyukacsos lesz. Az ízület szélén fájdalmas csontkinövések alakulnak ki, amelyek gátolják az ízület normális működését. Végső stádiumban a csontok végei összeérnek, egymáson surlódnak, ami nagy fájdalommal, valamint duzzanattal és gyulladással jár. A kopás tünetei a korral sajnos rosszabbodnak, hiszen az ízületek stabilitása és regenerációs képessége az idő múlásával csökken.„Amennyiben a beteg olyan súlyos állapotban van, hogy gyakorlatilag nem maradt porc, amely a csontvégeket fedné, akkor protézis beültetéssel lehet segíteni. Ilyenkor felkarcsont fejét, és szükség szerint az ízületi vápát is művi komponensekkel pótoljuk. Azonban ez az állapot mindenképpen elkerülendő, és érdemes mihamarabb szakorvost felkeresni, aki felállítja a megfelelő terápiát, mert az időben kezelt mozgásszervi betegségek jól gyógyíthatók” - tudjuk meg Dr. Arnoldtól.

AKTÍV FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS ÉS FUNKCIONÁLIS GYÓGYTORNA

 Bár a patikában nagy választékban kaphatóak fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hűsítő kenőcsök, ezek csak ideig-óráig hoznak enyhülést. Ha porckopás áll a vállfájdalom hátterében, akkor ez sajnos nem elég. A tünetek elnyomása helyett az okok kezelésére és megszüntetésére van szükség, melyre az aktív fájdalomcsillapítás terápia az alkalmas kezelési mód.A terápia három eleme a fájdalomcsillapítás, a gyulladáscsökkentés és a gyógytorna.„Az aktív fájdalomcsillapítást, természetes hatóanyagokból álló szteroid mentes injekcióval végezzük, amelyet az ízületi résbe viszünk be. Jelentős vízmegkötő képességének köszönhetően hozzájárul a porc rugalmasságához, valamint az ízület könnyed és fájdalommentes mozgásához. A maximális gyógyulás érdekében kúraszerűen javallott a terápia, azonban már az első kezelések alkalmával is jelentős javulást hozhat, ráadásul hatása hosszú ideig kitart.” – tudjuk meg Dr. Arnoldtól. Az injekciós kezelés hatékonyan megszünteti a gyulladást és a fájdalmat, így el lehet kezdeni az ízület mozgatását, hiszen a megfelelő funkcióhoz alapvető fontosságú a jó izomerő és megfelelő mozgástartomány. Szakember által vezetett gyógytornára azért is van szükség, hogy elkerüljük a vállöv izmainak sorvadását (atrófiáját).Mivel a kor előre haladtával sajnos csontjaink és porcaink is kopnak, ne feledkezzünk meg a megfelelő táplálkozásról, a tápanyag,- és vitaminbevitelről sem, valamint hetente háromszor végezzünk korunknak, és egészségi állapotunknak megfelelő mozgásformákat!

Forrás: FájdalomKözpont (www.fajdalomkozpont.hu)

Bejelentkezés - Fájdalom kezelésre!

Email: info@fajdalomkozpont.hu

Kérjük, az alábbi telefonszámon jelentkezzen be+36 (70) 621 2433
Skype: Chat with me

Budai FájdalomKözpont

online bejelentkezés Fájdalomközpont

Téma szakértői

Kapcsolódó orvos válaszol bejegyzésünk

Üdvözletem! 1,5 éve fáj a vállam. Eleinte csak a lapockám környékén fájt, aztán fent a vállcsúcsnál, majd az egész vállam, és nyakam is. Épp ezért nyaki MR készült, ami sérvet állapított meg, így ehhez kötötték. 3 hétig voltam kórházban, de a vállfájdalmam nem múlt el. Az utolsó napon készült egy ultrahang, mely szerint jelentős ödéma van az AC izulet körül. Ezzel azonban már nem foglalkoztak, mert ekkor már a zárójelentésem is készen volt. Most 1 évvel később, saját költségre készítettem egy vállMr-t mert még mindig fáj a vállam annak ellenére, hogy 4 hónapja rendeszeresen járok masszázsra és gyógytornára. Ez lett az eredmény: A humerus szerkezetén belül a tuberculum majusnak megfelelõen kiterjedt zsíros degeneratio látható. A labrum glenoidale elülsõ peremében centralisan magas jeladás figyelhetõ meg, de szakadás nem észlelhetõ. A biceps ín környezetében 1-2 mm széles folyadéksáv ábrázolódik. A suspraspinatus ín a tapadásnak megfelelõen diszkréten magas T2 és PDFS jeladású, benne itt egy 3 mm-es, minden sorozaton csaknem jelmentes terület figyelhetõ meg. Az AC ízületben 3 mm rétegvastagságú folyadék látható. Kérdésem az lenne, mivel orvoshoz nem jutok be (lényegében azt sem tudom milyen orvoshoz kellene mennem, de a rehabon ahol voltam ott nem fogadnak) a járvány miatt, hogy ez mégis milyen eredmény? Lesz még olyan, hogy nem fáj a vállam? Köszönettel!
Tisztelt Asszonyom!

Említett krónikus válltáji fájdalmai jellemzően lehetnek nyaki gerinc eredetűek, úgynevezett kisugárzó fájdalom (melyet okozhat pl gerincsérv) és/vagy vállízületi ill a környező lágyrész(gyakran az ínköpeny részleges szakadása, nyáktömlő gyulladása) eredetűek.
Betegvizsgálattal együtt értékelt morfológiai eltérésekkel mondható kórisme. Kezelési terv ennek megfelelően állítható fel.

Üdvözlettel
Dr.Sziy Tamás
FájdalomKözpont
Kocsisné

Dr. Szily Tamás

Ízületi specialista

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Empátia

Dr. Kiss Csaba rendkívül empátikus orvos. Nemcsak hogy széles körű szakértelmet és tapasztalatot hoz a kezeléseibe, hanem igazán megérti a betegeit és törődik velük. Az orvosi konzultációin mindig időt szán a kérdéseimre és aggodalmaimra, és részletesen válaszol mindenre. Csak ajánlani tudom!
Dr. Kiss Csaba PhD
Dr. Kiss Csaba PhD
reumatológus